2024. 07. 16. kedd
Valter
: 391 Ft   : 359 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A szolnoki RepTár gyöngyszemei - Cápeti

A szolnoki RepTár gyöngyszemei - Cápeti
Darabos Erika  |  2018. 05. 15., 10:30
A szolnoki RepTár gyöngyszemei - Cápeti

A RepTár Szolnoki Repülőmúzeum udvarán kiállított repülőgépek között sétálva rögtön megakad a látogató szeme Cápetin, a sárgára festett, 1904-es oldalszámú MiG-21bisz-en, mely nemcsak egy a sok magyar MiG-21-es vadászgép közül, hanem a máig emlegetett, külföldön is nagy sikert aratott Sky Hussars kötelék leglátványosabb tagja.

Időzzünk most egy kicsit Cápeti mellett és a JETfly magazin segítségével létrejött videó alapján elevenítsük fel röviden az Égi Huszárok megalakulásnak, külföldi szereplésének és további sorsa alakulásának történetét.

A Magyar Légierő MiG-21-es kötelékének megalakulásához egészen a rendszerváltásig kell visszamennünk, ami egy fordulópont volt a civilek számára korábban zártnak, titkosnak, elérhetetlennek tűnő katonai repülőterek és az azokon állomásozó vadászgépek megismerésére. Nem volt ez másképp a taszári bázis esetében sem, ami elsőként egy nyílt nap keretein belül, 1990 szeptemberében nyitotta meg kapuit a nagyközönség számára. A taszáriak az első nyílt napon valami különlegeset is szerettek volna mutatni a bázisra ellátogatók számára: korábban feladatul kapták, hogy egy műrepülő kötelékkel kápráztassák el a nagyérdeműt, de erre napi feladataik mellett már nem jutott elegendő idő, így a kiképzési repüléseiken már begyakorolt kötelék légiharcot választották a show fő elemének, szólórepüléssel kiegészítve. A kötelék három MiG-21-ese a taszári légibázis 2. századából került ki, alapító tagok: Tülkös János, Doma Sándor és Dósa József, a szólóbemutatót pedig Pinkóczi József repülte a 3. század képviseletében. Az 1990 őszén megrendezett taszári nyílt napon a Sky Hussars ugyanakkor mégsem mutatkozhatott be, a közvetlenül előtte történt Soproni Károly pápai katasztrófája miatt nem kaptak engedélyt a bemutatóra, csak statikus kiállítás volt a repülőtéren.

A Sky Hussars történetében az 1991-es esztendő hozta meg az igazi áttörést: a taszári bázison szeptemberben megrendezett I. Nemzetközi Repülőnapon végre a közönségnek is bemutathatták programjukat. A kötelék légiharcot bemutató MiG-21-esek közül a „támadó” feladatot ellátó gépet (1874-es oldalszámú) megkülönböztető festéssel látták el, a függőleges vezérsíkot és alatta a törzsrészt fehérre festették le, hétköznapi használatú festékkel, ami nem bizonyult tartósnak, erre mást kellett kitalálni a következő nagyobb bemutatóra. Sokat nem is kellett erre várni, hiszen 1992 augusztusában ismét nemzetközi repülőnapnak adott otthont a taszáriak bázisa: a Sky Hussars kötelékének ellenséges szerepkörét betöltő MiG-21-ese immáron a megfelelő festékkel, sárgára lefestett, 1904-es oldalszámú, Cápeti névre keresztelt példány volt, továbbá a kötelék összetétele is átalakult, Pál István is szerepet kapott. A hazai bemutatkozás mellett fontos momemtum még 1992-ből az is, hogy nemzetközi repülőnap révén nyugati országok küldöttségei is jelen voltak, többek között a Brit Királyi Légierő jótékonysági alapítványának vezetője is, aki fantáziát látott az Égi Huszárok kötelékében és meghívta a csapatot az 1993-as fairfordi Royal International Air Tattoo-ra.

Képgaléria megtekintése (20 db kép)
Fotó: Pál István - Schwepi

A magyar kötelék elfogadta a meghívást, és egy igencsak kalandos kiutazást követően, immáron Hungarian Sky Hussars néven Fairford egének egyik legjobban várt bemutatóját repülhették 1993 júliusában. A kötelék alapító tagjai közül Doma Sándor vezérként továbbra is a Huszárok tagja volt, de Tülkös János és Doma Sándor helyén már új pilóták szerepeltek, Körömi József és Pál István személyében, Beke József pedig tartalék volt. A szólóbemutatót Pinkóczi József repülte. A britek és a nyugat számára egyaránt kuriózumnak számító MiG-21-esek szereplése igazi siker lett, és elmondhatjuk ezt most is, hiszen 25 évvel a magyarok szereplése után 2018-ba a Román Légierő MiG-21-esének bemutatója az egyik leginkább várt programpont a Brit Királyi Légierő 100. jubileuma kapcsán megrendezett RIAT-on. A Sky Hussars szerepléséből folytatást is szerettek volna az Air Tattoo szervezői, hiszen meghívást kaptak a soron következő fairfordi és egyéb európai rendezvényekre is, ebből azonban nem lett semmi, mivel az akkori vezetés nem engedélyezte az Égi Huszárok kötelékének további működését. A kötelék 1993-ban, egy kecskeméti sajtónapon repülte utolsó bemutatóját, a nagy nemzetközi és hazai siker sem volt elég ahhoz, hogy a magyar MiG-21-esekből álló kötelék visszatérő szereplője legyen a repülőnapoknak.

Akinek a fent említett rendezvényeken nem volt még lehetősége megtekinteni a Sky Hussars kötelék MiG-21-es vadászgépeinek bemutatóját, illetve magát a repülőgépeket, annak érdemes ellátogatnia a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumba, ahol a kiállított repülőgépek között megtekinthető a kötelék 1904-es oldalszámú, sárgára lefestett, Cápeti névre keresztelt MiG-21-ese, melyet szép állapotban, különleges festését megtartva sikerült megőrizni az utókornak.

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 07. 01., 09:15
A nyár első hónapja bővelkedett repülős programokban, nem lesz ez másképp júliusban sem: a hónap első szombatján Berekfürdőre várják az érdeklődőket, ahol a felújított 9603-as oldalszámú MiG-21MF-et mutatják be. Mutatjuk a részleteket, mitől is lesz különleges ez a bemutató.
2024. 06. 24., 14:03
„A sikerhez kevés csupán az eszköz és a technika, kell hozzá motivált, tenni akaró állomány elszánt, odaadó parancsnokkal az élén” – fogalmazott köszöntő beszédében Könczöl Ferenc ezredes, az MH Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka az MH 47. Bázisrepülőtér parancsnoki beosztás átadás-átvétele alkalmából rendezett ünnepségen, június 21-én.
2024. 06. 24., 13:35
Az MH 47. Bázisrepülőtéren települő Nehéz Légiszállító Ezred (HAW) újabb jelentős mérföldkövet ért el, ugyanis átadták a 3200 négyzetméteres Kombinált Légikikötőt (Combined Aerial Port Facility – CAPF) június 19-én, Pápán.
2024-07-07 23:08:03
Vannak katonák, akiket – kis áthallással – bölcső helyett a levegő ringatott. A magyar válogatott tagjai már gyermekkorukat is a reptéren töltötték, vagy fiatalon szerettek bele az ejtőernyőzésbe, a honvédség iránti elköteleződésüket is a sport szeretete inspirálta.
2024-07-07 22:39:13
Az elmúlt napokban jelentős mennyiségű járatkéséssel és -törléssel kellett számolnia a légi utasoknak Európa-szerte, így Budapesten is. A Budapest Airport számára ebben a helyzetben különösen fontos, hogy az utasairól megfelelően gondoskodjon, ezért a menedzsment azonnali döntését követően a repülőtéren egy-egy dedikált várakozóterületet jelölt ki 2A és 2B terminálokon.
2024-07-03 18:45:52
Magyarország sporttehetségekben gazdag ország és ez megmutatkozik a Magyar Honvédségben is, hiszen az ejtőernyős válogatott a világ élvonalában van – közölte a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára július 3-án, Szolnokon.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 16., 13:52
Véget ért 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság - A „szolnoki szikrázás” a csodálatos színek mellett a fény és árnyék izgalmas játékának megörökítésére is lehetőséget kínált. A fekete-fehér fotók soha el nem múló varázsával.
2024. 07. 12., 16:30
Megérkeztek Pápára, a Magyar Honvédség 47. Bázisrepülőtérre a Jolly Vihar 24 gyakorlaton részt vevő külföldi alakulatok: az Amerikai Légierő 56. és 57. Harci Kutató-mentő Százada.
2024. 07. 11., 10:35
Az 1991-es öbölháborúban lelőtt repülőgépek személyzetének mentése lehangoló képet mutatott.
2024. 07. 10., 10:07
Júliusban 4674 egyirányú légi összeköttetés létesül az Egyesült Királyságból az Egyesült Államokba, csak a Függetlenség Napján, július negyedikén 149 járat repült át nyugat felé az Atlanti-óceán felett.

  Legfrissebbek most

Újabb két Airbus H225M közepes többcélú helikopter érkezett Magyarországra hétfőn – közölte a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta: a most érkező gépekkel tízre nőtt a Magyar Honvédségben a H225M típusú helikopterek száma.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.