2023. 06. 04.
Bulcsú
: 371 Ft   : 344 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A szolnoki RepTár gyöngyszemei - Cápeti

A szolnoki RepTár gyöngyszemei - Cápeti
Darabos Erika  |  2018. 05. 15., 10:30
A szolnoki RepTár gyöngyszemei - Cápeti

A RepTár Szolnoki Repülőmúzeum udvarán kiállított repülőgépek között sétálva rögtön megakad a látogató szeme Cápetin, a sárgára festett, 1904-es oldalszámú MiG-21bisz-en, mely nemcsak egy a sok magyar MiG-21-es vadászgép közül, hanem a máig emlegetett, külföldön is nagy sikert aratott Sky Hussars kötelék leglátványosabb tagja.

Időzzünk most egy kicsit Cápeti mellett és a JETfly magazin segítségével létrejött videó alapján elevenítsük fel röviden az Égi Huszárok megalakulásnak, külföldi szereplésének és további sorsa alakulásának történetét.

A Magyar Légierő MiG-21-es kötelékének megalakulásához egészen a rendszerváltásig kell visszamennünk, ami egy fordulópont volt a civilek számára korábban zártnak, titkosnak, elérhetetlennek tűnő katonai repülőterek és az azokon állomásozó vadászgépek megismerésére. Nem volt ez másképp a taszári bázis esetében sem, ami elsőként egy nyílt nap keretein belül, 1990 szeptemberében nyitotta meg kapuit a nagyközönség számára. A taszáriak az első nyílt napon valami különlegeset is szerettek volna mutatni a bázisra ellátogatók számára: korábban feladatul kapták, hogy egy műrepülő kötelékkel kápráztassák el a nagyérdeműt, de erre napi feladataik mellett már nem jutott elegendő idő, így a kiképzési repüléseiken már begyakorolt kötelék légiharcot választották a show fő elemének, szólórepüléssel kiegészítve. A kötelék három MiG-21-ese a taszári légibázis 2. századából került ki, alapító tagok: Tülkös János, Doma Sándor és Dósa József, a szólóbemutatót pedig Pinkóczi József repülte a 3. század képviseletében. Az 1990 őszén megrendezett taszári nyílt napon a Sky Hussars ugyanakkor mégsem mutatkozhatott be, a közvetlenül előtte történt Soproni Károly pápai katasztrófája miatt nem kaptak engedélyt a bemutatóra, csak statikus kiállítás volt a repülőtéren.

A Sky Hussars történetében az 1991-es esztendő hozta meg az igazi áttörést: a taszári bázison szeptemberben megrendezett I. Nemzetközi Repülőnapon végre a közönségnek is bemutathatták programjukat. A kötelék légiharcot bemutató MiG-21-esek közül a „támadó” feladatot ellátó gépet (1874-es oldalszámú) megkülönböztető festéssel látták el, a függőleges vezérsíkot és alatta a törzsrészt fehérre festették le, hétköznapi használatú festékkel, ami nem bizonyult tartósnak, erre mást kellett kitalálni a következő nagyobb bemutatóra. Sokat nem is kellett erre várni, hiszen 1992 augusztusában ismét nemzetközi repülőnapnak adott otthont a taszáriak bázisa: a Sky Hussars kötelékének ellenséges szerepkörét betöltő MiG-21-ese immáron a megfelelő festékkel, sárgára lefestett, 1904-es oldalszámú, Cápeti névre keresztelt példány volt, továbbá a kötelék összetétele is átalakult, Pál István is szerepet kapott. A hazai bemutatkozás mellett fontos momemtum még 1992-ből az is, hogy nemzetközi repülőnap révén nyugati országok küldöttségei is jelen voltak, többek között a Brit Királyi Légierő jótékonysági alapítványának vezetője is, aki fantáziát látott az Égi Huszárok kötelékében és meghívta a csapatot az 1993-as fairfordi Royal International Air Tattoo-ra.

Képgaléria megtekintése (20 db kép)
Fotó: Pál István - Schwepi

A magyar kötelék elfogadta a meghívást, és egy igencsak kalandos kiutazást követően, immáron Hungarian Sky Hussars néven Fairford egének egyik legjobban várt bemutatóját repülhették 1993 júliusában. A kötelék alapító tagjai közül Doma Sándor vezérként továbbra is a Huszárok tagja volt, de Tülkös János és Doma Sándor helyén már új pilóták szerepeltek, Körömi József és Pál István személyében, Beke József pedig tartalék volt. A szólóbemutatót Pinkóczi József repülte. A britek és a nyugat számára egyaránt kuriózumnak számító MiG-21-esek szereplése igazi siker lett, és elmondhatjuk ezt most is, hiszen 25 évvel a magyarok szereplése után 2018-ba a Román Légierő MiG-21-esének bemutatója az egyik leginkább várt programpont a Brit Királyi Légierő 100. jubileuma kapcsán megrendezett RIAT-on. A Sky Hussars szerepléséből folytatást is szerettek volna az Air Tattoo szervezői, hiszen meghívást kaptak a soron következő fairfordi és egyéb európai rendezvényekre is, ebből azonban nem lett semmi, mivel az akkori vezetés nem engedélyezte az Égi Huszárok kötelékének további működését. A kötelék 1993-ban, egy kecskeméti sajtónapon repülte utolsó bemutatóját, a nagy nemzetközi és hazai siker sem volt elég ahhoz, hogy a magyar MiG-21-esekből álló kötelék visszatérő szereplője legyen a repülőnapoknak.

Akinek a fent említett rendezvényeken nem volt még lehetősége megtekinteni a Sky Hussars kötelék MiG-21-es vadászgépeinek bemutatóját, illetve magát a repülőgépeket, annak érdemes ellátogatnia a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumba, ahol a kiállított repülőgépek között megtekinthető a kötelék 1904-es oldalszámú, sárgára lefestett, Cápeti névre keresztelt MiG-21-ese, melyet szép állapotban, különleges festését megtartva sikerült megőrizni az utókornak.

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023. 05. 23., 13:14
A Magyar Honvédség az űrhajósjelöltek felkészítésének korábbi fázisaiba is bekapcsolódott. Nem csupán a repülőorvosi egészségügyi vizsgálatokat végezték el rajtuk az MH Egészségügyi Központ kecskeméti telephelyén, de Gripen repülőgépekkel is repültek azok hátsó ülésében.
2023. 05. 05., 14:23
2023. április 25-én sor került a Hürjet prototípusának első felszállására. A Turkish Aerospace Industries újdonságát elsőként 2018-ban, Farnborough-ban (mock-up) láthattuk.
2023. 04. 27., 14:10
A Magyar Honvédségnél zajló modernizációs folyamat fellegvára Szolnok, ahová - a H145M könnyű helikopterek hadrendbe állítása után - nyáron már megérkeznek a H225M közepes szállítógépek is. Új technika és új parancsnok: dr. Bali Tamás ezredes úrral a Tisza parton történt változások mellett saját szakmai életútját is áttekintjük.
2023-05-24 14:53:27
Légi felderítést gyakoroltak azon nemzetközi hallgatók, akik részt vesznek a 42. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyamon (International Military Observers’ Course – IMOC) az MH Béketámogató Kiképző Központban (MH BTKK) május 8-26. között.
2023-05-21 22:36:21
Mint ahogy arról már ehavi programajánlónkban beszámoltunk, május utolsó vasárnapján repülőnapot rendeznek Mezőkövesd repülőterén! Olvasóink kérésének eleget téve, most összegyűjtöttük a tudnivalókat a közelgő Bükk-Mátravidéki Airshow-ról.
2023-05-15 11:18:35
Az Emirates légitársaság újabb digitális szolgáltatást vezet be, hogy még kényelmesebbé tegye az utazást. A Dubajból induló utasok többsége május 15-től a papíralapú változat helyett mobil beszállókártyával utazhat, amellyel gyorsabbá és egyszerűbbé válik a biztonsági ellenőrzés és a beszállás.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 06. 02., 11:20
A háború miatt elmarad a kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató – közölte a Honvédelmi Minisztérium június 2-án.
2023. 06. 02., 09:14
Ezt mi sem ússzuk meg – gondolhatta bárki, aki 2013 júniusának elején az ausztriai áradásról készült televíziós híradásokat látta, hiszen a Dunán lefolyó hatalmas vízmennyiség rekordméretű árvizet ígért Magyarországnak. Ennek megfelelően megkezdődött a felkészülés a védekezésre.
2023. 06. 01., 09:49
A Magyar Légierő minden fegyverneme, alakulata megmozdult, a vezetési elemek, a készenléti szolgálatok, a katonai szervezetek repülő-, helikopter és légvédelmi rakétacsapatai komplex és valós feladat végrehajtásukkal demonstrálták a légierő jelenlegi képességeit a Kék Villám 2023/2 gyakorlaton.
2023. 06. 01., 09:20
Több mint húsz év után ismét valós repülőtéri és hangár környezetben, az Aeroplex műszaki bázisán tettek szakmai vizsgát a középiskolai képzésben végzős repülőgép-szerelő és műszerész diákok.

  Legfrissebbek most

A háború miatt elmarad a kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató – közölte a Honvédelmi Minisztérium június 2-án.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.