2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

4. Siklóernyős Célraszálló Európa-bajnokság - Magyar aranyéremmel!

JETfly  |  2014. 09. 16., 14:00

A magyar repülés legfiatalabb szakága a siklóernyőzés. Itt nem repülőgépből vagy helikopterből ugrunk csukott ernyővel, mint az ejtőernyősök, hanem már előre kiterített és előkészített kupolával szállunk fel. Általában hegy tetejéről indulunk, de csörlővel is fel lehet húzni akár egész nagy magasságba. Ennek a fiatal szakágnak is megvannak a maga versenyszámai.

A legnépszerübb a távrepülés, amikor a felszálló légáramlatokat kihasználva, különböző előre megadott útvonalat, feladatot kell végig repülni a versenyezőknek. Ez a vitorlázó repülők távrepülésére hasonlít a legjobban, bár a siklóernyők teljesítménye messze alul marad a vitorlázó gépekkel szemben. A másik látványos versenyszám a siklóernyős mürepülés, azaz akro repülés. Itt különféle extrém és nagy terhelésü feladatokat kell megrepülni a pilótáknak, néha súrolva a fizikai törvények határát. Fontos, hogy ezeket a manővereket folyamatosan pozitív terheléssel hajtsák végre, mivel a siklóernyő csak így képes repülni.

4. Siklórernyős Célraszálló Európa Bajnokság Versec Szerbia

A magyar csapat a megnyitón

A harmadik ága a siklóernyős versenyzésnek a célraszállás. Ez a már jól ismert ejtőernyős célba ugrásnak a siklóernyőre átalakított változata. Itt is egy előre meghatározott célkörbe kell érkezni lehetőleg minél közelebb a középponthoz. A cél közepén egy elektromos eredményjelző gumikorong van, amely érzékeli az első érintést. Akik ezen kívül szállnak le, azoknak a célbírók megjegyzik a pilóta lábának első talaj érintését és egy 5m sugarú körön belől megmérik az eredményt. Egy ilyen versenyen általában 6 vagy 12 futamból áll és az győz, akinek kevesebb centimétere gyülik össze a leszállások során. Az ejtőernyős célbaugrástól eltérően itt viszont nem szabad elesni, vagy a siklóernyő ülésével (beülő) érinteni a talajt. Akinek így sikerül a leszállása, annak érvénytelen az eredménye, tehát muszáj talpon maradni.

4. Siklórernyős Célraszálló Európa Bajnokság Versec Szerbia

A magyar csapat a megnyitón

Ez a versenyszám itthon is egyre népszerübb, mivel nem igényel nagyobb technikai készületeket. A hazai válogatott keret nagy tapasztalatú pilótákból, oktatókból álló csapat. A szövetségi kapitány Ónódy Miklós siklóernyős és gyalogsárkány oktató, aki a siklóernyő csörlésében is nagy tapasztalatokkal rendelkezik. Komoly nemzetközi elismerés övezi a munkáját versenyszervezésben, és a siklóernyős diplomáciában. Munkája elismeréseként pár éve megkapta az FAI-tól a Paul Tissander diplomát.

4. Siklórernyős Célraszálló Európa Bajnokság Versec Szerbia

A magyar csapat és a szervezők

A válogatott keretben két női pilóta repül az idén. Bolyán Anikó a Szoboszlói Darazsak S.E versenyzője. Tavaly ő képviselte Magyarországot a kolumbiai világjátékokon, azaz a nem olimpiai sportok világversenyén, ahol a női mezőnyben az értékes 5. helyet érte el. A másik női pilótánk Grillmayer Alexandra. Ő újnak számít a célraszállás kategóriában. Kimagasló eredményeket ért el a siklóernyős mürepülésben, mivel ő a női akro világbajnok. Jelenleg is torony magasan vezeti a világranglistát.

4. Siklórernyős Célraszálló Európa Bajnokság Versec Szerbia

Kaszás Sándor felszáll

A válogatott keret talán legnagyobb tapasztalatú pilótája Szabó Péter, aki ejtőernyőzésben, siklóernyőzésben és hátimotoros siklóernyőzésben az egyik legtapasztaltabb pilóta az országban. A magyarországi siklóernyőzés egyik úttörője. Nevéhez füződik a gödöllői siklóernyőzés megalapítása. A Felhőút siklóernyős egyesület pilótája A másik szintén nagy tapasztalatú pilóta Kaszás Sándor a Szoboszlói Darazsak S.E. pilótája, oktatója. Szintén részt vett a kolumbiai Világjátékokon, ahol az overall kategóriában 15. helyezést ért el, valamint az idén számos nemzetközi versenyen ért el dobogós helyezéseket. A csapat legfiatalabb tagja Örkényi Márk, az Amatőr S.E Fedémesi csapatának pilótája. Alig egy éve ismerkedett meg a siklóernyőzéssel, de hamar megmutatkozott a tehetsége mind a távrepülésben, mind a célraszállásban. A Magyar Olimpiai Bizottság utánpótlásképző programjának köszönhetően több edzőtáborban és felkészítő versenyen vett részt itthon és külföldön egyaránt.

4. Siklórernyős Célraszálló Európa Bajnokság Versec Szerbia

Bolyán Anikó felszáll

Az idei év legrangosabb versenye szeptember első hetében zajlott a szerbiai Versec városában. 4. siklóernyős Célraszálló Európa-bajnokságon a magyar válogatott keret új tagokkal bővülve indult a 15 ország 65 versenyzőjét felvonultató mezőnyben. A verseny helye már sok pilótánknak ismerős volt, mivel már több versenyen is repültek itt. A megnyitó ünnepségen a csapatunk egységes öltözetben vonult fel a MOB jóvoltából. A megnyitó ceremónia során kisorsolták a nemzetek rajtsorrendjét. Mi a 6. rajtszámot kaptuk. Az első versenynapon egyszerü meteorológiai körülmények között repültünk. Az edzések és gyakorlások során a termikus, turbulens erős szeles körülményeket gyakoroltunk inkább, ezért  szokatlan volt, hogy nem dobál az idő. A csapatra egységesen jellemző volt, hogy az elvárhatónál kevesebb lehetősége volt gyakorolni. Részben a kedvezőtlen időjárás miatt, másrészt az egyéb civil elfoglaltság miatt sem jutott elegendő idő a felkészülésre.  Grillmayer Alexandra és Kaszás Sándor is közvetlenül a verseny előtt jutott hozzá ahhoz a siklóernyőhöz amelyekkel a versenyen repült. Így nem sok idő és lehetőség volt ismerkedni az ernyők sajátosságaival.

4. Siklórernyős Célraszálló Európa Bajnokság Versec Szerbia

Grillmayer Alexandra felszáll

Az első futamot rosszul kezdtük. Márk és Peti 500 pontot repült Ancsa és Sanyi 1-2 méter között érkezett. Egyedül Alexandrának sikerül a gumikorongra azaz népszerü nevén a „palacsintára” érkezni. Levonva a tanulságokat próbáltunk a második futamra javítani. Itt már jobb eredmények születtek, de továbbra is csak Alexandra volt a palacsintán. A női mezőnyben Alexandra a 2-3 helyen mozgott, minimálisan lemaradva az élen álló litván versenyző mögött. A továbbiakban sajnos az időjárás alkalmatlan volt egész héten bármilyen szabadtéri programnak, ezért a második futam utolsó pilótáit csak 4 nappal később tudták lerepülni a maguk eredményét. Az esőnapokon a szervezők különféle alternatív programokat szerveztek. Ennek keretében látogattunk el Belgrádba és néztük meg a híres repülő múzeumot.

4. Siklórernyős Célraszálló Európa Bajnokság Versec Szerbia

A mezőny kirándult a belgrádi repülő múzeumba...

Az utolsó hivatalos versenynapon volt alkalmas az idő ismét repülésre. A harmadik és negyedik futamra már egész jó eredményt repült a csapat és a nemzetek között feljöttünk a tízedik helyről a nyolcadikra. Alexandra továbbra is nagy harcban volt a litván versenyző nővel. Futamról futamra változott az elsőség, néha csak 2-3 cm volt az élen álló előnye. Az utolsó futamig nyitott volt a verseny.

4. Siklórernyős Célraszálló Európa Bajnokság Versec Szerbia

Kaszás Sándor a cél fölött

Az ötödik futamra csapatunk már 19cm összesített eredményt ért el, amivel biztosítottuk a 8. helyünket. Sajnos előrébb már nem tudtunk lépni, mert az első futam rossz eredményei nem engedték. Az 5. futamban mindenki feszülten várta a két női versenyző repülését. Alexandra repült először. Sikerült egy 8cm-es eredményt elérnie, ami az adott meteorológiai körülmények között jónak számított. Időközben beindultak a termikek és az ahhoz tartozó leáramlások, amelyek megviccelték a pilótákat.

4. Siklórernyős Célraszálló Európa Bajnokság Versec Szerbia

Grillmayer Alexandra a célban

A litván versenyzőnő a végső rárepülésen egy leáramlásba került így a cél előtt ért földet pár méterrel. Ez azt jelentette, hogy a mi versenyzőnk komoly lépéselőnybe került. Amint visszaszállították a versenyzőket a starthelyre, közölte a startmarsall, hogy nincs elegendő idő a hatodik futam befejezésére, így azt törölve öt érvényes futammal bezárják a versenyt. A szabályok értelmében az ötödik befejezett futam után minden pilóta eldobja az eddigi repüléseinek legrosszabb eredményét. Ez egy picit átrendezi a mezőnyt. A végső eredménylistán Alexandra 2cm-el előzte meg a litván versenyezőt, így megszerezte a magyar siklóernyős célraszálló sport első Női Európa Bajnoki dobogós és egyben arany érmét! Hatalmas teljesítmény mindazok figyelembe vételével, hogy ez volt az első komoly nemzetközi versenye ebben a kategóriában, és a siklóernyő is amelyikkel repült egy 12 éves elavult típus volt. A kiváló eredmény elérésében nagy segítség volt az akro kategóriában szerzett repülési és versenyzési tapasztalat. Az eredményhirdetés a Verseci városházán volt megtartva, ahol először hallhattuk a magyar himnuszt FAI-I-es kategóriájú siklóernyős célraszálló versenyen.

4. Siklórernyős Célraszálló Európa Bajnokság Versec Szerbia

A női dobogós helyezettek

A remek eredmény után máris a folyatatásra koncentrál a csapat, mivel október első hétvégéjén rendezünk Fedémes településen egy utánpótlás versenyt. Aztán a következő két hétvégén a romániai Tusnádon, valamint egy Törökországi világkupán repül a csapat ahol reméljük hasonlóan jó eredményt sikerül elérni.

4. Siklórernyős Célraszálló Európa Bajnokság Versec Szerbia

A női dobogós helyezettek

Az Európa-bajnokság végeredménye:

Overall:

1, Dejan Valek Szerbia 3cm

2, Matjaz Sluga Szlovénia  5cm

3, Anton Svolsjak Szlovénia 8cm

... 25. Grillmayer Alexandra  33cm

... 38. Kaszás Sándor 111cm

... 43. Szabó Péter 278cm

... 58. Örkényi Márk 1024cm

... 60. Bolyán Anikó 1181cm

Női kategória:

1, Grillmayer Alexandra Magyarország 33cm

2, Rimate Verbilayte Litvánia 35cm

3, Tamara Kostic Szerbia 70cm

4. Siklórernyős Célraszálló Európa Bajnokság Versec Szerbia

Grillmayer Alexandra Európa Bajnok és Ónódy Miklós csapatkapitány

Csapat:

1, Szlovénia  70cm

2, Szerbia      84cm

3, Bulgária    116cm

... 8. Magyarország  1890cm

Kaszás Sándor

Szoboszlói Darazsak S.E.

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 01., 09:15
A nyár első hónapja bővelkedett repülős programokban, nem lesz ez másképp júliusban sem: a hónap első szombatján Berekfürdőre várják az érdeklődőket, ahol a felújított 9603-as oldalszámú MiG-21MF-et mutatják be. Mutatjuk a részleteket, mitől is lesz különleges ez a bemutató.
2024-07-19 10:30:07
Újabb repülőgépekre adott le megrendelést a világ legnagyobb nemzetközi légitársasága, amellyel cargo részlegének flottája jövőre 17 példányosra bővül. Az új Boeing 777F gépek csatlakozásával az Emirates SkyCargo 30 százalékkal növeli főfedélzeti rakománykapacitását, hosszú távú megoldást kínálva a keresletnövekedésre.
2024-07-16 09:26:41
Újabb két Airbus H225M közepes többcélú helikopter érkezett Magyarországra hétfőn – közölte a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta: a most érkező gépekkel tízre nőtt a Magyar Honvédségben a H225M típusú helikopterek száma.
2024-07-13 16:00:08
„Az elmúlt napok során egy olyan versenynek lehettünk tanúi, ahol a világ legkiválóbb ejtőernyősei mérték össze felkészültségüket, technikai tudásukat, és elhozták ennek a különleges sportnak az izgalmát, szépségét nekünk” – búcsúzott Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a 46. Ejtőernyős Világbajnokság résztvevőitől a szolnoki RepTárban, július 12-én.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 26., 09:45
Június 26-án megjelent az Aranysas magazin 2024. augusztusi lapszáma!
2024. 07. 25., 11:03
A Magyar Vitorlázórepülő Szövetség támogatásával a Dél-Zalai Aeroclub nemrégiben ifjúsági toborzó tábort tartott a nagykanizsai repülőtéren nyolc, 12 és 15 év közötti nagykanizsai, szepetneki és zalakarosi fiatal részvételével.
2024. 07. 22., 09:18
Április elsején egy újabb fejezet zárult le a nagygépes repülés történetében. Ezen a napon teljesítette utolsó feladatát a NASA DC-8-as kutató repülőgépe.
2024. 07. 18., 10:40
A nemzetközi légikikötő várhatóan július 18-án éjjel fél egytől ismét fogadja a Debrecenbe érkező és onnan induló járatokat.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.