2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Sporttörténelem a 8. Motoros Siklóernyős Világbajnokságon

JETfly  |  2014. 08. 19., 14:20

Első alkalommal delegálta magát magyar egység világversenyre a kerékről induló kétszemélyes motoros siklóernyő kategóriában. A 8. Motoros Siklóernyős Világbajnokságon sporttörténelmet írt páros navigátora Varju Vilmos, a gép pilótája Prosszer Mihály önkéntes műveleti tartalékos zászlós volt. Felkészülésüket és a világbajnokságon való részvételüket a Magyar Honvédség is támogatta.

8. Motoros Siklóernyős Világbajnokság

Tizenhat nemzet száztíz versenyzője küzdött a helyezésekért a 8. Motoros Siklóernyős Világbajnokságon. Nemzeti válogatottunk tagjai a Kecskemét melletti matkópusztai reptéren augusztus 9−16. közt megrendezett versenyen a lábról induló háti motorosok és tandemesek mezőnyében, valamint a kerékről felszálló kétszemélyes motoros siklóernyő (trike) kategóriában álltak rajthoz. Ez utóbbi sporttörténelmi jelentőségü: amióta a kétüléses trike versenyszám szerepel a világbajnokságon, a Prosszer−Varju páros az első olyan magyar egység, amelyik teljesítette a részvételhez szükséges kvalifikációs szintet. 

A magyar trike pilótája, Prosszer Mihály zászlós jelenleg az MH 25. Klapka György Lövészdandár felderítőszázadánál kiképzőként teljesít önkéntes müveleti tartalékos szolgálatot. Az egykori Magyar Honvédelmi Szövetségben kapott sorkötelesként ejtőernyős-kiképzést, 251 teljesített ejtőernyős ugrással I. osztályú ejtőernyős címet szerzett. Az egri Tiszthelyettesképző Iskola csapatfelderítő szakának elvégzése után az MH 42. Baranya Felderítő Zászlóaljnál szolgált csoportparancsnoki beosztásban. Két éve vállalt önkéntes müveleti tartalékos szolgálatot, idén részt vett a Tavaszi Áttörés gyakorlaton. Siklóernyőzéssel 1989 óta foglalkozik, 1600 repült órája van, szakoktatói képesítést szerzett, és a kerékről induló kétszemélyes motoros siklóernyők egyedüli magyarországi gyártója, a mohácsi székhelyü Fly-Mix Kft. tesztpilótája. 

8. Motoros Siklóernyős Világbajnokság

A világ legjobbjai közt első alkalommal szereplő páros tagjainak rendkívül erős mezőnyben kellett helytállniuk, hiszen csak az ő kategóriájukban hat egykori világbajnok állt rajthoz. A versenyzők közt sok hivatásos berepülőpilóta volt, akik rendkívül komoly technikai és anyagi támogatással készültek fel a bajnokságra. Szponzoraiknak köszönhetően minden versenyszámban indulni tudtak, nemcsak pótalkatrészeket, tartalékmotorokat és -ernyőket hoztak magukkal, de a legtöbb válogatottnak saját szakácsnője is volt. A magyar csapat tagjai viszont a saját felszerelésükkel repültek és minden költségüket maguk állták. Ráadásul most a technika ördöge ellenük volt: három alkalommal is nulla pontot érő kényszerleszállást kellett végrehajtaniuk, ugyanis a páros motorja az üzemanyagrendszer dugulása miatt állt le, egyik csapattársuk gépének a kipufogója tört el, a másiknak pedig a légcsavarja hibásodott meg. Volt olyan versenyszám, amelyikben a magyar páros az utolsó előtti helyen végzett, a navigációs feladatban viszont az előkelő hetedik helyet sikerült megszerezniük. A versenyen való szereplésüket értékelve Prosszer Mihály elmondta: sokat kell még tanulniuk és tenniük azért, hogy a világversenyek állandó résztvevői lehessenek.

8. Motoros Siklóernyős Világbajnokság

A motoros siklóernyők kis sebességgel repülnek, stabilak és könnyen kormányozhatóak. Két változatuk létezik: az egyes vagy tandem lábról induló háti motoros, amelynek a pilótája egy hátizsákszerüen viselhető motor segítségével száll fel, és a kerékről induló, egyszemélyes vagy kétüléses trike, ahol a versenyzők egy könnyü, háromkerekü kocsiban ülve emelkednek a levegőbe. Egy új trike bruttó ára ötmillió forint körül mozog, siklóernyőt pedig úgy egymillió körül lehet venni. A háti motorok ára másfél milliónál kezdődik, szárny ehhez viszont már nyolcszázezerért is beszerezhető. Az üzemanyag árát és a fenti költségeket üzemidőre vetítve a sportolók úgy számolnak, hogy egy repült óra nettó költsége nem éri el a tizennyolcezer forintot. 

A Prosszer−Varju páros által repült kétüléses trike üzemanyagtartálya negyvenliteres, ideális időjárási viszonyok közt akár négy órát is a levegőben tudnak tölteni. A tolóerőt egy kétütemü, vízhütéses, hatvanöt lóerős Rotax-582-es motor biztosítja, ami egy háromágú müanyag légcsavart forgat meg. A szárny francia gyártmányú ITV–Bulldog siklóernyő, amelynek maximális terhelhetősége 400 kiló. Mivel a trike üzemanyag nélkül 130 kilogrammot nyom, a két pilóta összsúlya nem lehet több kétszáz kilónál. A gépet a hátsó, megemelt ülésen ülő pilóta vezeti. A navigátor előtte foglal helyet, az ő feladata a térkép alapján kijelölni az útvonalat és meghatározni a repülési szakaszok megtételéhez szükséges időt. A pilóta a navigátor utasításai követve vezeti a gépet, repüli végig a meghatározott távot. 

A motoros siklóernyők kis sebességgel repülnek, stabilak és könnyen kormányozhatóak. Két változatuk létezik: az egyes vagy tandem lábról induló háti motoros, amelynek a pilótája egy hátizsákszerüen viselhető motor segítségével száll fel, és a kerékről induló, egyszemélyes vagy kétüléses trike, ahol a versenyzők egy könnyü, háromkerekü kocsiban ülve emelkednek a levegőbe. Egy új trike bruttó ára ötmillió forint körül mozog, siklóernyőt pedig úgy egymillió körül lehet venni. A háti motorok ára másfél milliónál kezdődik, szárny ehhez viszont már nyolcszázezerért is beszerezhető. Az üzemanyag árát és a fenti költségeket üzemidőre vetítve a sportolók úgy számolnak, hogy egy repült óra nettó költsége nem éri el a tizennyolcezer forintot.   A Prosszer−Varju páros által repült kétüléses trike üzemanyagtartálya negyvenliteres, ideális időjárási viszonyok közt akár négy órát is a levegőben tudnak tölteni. A tolóerőt egy kétütemü, vízhütéses, hatvanöt lóerős Rotax-582-es motor biztosítja, ami egy háromágú müanyag légcsavart forgat meg. A szárny francia gyártmányú ITV–Bulldog siklóernyő, amelynek maximális terhelhetősége 400 kiló. Mivel a trike üzemanyag nélkül 130 kilogrammot nyom, a két pilóta összsúlya nem lehet több kétszáz kilónál. A gépet a hátsó, megemelt ülésen ülő pilóta vezeti. A navigátor előtte foglal helyet, az ő feladata a térkép alapján kijelölni az útvonalat és meghatározni a repülési szakaszok megtételéhez szükséges időt. A pilóta a navigátor utasításai követve vezeti a gépet, repüli végig a meghatározott távot.     A hazai siklóernyőzés alig harmincéves múltra tekint vissza, szövetségüknek jelenleg mintegy kétezer-ötszáz regisztrált versenyzője van.   Fotók: Varju Vilmos és a szerző felvételei

A hazai siklóernyőzés alig harmincéves múltra tekint vissza, szövetségüknek jelenleg mintegy kétezer-ötszáz regisztrált versenyzője van. 

Fotók: Varju Vilmos és a szerző felvételei

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 01., 09:15
A nyár első hónapja bővelkedett repülős programokban, nem lesz ez másképp júliusban sem: a hónap első szombatján Berekfürdőre várják az érdeklődőket, ahol a felújított 9603-as oldalszámú MiG-21MF-et mutatják be. Mutatjuk a részleteket, mitől is lesz különleges ez a bemutató.
2024-07-19 10:30:07
Újabb repülőgépekre adott le megrendelést a világ legnagyobb nemzetközi légitársasága, amellyel cargo részlegének flottája jövőre 17 példányosra bővül. Az új Boeing 777F gépek csatlakozásával az Emirates SkyCargo 30 százalékkal növeli főfedélzeti rakománykapacitását, hosszú távú megoldást kínálva a keresletnövekedésre.
2024-07-16 09:26:41
Újabb két Airbus H225M közepes többcélú helikopter érkezett Magyarországra hétfőn – közölte a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta: a most érkező gépekkel tízre nőtt a Magyar Honvédségben a H225M típusú helikopterek száma.
2024-07-13 16:00:08
„Az elmúlt napok során egy olyan versenynek lehettünk tanúi, ahol a világ legkiválóbb ejtőernyősei mérték össze felkészültségüket, technikai tudásukat, és elhozták ennek a különleges sportnak az izgalmát, szépségét nekünk” – búcsúzott Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a 46. Ejtőernyős Világbajnokság résztvevőitől a szolnoki RepTárban, július 12-én.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 26., 09:45
Június 26-án megjelent az Aranysas magazin 2024. augusztusi lapszáma!
2024. 07. 25., 11:03
A Magyar Vitorlázórepülő Szövetség támogatásával a Dél-Zalai Aeroclub nemrégiben ifjúsági toborzó tábort tartott a nagykanizsai repülőtéren nyolc, 12 és 15 év közötti nagykanizsai, szepetneki és zalakarosi fiatal részvételével.
2024. 07. 22., 09:18
Április elsején egy újabb fejezet zárult le a nagygépes repülés történetében. Ezen a napon teljesítette utolsó feladatát a NASA DC-8-as kutató repülőgépe.
2024. 07. 18., 10:40
A nemzetközi légikikötő várhatóan július 18-án éjjel fél egytől ismét fogadja a Debrecenbe érkező és onnan induló járatokat.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.