2024. 03. 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
: 396 Ft   : 367 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Legendák az égben - Repülőnap Börgöndön

JETfly  |  2012. 09. 10., 12:48

Ki gépen száll fölébe, annak valóban a térkép a táj, de nem gondolnám, hogy bárki is Radnóti Miklós egykori lakóhelyét kutatta volna a világ egyetlen, még üzemképes Li–2-es típusú szállító repülőgép ablakain kifelé bámulva. Sokkal inkább szemlélhette a parányi színes foltokból álló tömeget, a közeli Székesfehérvárt, vagy éppen a végtelen kék eget. Azonban ez a történet, miként a felszállás is, még a földön kezdődik. Ezúttal a börgöndi repülőtéren...

„Szeretnél katona lenni?” – lép oda egy „orrig beöltözött” katona a repülőgépmodelleket nézegető kisfiúhoz. A gyerek felpillant, végigméri a hatalmas ember tereptarka öltözékét, majd kicsit hátralép, látva a kezében a fegyvert. Elbizonytalanodik. „Épp felvétel van ugyanis” – folytatja nyájasan az egyenruhás.

„Ebben a melegben…?!” – kérdez vissza némi tünődést követően a gyerek, aki egy szál sapkában és pólóban is izzad. „Bírni kell” – érkezik a katonás felelet. A gyerkőc láthatóan elbizonytalanodik, aztán kivágja magát, az égre pillant.  „Odanézz!” – kiállt fel.

Fenn épp három, magyar gyártmányú, kecses, ultrakönnyü Apolló Fox repül kötelékben. A felfelé áramló meleg levegő ugyan komolyan billegteti a hosszú szárnyakat, csakhogy a repülőgép-vezetőket ez sem zavarja, roppant precízen hajtják végre különféle figuráikat. „Kár, hogy a JAK–-52-es ma nem repül” – pillant mellettem valaki sóvárogva a börgöndi repülőtér betonján pihenő katonai gépre, amelyik azért a földön is meglehetősen érdekes látvány.

„Ha az ember mindent látni akar, úgy kéne tudnia forgatni a fejét, mint a bagolynak” – magyarázza tovább a férfi családjának, ők azonban abszolút nem rá figyelnek. Gyermekei egyrészt a második világháborús amerikai katonai terepjárót, másrészt a 21. századi amerikai hot-dog árust szemlélik (a kettő stílusosan nagyon közel települt egymáshoz), felesége pedig azt, ahogyan az 1927-ben tervezett, sötétzöld festésü Polikarpov (Po–2) a földközelben repül, viszonylag lassan, ám magabiztosan. Régen állítólag egész női alakulat, a híres Boszorkány-század repült és bombázott sikeresen ezzel a típussal, amit most a Magyar Tartalékosok Szövetsége (Matasz) második világháborús katonai hagyományőrzői próbálnak ártalmatlanná tenni a területen felállított Bofors légvédelmi gépágyúval.

Mindez persze csak imitáció, bár az ágyú hangja és fényjelensége igencsak valóságosnak hat. Ráadásul ebben az aszályos időben nagyon vigyázni kell a tüzzel és a lángokkal – főleg a repülőtéren. Kivéve persze, ha rendelkezésünkre áll a HA-BCL lajstromszámú, többszörösen átalakított Mi–2-es helikopter. Ez a gép ugyanis – a világon egyedülállóan – képes arra, hogy rövid idő alatt egytonnányi vizet tartályába véve a levegőből mérnöki precizitással fékezze meg a lángokat. Így persze könnyü a tüz ellen harcolni…

De vajon hogyan lehet valójában is a „harcosok”, a katonák közé lépni? A toborzópontnál folyamatosan magyarázzák az érdeklődőknek a szerződéses és az önkéntes tartalékos katonává válás lehetőségeit és annak pontos folyamatát. Lövész, tüzszerész, helikoptervezető – mindenki más szeretne lenni. 

Jártunk már a földön, néztünk már az égbe, nem maradt más hátra, mint maga a repülés, mégpedig valóban legendás szárnyakon. Azt hiszem, hogy a Li–2-es és társai talán fénykorukban nem fordultak annyiszor, mint most, a 17. Börgöndi Repülőnapon…

Fotó: Galovtsik Gábor

Galéria: Legendák az égben - Repülőnap Börgöndön

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 18., 16:21
Az elmúlt napokban több friss hírt is olvashattunk az MH Kiss József 86. Helikopterdandárról, többek között arról is, hogy először ugrottak ejtőernyősök a H225M típusú közepes, többcélú forgószárnyasból.
2024. 03. 12., 13:39
A Pilatus svájci repülőgépgyártó a közelmúltban jelentette be, hogy a PC-21 típusú kiképző repülőgépekből álló globális flottája elérte és meghaladta az 500 000 repült órás történelmi mérföldkövet.
2024. 03. 06., 11:10
Ritka eset, amikor egy repülőgép-típus beszerzése világpolitikai jelentőségű alkudozások központi témája lesz. Márpedig pont ennek lehettünk szemtanúi, lassan több, mint egy esztendeje. A török taktika bevált, Svédország NATO-tagságának támogatásáért cserébe 23 milliárd dollárért 40 F-16V Block 70 Viper megvásárlására, és 79 Falcon felújítására kapnak lehetőséget.
2024. 03. 05., 12:25
Több évtizedes elmaradást pótolva a Honvédelmi Sportszövetség 2024-ben útjára indította a Honvéd Kadét Pilóta Programot, amelynek elsődleges célja a Magyar Honvédség légiereje számára a minőségi utánpótlás biztosítása.
2024-03-21 13:58:05
Modern helikopterek váltják a régi eszközöket a Magyar Honvédség kutató-mentő szolgálatában – jelentette be a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf hozzátette: a napokban a régi típusú Mi-17-es helikoptereket a modern H145M forgószárnyasok váltották fel.
2024-03-21 09:15:14
2006. március 21-én nagyszabású eseményre, a Magyar Légierő első öt JAS 39 Gripenjének (3 C és 2 D változat) érkezésére várták a sajtó képviselőit a Kecskeméti Repülőbázison. A repülőgépeket a Magyar Légierő négy, illetve a Svéd Légierő három hajózója repülte hazánkba. A kétórás út a Svéd Védelmi Beszerzések Hivatalának linköpingi területéről indult.  
2024-03-05 10:15:09
2024. március 4-én, hétfőn, Gróf Gergely ezredes, a kecskeméti MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár parancsnoka tartott tájékoztatót, melyben többek között a bázison jelenleg zajló elektronikai hadviselési gyakorlatokról, valamint a Magyar Légierő Gripen flottájának idei évre tervezett feladatairól is hallhattunk információkat.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 03. 25., 11:58
A magyar és a svéd kormány korszakos megállapodást kötött, ugyanis a már meglévő vadászgépek mellé négy új JAS-39 típusú vadászbombázóval bővül hazánk repülőgépflottája.
2024. 03. 25., 10:41
2024. 03. 22., 09:25
A máltai Universal Air március 26-ától hetente kétszer indít légijáratokat Pécs-Pogány reptérről a Málta–Pécs–München útvonalon.
2024. 03. 20., 09:21
A nyolcvanas évek második felében, a Tomcat üzemeltetés csúcspontján, az amerikai haditengerészet 22 elsővonalbeli (repülőgép-hordozós) százada repülte az F-14-est, megosztva a csendes-óceáni és az atlanti-óceáni flotta hordozói között.

  Legfrissebbek most

2022. október 28-án került sor Dani Zoltán székely származású nyugalmazott ezredes nagykanizsai előadására a Halis István Városi Könyvtárban. Az F-117-es lelövésének 25. jubileuma alkalmából idézzük most fel a prezentáció anyagát!

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin