2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Legendák az égben - Repülőnap Börgöndön

JETfly  |  2012. 09. 10., 12:48

Ki gépen száll fölébe, annak valóban a térkép a táj, de nem gondolnám, hogy bárki is Radnóti Miklós egykori lakóhelyét kutatta volna a világ egyetlen, még üzemképes Li–2-es típusú szállító repülőgép ablakain kifelé bámulva. Sokkal inkább szemlélhette a parányi színes foltokból álló tömeget, a közeli Székesfehérvárt, vagy éppen a végtelen kék eget. Azonban ez a történet, miként a felszállás is, még a földön kezdődik. Ezúttal a börgöndi repülőtéren...

„Szeretnél katona lenni?” – lép oda egy „orrig beöltözött” katona a repülőgépmodelleket nézegető kisfiúhoz. A gyerek felpillant, végigméri a hatalmas ember tereptarka öltözékét, majd kicsit hátralép, látva a kezében a fegyvert. Elbizonytalanodik. „Épp felvétel van ugyanis” – folytatja nyájasan az egyenruhás.

„Ebben a melegben…?!” – kérdez vissza némi tünődést követően a gyerek, aki egy szál sapkában és pólóban is izzad. „Bírni kell” – érkezik a katonás felelet. A gyerkőc láthatóan elbizonytalanodik, aztán kivágja magát, az égre pillant.  „Odanézz!” – kiállt fel.

Fenn épp három, magyar gyártmányú, kecses, ultrakönnyü Apolló Fox repül kötelékben. A felfelé áramló meleg levegő ugyan komolyan billegteti a hosszú szárnyakat, csakhogy a repülőgép-vezetőket ez sem zavarja, roppant precízen hajtják végre különféle figuráikat. „Kár, hogy a JAK–-52-es ma nem repül” – pillant mellettem valaki sóvárogva a börgöndi repülőtér betonján pihenő katonai gépre, amelyik azért a földön is meglehetősen érdekes látvány.

„Ha az ember mindent látni akar, úgy kéne tudnia forgatni a fejét, mint a bagolynak” – magyarázza tovább a férfi családjának, ők azonban abszolút nem rá figyelnek. Gyermekei egyrészt a második világháborús amerikai katonai terepjárót, másrészt a 21. századi amerikai hot-dog árust szemlélik (a kettő stílusosan nagyon közel települt egymáshoz), felesége pedig azt, ahogyan az 1927-ben tervezett, sötétzöld festésü Polikarpov (Po–2) a földközelben repül, viszonylag lassan, ám magabiztosan. Régen állítólag egész női alakulat, a híres Boszorkány-század repült és bombázott sikeresen ezzel a típussal, amit most a Magyar Tartalékosok Szövetsége (Matasz) második világháborús katonai hagyományőrzői próbálnak ártalmatlanná tenni a területen felállított Bofors légvédelmi gépágyúval.

Mindez persze csak imitáció, bár az ágyú hangja és fényjelensége igencsak valóságosnak hat. Ráadásul ebben az aszályos időben nagyon vigyázni kell a tüzzel és a lángokkal – főleg a repülőtéren. Kivéve persze, ha rendelkezésünkre áll a HA-BCL lajstromszámú, többszörösen átalakított Mi–2-es helikopter. Ez a gép ugyanis – a világon egyedülállóan – képes arra, hogy rövid idő alatt egytonnányi vizet tartályába véve a levegőből mérnöki precizitással fékezze meg a lángokat. Így persze könnyü a tüz ellen harcolni…

De vajon hogyan lehet valójában is a „harcosok”, a katonák közé lépni? A toborzópontnál folyamatosan magyarázzák az érdeklődőknek a szerződéses és az önkéntes tartalékos katonává válás lehetőségeit és annak pontos folyamatát. Lövész, tüzszerész, helikoptervezető – mindenki más szeretne lenni. 

Jártunk már a földön, néztünk már az égbe, nem maradt más hátra, mint maga a repülés, mégpedig valóban legendás szárnyakon. Azt hiszem, hogy a Li–2-es és társai talán fénykorukban nem fordultak annyiszor, mint most, a 17. Börgöndi Repülőnapon…

Fotó: Galovtsik Gábor

Galéria: Legendák az égben - Repülőnap Börgöndön

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 01., 09:15
A nyár első hónapja bővelkedett repülős programokban, nem lesz ez másképp júliusban sem: a hónap első szombatján Berekfürdőre várják az érdeklődőket, ahol a felújított 9603-as oldalszámú MiG-21MF-et mutatják be. Mutatjuk a részleteket, mitől is lesz különleges ez a bemutató.
2024-07-19 10:30:07
Újabb repülőgépekre adott le megrendelést a világ legnagyobb nemzetközi légitársasága, amellyel cargo részlegének flottája jövőre 17 példányosra bővül. Az új Boeing 777F gépek csatlakozásával az Emirates SkyCargo 30 százalékkal növeli főfedélzeti rakománykapacitását, hosszú távú megoldást kínálva a keresletnövekedésre.
2024-07-16 09:26:41
Újabb két Airbus H225M közepes többcélú helikopter érkezett Magyarországra hétfőn – közölte a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta: a most érkező gépekkel tízre nőtt a Magyar Honvédségben a H225M típusú helikopterek száma.
2024-07-13 16:00:08
„Az elmúlt napok során egy olyan versenynek lehettünk tanúi, ahol a világ legkiválóbb ejtőernyősei mérték össze felkészültségüket, technikai tudásukat, és elhozták ennek a különleges sportnak az izgalmát, szépségét nekünk” – búcsúzott Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a 46. Ejtőernyős Világbajnokság résztvevőitől a szolnoki RepTárban, július 12-én.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 26., 09:45
Június 26-án megjelent az Aranysas magazin 2024. augusztusi lapszáma!
2024. 07. 25., 11:03
A Magyar Vitorlázórepülő Szövetség támogatásával a Dél-Zalai Aeroclub nemrégiben ifjúsági toborzó tábort tartott a nagykanizsai repülőtéren nyolc, 12 és 15 év közötti nagykanizsai, szepetneki és zalakarosi fiatal részvételével.
2024. 07. 22., 09:18
Április elsején egy újabb fejezet zárult le a nagygépes repülés történetében. Ezen a napon teljesítette utolsó feladatát a NASA DC-8-as kutató repülőgépe.
2024. 07. 18., 10:40
A nemzetközi légikikötő várhatóan július 18-án éjjel fél egytől ismét fogadja a Debrecenbe érkező és onnan induló járatokat.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.