2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

2013-tól külföldi hallgatókat is fogad a HungaroControl légi navigációs akadémiája

JETfly  |  2012. 07. 06., 12:59

2012. július 6-án átvette diplomáját a magyar légiforgalmi irányítók legújabb generációjának első csapata, amelyet a HungaroControl és az Entry Point North által tavaly alapított Entry Point Central légiforgalmi irányító akadémián képeztek ki a világ élvonalába tartozó skandináv képzési program alapján. Idén 1058-an nyújtották be felvételi kérelmüket a képzésre, ami a 12 fős keretlétszámhoz viszonyítva csaknem százszoros túljelentkezést mutat. A Közép-Európában egyedülálló akadémia 2013-tól más országokból érkező hallgatók előtt is megnyitja kapuit.

2011-ben Entry Point Central néven közös légi navigációs akadémiát nyitott Budapesten a HungaroControl, valamint a svéd, dán és norvég légiforgalmi szolgálat oktató központja, az Entry Point North. A skandináv képzés szakmai tartalmát és pedagógiai módszerét tekintve egyaránt világszínvonalú minőséget képvisel. A budapesti Entry Point Central (EPC) ugyanezt a versenyképes tudást, jól müködő oktatási formát és magas nemzetközi presztízsü végzettséget biztosítja a magyar légiforgalmi irányítók következő generációinak. A korábbi képzési rendszerhez képest újdonság, hogy a hallgatók már az oktatás korai szakaszától gyakorlati ismereteket szerezhetnek, hiszen a képzés 5. hetétől használják az EPC szimulátorát, valamint a Wizz Airrel meglévő együttmüködés keretében a légitársaság gyakorlórepülésre viszi az akadémia hallgatóit, ahol „élesben” figyelhetik meg a pilótakabinban zajló eseményeket. Az angol nyelvü képzés teljes mértékben megfelel a légiforgalmi irányítás európai csúcsszervezete, az EUROCONTROL előírásainak, így a légiforgalmi akadémia 2013-tól más országok előtt is megnyitja kapuit.

2012. július 6-án ünnepélyes keretek között vehette át diplomáját az első végzős évfolyam. Az EPC által kiállított igazolás alapján a HungaroControl a Légiközlekedési Hatóságnál megkéri részükre a gyakornoki szakszolgálati engedélyt. A gyakornokok az alapképzést követően a HungaroControlnál folytatják tanulmányaikat további 12 hónapig, majd az átmeneti- és munkahelyi gyakorlati képzés sikeres teljesítése után légiforgalmi irányítói szakszolgálati engedélyt szereznek.

A HungaroControl Zrt. 2012-ben 1058 pályázatot dolgozott fel a légiforgalmi irányító hallgatói jelentkezésekből. Az úgynevezett FEAST (First European Air Traffic Controller Selection Test) teszt kitöltését, az orvosi és pszichológiai vizsgálatokat, valamint az Assessment Centerben zajló kiválasztási folyamatot követően a legjobb 15-16 főt hívják be végső interjúra, akik közül 12-en kezdhetik meg a légiforgalmi akadémia (EPC) alapképzését.

Háttérinformáció:

2011-ben Entry Point Central néven közös légi navigációs akadémiát nyitott Budapesten a HungaroControl és a svéd, dán és norvég légiforgalmi szolgálat iskolája, az Entry Point North. Mivel Közép-Európában eddig nem volt egyetlen olyan képzési központ sem, amely magas szintü, sztenderd oktatási folyamatokkal és gyakorlattal oktatta volna a légiforgalmi irányító hallgatókat, lehetőség nyílt arra, hogy az együttmüködés motorja a magyar szolgáltató legyen.

A határokon átívelő, hosszú távú partnerség célja, hogy Európa egyik legnevesebb oktatási intézetének szakmai segítségével Magyarország magasabb színvonalra emelje légiforgalmi irányítóinak alapképzését, hosszú távon pedig hozzájáruljon a térség légi navigációjának fejlődéséhez és a közép-európai funkcionális légtérblokk (FAB CE) versenyképességének növeléséhez. A szakemberek egységes, magas színvonalú képzése az integráció sikerének legalább olyan fontos összetevője, mint a müszaki-technológiai harmonizáció.

A magyar-skandináv partnerség különleges és példaértékü abból a szempontból is, hogy ilyen, a légiforgalmi szolgálatok regionális együttmüködésén is átívelő kezdeményezésre Európában egyelőre kevés példa akad.

A FEAST egy angol nyelvü rövidítés, amely a következőt takarja: Első Európai Légiforgalmi Irányító Felvételi Teszt (First European Air Traffic Controller Selection Test ). A FEAST-et kifejezetten légiforgalmi irányítók felvételére fejlesztették ki. Ez a számítógép-alapú vizsgáztató rendszer számos felmérő eszközt tartalmaz, és egy sor olyan képességet mér, amelyek fontosak lehetnek a légiforgalmi irányító tanfolyam elvégzése és a munkakör jövőbeni betöltése szempontjából.

Segítséget nyújt a kiválasztásban, és a legfontosabb irányítói képességek jól kidolgozott mérésével csökkenti a képzésből esetlegesen kieső hallgatók számát. Az EUROCONTROL által kifejlesztett tesztet Európa 24 országában használják a polgári és katonai légiforgalmi irányítók kiválasztásában.

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 01., 09:15
A nyár első hónapja bővelkedett repülős programokban, nem lesz ez másképp júliusban sem: a hónap első szombatján Berekfürdőre várják az érdeklődőket, ahol a felújított 9603-as oldalszámú MiG-21MF-et mutatják be. Mutatjuk a részleteket, mitől is lesz különleges ez a bemutató.
2024-07-19 10:30:07
Újabb repülőgépekre adott le megrendelést a világ legnagyobb nemzetközi légitársasága, amellyel cargo részlegének flottája jövőre 17 példányosra bővül. Az új Boeing 777F gépek csatlakozásával az Emirates SkyCargo 30 százalékkal növeli főfedélzeti rakománykapacitását, hosszú távú megoldást kínálva a keresletnövekedésre.
2024-07-16 09:26:41
Újabb két Airbus H225M közepes többcélú helikopter érkezett Magyarországra hétfőn – közölte a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta: a most érkező gépekkel tízre nőtt a Magyar Honvédségben a H225M típusú helikopterek száma.
2024-07-13 16:00:08
„Az elmúlt napok során egy olyan versenynek lehettünk tanúi, ahol a világ legkiválóbb ejtőernyősei mérték össze felkészültségüket, technikai tudásukat, és elhozták ennek a különleges sportnak az izgalmát, szépségét nekünk” – búcsúzott Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a 46. Ejtőernyős Világbajnokság résztvevőitől a szolnoki RepTárban, július 12-én.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 26., 09:45
Június 26-án megjelent az Aranysas magazin 2024. augusztusi lapszáma!
2024. 07. 25., 11:03
A Magyar Vitorlázórepülő Szövetség támogatásával a Dél-Zalai Aeroclub nemrégiben ifjúsági toborzó tábort tartott a nagykanizsai repülőtéren nyolc, 12 és 15 év közötti nagykanizsai, szepetneki és zalakarosi fiatal részvételével.
2024. 07. 22., 09:18
Április elsején egy újabb fejezet zárult le a nagygépes repülés történetében. Ezen a napon teljesítette utolsó feladatát a NASA DC-8-as kutató repülőgépe.
2024. 07. 18., 10:40
A nemzetközi légikikötő várhatóan július 18-án éjjel fél egytől ismét fogadja a Debrecenbe érkező és onnan induló járatokat.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.