2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Katonai légiforgalmi irányítók a HungaroControlnál

JETfly  |  2012. 06. 20., 13:02

2012 májusától nyolc héten keresztül a Magyar Honvédség légiforgalmi irányítói – 16 fővel – speciális képzésen vesznek részt a HungaroControl Zrt. háromdimenziós toronyszimulátorában, a Magyar Honvédség légiforgalom-szervezési rendszerének korszerűsítését célzó MANS (Military Air Navigation Services) 2010+ program keretében. A korábban kizárólag külföldön elérhető képzés során három magyar katonai repülőtér irányítóit készítik fel Közép-Európa legmodernebb repülőtéri szimulátorában. A most megvalósuló képzéssorozat a polgári-katonai légiforgalmi irányítás együttműködésének jelentős mérföldköve.

A speciális felkészítés keretében májustól a három magyar katonai repülőtér (Pápa, Szolnok és Kecskemét) légiforgalmi irányítóinak képzése indult el a HungaroControlnál, négyszer kéthetes időtartamban, Közép-Európa legmodernebb repülőtéri irányító szimulátorában. A képzés a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság alárendeltségében müködő katonai repülőterek irányító szakállományának felkészítését, jártasságának fenntartását, illetve a speciális repülésirányítási eljárások begyakorlását, tesztelését biztosítja a repülőterek szimulációs látványképeinek felhasználásával.

A gyakorlat különlegessége, hogy ezt a típusú képzést korábban a Magyar Honvédség kizárólag külföldön tudta igénybe venni, mostantól azonban a HungaroControl Közép-Európa legmodernebb repülőtéri szimulátorát bocsátja a katonák rendelkezésére. A magyar légiforgalmi szolgálat már eddig is nagy sikerrel alkalmazta toronyszimulátorát a polgári légiforgalmi irányítók képzésére, ám ez az első alkalom, hogy a létesítményt honvédségi képzés céljaira használják.

A repülőtéri toronyirányítást modellező berendezés a ferihegyi és a vidéki repülőterek valósághü megjelenítésén kívül egy, kezdő irányítók képzéséhez használt "szintetikus" repülőtéren is alkalmas bármilyen időjárási tényező, forgalmi helyzet, müszaki probléma és kényszerhelyzet leképezésére. A jelenleg 5 vásznon, 180 fokos látószögben megjelenített kép szabadon mozgatható, akár körbe is fordítható. A HungaroControl a háromdimenziós szimulátor további fejlesztését tervezi, hogy az a későbbiekben 14 vászonra vetítve a valódi irányítótornyokéval megegyező, 360 fokos látványt mutasson.

A bemutató napon dr. Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára, Fodor Lajos, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára és Szepessy Kornél a HungaroControl vezérigazgatója megerősítette: az Egységes Európai Égbolt ösztönzi a polgári és a katonai légiforgalmi irányítás együttmüködését mindenekelőtt a rugalmas légtérhasználat, az irányítási rendszerek összehangolása és az együttmüködésen alapuló közös döntések terén. A HungaroControlnál most indult képzés ennek az együttmüködésnek jelentős mérföldköve.

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 01., 09:15
A nyár első hónapja bővelkedett repülős programokban, nem lesz ez másképp júliusban sem: a hónap első szombatján Berekfürdőre várják az érdeklődőket, ahol a felújított 9603-as oldalszámú MiG-21MF-et mutatják be. Mutatjuk a részleteket, mitől is lesz különleges ez a bemutató.
2024-07-19 10:30:07
Újabb repülőgépekre adott le megrendelést a világ legnagyobb nemzetközi légitársasága, amellyel cargo részlegének flottája jövőre 17 példányosra bővül. Az új Boeing 777F gépek csatlakozásával az Emirates SkyCargo 30 százalékkal növeli főfedélzeti rakománykapacitását, hosszú távú megoldást kínálva a keresletnövekedésre.
2024-07-16 09:26:41
Újabb két Airbus H225M közepes többcélú helikopter érkezett Magyarországra hétfőn – közölte a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta: a most érkező gépekkel tízre nőtt a Magyar Honvédségben a H225M típusú helikopterek száma.
2024-07-13 16:00:08
„Az elmúlt napok során egy olyan versenynek lehettünk tanúi, ahol a világ legkiválóbb ejtőernyősei mérték össze felkészültségüket, technikai tudásukat, és elhozták ennek a különleges sportnak az izgalmát, szépségét nekünk” – búcsúzott Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a 46. Ejtőernyős Világbajnokság résztvevőitől a szolnoki RepTárban, július 12-én.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 26., 09:45
Június 26-án megjelent az Aranysas magazin 2024. augusztusi lapszáma!
2024. 07. 25., 11:03
A Magyar Vitorlázórepülő Szövetség támogatásával a Dél-Zalai Aeroclub nemrégiben ifjúsági toborzó tábort tartott a nagykanizsai repülőtéren nyolc, 12 és 15 év közötti nagykanizsai, szepetneki és zalakarosi fiatal részvételével.
2024. 07. 22., 09:18
Április elsején egy újabb fejezet zárult le a nagygépes repülés történetében. Ezen a napon teljesítette utolsó feladatát a NASA DC-8-as kutató repülőgépe.
2024. 07. 18., 10:40
A nemzetközi légikikötő várhatóan július 18-án éjjel fél egytől ismét fogadja a Debrecenbe érkező és onnan induló járatokat.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.