2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Kecskeméten katonai tiszteletadással fogadták a hősi halott katonák földi maradványait

JETfly  |  2011. 05. 23., 12:00

Hazahozták az Afganisztánban hősi halált halt Róth Orsolya és Dálnoki András posztumusz hadnagyok földi maradványait. Koporsóikat katonai tiszteletadással fogadták május 22-én délelőtt a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison. Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár két katonája az MH Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) tizedik váltásában teljesített szolgálatot.

Kecskeméten katonai tiszteletadással fogadták a hősi halott katonák földi maradványaitA május 17-én Mazar-e Sharifet Pol-e Khomrival összekötő úton közlekedési balesetben elhunyt Róth Orsolya és Dálnoki András koporsóját szállító AN-26-os vasárnap délelőtt tíz órakor landolt a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis betonján. A gép rámpája 10.11-kor ereszkedett le, a nemzeti színü zászlóval borított koporsókat a hősi halottak katonatársai helyezték a két szállító harcjármüre.

A PRT tizedik váltásából jelenleg szabadságon lévő bajtársaik mellett a HM és a Magyar Honvédség képviseletében dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter, Fodor Lajos, a Honvédelmi Misztérium közigazgatási államtitkára, dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke, illetve a Honvéd Vezérkar, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság, valamint az MH 5. Bocskai István Lövészdandár vezető képviselői osztoztak a családtagok gyászában.

dr. Hende CsabaA tragikus balesetben elhunyt, haláluk után posztumusz hadnaggyá előléptetett katonák koporsójánál a honvédelmi miniszter mondott beszédet: „Tisztelt hadnagy asszony, hadnagy úr! Eljöttünk, hogy köszöntsünk titeket, akik szolgálatteljesítés közben találkoztatok a sorsotokkal. Szolgálat közben, amelyet honvédként, a magyar zászló alatt, a nemzet érdekében végeztetek. Sorsotok katonasors. Mindenki, aki felölti az egyenruhát, nemcsak számol, de szembe is néz vele. Arra teszi fel egyetlen életét, hogy tüzön-vízen, minden veszélyen át szolgáljon. Most kitárult a kecskeméti repülőbázis kifutója, az ország kapuja, hogy hazafogadjon titeket. Itt vagyunk, akikkel együtt szolgáltatok, akikkel megosztottátok katonasorsotokat és mindazok, akikkel egy célért, a magyar haza fegyveres védelméért szolgáltatok. Koporsótokra a nemzet zászlaja borul, csatlakoztatok ahhoz a közösséghez, amelyet a haza szolgálatában elesett katonák alkotnak. Valamilyen titokzatos módon ők is itt vannak velünk. Ahogy ők is, most már ti is mindörökké velünk vagytok. Velünk vagytok, hiszen társaitok, akikkel együtt váltottátok életre a hivatásotokat, mindig emlékezni fognak rátok. Velünk lesztek, mert a honvédek közössége mindig emlékezni fog rátok. Velünk vagytok, velünk lesztek és elkísértek azon az évezredes úton, amelyet a nemzetnek be kell járnia. Hadnagy asszony, hadnagy úr, Isten veletek! Találkozunk az út végén!” – mondta Hende Csaba.

Kecskeméten katonai tiszteletadással fogadták a hősi halott katonák földi maradványaitRóth Orsolya 1986-ban született Dunaújvárosban, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár állományában 2007 óta teljesített szerződéses katonai szolgálatot: a 39. lövészzászlóalj 1. lövészszázad, 3. lövészszakasz, 2. rajának rajparancsnoka volt. 2008-ban a MH KFOR (Kosovo Force) Zászlóaljában rajparancsnok-helyettesként szolgált, idén februártól pedig a PRT tizedik váltásában volt rajparancsnok helyettes. Böröndi Gábor dandártábornok, a dandár parancsnoka megbízható, felelősségteljes, a szakmáját kiváló színvonalon ellátó, bátor katonaként jellemezte.

Dálnoki András Mátészalkán született 1984-ben. A debreceni dandárnál 2006 óta teljesített szerződéses katonai szolgálatot a 39. lövészzászlóalj, 1. lövészszázad, 3. lövészszakasz harcjármü irányzójaként. Parancsnokai megbízható, kiváló felkészültségü, fegyelmezett, precíz katonaként ismerték. Az MH Tartományi Újjáépítési Csoport tizedik váltásában rajparancsnoki feladatokat látott el.

A Magyar Honvédség hősi halottait május 24-én kedden, illetve május 26-án, csütörtökön helyezik örök nyugalomra.

An-26

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 01., 09:15
A nyár első hónapja bővelkedett repülős programokban, nem lesz ez másképp júliusban sem: a hónap első szombatján Berekfürdőre várják az érdeklődőket, ahol a felújított 9603-as oldalszámú MiG-21MF-et mutatják be. Mutatjuk a részleteket, mitől is lesz különleges ez a bemutató.
2024-07-19 10:30:07
Újabb repülőgépekre adott le megrendelést a világ legnagyobb nemzetközi légitársasága, amellyel cargo részlegének flottája jövőre 17 példányosra bővül. Az új Boeing 777F gépek csatlakozásával az Emirates SkyCargo 30 százalékkal növeli főfedélzeti rakománykapacitását, hosszú távú megoldást kínálva a keresletnövekedésre.
2024-07-16 09:26:41
Újabb két Airbus H225M közepes többcélú helikopter érkezett Magyarországra hétfőn – közölte a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta: a most érkező gépekkel tízre nőtt a Magyar Honvédségben a H225M típusú helikopterek száma.
2024-07-13 16:00:08
„Az elmúlt napok során egy olyan versenynek lehettünk tanúi, ahol a világ legkiválóbb ejtőernyősei mérték össze felkészültségüket, technikai tudásukat, és elhozták ennek a különleges sportnak az izgalmát, szépségét nekünk” – búcsúzott Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a 46. Ejtőernyős Világbajnokság résztvevőitől a szolnoki RepTárban, július 12-én.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 26., 09:45
Június 26-án megjelent az Aranysas magazin 2024. augusztusi lapszáma!
2024. 07. 25., 11:03
A Magyar Vitorlázórepülő Szövetség támogatásával a Dél-Zalai Aeroclub nemrégiben ifjúsági toborzó tábort tartott a nagykanizsai repülőtéren nyolc, 12 és 15 év közötti nagykanizsai, szepetneki és zalakarosi fiatal részvételével.
2024. 07. 22., 09:18
Április elsején egy újabb fejezet zárult le a nagygépes repülés történetében. Ezen a napon teljesítette utolsó feladatát a NASA DC-8-as kutató repülőgépe.
2024. 07. 18., 10:40
A nemzetközi légikikötő várhatóan július 18-án éjjel fél egytől ismét fogadja a Debrecenbe érkező és onnan induló járatokat.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.