2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Magyar ejtőernyősök Pristinában

JETfly  |  2011. 05. 12., 10:27

A soros magyar EU elnökség részeként a Koszovói Magyar Nagykövetség EU napot rendezett Pristinában, mely rendezvény kiemelt részét képezte az ejtőernyős bemutató ugrás a pristinai futball stadionban. 2011. május 08-án a stadionban a Pristina - Vëllaznimi labdarúgó mérkőzés megkezdése előtt – kilencen – látványos zászlós-ugrásokkal emeltük a mérkőzés hangulatát, továbbá „az égből” hoztuk a mérkőzés labdáját is. Koszovó állam önállóságának kikiáltása óta ez volt az első ejtőernyős bemutató ugrás a Pristinában.

Magyar ejtőernyősök Pristinában

Az ugróterület (a pristinai stadion) szemrevételezése

Dr. Sipos István nyá. r. ezredes, – aki a Magyar Ejtőernyősök Szövetség (MESZ) elnöke, valamint a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetség (MEBSZ) titkára, jelenleg a Koszovói Magyar Nagykövetség tanácsosa Pristinában – szervező munkájának köszönhetően május 07-én sikeresen megérkeztünk Pristinába. A (MESZ) és (MEBSZ) tagjaiból álló 9 fős ejtőernyős bemutató csapataként.

 

Magyar ejtőernyősök Pristinában

"Pristina mindig nyitva áll a barátok előtt” - mondta a K.F. PRISHTINA klub alelnöke, Afrim Muçiq (jobbra Dr. Sipos István követ tanácsossal.)

A csapatunk a KFOR Slim Lines táborban került elhelyezésre. Ahhoz, hogy a csapat időben és biztonságosan megérkezzen, az EU LEX magyar kontingens katonái és rendőre nyújtottak segítséget. Az ejtőernyős ugráshoz az EU LEX biztosított egy C-333J PUMA típusú helikoptert, az eü. biztosítást a KFOR magyar katonái látták el.

 

Magyar ejtőernyősök Pristinában

Balról jobbra: Környei László nyá r. zls; Tóth Gábor tüo. fhdgy; Figlár István r. ftőrm; Kiss Antal nyá őrgy; Kiss György r. őrgy; Méhész Sándor nyá őrgy; Molnár (Jóker) Zoltán t. szkv; Nagy Attila nyá. alez; Simon Sándor nyá. őrgy, és Váradi Tamás r. fhdgy.

Vasárnap reggel a helyi rendőrség felvezetésével megtekintettük a stadiont, majd 11:00 órától egy gyakorló ugrást hajtottunk végre. A próbaugrásnak olyan sikere lett, hogy a városban zajló maratoni futást élőben közvetítő kamerák is a magyar ejtőernyősöket mutatták a helyi televízióban. A látványos bemutató program nyitóképe az első ugró volt 1200 méteres magasságról, aki egy 30 négyzetméteres magyar nemzeti színü zászlót és a mérkőzés labdáját hozta a földre. A második körben három ugró 1500 méterről, a soros EU elnökség, a MEBSZ és az EU zászlaját hozta. A harmadik körben három ugró 2500 méterről „mercedes” alakzatban, a nemzeti színeinket festette fel Pristina város egére. Az ejtőernyők nyitását követően Kosovo állam és az Európai Ejtőernyős Szövetség (UEP) zászlóval érkeztek a stadion gyepére. A negyedik körben az erős szél és az egyre romló időjárás (eső) miatt kétfős kupolakövetésre került sor.

Magyar ejtőernyősök Pristinában

A delegáció!

A délutáni 15:30-kor kezdődő bemutató programját az egyre romló időjárás átírta, de ennek ellenére nem mondtuk le az ugrást.Az alacsony felhőzet és az egyre jobban szemerkélő eső nem tette lehetővé a délelőtti gyakorlás során a programok végrehajtását. A stadionba kilátogató közönség azonban láthatta az 1200 méterről végrehajtott zászlós ugrásokat és a teljes csapat stadion közepén elhelyezett célkeresztre történő „gyepre” érkezéseit. Az ugrók földet éréseit lelkes taps kísérte. Az ugrás után a nagykövet Úr és a város prominens személyei gratuláltak az ejtőernyős csapatnak.

 

Magyar ejtőernyősök Pristinában

Simon Sándor a célra összpontosít

A résztvevő ejtőernyősök az ugrások sorendjében: Környei László nyá r. zls. Tóth Gábor tüo. fhdgy. Nagy Attila nyá. alez. Váradi Tamás r. fhdgy, Kiss György r. őrgy. Figlár István r. ftőrm. Molnár (Jóker) Zoltán tart. szkv. Méhész Sándor és Simon Sándor nyá. őrnagyok A kísérők (tolmács, földi lépcső): Erdős Ágnes r zls és Kiss Antal nyá őrgy voltak.

 

Magyar ejtőernyősök Pristinában

Kupolakövetés

Köszönjük az ejtőernyősök nevében mindazoknak, akik segítették és támogatták Pristinai ejtőernyős bemutató ugrásunkat!

Kép és szöveg: Kiss Antal nyá. őrgy. – Méhész Sándor nyá. őrgy.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 01., 09:15
A nyár első hónapja bővelkedett repülős programokban, nem lesz ez másképp júliusban sem: a hónap első szombatján Berekfürdőre várják az érdeklődőket, ahol a felújított 9603-as oldalszámú MiG-21MF-et mutatják be. Mutatjuk a részleteket, mitől is lesz különleges ez a bemutató.
2024-07-19 10:30:07
Újabb repülőgépekre adott le megrendelést a világ legnagyobb nemzetközi légitársasága, amellyel cargo részlegének flottája jövőre 17 példányosra bővül. Az új Boeing 777F gépek csatlakozásával az Emirates SkyCargo 30 százalékkal növeli főfedélzeti rakománykapacitását, hosszú távú megoldást kínálva a keresletnövekedésre.
2024-07-16 09:26:41
Újabb két Airbus H225M közepes többcélú helikopter érkezett Magyarországra hétfőn – közölte a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta: a most érkező gépekkel tízre nőtt a Magyar Honvédségben a H225M típusú helikopterek száma.
2024-07-13 16:00:08
„Az elmúlt napok során egy olyan versenynek lehettünk tanúi, ahol a világ legkiválóbb ejtőernyősei mérték össze felkészültségüket, technikai tudásukat, és elhozták ennek a különleges sportnak az izgalmát, szépségét nekünk” – búcsúzott Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a 46. Ejtőernyős Világbajnokság résztvevőitől a szolnoki RepTárban, július 12-én.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 26., 09:45
Június 26-án megjelent az Aranysas magazin 2024. augusztusi lapszáma!
2024. 07. 25., 11:03
A Magyar Vitorlázórepülő Szövetség támogatásával a Dél-Zalai Aeroclub nemrégiben ifjúsági toborzó tábort tartott a nagykanizsai repülőtéren nyolc, 12 és 15 év közötti nagykanizsai, szepetneki és zalakarosi fiatal részvételével.
2024. 07. 22., 09:18
Április elsején egy újabb fejezet zárult le a nagygépes repülés történetében. Ezen a napon teljesítette utolsó feladatát a NASA DC-8-as kutató repülőgépe.
2024. 07. 18., 10:40
A nemzetközi légikikötő várhatóan július 18-án éjjel fél egytől ismét fogadja a Debrecenbe érkező és onnan induló járatokat.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.