2024. 04. 13. szombat
Ida
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Részt vehet a repülőnapon a legendás vasmadár

JETfly  |  2010. 05. 17., 10:27

Újabb világszenzáció közelében jár kis hazánk: a tököli repülőtéren újítják fel azt a MiG–15-ös vadászrepülőgépet, amely a tervek szerint hamarosan a levegőbe emelkedhet, és Európa egyetlen ilyen típusú működőképes vasmadara lehet. Ha minden jól megy, a vadászgép a kecskeméti repülőnapon is ott lehet augusztusban.

Ha a magángyüjtőket nem számítjuk, akkor Magyarországon mindössze a szolnoki repülőmúzeumban, a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison, valamint a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Keceli Haditechnikai Parkjában található MiG–15-ös típusú vadászgép. Természetesen ezek a darabok is csak kiállítási tárgyak, azaz repülésre már alkalmatlanok.

Van viszont egy olyan gép is az országban, amelyik – ha minden szerencsésen alakul – néhány héten belül a levegőbe emelkedhet. Legalábbis ezt szeretné az a csapat, amelyik a tököli repülőtéren immár negyedik éve újít fel egy MiG–15-öst.

A MiG–15-ös – amelynek NATO kódja a Fagot – az egyik legismertebb és a saját korában leggyakrabban alkalmazott vadászrepülőgépe. A legendás vasmadár volt a Szovjetunió, sőt az egész keleti blokk első, nagy számban rendszerbe állított, illetve éles harcban is bevetett, sugárhajtómüves vadászgép típusa. A MiG–15-össel repülő szovjet, kínai és észak-koreai pilóták ugyanis számos légi harcot vívtak és nagyszámú légi győzelmet arattak a koreai háború ideje alatt ezzel a típussal.

A Magyar Néphadseregben, a második világháborút követően, rövid időn belül megjelentek a MiG–15-ösök. A hazai sugárhajtómüves katonai repülés első típusát a magyarok Sasnak hívtak. Az első gép 1951. július 23-án érkezett meg Magyarországra, és még ebben az évben tíz darab együléses, valamint négy darab kétüléses, azaz UTI gyakorló gép állt rendszerbe.

A nyilvánosság előtt az 1952. április 4-ei katonai díszszemlén mutatkozott be a típus, ekkor húsz darab MiG–15-ös húzott át a Hősök Tere felett. Az 1960-as évek elején megjelent és rendszerbe állított újabb vadászgéptípusok miatt megkezdődött a MiG–15-ösök folyamatos kivonása a magyar haderőből, a legnagyobb számban 1966-ban vontak ki gépeket, ekkor egészen pontosan harminc darab MiG–15-öst nyugdíjaztak. A legutolsó Sas 1975-ig repült a Magyar Néphadsereg felségjelzésével.

Azóta eltelt 35 év, ám ha minden a tervek szerint sikerül, akkor idén ismét a levegőbe emelkedhet egy magyar felségjelzésü MiG–15-ös. Talabos Gábor a Jetage Alapítvány egyik alapítója a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: az alapítvány néhány évvel ezelőtt Lengyelországból vásárolt meg egy, már nem repülőképes MiG–15-ös UTI, tehát kétüléses, kiképző repülőgépet. Mégpedig azzal a céllal, hogy felújítsák és ismét repülésre alkalmassá tegyék. A gép egyébként egészen 1990-ig szolgálta Lengyel Légierő kötelékében, majd onnan a Lodz-Lubinek-i múzeumba, később pedig a 4-Air Airlines tulajdonába került. A magyar alapítvány innen vásárolta meg az egykori vadászgépet, amelynek megvételét azonban természetesen alapos müszaki átvizsgálás előzte meg. A beszerezést követően pedig megszerezték az összes szükséges dokumentumot a gép nagyjavításához, majd megkérték a légügyi hatóságot, hogy engedélyezze a munkálatok megkezdését.

A felújítás 2007-ben kezdődött meg Tökölön. A munkálatokat végző team tavaly októberben jutott el odáig, hogy beindították a gép hajtómüvét. Ünnepélyes és nyilvános hajtómüindításra pedig az elmúlt hét végén került sor. Ekkora jutottak el a felújítás abba a fázisába, hogy ki lehet jelenteni, a gép sárkányszerkezete és hajtómüve készen van, mindössze néhány navigációs alkatrész hiányzik a felépítményről. Illetve emellett szeretnék még lefesteni az eredeti, 1952-ben is használt színekre – árulta el Talabos Gábor. Hozzátette: a felújítást végzők egybehangzó véleménye szerint a gép jelenleg kilencvenkilenc százalékban már készen van. A hajtómü eddigi beindításai során pedig azt tapasztalták, hogy az erőforrás a gyári értékeknek megfelelően müködik. Úgy, ahogy az a nagyjavítási technológiában meg van adva.

– Azt szeretnénk, ha a gép már részt vehetne az augusztusban, Kecskeméten megrendezendő Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai bemutatón, a rendezvény egyik fő látványossága lehetne. Hiszen Európában ez a gép lenne a MiG–15-ös típus egyetlen müködő példánya. A világon eddig mindössze egy, müködőképes Sasról tudunk, ez az Amerikai Egyesült Államokban repül és magánkézben van – mondta Talabos Gábor, aki szerint jó esély van arra, hogy a Légügyi Igazgatóság megadja a gép repüléséhez szükséges engedélyeket.

– Nyilvánvaló, hogy a hatóság szakembereinek rengeteg kérdése lesz az engedélyeztetési eljárás során, de mi nem fogunk zavarba jönni ezen kérdésektől – fogalmazott a kuratóriumi tag, akiktől megtudtuk azt is, hogy a magyarok sikerén felbuzdulva egy lengyel csoport is nekilátott egy MiG–15-ös felújításának. A lengyelek és a magyarok a munkálatok során végig segítették egymást, többször is konzultáltak. Azt nem lehet tudni, hogy ők pontosan hol tartanak a munkálatokban, Talabos Gábor azonban azt szeretné, ha a magyar gép emelkedhetne először a levegőbe.

Mivel MiG–15-ös harmincöt éve nem repült Magyarországon, ma már nagyon kevés olyan katonai pilóta van, akik egykoron repültek még ezzel a típussal. Egyikük Pinkóczi József alezredes, a Légügyi Igazgatóság katonai vonalon dolgozó szakembere. A felújítást végző csapat őt kérte fel arra, hogy gép berepülését hajtsa végre, mivel rendelkezik polgári szakszolgálati engedéllyel is. A másik pilótaülésben pedig Rohács Tamás főpilóta foglal majd helyet, aki a közelmúltban kiutazott az Amerikai Egyesült Államokba, s ott repült is az egyetlen, müködőképes MiG–15-össel, Emellett pedig felkészült a gép légi üzemeltetéséből és a rendszereiből is. Vagyis az „utolsó csavarig” ismeri a gépet, így alkalmas a berepülésre. A berepülést egyébként vélhetően a szolnoki katonai repülőtéren hajtják majd végre, legalábbis kaptak már ilyen ígéretet, annak ellenére, hogy hivatalos döntés még nincsen a kérdésben. A szolnoki légibázis azért is lenne megfelelő erre a célra, mert Tököl környékén komoly légtérhiánnyal kellene számolniuk a berepülés során.

Természetesen a berepülésre kijelölt szerencsések mellett, többen is szeretnének majd repülni a gépen, ők nemrégiben részt vettek egy két napig tartó típustanfolyamon, amelyen áttekintették a MiG–15-össel kapcsolatos legfontosabb ismereteket. Ahhoz azonban még rengeteg képzésen kell átesniük, hogy valóban beülhessenek a pilótafülkébe.

Ha minden a felújítást végzők tervei szerint alakul, akkor a kecskeméti repülőnapra kilátogatók részesei lehetnének a történelmi pillanatnak, vagyis egy magyar lajstromszámot viselő MiG–15-ös UTI légi bemutatójának. Természetesen senkinek nem kell „repülőgépszaggató” manőverekre gondolnia, hiszen mint azt Talabos Gábor elmondta: a legideálisabb sebességtartományban végrehajtható manővereket szeretnék csak bemutatni, ám valószínüleg így is sor kerül majd bukfencre, orsóra és fekvőnyolcasra is.

Ezt követően pedig vélhetően az augusztus 20-ai, budapesti Air Race versenyen láthatja majd ismét a gépet a közönség. A Légi Forma 1-nek is nevezett repülőshow szervezői ugyanis már felkérték a felújítást végzőket, hogy különleges vadászgépükkel tegyék színesebbé a „flúgos futam” programját.

Mint minden vadászgéptípus esetében, a MiG–15-ösnél is a legnagyobb probléma az alkatrészhiány lehet. Talabos Gábortól megtudtuk: a gép hajtómüve már a megvásárláskor nagyon jó állapotban, éppen egy nagyjavítás után volt. Az eredetileg 250 órás üzemidőre tervezett erőforrásban jelenleg még 120 óra repülési idő van, de a tököli csapat rendelkezik egy tartalék hajtómüvel is, amelynek nagyjavítását a közeljövőben kezdik meg.

A típushoz szükséges tartalék alkatrészeket pedig a Magyar Honvédségtől tudtak szerezni. Mint Talabos Gábor elmondta: mindenhol segítőkészen fogadták őket, s mindenféle segítséget megkaptak a légierős alakulatoktól. Felkutattak minden olyan raktárt, amelyben azt feltételezték, hogy megtalálhatók benne a típushoz szükséges alkatrészek. S valóban, rengeteg elfekvő készletet találtak, amelyeknek köszönhetően ma ők rendelkeznek Európa legnagyobb MiG–15-ös alkatrészbázisával. E segítséget utólag is szeretnék megköszönni a Magyar Honvédség illetékeseinek.

Ha kíváncsi arra, mekkora zajt képes csapni egy MiG–15-ös müködő hajtómüve, tekintse meg az alábbi videót.

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 28., 14:43
Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.
2024. 03. 27., 16:19
20 évvel ezelőtt, 2004. március 16-án érkezett meg Olaszországba két F-104 Starfighter kíséretében az első Eurofighter Typhoon. A jeles évforduló alkalmából nem maradhatott el egy jubileumi festésű példány bemutatása sem.
2024-04-11 09:56:47
2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024-03-21 13:58:05
Modern helikopterek váltják a régi eszközöket a Magyar Honvédség kutató-mentő szolgálatában – jelentette be a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf hozzátette: a napokban a régi típusú Mi-17-es helikoptereket a modern H145M forgószárnyasok váltották fel.
2024-03-21 09:15:14
2006. március 21-én nagyszabású eseményre, a Magyar Légierő első öt JAS 39 Gripenjének (3 C és 2 D változat) érkezésére várták a sajtó képviselőit a Kecskeméti Repülőbázison. A repülőgépeket a Magyar Légierő négy, illetve a Svéd Légierő három hajózója repülte hazánkba. A kétórás út a Svéd Védelmi Beszerzések Hivatalának linköpingi területéről indult.  
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 11., 13:55
Az idei évben is az EUFOR Althea művelet parancsnoki teendőit ellátó nemzet, vagyis 2024-ben Magyarország biztosítja a bosznia-hercegovinai békemisszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét.
2024. 04. 10., 09:29
A repülés iránt az átlagosnál jobban érdeklődő utasok és a repülőgépfotósok kedvencei közé tartoznak azok a gépek, amelyek egy légitársaság vállalati arculatától és szabvány festésmintájától eltérő színekben repülnek.
2024. 04. 08., 12:46
Szombat hajnalban a bosznia-hercegovinai Biztonsági Minisztérium két eltűnt turista megtalálásában kérte az EUFOR nemzetközi misszió segítségét.
2024. 04. 04., 09:40
A légitársaság az Airbus által kifejlesztett, felhőalapú Mobile Airbus Training experience Suite csomagot és a Virtual Procedure Trainer technológiát használja fel pilótaképzésében.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.