2017. 10. 20. péntek
Vendel
: 308 Ft   : 261 Ft Benzin: 366 Ft/l   Dízel: 376 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A C-17-es program a honvédelmi bizottság előtt

JETfly  |  2009. 11. 11., 10:09

Kihelyezett ülést tartott az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága Pápán, a repülőbázis csapatművelődési otthonában. A bizottság egyetlen napirendi pontot tárgyalt meg: a C-17-es program megvalósulásának helyzetével foglalkoztak a honatyák. A Honvédelmi Minisztériumot a Dr. Füredi Károly szakállamtitkár vezette küldöttség képviselte.

A megjelenteket Dr. Lázár János, a bizottság elnöke köszöntötte, majd javaslatot tett a bizottsági ülés napirendi pontjára és az ülés lefolytatására.

Füredi Károly rövid bevezetőjében kiemelte: a NATO felső vezetése a program jelenlegi helyzetét úgy ítéli meg, hogy azáltal egy gyorsan megvalósult és sikeres szerepet vállat fel hazánk. "Személyes kötödésem is van ehhez a feladathoz, mert én jelentettem be a NATO felé, hogy Magyarország csatlakozni kíván a programhoz, de nem gondoltam volna, hogy ez néhány év alatt meg is valósulhat. Napjainkban már elmondhatjuk, hogy a repülőgépek szolgálatba álltak és az első afganisztáni feladatukat sikeresen teljesítették. A program érdekessége az, hogy két NATO-n kívüli ország is csatlakozott a szervezethez és aláírták az alapokmányt", emelte ki az államtitkár.

Dr. Horváth József vezérőrnagy, a HM Fejlesztési és Logisztikai Ügynökség vezérigazgatója tájékoztatta a bizottságot a pápai fejlesztésekről, az eddig végzett feladatokról. Elöljáróban elmondta: a NATO katonai igények, valamint a feladatok bonyolultsága miatt volt szükséges kialakítani és fejleszteni a Stratégiai Légiszállítási Képességet (SAC). Ez a szervezet egy olyan nagy kapacitású szállító képességet biztosít, ami gazdaságosan müködtethető és szükség esetén a tagországok mindegyikének rendelkezésére áll. 2008. szeptember 23-án lépett életbe az alapokmány, ami szabályozza ennek a szervezetnek a tevékenységét, irányításának szabályait. Pápán többfunkciós bázist kellett kialakítani, ami teljesíti a NATO elvárásokat, de egyben szorosan igazodik Magyarország védelmi politikájához is. A rekonstrukció során korszerüsíteni kellet a repülőtér technikai felszereltségét, a kiszolgáló épületeket, a hangárt és az őrzés-védelmet biztosító objektumokat. "Ez a munka még nem fejeződött be teljesen, a fejlesztésekről folyamatosan egyeztetünk a felhasználókkal, hogy minél optimálisabban tudjuk kiszolgálni a repülőgépeket és a hozzá tartozó személyzetet. Az elkövetkezendő években a szervezet hivatalos vezetésének átköltöztetését tervezzük, mert szeretnénk elérni azt, hogy Magyarország természetes helyszíne legyen a müveletek szervezésének", mutatott rá.

A vezetést biztosító igazgatói tanácsban a döntések meghozatalakor mindig az egyenlőség elve dominál. Minden, a szerződést aláíró országnak 1-1 küldötte van a vezetői testületben és ezek egy, azonos súllyal bíró szavazattal rendelkeznek. Ez vonatkozik a két nem NATO tagállamra, Svédországra és Finnországra is, akik külső tagként csatlakoztak a szervezethez. Az igazgatói tanács 2008. szeptember 29-én alakult meg, tagjait rotációs rendszerben cserélik. A jövőben az a cél, hogy minél több ország csatlakozzon ehhez a szerződéshez, mert akkor lesz meg annak az esélye, hogy a repülőgépek a hatékony lesznek kihasználva. Jelenleg Pápán van már a három repülőgép, a gépek üzemeltetésének költségei a nemzetek által igényelt repülési óraszámok arányában oszlanak el. Dr. Horváth József hangsúlyozta, hogy a három repülő egyébként több nemzet tulajdona. NATO berkekben hallotta a következőt: amikor a SAC programról beszélünk és Pápát emlegetjük, olyan dolog történik, mint amikor a brazil focicsapat kifut a stadionban.

Domokos Miklós ezredes, az MH Pápa Bázisrepülőtér parancsnoka kiemelte: az itt megvalósult program a magyar nemzeti és katonai összefogás egyik szép jelképe. A repülőezred megszünését követően a városban nagyon rossz volt a hangulat, de amint ezzel a programmal kaptak egy új lehetőséget, gyökeresen megváltozott a helyzet. A program beindítása nagy erőfeszítést igényelt az itt dolgozóktól. "Biztos, hogy most a bázison lehet találkozni fáradt katonákkal, de megkeseredett embert senki sem találhat. Nagyon sok feltételnek kellett megfelelnünk, amíg idáig eljutottunk. Komoly bizottsági bejárások voltak, ahol nagyon sok külső és belső feltételt vizsgáltak, a laktanyai körülményektől a családok laktatási lehetőségéig, valamint az egészségügyi ellátástól és az oktatás megszervezéséig, egészen a város szolgáltatásainak színvonaláig", hangzott el. A bizottság 2007. november 17-én tett ajánlásában végül az szerepelt, hogy Pápa legyen ennek az ezrednek a befogadó alakulata. Ezt követően felgyorsultak az események és szinte az egész laktanyában felújítások kezdődtek, az irányító toronytól, a szolgálati munkahelyeken keresztül, a CSMO, az étkezdék, a beléptető rendszerek, a kerítések, az ügyeleti helységek mind megújultak. Jó kapcsolat alakult ki az ide települt szervezet katonai vezetésével, hetente találkoznak és egyeztetik a feladatokat, beszélik meg a problémákat.

Csák Gábor mérnök vezérőrnagy, a HM Infrastrukturális Ügynökség vezérigazgatója elmondta:: a program beindításakor fontosnak tartották azt, hogy az itt szolgálatot teljesítőknek kényelmes elhelyezést biztosítsanak. Ezért már a kezdetekben is a komfortérzetet növelő beruházásokat indítottak. Az őrzés-védelmi rendszert is úgy kellett kiépíteni, hogy a teljes terület biztonságosan le legyen védve. Ezért az őrségnél létszámfejlesztésre volt szükség, amit a HM biztosított is. Környezetvédelemben is jelentős feladatokat hajtottak végre, de van még 12 feladat, amelyeket el kell még végezniük. Az ezzel kapcsolatos alapokmányok már elkészültek. A magyar hivatásos állományra gondoltak akkor, amikor 50 millió forintot különítettek el a bázison szolgálók részére, mert támogatni szeretnének a hivatásos állomány lakásvásárlását, ezzel segítenék az állomány környéken történő letelepedését. Elmondható, hogy a minisztérium vezetése biztosította az anyagi forrásokat a Nemzeti Felelőségi Körbe tartozó beruházások megvalósításához. A teljes készenlét eléréséig, 2012-ig még vannak feladataik, amihez a katonai vezetés az anyagi feltételeket biztosítani fogja.

Ezt követően Kovács Zoltán, Pápa város polgármestere kapott szót, aki elmondta: a város számára a fejlesztés kiemelkedő program volt és lesz a jövőben is. A teljes projektbe az is beletartozik, hogy a külföldi katonák családtagjai a városban élnek, ezért ennek a kiszolgálásában is vannak feladataik. Elsőként kiemelte azt, hogy a 83-as főút nem biztosítja a légi szállításhoz kapcsolódó forgalomnövekedést, ezért ezt az utat korszerüsíteni kell. Biztosítani kell a családtagok gyerekeinek az oktatási lehetőséget és az ehhez kapcsolódó anyagi terhekből az államnak szerepet kell vállalnia. A civil mentőhelikopter kérdését is meg kellene vizsgálni és a balatonfüredi állomásoztatása helyett, el kell érni, hogy a jövőben Pápán teljesítsen szolgálatot.

Dr. Lázár János, a bizottság elnöke megállapította: egy olyan programról hallhattak tájékoztatást, amiből Magyarország hosszú távon profitálhat is. Úgy ítélte meg, hogy a külső feltételek, kiemelten az út, valamint a vasúti szállítás biztosítása stratégiai kérdés. A beszámolókból látható, hogy a kapun belül a honvédség mindent megtett a program biztosításához, a kapun kívüli problémák megoldását a képviselőknek kell felvállalniuk.

Ezt követően vélemények elmondására és kérdésekre került sor. A 83-as út kérdését több felszólalásban is érintették és javasolták ennek a problémának a szakértői vizsgálatát és azt, hogy a korszerüsítés fontosságát az illetékes minisztérium felé jelezni kell. A kérdések között szerepelt a repülők kihasználtságának problémája, valamint hogy a tervezett megvonások mennyiben érinthetik a programot. De az is felmerült kérdésként, hogy mikor lehet magyar pilótája a gépeknek. A kérdésekre a jelenlévő katonai szakértők válaszoltak.

A bizottság végül megtekintette a kettes számú C-17-est, ahol a Nehéz Légiszállító Ezred (HAW) parancsnoka személyesen adott tájékoztatást a szállítórepülő paramétereiről és az ezred feladatairól.

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2017-10-20 15:08:26
Hónap végén ismét jön az óraátállítás, ezzel pedig kezdetét veszi a légiközlekedésben is a téli szezon. A nyári időszak után a téli menetrend is teljes: kilenc új járat és sok más fejlesztés gondoskodik arról, hogy a novembertől március végéig tartó időszakban se múljon el az utazási kedv.
2017-10-16 16:19:45
Kanada hivatalosan is kifejezte érdeklődését az ausztrál F/A-18A/B Hornetek iránt. A kanadai Királyi Légierő CF-18-ainak ideiglenes pótlására kiváló lehetőséget nyújtanának az ausztrálok használt vadászbombázói.
2017-10-13 15:34:23
Minden idők legerősebb szeptemberi utasforgalmát rögzítették a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren szeptemberben: 1 247 352 utas érkezett és indult a budapesti repülőtérről. Tavaly még a júliusi csúcsban sem volt ekkora forgalom a Budapest Airport két terminálján.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 10. 20., 16:43
A SkyMaster öv visszatért a JETfly Webáruház kínálatába! A polgári repülőgépeken használatos biztonsági övekhez hasonló, a hétköznapi viseletet feldobó öv, mely ugyanazon heveder és csat felhasználásával készült.
2017. 10. 20., 15:21
Nemrég tért vissza Németországba a Landshut névre keresztelt, D-ABCE lajstromú Boeing 737-es gép, amelyet épp negyven évvel ezelőtt kerítettek hatalmukba palesztin terroristák, és támadásukból minden idők legdrámaibb – összességében pozitív kimenetelű – túszejtő, illetve túszmentő akciója kerekedett ki.
2017. 10. 20., 10:19
Az MSz-21-es első hosszabb repülése gond nélkül megtörtént. Zsukovszkij külön új hangárral fogadja a gépet. A negyedik példány kap orosz hajtóművet.
2017. 10. 19., 09:59
A hónap végéig aláírják a szerződést a honvédség Mi–24-es harci helikoptereinek nagyjavításáról – tudtuk meg kormányzati forrásból.

  Legfrissebbek most

Az Egyesült Államok kormánya a napokban jóváhagyta Görögország azon kérését, miszerint az FMS program keretin belül F-16V verzióra modernizálná 123 darab Falconját. Az üzlet összértéke elérheti a 2,4 milliárd dollárt is.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A Mianmari Légierő a napokban átvette az első, nagyjavításon és modernizáción átesett Mi-24P típusú harci helikopterét. A most átadott példányt további 3 követi majd, melyeket már Mianmarban modernizálnak.