2017. 09. 21. csütörtök
Máté, Mirella
: 310 Ft   : 260 Ft Benzin: 366 Ft/l   Dízel: 376 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Perui harci kakasok a kecskeméti dongóknál

JETfly  |  2006. 06. 29., 09:56

Pár napig a perui légierő két pilótája élvezte a 2. Dongó Vadászrepülő-század vendégszeretetét a hírös városban. Martin és Tony ismerkedni, barátkozni érkezett magyar kollégáikhoz.

- Honnan ismerhetik egymást e két nemzet pilótái? - teheti fel a jogos kérdést az olvasó. Természetesen az internetről. Tony, a 612. század pilótája a világhálón talált rá a JETflyra és a cikkre, mely Szabó „Topi” Zoltán katapultálásáról adott hírt. Levelet írt, és felvettük vele a kapcsolatot. Az elektronikus barátkozásba bekapcsolódott Zsámboki Tibor alezredes, a Dongó század parancsnoka is. Egymás után váltottunk e-mailt, és beszéltünk a repülésről, ahogy repülő emberek között szokás. Akkor csak távlati tervekben szerepelt, hogy majd egyszer találkozunk dél-amerikai barátunkkal. A távlati terv gyorsan valósággá változott, mikor Tony és Martin barátjának krasznodari továbbképzéséről tudomást szereztünk. A válaszlevél már meghívólevél volt, amiben invitáltuk a perui srácokat, hogy az orosz tanfolyam után Budapesten landoljanak, és ismerjék meg hazánkat, Budapestet, a kecskeméti repülőbázist és természetesen a Dongó századot.

Tóth Gábor vendégei, Tony és Martin

Elérkezett a pillanat, mikor vendégeink megérkeztek. Péter „PeZo” Zoli fogadta őket Ferihegyen, és fuvarozta őket Kecskemétre. Kis hazánkról első igazi élményük a gasztronómiák különlegessége. Magyaros étkekkel vendégeltük meg őket, a Pékné módra készült csülöknek nem is tudtak ellenállni, amely ízeiről és a „menü” méretéről elismerően nyilatkoztak. Közben a vendéglátó csapat magja, Ádám „Joe” József, Czingáli „Czingike” Tibor és Tóth Gábor a háromnapos programot állította össze.

Az első napi kiadós ebéd után csak egy könnyü borkóstoló szerepelt a tervekben. Kapóra jött, hogy a hírös város nyári fesztiválján ekkor tartották az ország borászainak találkozóját, így egy helyről megmutathattuk hazánk vezető borait a tokaji aszútól a szekszárdi cabernet sauvignonig. A kellemes borozgatás közben ismerkedik, barátkozik a két csapat. Van közös téma, mivel az asztalnál ülők mind MiG-29-es vadászpilóták. Történetek a magyar repülőkről, történetek a perui dzsungel feletti repülésről, ahogy az ilyenkor lenni szokott. Érdekes információt tudunk meg: Tony és Martin egyaránt lőtt már le repülőgépet a levegőben. Az ottani kábítószercsempészek repülőeszközeire állandó tüzparancsuk van a perui vadászpilótáknak.

A következő nap fő programja ismerkedés a magyar történelemmel. Vendégeinket Ópusztaszerre vittük kirándulni. Lenyügözte őket a Feszty-körkép látványa. Szerencsére a múzeum munkatársai spanyol nyelvü idegenvezetéssel is szolgáltak, így ez még nagyobb élményt nyújtott Tonynak és Martinnak. A körkép után a skanzen házai között sétálva mutatta be Czingike és Tóth Gabi a magyar építészet fejlődését. Talán a legérdekesebb épület egy szélmalom volt, amit belülről is megtekintett a kis csapat.

Múzeumlátogatás és történelmi séta után mi sem eshetne jobban, mint egy „könnyü” magyar ebéd. A közeli csárdában egy kellemesen magyaros ízesítésü rizses lecsót kóstoltunk meg, amit hideg csapolt sörrel öblítettünk le. Ezen a ponton feneklett meg egy kicsit a jelenlévők angoltudása. A sörözés, illetve sörkészítés két alapvető fogalma nem jutott senki eszébe, az árpa és a komló. Több telefonos segítség kérése után, mivel felezni nem tudtunk, megérkezett a megoldás, és beszélgettünk tovább.

Martin, Czingi és Tony

Az este ismét érdekes programot hozott. Kellemes, bográcsban készült marhalábszárpörkölt-főzés az egyik kis kocsmában, a Töprengőben. A magyaros ínyencség készítésének minden lépését megmagyarázta és megmutatta Czingi és a vendéglátó Dobák Feri. A hús főzése közben tovább folytatódtak a sztorizások. Tony laptopja segítségével mutatta be orosz tartózkodásuk két hetét. A Krasznodarban végzett Tóth Gabi ismerős arcot vélt felfedezni: Szását, aki őket oktatta MiG-29 típusra. A magyar olvasók ismerhetik Szását, hiszen annak idején ő katapultált Bodrozsán Lászlóval MiG-29-esből.

A beszélgetés közben nem maradhatott el a magyar vendéglátás folyékony kuriózumainak megismerése, mint az Unicum és a mézes pálinka. Mindkettő ízlett perui vendégeinknek, de ők is visszavágtak. Előkerült a hazai szőlőpálinka, amelynek erőssége vetekszik a magyar párlatokéval. Koccintás koccintást követett, és közben rövid spanyolnyelv-lecke következett. - Hogyan koccint egy igazi perui? „Arriba” (fel), „abajo” (le), „a centro” (középre), ekkor koccintunk, majd „a dentro” (be), és elfogyasztjuk a kezünkben lévő italkülönlegességet.

Elkészült a pörkölt, mellé egy kis savanyúság, és már vígan eszik a kis csapat. Vendégeinknek nagyon ízlik, amit főztek. Többször visszamennek szedni a bográcsból.A vacsora után sport - le kell dolgozni a kalóriákat. Milyen sport jöhet szóba a foci-vb kellős közepén? Természetesen csocsó. Két vegyes csapat alakul, Czingi Martinnal, Bagira Tonyval játszik. Elindulnak a meccsek, a küzdelem kiegyensúlyozott.Kis pihenő. Mi hiányozhat egy magyaros vendéglátásból ezek után? A magyar zene, hegedüvel. Dani barátunkat megkérve már játssza is egymás után a magyar és nemzetközi dallamokat. Martin nagy meglepetésére a perui népdalt is pillanatokon belül kíséri a hegedüszó.

Következik az est fénypontja: Peru-Magyarország csocsómérkőzés egy kis extrával. Megkezdődik a küzdelem, és Dani aláfestésként hangszere hangjaival kommentálja az eseményt. Tony és Martin nem hitt a fülének és a szemének, ilyet még nem láttak a világban sehol sem.A fej fej melletti küzdelemben a házigazdák 2:1 arányban győzedelmeskedtek vendégeik felett.

A jó hangulatú este után perui vendégeink a kecskeméti repülőbázissal ismerkedtek. Először a lengyelországi lövészetről hazaérkező Zsámboki Tibor századparancsnokot üdvözölték, majd megismerkedtek a bázissal. Tóth Gabi bemutatta nekik az új negyedik generációs vadászgépet, a Gripent, és megtekintették a magyar MiG-29-eseket is.

A bázislátogatás után ismét a borutcában töltöttük az estét, most már a teljes vendéglátó Dongó századdal. Tonyn és Martinon látszott, hogy örülnek magyar barátaiknak, és élvezik az itt-tartózkodás minden pillanatát.

A háromnapos perui-magyar közös program véget ért. Már csak a legszomorúbb pillanat, a búcsúzkodás következett. Perui vendégeink nagyon jól érezték magukat, és megígértették velünk, hogy jövőre ők láthatnak vendégül minket. A viszontlátás reményében köszönt el a két csapat egymástól, és biztos, hogy ezen napok alatt a chiclayói harci kakasok és a kecskeméti dongók örök barátságot kötöttek.

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2017. 09. 18., 13:38
Oroszország és Kazahsztán szerződést írt alá további 12 Szu-30SzM beszerzéséről, nyilatkozta Vlagyimir Kozsin, az orosz elnök haditechnikai együttműködés kérdésben illetékes tanácsadója a TASZSZ orosz hírügynökségnek.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 09. 21., 09:19
A kérdés adott hát: ilyen „titkos is és misztikus, kissé utópisztikus” esetekből kiindulva vajon milyen reményeink lehetnek a Zrínyi 2026-ra vonatkozólag?
2017. 09. 20., 11:54
A hihetetlen történet 1951. november 19-én kezdődött. Ezen a szeles, barátságtalan, őszi napon szállt fel a Erdingből, Németországból egy amerikai felségjelű C-47A típusú repülőgép, amely a belgrádi amerikai nagykövetségre szállított csomagokat.
2017. 09. 20., 11:02
Megjelent a járattörlések kétheti listája. Meddig tart az egy év? O'Leary szerint nem vesztik el az utasokat, de a rivális cég erősen szívja át – a pilótáit.
2017. 09. 19., 09:29
A tervek szerint már 2018-ban megjelenhetnek az első – használt, de korszerű és megfelelő potenciállal bíró – szállító repülőgépek, amelyek hadrendbe állhatnak, 2019-től pedig újak beszerzése is megkezdődhet.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Szeptember 20-án a Stratégiai Légiszállítási Képesség hajózóállománya befejezte történetének első olyan személyevakuálását, amelyet C-17-esének padlóberakodási eljárása alkalmazásával hajtott végre.