2024. 03. 29. péntek
Auguszta
: 396 Ft   : 367 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az Angol Királyi Légierő (RAF) jelenlegi felépítése

JETfly  |  2004. 07. 29., 21:17

Sejtettem, hogy nem egyszerű feladatra vállalkoztam akkor, amikor úgy gondoltam bemutatom az Angol Királyi Légierő - RAF - felépítését, szervezeti egységeit.Azt azonban nem gondoltam, hogy ennyire nehéz lesz, annak ellenére, hogy tudtam \"angolokról\" van szó.Ezek után már kezd derengeni miért van náluk az autókban a kormány a másik oldalon, miért az út bal oldalán közlekednek, ...

A RAF két parancsnokságra oszlik.Az első a "Csapásmérő Parancsnokság" amely parancsnoksága alatt találhatóak harcászati egységek, a másik parancsnokság a "Személyügyi és Kiképzési Parancsnokság".A Szárazföldi Repülő Csapatok (AAC), a Tengerészeti Repülő Haderő (FAA), valamint az Angol Királyi Légierő számára szükséges logisztikai támogatás a Védelmi Logisztikai Szervezet hatáskörébe tartozik.A RAF Támogató Helikopter századai csakúgy, mint néhány kiképző század egy többfeladatú parancsnokság alá tartoznak.

Csapásmérő Parancsnokság - High Wycombe

A High Wycombe-ban található Csapásmérő Parancsnokság alárendeltségébe tartozik a Királyi Légierő valamennyi - a világ bármely pontján állomásozó - harcászati repülőgépe, amely magába foglalja a vadász-, csapásmérő-, szállító repülőgépeket, valamint a haditengerészeti repülőgépeket és helikoptereket.A Csapásmérő Parancsnokság parancsnoka felelős a napi, nemzeti békeidős feladatok végrehajtásáért. Háborús időszakban a Csapásmérő Parancsnokság a NATO szervezetének fontos része, valamint fontos összetevője a SACEUR európai színterén állomásozó légierejének.A RAF átalakítása után 2001. április 1-jével került sor a Csapásmérő Parancsnokság átszervezésére. A fő cél a parancsnokság átalakítása volt, a világban az 1990-es évek után bekövetkezett változásoknak megfelelően. A RAF Csapásmérő Parancsnokság több egységét felkészítették a krízishelyzetekre történő gyors reagálásra a külföldön is bevethető egységekkel. A távolabbi irányvonal; ezen egység bázisán megalakításra került az Egyesített Gyorsreagálású Erő. 1998 és 2001 között több, többfeladatú szervezetet alakítottak ki, mint például az Egyesített Harrier Erők és az Egyesített Helikopter Parancsnokság. Az átszervezés része volt a csoportok visszahelyezése a Csapásmérő Parancsnokság hatáskörébe.Három történelmi egység megszüntetésre került. Ez a három egység: a 11. csoport (Angliai Csata), a 18. csoport (Haditengerészeti Felderítő) és a 38. csoport (harcászati szállító- és légi utántöltő).

1. csoport:Felelőssége alá tartozik valamennyi csapásmérő- és harcászati támogató repülőgép. A TORNADO F3 típusú repülőgépekkel felszerelt légvédelmi századok szintén ebbe a csoportba lettek besorolva. A RAF Harrier századai kivételével valamennyi frontvonalbeli (harcászati) repülőgép az 1. csoport alárendeltségébe tartozik. A közeljövő egyik nagy változása lesz a TYPHOON rendszerbeállítása, amely a TORNADO F3 típust fogja váltani. Az új típus első példányai valószínüleg a RAF Coningsby-ben található bázisán állnak szolgálatba. A TORNADO F3 típus rövid időn belül leváltásra kerül a EUROFIGHTER TYPHOON-nal és ez a sors vár a RAF Coltishall-i bázisán települő Jaguar típusú repülőgépekre is.

2. csoport:A harcászati támogató századok a 2. csoport alárendeltségébe tartoznak. Ez a csoport magába foglalja a szállító-, légi utántöltő-, AWACS és NIMROD R1 századokat. A RAF Légvédelmi Rakéta századai (Surface to Air Missile) valamint a RAF Harctéri Ezredei (Field Regiment) szintén ebbe a csoportba tartoznak. A csoport legszembetünőbb változása volt a 99. század visszaállítása, amely 4 lízingelt C-17A Globemaster III típusú repülőgépet üzemeltet. A jövőben várható a ma még rendszerben lévő Hercules C1 és C3 típusú szállító repülőgépek cseréje.

3. csoport:A csoport felelős az újonnan létrehozott Egyesített Harrier Erőkért (amely magába foglal 3 FAA Sea Harrier századot is). A 3. csoport irányítása alá tartoznak a Nimrod Haditengerészeti Felderítő, valamint a RAF Kutató - Mentő egységei. A maga nemében egyedülálló, hogy ezt a csoportot egy tengerésztiszt irányítja és nem egy RAF tiszt.

Tengeren túli egységek:A RAF nagy számú századot, repülőerőt és egyéb egységeket állomásoztat tengeren túli helyszíneken. A II. világháború után sok volt Brit gyarmat kivívta függetlenségét, aminek következtében a Brit katonai erők elhagyták az országot. Az esetek többségében az egységeket egyszerüen megszüntették. A RAF németországi századai lassan visszatérnek az Egyesült Királyságba és a bázisok bezárnak. Egy század kivételével, valamennyi RAF tengeren túli század jelen pillanatban Falklandon állomásozik.

Személyügyi és Kiképzési Parancsnokság - Innsworth1994. április 1-én került létrehozásra, a RAF átalakítása során. Több mint 500 kiképző repülőgép került a parancsnoksághoz, amely magába foglalj a Repülő Szervezetek kb. 150 vitorlázó repülőgépét, valamint a Repülő Iskolák századainak több mint 100 Tutor típusú repülőgépét. A parancsnokságnak a repülőszemélyzetek kiképzésén túl több más feladata is van. Jelenleg a parancsnokság hatáskörébe tartozik a RAF valamennyi alkalmazottjának toborzása, valamint kiképzése, illetve valamennyi munkaerő gazdálkodással összefüggő feladat. A RAF a következőképpen összegzi a feladatokat: a toborzás szempontjai, nem hadmüveleti repülő- és földi kiképzés, karrier management, szociálpolitika, a szolgálat időtartama és feltételei és a RAF reguláris, tartalékos és civil alkalmazottainak világszerte történő elhelyezése, ellátása.

A következő részben igyekszem majd bemutatni az egyes egységek -századok - települési helyét, a századok gépeit, valamint próbálok képet adni a gépek darabszámát illetően. Néhány számadat segítségével érzékelteni próbálom majd a RAF létszámát.

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 18., 16:21
Az elmúlt napokban több friss hírt is olvashattunk az MH Kiss József 86. Helikopterdandárról, többek között arról is, hogy először ugrottak ejtőernyősök a H225M típusú közepes, többcélú forgószárnyasból.
2024. 03. 12., 13:39
A Pilatus svájci repülőgépgyártó a közelmúltban jelentette be, hogy a PC-21 típusú kiképző repülőgépekből álló globális flottája elérte és meghaladta az 500 000 repült órás történelmi mérföldkövet.
2024. 03. 06., 11:10
Ritka eset, amikor egy repülőgép-típus beszerzése világpolitikai jelentőségű alkudozások központi témája lesz. Márpedig pont ennek lehettünk szemtanúi, lassan több, mint egy esztendeje. A török taktika bevált, Svédország NATO-tagságának támogatásáért cserébe 23 milliárd dollárért 40 F-16V Block 70 Viper megvásárlására, és 79 Falcon felújítására kapnak lehetőséget.
2024. 03. 05., 12:25
Több évtizedes elmaradást pótolva a Honvédelmi Sportszövetség 2024-ben útjára indította a Honvéd Kadét Pilóta Programot, amelynek elsődleges célja a Magyar Honvédség légiereje számára a minőségi utánpótlás biztosítása.
2024-03-21 13:58:05
Modern helikopterek váltják a régi eszközöket a Magyar Honvédség kutató-mentő szolgálatában – jelentette be a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf hozzátette: a napokban a régi típusú Mi-17-es helikoptereket a modern H145M forgószárnyasok váltották fel.
2024-03-21 09:15:14
2006. március 21-én nagyszabású eseményre, a Magyar Légierő első öt JAS 39 Gripenjének (3 C és 2 D változat) érkezésére várták a sajtó képviselőit a Kecskeméti Repülőbázison. A repülőgépeket a Magyar Légierő négy, illetve a Svéd Légierő három hajózója repülte hazánkba. A kétórás út a Svéd Védelmi Beszerzések Hivatalának linköpingi területéről indult.  
2024-03-05 10:15:09
2024. március 4-én, hétfőn, Gróf Gergely ezredes, a kecskeméti MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár parancsnoka tartott tájékoztatót, melyben többek között a bázison jelenleg zajló elektronikai hadviselési gyakorlatokról, valamint a Magyar Légierő Gripen flottájának idei évre tervezett feladatairól is hallhattunk információkat.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 03. 25., 11:58
A magyar és a svéd kormány korszakos megállapodást kötött, ugyanis a már meglévő vadászgépek mellé négy új JAS-39 típusú vadászbombázóval bővül hazánk repülőgépflottája.
2024. 03. 25., 10:41
2024. 03. 22., 09:25
A máltai Universal Air március 26-ától hetente kétszer indít légijáratokat Pécs-Pogány reptérről a Málta–Pécs–München útvonalon.
2024. 03. 20., 09:21
A nyolcvanas évek második felében, a Tomcat üzemeltetés csúcspontján, az amerikai haditengerészet 22 elsővonalbeli (repülőgép-hordozós) százada repülte az F-14-est, megosztva a csendes-óceáni és az atlanti-óceáni flotta hordozói között.

  Legfrissebbek most

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin