2017. 10. 17. kedd
Hedvig
: 308 Ft   : 262 Ft Benzin: 366 Ft/l   Dízel: 376 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tornado makettek összehasonlítása

JETfly  |  2004. 06. 15., 15:09

A makettezők többsége vásárlás előtt szeretné tudni, hogy az általa választott makett dobozában mi van valójában. A legtöbb makett dobozán nincs információ a benne található festésváltozatokról, nem tudjuk meg, hogy az adott cég a saját makettjét, vagy egy másik gyártó makettjét csomagolta-e újra. Arról nem is beszélve, hogy a megadott alváltozat egyáltalán megépíthető e a megadott alkatrészekből. Sajnos a megbízhatónak tartott gyártók neve önmagában nem jelent garanciát sem a pontosságra sem a minőségre. Mit tehetünk? Vásárlás előtt tájékozódjunk. Hol? Hát itt a Jetfly-on.  

A szakboltokat kivéve, ahol jobb esetben belenézhetünk a dobozba, vagy akár szakszerü információt kaphatunk a kiszemelt makettről, gyakorlatilag zsákbamacskát veszünk. Van egy olyan érzésem, hogy a makettezés népszerütlenségének egyik oka az, hogy a kezdő, tapasztalatlan vásárló nem tudja megnézni mi van a dobozban. A szülök pedig nem fognak olyan játékot megvenni amiről fogalmuk sincs, hogy mire jó. További csalódás a kezdő vásárlónak, hogy a dobozban nincs festék és ragasztó. Ezt felismerték a gyártók is, mert pár éve az Airfix és a Heller nagyon sok makettjét már az építéshez szükséges kiegészítőkkel is ellátja. Egyes magyar forgalmazók, ahelyett, hogy bátorítanák a kezdőket, elriasztják azokat. A Revell dobozán a következő magyar felirat található szó szerint: Müanyag, apró elemekből, a dobozbeli magyar leírás és rajzból összeállítandó makett. (Revell ragasztóval és a számmal jelzett festékekkel ajánlott) 2 skill/nehézségi fok/ 8 évtől. 3-4 skill 10 évtől, 5 skill 10-13 évtől. Hogy mi van? Ezt egy marslakóval íratatták rá, aki magyart nem jó beszélni nagyon. Szóval a leírásból hajtogassuk össze a gépet. Értik ugye? Felháborodott nyelvmüvelők a következő telefonszámon reklamáljanak: 1-280-8726

A következőkben Hasegawa  K30 Tornado IDS, az Italeri 071 Tornado ECR és a Revell 04390 Tornado “Spirit of Boelcke” makettkjeit elemzem. Többféle módon próbálom bemutatni, hogy egy szakértő (ez én lennék, de tényleg) egyre alaposabban vizsgálva a témát mire jut. Lássuk!

Kézbe vesszük a dobozokat

Német Tornádó makettet szeretnénk venni. Tipikusan egy nagy bevásárlóközpont, vagy játékbolt az a hely, ahol van néhány makett, de eladó egy szál sem, a dobozt pedig nem bonthatjuk ki. Szigorúan álruhában felkeresünk egy ilyen helyet, makett vásárlási szándékkal. Ha nincs kedvünk álszakállt ragasztani, célszerü a kocsinkba előtte egy két üveg pálinkajellegü szeszipari terméket és pár karton cigarettát betennünk, ezzel tudjuk a komoly ember látszatát kelteni. Most már indulhatunk a játékosztály felé. Ha válogatás közben emberek közelednek dünnyögjük a következőket, mit is vegyek a gyereknek, vagy mit is vegyek az öcsémnek. Tételezzük fel, hogy valami csoda folytán mind a három fent említett makett ott van a polcokon. Persze Magyarországon ez NEM fordulhat elő.

Nézzük a dobozok kibontása nélkül mit tudunk meg.

Hasegawa A doboztetőn egy olasz Tornádó van. Már tennénk is vissza a polcra, amikor a doboz oldalán megpillantjuk a Marineflieger Attacker feliratot. Hurrá ebben van német Tornádóhoz rajz és matrica. Ennyi, többet a Hasegawa nem hajlandó elárulni. Na mindegy, tegyük a kosárba.

ItaleriA doboztetőn itt is olasz Tornádó van de a DECALS FOR GERMANY felirat nem hagy kétséget afelől, hogy a dobozból megépíthető egy német Tornádó. A doboz alján egy Norm 95 festésü német Tornádó rajzát találjuk. A festési utasítás Italeri szokás szerint “természetesen” rossz. Ezt is visszük.

RevellA színes rajzon a Spirit of Boelcke nevü ünnepi festést viselő gép van. A német színeket minden futballrajongó ismeri. Megvesszük!

Belenézünk a dobozokba

A zsákmányunkkal hazatérve nekiállunk felbontani a dobozokat. Most fog kiderülni, hogy megérte-e a vásárlás. Persze ez csak egy olyan gyors betekintés az esti film előtt. Mert ugye a TV mindennél fontosabb manapság.

Hasegawa

A makett

A zacskóból kivéve az öntőkereteket csak annyit mondunk, "huhh ez nem is rossz". 111 alkatrész, finom gravírozás, szinte sorjamentes kidolgozás, 10 átlátszó alkatrész. A törzs nem vízszintesen van kettévágva, hanem egy panel mentén függőlegesen, ez jó, könnyebb eltüntetni majd az illesztés nyomát. Kapunk két Sidewindert, két póttartályt, két Kormorant, két Cerberus zavaró konténert. NINCS Boz 107 infra/radar zavaró szóró. Ez azért is érdekes, mert az olaszok két Bozzal repülnek többnyire, a németek pedig vegyesen egy Bozzal egy Cerberussal, bár láttam képet olyan Marine gépről amin két Cerberus volt, de ez a ritkább eset.

A matrica

Sok, fényes, kissé vastag, a rajzolata szintén vastag, sárgulós.

Az összeállítási útmutató

Használhatónak tünik. Világos egyértelmü. Persze ha hiba van benne az csak építés közben derülhet ki.

A festési útmutató

Egy olasz zöld-szürke és kétféle német haditengerészeti festés közül választhatunk, az egyik egy Norm 76-os a másik pedig egy korai Norm87D. A német változatoknál RAL kódok is vannak. Szép.

Italeri

A makett

89 alkatrész ebből kettő átlátszó, ami a kabintető. Gravírozott felület, de messze nem olyan precíz mint a Hasegawa. Sőt sok helyen a gravírozás túlfut, olyan mint, amikor a mérnök ember ceruzával skiccel. Ez nem egy mai kitt, látszik a szerszám kopása több alkatrésznél és a sorják is vastagszanak. A törzs vízszintesen van bontva ez főleg a törzs első részénél és a radarkúpnál ígér gyötrelmes perceket. Ezt a makettet pár éve összeraktam, készen messziről eltünnek a hiányosságok. Fegyverzet, három ALARM rakéta az angolhoz, két HARM a német és olasz változathoz. Két póttartály, két Boz-107, két Sidewinder és egy Sky Shadow  és egy Cerberus zavaró konténer. Hmm ok.

A matrica

A legfontosabb jelzések rajta vannak. A felülete matt, a pontossága elfogadható.

Az összeállítási útmutató

Egyértelmü, azért a szárazpróbát ne feledjük. Biztos ami biztos!

A festési útmutató

A dobozon levő rajz teljesen rossz, vagy egy olyan minta aminek a létezéséről nem tudok. A dobozban levő rajzok alapján egy zöld-szürke olasz géphez, egy Norm 95-ös német géphez és egy öbölháborús angol géphez kapunk tippet . Első ránézésre is látszik, hogy az olasznál a szürke nem az igazi, az angol is lehetne pontosabb, viszont a német rajz pontos! A dobozon ugyanez a gép szerepel egy más festéssel. Hajlok arra, hogy az egy müvészi interpretációja a valóságnak.

Revell

A makett

Nem is foglalkoztam a Revell Tornádójával, azt híve, hogy az Italeri újracsomagolása, amíg Temesvári „Jetfly” Péter nem nyomott egyet a kezembe, hogy ezt látnom kell. Hát meglátva az általam nagyon utált színes festésü gépet a dobozon nem voltam lelkes. Aztán kinyitottam a dobozt. Hát ez igen! A finom, nagyon finom részletes gravírozás néhol annyira szép, hogy ezt a makettet akár bekeretezve összerakatlanul a falra is ki lehetne tenni. Sokkal szebb mint a Hasegawa. Pár csemege, a kerekek előlapítottak, hajtómübe bekukkantva látszanak az utánégető fúvókái, látszik a szegecselés a paneleken, az utántöltő csatlakozója és a gépágyú nem csak jelzésszerü, hanem ki van dolgozva, a futószárakon a vezetékek is fel vannak öntve, rendesen kidolgozott Cerberus és felderítő konténer. Tíz átlátszó alkatrész, köztük helyzetjelző lámpák a szárnyakra is! Függesztmények, két póttartály, két Sidewinder, egy utántöltő készlet, egy felderítőkonténer, egy Boz és egy Cerebrus. Az egész makett kék müanyagból van, ami megkönnyíti az egyébként kék ünnepi festést viselő gép festését.

A matrica

Hatalmas és kizárólag a Spirit of Boelcke elkészítéséhez elég.

Az összeállítási útmutató

Revellessen részletes, könyvszerü. Csak azt a forró csavarhúzó jelet tudnák már elfelejteni.

A festési útmutató

Egy darab ünnepi festés. Nem tudok erről többet mondani. Sajnálom.

Szemügyre vesszük az alkatrészeket és elkezdünk kötözködni

Sajnos igazán megbízhatónak tünő rajzot nem sikerült szereznem a Tornádóról. Így a makettek méreteit egymáshoz tudom csak viszonyítani. A panelek, antennák helyét, a gép alakját fényképek segítségével próbáltam ellenőrizni.

Fegyverek

Kezdjük talán a fegyverekkel. Ami azonnal feltünt, hogy az Italeri és a Hasegawa Cerberus zavaróján nincs olyan has mint a valódin. Azaz csak egy cső, szárnyakkal. Lehet, hogy volt egy korai változat? A Revellé korrektnek tünik. A Sidewinderek közül az Italerié csak egy vicc. A Hasegawa valószínüleg az L változatot adja, a Revell talán szintén, bár a kormányfelületek inkább az N/P-re hasonlítanak. Az L változat 2850 mm a valóságban, tehát 39,58 mm 1/72-ben. Mindhárom utánzat hosszabb, a Revellé majd 2 mm-rel, aminek a vastagsága is eltúlzott. Most a Hasegawa nyerte a legrealisztikusabb Sidewinder versenyt.

Panelek, méretek

Az Italeri makettje annyival gyengébb kidolgozású mint a másik kettő, hogy a továbbiakban részletesen csak a Revell és Hasegawa makettjét hasonlítom össze.

A Revell szárnya felülről szinte tökéletes, a rajzomra másolva panelek is jó helyen vannak és a méretei is jók, képekről ellenőrizve is így van. A Hasegawa szárnya is jó méretü és egy picit több panelvonal rajta mint az Italerién és azok nagyjából jó helyen vannak de a Revellhez képest ez csak arra jó, hogy tudjuk vannak panelek a szárnyon.

A Revell függőleges vezérsíkja az oldalkormánnyal hasonlóan jó. A Revell egy újabb változatú besugárzás jelzőt jelenít meg a vezérsík hátsó részén. Ez nem minden gépen van így például a Boelcke emlékgépen sem! A javítása a finom szegecsek miatt nehéz. A Hasegawa vezérsíkján a Vortex generátorok nem párhuzamosak. Ilyet egyetlen képen sem láttam, a saját rajzain is párhuzamosak.

Alul a mindkét makett esetében törzs első része kissé elnagyoltnak tünik. A Revellé pontosabbnak tünik. A Revell vízszintes vezérsík panelrajzai jók, a belépőél törése jó, a Hasegawa vezérsíkjának vége egészen furcsa alakú. A törzs panelek szintén jónak tünnek mindkét gépen. A Hasegawa radarkúpja kövérebb mint a Revellé és ez tünik jobbnak. Egyébként a törzsön elöl több milliméteres eltérés van a két makett között. Egyes internetes szakértők szerint a Revell törzse sokkal szélesebb mint a Hasegawáé, hmm a mérésem szerint a kabin alatt a Revell 21,35 mm, a Hasegawa ugyanott 21,1 mm ez a különbség a valódi gépen sem több mint 2cm.

A makettekben megjelölt kész méretekben nem bízok, így azokat a valódi gép méretével nincs értelme összehasonlítani.

A kabin müszerei egészen hasonlítnak a valódiakra. Talán itt is a Revellre voksolnék.

Levonjuk a tanulságokat

Egyik makett sem tökéletes, de a Revell a legfinomabb munka. Egyszerüen nincs tökéletes makett. Mindenképpen kompromisszumokat kell kötnünk. Talán két három makettből lehetne egy majdnem tökéleteset készíteni. Akár azt is mondhatnám, hogy az alaposabb teszteknek nincs is értelmük, mert kiderülnek az elsőre fel sem tünő hiányosságok. Ezzel pedig lehet, hogy csak elvesszük a makettezők kedvét a makettezéstől.

Ha dönteni kell több szempont alapján tegyük és ezek között érdemes rangsort felállítani.

Minőség

A kidolgozás minőségéről van szó és a technológiai színvonalról. Ebben egyértelmüen a Revell a legjobb.

Nézzük az árakat

A Hannantsnál jelenleg a következő 1/72-es makettek kaphatóak.Airfix 7,65 fontHasegawa 12,76 és 15,31 között.Italeri 5,10 és 5,32 között.Revell 9,35 font.Ezek az Angliára érvényes árak, de az arányok látszanak.Látható, hogy aki a mennyiségre hajt az Italerivel jár legjobban.

Pontosság

A pontosság alatt az eredeti méretekhez képesti pontosságot értem nem az összeállítás pontosságát. Ha a panelvonalakat nézzük a Revell nagyon pontos. Minden méretet nem tudtam ellenőrizni de a neten olvasott nagy különbséget a Revell és a Hasegawa között nem tudom megerősíteni. Az Italeri sem különösebben tér el méreteiben egyiktől sem bár kissé szélesebb, a kabinnál ez eléggé feltünő.

Festésváltozatok

A Revellnél előfordul, hogy csak egy változatot adnak, mint a Boelke gépnél is, itt érthető hiszen a matricalap majd A/4-es. Is itt van az egyik csapda. Ha mindenképpen német ünnepi festéssel akarjuk megcsinálni a Tornádónkat, meg kell venni azt a készletet amiben van ilyen, ugyanis matricában más gyártótól nem nagyon kapjuk meg, bár a Tauromodell házatáján érdemes körülnézni.

A matrica minősége

A Hasegawa régi matricái eléggé vastagok, bár éppen emiatt jól viselik a gyürődést és matricalágyítóval jól kezelhetőek. Kissé nagy a hordozófilm túllógása a mintán, ez néha zavaró lehet. Az Italeri matricája kissé kemény és hajlamos ezüstöződni. A Revell matricája tényleg szuper.

Bonyolultság

Az alkatrészek nagy száma nem jellemzi egyértelmüen a makett bonyolultságát. Én inkább azt értem ez alatt, ha nem elég levágni lesorjázni az alkatrészeket, hanem némi kreativitás is kell a müanyag valamik alkatrésszé alakításához. A három tesztelt makett ebből a szempontból nem bonyolult. Viszont van köztük különbség. Minél finomabb egy makett kidolgozása, annál zavaróbb lesz ha elcsiszoljuk, összeragasztózzuk, belevágunk. Ebből a szempontból a Revell nagy odafigyelést igényel, persze csak akkor ha minőségi eredményt akarunk elérni. Az Italeri makettje megengedőbb.

Elérhetőség

Rendben, az szép, hogy a tesztek alapján már eldöntöttük mit választunk, de kérdés hol tudjuk beszerezni. A Revell és az Italeri előfordul a nagy áruházláncoknál és játékboltokban. A Hasegawa vagy szakboltban vagy külföldről vásárolható meg. (A magasabb pontszámú makettet könnyebb beszerezni.)

Fegyverzet

Vannak akiknek ez számít. Nos a makettgyárak nem kényeztetnek minket, ugyanis nem céljuk minden változatot egy dobozba zsúfolva eladni. Inkább elosztják több kiadásba. Persze mindegy, hogy mennyi fegyverzet van a dobozban úgy is csak egy változatot tudunk megépíteni, a következőhöz pedig új makettet kell vásárolnunk. Sokszor a fegyverzet egy külön panel, a könnyü cserélhetőség miatt.

A következő kis táblázat segíthet a döntésben.Az X oszlopokba egytől háromig írjuk be, az adott szempont mennyire fontos számunkra. 1 nem fontos, 2 fontos, 3 nagyon fontos. Ezt ismételjük meg mindhárom makettnél. Tehát minden sorban ugyanazt a számot írjuk be, minden maketthez. Majd ha kész vagyunk, a két számot szorozzuk meg és írjuk be az Összesen sorba. Persze itt már oszloponként más eredményt kapunk, minden makettnél. A végén a Összesen oszlopokat adjuk össze, ekkor megkapjuk a makett összpontszámát.

Hasegawa

  x  

össz

Italeri

  x  

össz

Revell

  x 

össz

Általános minőség

7

5

9

Ár

3

10

5 Pontosság

7

5

9

Festésváltozatok

10

6

2 Matrica minősége

5

4

8

Bonyolultság

6

4

8 Elérhetőség

2

8

8

Fegyverzet

3

4

5 Összesen:

A további makettek

Italeri

Három Tornádó változatot adott ki. Ezek a fegyverzetben és egyéb apróságokban térnek csak el egymástól. Minden makett tartalmaz német változatot.

Matrica

Fegyverzet

IDS

Olasz, RAF, Luftwaffe Norm 83A az Italeri két színt felcserélt a svancon!

2xSidewinder, 2xpóttartály, aknaszóró, 4xbomba, Boz, Cerberus, Sky Shadow,

Marine

Olasz, RAF, Marine 43+85 kísérleti festéssel, 43+45 Norm87E.

2xKormoran, 1xutántöltő konténer, Boz, Cerberus, 2xpóttartály, 2xSidewinder, 1xfelderítő konténer, 2xHARM

ECR

Olasz, RAF, Norm95

2xSidewinder, 2xpóttartály, Boz, Cerberus, Sky Shadow, 2xHARM, 3xAlarm

Hasegawa

Az utóbbi két évben már csak ünnepi festéses német Tornádóban tud gondolkodni, akárcsak a Revell. Lassan aki 72-ben harci Tornádót akar, a matrica miatt az Italerit kell, hogy válassza.

További Hasegawa Tornádók.

Ünnepi Tornádókhttp://www.amv83.net/asm/gallerygermanytornado.htm

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2017. 10. 16., 16:19
Kanada hivatalosan is kifejezte érdeklődését az ausztrál F/A-18A/B Hornetek iránt. A kanadai Királyi Légierő CF-18-ainak ideiglenes pótlására kiváló lehetőséget nyújtanának az ausztrálok használt vadászbombázói.
2017. 10. 12., 12:54
6 darab F-22 Raptor érkezett Angliába az Egyesült Államok légierejétől, az Európai Elrettentési Kezdeményezés (European Deterrence Initiative) keretében.
2017. 10. 10., 13:26
2017. október 10-én, kedden felszállás közben szenvedett katasztrófát az Orosz Légi- és Kozmikus erők egyik Szíriában állomásozó Szu-24-ese. A repülőgép eddig tisztázatlan körülmények között a felszálláshoz történő nekifutás során szaladt le a pályáról és tört össze, néhány forrás ugyanakkor lezuhanást említ.
2017-10-13 15:34:23
Minden idők legerősebb szeptemberi utasforgalmát rögzítették a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren szeptemberben: 1 247 352 utas érkezett és indult a budapesti repülőtérről. Tavaly még a júliusi csúcsban sem volt ekkora forgalom a Budapest Airport két terminálján.
2017-10-06 09:09:06
Kevés olyan repülőgéptípus volt a világon, amely akkora hatást gyakorolt volna a világtörténelemre, mint a Boeing B–29 Superfortress.
2017-10-05 12:02:50
Személyesen Vlagyimir Putyin engedélyezte, hogy a Nemzetközi Repülőszalon (MAKSz) továbbra is az eddigi helyszínen, Zsukovszkijban kerüljön megrendezésre és ne telepítsék át a kubinkai légibázisra.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 10. 16., 12:43
Az átadás optimista légköre, és a mai bonyodalmak. A Singapore Airlines a legelső A380-asát már leállította, de még átvesz öt újat.
2017. 10. 16., 09:14
Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison tavaly álltak szolgálatba a légimentőktől átvett AS350B Ecureuil (Mókus) helikopterek. A májusi családi napon már átlépték az ezer repült órát és szeptember végén 1300 felett járt a két géppel teljesített óraszám.
2017. 10. 12., 13:22
Egy Kanadából Dubajba tartó civil utasszállító repülőgépet ért bombafenyegetés miatt riasztotta október 12-én, csütörtökön 11 óra 30 perc körül a Magyar Honvédség készültségi szolgálatában lévő Gripenjeit a NATO Integrált Légivezetési Központ.
2017. 10. 12., 10:59
De ehhez először le kell szerelni a 6,7 tonnás sérült hajtóművet. Grönlandon találtak lapátot és burkolatot, vajon megvan-e az esetleg eltört tárcsa is?

  Legfrissebbek most

Pár nappal a Spanyol Légierő Eurofighter Typhoon katasztrófája után újabb repülőgép zuhant le Spanyolországban, a Madrid közeli Torrejon de Ardoz légibázis mellett, ezúttal egy F/A-18 Hornet.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Egy két héttel ezelőtti New York-i sajtótájékoztatón az észak-koreai külügyminiszter azzal vádolta Donald Trump amerikai elnököt, hogy annak korábbi Twitter-bejegyzését hadüzenetként értelmezi, majd megfenyegette, hogy készek lelőni a Koreai-félszigetet megközelítő amerikai bombázókat.