2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Helikopterek, vadászgépek, sőt, a varacskosdisznók is fellépnek a Red Bull Air Race-en

JETfly  |  2015. 06. 30., 09:01

Igazán látványosnak ígérkezik a hétvégi Red Bull Air Race, amely 6 év után tér vissza Magyarországra. A Magyar Honvédség helikopterei és vadászgépei mellett az érdeklődők találkozhatnak az amerikai légierő A-10-es gépeivel, az úgynevezett varacskosdisznókkal, és a B-25-ös bombázókkal is – hangzott el a légi verseny sajtótájékoztatóján június 29-én hétfőn, a Hungaroringen.

Dr. Lippai Péter ezredes, az MH 88. Könnyü Vegyes Zászlóalj parancsnoka elmondta, hogy a mostani versenyen nem csak a müszaki lebonyolításban vesz részt a honvédség, hanem látványos bemutatókkal is készülnek. A magyar katonák építik egyebek mellett azokat a pontonszigeteket a Dunán, amelyeken a nagy méretü, felfújható bóják állnak majd – ezek jelölik ki a pályát. A helyszínen lesznek a katonai harcibúvárok is, akik az esetleges mentésben segítenek majd – tette hozzá. „Ugyanakkor most lehetőséget kaptunk arra, hogy mintegy 30 percben egy dinamikus bemutatóval részt vegyünk ezen a rendkívül nagy közérdeklődésre számot tartó rendezvényen” – mondta.

Az érdeklődők a verseny mindkét napján láthatnak majd ejtőernyős bemutatót; átrepülnek a Duna fölött a honvédség vadászgépei és helikopterei, a folyón pedig - katonai hajók bevonásával – egy kis „hadmüveletet” is végrehajtanak majd a honvédek. „Egy úgynevezett ellenséges hajót vesznek birtokba, amit a helikopterek fedeznek majd” – tette hozzá. Érdekességként megjegyezte, hogy mindezt a katonák teljes felszerelésben hajtják majd végre, ami nem veszélytelen egy olyan nagy folyón, mint a Duna.

Az ezredes elmondta, hogy a rendezvény biztosításában és a bemutatókon összesen több mint 100 katona vesz majd részt. A programban pedig a honvédség Mi-17-es és Mi-8-as helikopterei, a Gripen vadászgépek, valamint az úgynevezett aknász hadihajók szerepelnek majd. A rendezvényen jelen lesznek az MH 88. Könnyü Vegyes Zászlóalj, az MH 1. Honvéd Tüzszerész és Hadihajós Ezred, az MH 34. Bercsényi László Különleges Müveleti Zászlóalj és az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Müszaki Ezred katonái.

Gerstl Pétert, a promóter Hungaroring Sport Zrt. alelnöke arról tájékoztatott, hogy a verseny mellet egy fantasztikus show-al is készülnek a szervezők: látványos bemutatót tart majd a Flying Bulls csapata, akik például egy B-25-ös bombázóval érkeznek Budapestre. Rajtuk kívül jelen lesz az amerikai légierő néhány gépe is, szombaton az érdeklődők találkozhatnak például négy A-10-essel, ismertebb nevén varacskosdisznóval.

Erich Wolf, a Red Bull Air Race vezérigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a légi verseny hat év után tér vissza Budapestre, így július 4-én és 5-én a világ leggyorsabb pilótái ismét összemérhetik tudásukat a Duna fölött. Hozzátette, hogy a legutóbbi, 2009-es viadalt 650 ezren kísérték figyelemmel a helyszínen, és a rendezők idén is hasonló érdeklődésre számítanak. Megjegyezte, hogy az hazai forduló Besenyei Péter, a világbajnokság magyar versenyzője miatt is nagyon fontos, hiszen részben neki köszönhetően alakulhatott ki ez a sportág. 

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy Besenyei Péter idén egy új géppel, egy Edge 540-es, amerikai gyártmányú repülővel száll ringbe. Ez azt jelenti, hogy lecserélte az általa eddig használt magyar fejlesztésü repülőgépét. A pilóta szavai szerint erre azért is volt szükség, mert a magyar gép nagyon lassan fordult a kanyarokban, a mostani, mindössze négy napja használt változat viszont az ilyen manőverekben is remekel. 

Az új repülőgépet a sajtótájékoztatón is bemutatták, konkrétan azzal szállt le a Hungaroring betonjára a pilóta.

Fotó: Rácz Tünde

Galéria: Helikopterek, vadászgépek, sőt, a varacskosdisznók is fellépnek a Red Bull Air Race-en

aaaa dddddd
Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 01., 09:15
A nyár első hónapja bővelkedett repülős programokban, nem lesz ez másképp júliusban sem: a hónap első szombatján Berekfürdőre várják az érdeklődőket, ahol a felújított 9603-as oldalszámú MiG-21MF-et mutatják be. Mutatjuk a részleteket, mitől is lesz különleges ez a bemutató.
2024-07-19 10:30:07
Újabb repülőgépekre adott le megrendelést a világ legnagyobb nemzetközi légitársasága, amellyel cargo részlegének flottája jövőre 17 példányosra bővül. Az új Boeing 777F gépek csatlakozásával az Emirates SkyCargo 30 százalékkal növeli főfedélzeti rakománykapacitását, hosszú távú megoldást kínálva a keresletnövekedésre.
2024-07-16 09:26:41
Újabb két Airbus H225M közepes többcélú helikopter érkezett Magyarországra hétfőn – közölte a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta: a most érkező gépekkel tízre nőtt a Magyar Honvédségben a H225M típusú helikopterek száma.
2024-07-13 16:00:08
„Az elmúlt napok során egy olyan versenynek lehettünk tanúi, ahol a világ legkiválóbb ejtőernyősei mérték össze felkészültségüket, technikai tudásukat, és elhozták ennek a különleges sportnak az izgalmát, szépségét nekünk” – búcsúzott Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a 46. Ejtőernyős Világbajnokság résztvevőitől a szolnoki RepTárban, július 12-én.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 26., 09:45
Június 26-án megjelent az Aranysas magazin 2024. augusztusi lapszáma!
2024. 07. 25., 11:03
A Magyar Vitorlázórepülő Szövetség támogatásával a Dél-Zalai Aeroclub nemrégiben ifjúsági toborzó tábort tartott a nagykanizsai repülőtéren nyolc, 12 és 15 év közötti nagykanizsai, szepetneki és zalakarosi fiatal részvételével.
2024. 07. 22., 09:18
Április elsején egy újabb fejezet zárult le a nagygépes repülés történetében. Ezen a napon teljesítette utolsó feladatát a NASA DC-8-as kutató repülőgépe.
2024. 07. 18., 10:40
A nemzetközi légikikötő várhatóan július 18-án éjjel fél egytől ismét fogadja a Debrecenbe érkező és onnan induló járatokat.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.