2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Árverésen egy II. világháborús Spitfire

JETfly  |  2015. 05. 12., 09:37

Egy igazi különlegesség kerül kalapács alá hamarosan: egy olyan Spifire, amelyet a II. világháborúban lőttek le Dunkerque-nél. A gépet, melynek Peter Cazenove volt a pilótája, teljesen helyreállították és 2,5 millió fontért szándékoznak eladni. 

A gép igazi ritkaság – miután lelőtték, negyven évig el is feledkeztek róla. Az Mk1 Vickers Supermarine Spitfire pilótája, Peter Cazenove 1940. május 24-én szállt fel és a repülés 55. percében érte a végzetes találat egy Dornier 17-Z bombázó fedélzetéről. „Szóljatok a mamámnak, hogy a délutáni teára otthon leszek” – üzente Cazenove, az etoni öregdiák, mielőtt a Calais-i partok homokjára tette volna a gépét.

Cazanove sérülés nélkül megúszta a hasraszállást és Calais-nál csatlakozott az egyik brit ezredhez – velük együtt esett hadifogságba. A P9374-es számú Spitfire a természet martalékává vált és egyre mélyebbre süllyedt a parti homokban. Ott pihent egészen az 1980-as felfedezéséig, amikor is az erős árapály a felszínre tolta. Habár a tengervíz erősen korrodálta, meglepően jó állapotban maradt a repülőgép – az igazán nagy sérüléseket a kincsvadászok okozták, akik megpróbáltak minél több relikviát kinyerni a roncsból. 

A repülőgépet idővel teljesen helyreállították, olyannyira, hogy mára ez az egyik a két repülőképes Mk1-esből – mindkettőnek Thomas Kaplan amerikai gyüjtő a tulajdonosa.  A Christie’s július 19-i londoni különleges aukcióján kínálják eladásra a P9374-est, a remélt eladási ár 2,5 millió font. Thomas Kaplan az így befolyó összeget jótékony célokra kívánja fordítani, a kedvezményezettek között ott van a RAF alapítványa, illetve egy természetvédelemmel foglalkozó társaság is. 

Német tisztek pózolnak a Spitfire roncsainál, 1940-ben (BNPS)

A másik Spitfire sem marad Mr. Kaplannál – az N3200-est az Imperial War Museumnak ajándékozza. A jószívü üzletember a következőkkel indokolta nagylelkü gesztusát: „Amikor gyerekkori barátommal, Simon Marsh-sal nekivágtunk ennek a projekteknek, akkor azok előtt a hősök előtt szerettünk volna tisztelegni, akiket Churchill úgy hívott: a ’kevesek’. Ők voltak azok a pilóták, akik útját állták a hitleri gonoszságnak és sötétségnek. A közelgő esemény a hála és köszönet kifejezése azoknak, akik részesei voltak a modern történelem egyik legfontosabb fejezetének. A történelem arra tanít minket, hogy eljöhet az idő, mikor az egyénnek cselekednie kell – és mi hálás szívvel emlékezünk meg azokról, akik tették azt, amit tenniük kellett.” 

A Spitfire a Vickers Armstrong woolstoni gyárában készült és a RAF Croydon-ban állomásozó 92. százada kapta meg 1940-ben. A Rolls-Royce Merlin III motort Derby-ben gyártották, 1939. október 27-én.

A gép kiemelése után először a párizsi Musee d'l'Air at Le Bourget gyüjteményébe került, majd a duxfordi Aircraft Restoration Company / Historic Flying Ltd közremüködésével állították helyre. A restauráló csapat 12 mérnökből állt és a munkálatok három évig tartottak. Az első sikeres felszállás 2011-ben az Aircraft Restoration Company főmérnöke és egyben pilótája, John Romain nevéhez füződik. Ő így nyilatkozott: „Jogosan lehetünk büszkék a helyreállításra, a Spitfire fantasztikusan repül, nagyon szerethető, gyönyörü gép.”

Robert Copley, a Christie's UK elnökhelyettese hozzátette: „Nagy megtiszteltetés a Christi’s számára, hogy egy olyan ikonikus repülőgép eladásában müködhet közre, mint ez a különleges Mk1 Spitfire. Ez a gép több, mint egy egyszerü repülőgép – ez az Anglia Csata ’kevesei’ hősiességének és bátorságának szimbóluma.”

Forrás: telegraph.co.uk

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 01., 09:15
A nyár első hónapja bővelkedett repülős programokban, nem lesz ez másképp júliusban sem: a hónap első szombatján Berekfürdőre várják az érdeklődőket, ahol a felújított 9603-as oldalszámú MiG-21MF-et mutatják be. Mutatjuk a részleteket, mitől is lesz különleges ez a bemutató.
2024-07-19 10:30:07
Újabb repülőgépekre adott le megrendelést a világ legnagyobb nemzetközi légitársasága, amellyel cargo részlegének flottája jövőre 17 példányosra bővül. Az új Boeing 777F gépek csatlakozásával az Emirates SkyCargo 30 százalékkal növeli főfedélzeti rakománykapacitását, hosszú távú megoldást kínálva a keresletnövekedésre.
2024-07-16 09:26:41
Újabb két Airbus H225M közepes többcélú helikopter érkezett Magyarországra hétfőn – közölte a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta: a most érkező gépekkel tízre nőtt a Magyar Honvédségben a H225M típusú helikopterek száma.
2024-07-13 16:00:08
„Az elmúlt napok során egy olyan versenynek lehettünk tanúi, ahol a világ legkiválóbb ejtőernyősei mérték össze felkészültségüket, technikai tudásukat, és elhozták ennek a különleges sportnak az izgalmát, szépségét nekünk” – búcsúzott Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a 46. Ejtőernyős Világbajnokság résztvevőitől a szolnoki RepTárban, július 12-én.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 26., 09:45
Június 26-án megjelent az Aranysas magazin 2024. augusztusi lapszáma!
2024. 07. 25., 11:03
A Magyar Vitorlázórepülő Szövetség támogatásával a Dél-Zalai Aeroclub nemrégiben ifjúsági toborzó tábort tartott a nagykanizsai repülőtéren nyolc, 12 és 15 év közötti nagykanizsai, szepetneki és zalakarosi fiatal részvételével.
2024. 07. 22., 09:18
Április elsején egy újabb fejezet zárult le a nagygépes repülés történetében. Ezen a napon teljesítette utolsó feladatát a NASA DC-8-as kutató repülőgépe.
2024. 07. 18., 10:40
A nemzetközi légikikötő várhatóan július 18-án éjjel fél egytől ismét fogadja a Debrecenbe érkező és onnan induló járatokat.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.