2024. 05. 26.
Evelin, Fülöp
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Újabb észak-koreai ´´csodafegyver´´

Újabb észak-koreai ´´csodafegyver´´
Art of WAR  |  2023. 04. 26., 14:36
Újabb észak-koreai ´´csodafegyver´´

Az időről-időre kilőtt észak-koreai ballisztikus rakéták jó ideig nagy médiavisszhangot váltottak ki, de azóta a kísérletek hírértéke alaposan megkopott és a katonai szakértőkön kívül ma már kevesen foglalkoznak velük. A közelmúltban lezajlott amerikai – dél-koreai hadgyakorlatnak és a lanyhuló médiaérdeklődésnek is szerepe lehet benne, hogy nemrég a KCNA állami hírügynökség diadalittas bejelentést tett a sikeresen tesztelt Haeil-2 nevű „csodafegyverről”.

A Haeil-2 leginkább az oroszok Poszeidon nevű nukleáris meghajtású és töltetű óriástorpedóját próbálja másolni, amely a hírek szerint amellett, hogy hosszú ideig cirkálhat a nyílt tengeren, robbanásával akár mesterséges cunamit is előidézhet, így pusztítva az ellenség partvidékét. A nyilvánosságra került képek alapján, a fegyver kialakítása valóban nagyon hasonló, de a kb. 24 méteres orosz monstrumnál jóval szerényebb méretűnek tűnik és több mint valószínű, hogy szó sincs nukleáris meghajtásról, ellenben tényleg alkalmasnak tűnik egy atomtöltetű robbanófej hordozására.

Sebessége mindössze 4,6 csomó körüli és bár állítólag 80-150 méteres mélységbe is képes lemerülni elsősorban a felszínen működik. A szakértők véleménye szerint - már csak alacsony sebessége miatt is -, valójában nem is torpedóról, hanem egy személyzet nélküli, felfegyverzett vízalatti járműről (UUV) lehet szó. Mindenesetre a KCNA híradása szerint az április 4. és április 7. között lezajlott teszt során a Kajin-öbölből indított Haeil-2, mintegy 71 órát járőrözött az ország észak-keleti partjainál és ezalatt mintegy 1000 kilométert tett meg ellipszis, majd 8-as alakú pályán haladva. Végül, miután ismét megközelítette az indítási pontja közelében fekvő Ryongdae kikötő térségét, a kijelölt célterületen sikeresen felrobbantották a rászerelt hagyományos robbanófejet.

Észak-Korea állítólag 2012 óta fejleszt UUV-kat, de ezt csak most jelentették be hivatalosan, nyilván erőfitogtatás céljából. A hírek szerint némileg eltérő Haeil és Haeil-1 jelzésű prototípusok tengeri próbáira még március végén került sor.

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024-05-21 10:57:16
Életükben először szálltak fel önállóan a Nemzeti Közszolgálati Egyetem harmadéves, állami légijármű-vezető képzésen résztvevő honvéd tisztjelöltjei nemrégiben az egyetem szolnoki kampuszán, Zlin-143, valamint Zlin-242 típusú repülőgépekkel.
2024-05-14 13:32:49
2024. május 13-án ismét bővült a Magyar Légierő H225M típusú, közepes többcélú helikopter flottája. Mutatjuk Olvasóinknak a 74-es és 75-ös oldalszámú példányok fotóit, melyek érkezésével 8 gépesre bővült a flotta.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 24., 11:58
Minden ami repülés címmel szombaton kiállítás nyílik a Ballószögi Faluházban. A négynapos rendezvény fókuszában a 30 éves ballószögi repülőtér áll, és több egykori vadászrepülő pilóta is ellátogat a nagyszabású eseményre.
2024. 05. 23., 09:26
MiG és Szuhoj harci repülőket állított ki a kertjében egy kiskőrösi gyűjtő. A Dutra Fesztivál megnyitónapján Firkó János is bemutatta kedvenceit a közönségnek.
2024. 05. 22., 09:13
A második világháborút követő években az amerikai légierő, a haditengerészet és a tengerészgyalogság legtöbb gépe még dugattyús motorral repült.
2024. 05. 21., 10:18
A magyar cég saját megrendelőinek végez majd repülőgép-karbantartást a bukaresti Baneasa repülőtéren, ebbe bevonja a román repülőgép-karbantartó vállalat létesítményeit, infrastruktúráját, eszközparkját, szakembereit.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.