2024. 03. 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
: 396 Ft   : 367 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Augusztusban lesz a kecskeméti repülőnap

JETfly  |  2007. 02. 01., 20:12

Augusztus 11. és 12. között rendezik meg a Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutatót Kecskeméten. A szervezőmunka már javában tart, és a remények szerint változatos látványosságot tudnak biztosítani a rendezvény látogatóinak.

A meghívott országok és típusok a katonai repülés széles skáláját ölelik fel. Igazi közép-európai repülőnap lesz, ahol mind a nyugati, mind a keleti technika képviselteti magát a meghívottak listáján.

Tekintsünk bele, milyen érdekességeket terveznek a szervezők Kecskemétre augusztusban. A repülőnap megszokott vendége lesz a Cseh Légierő. Idén L-159 ALCA-val és a különleges festésü Mi-24 bemutató helikopterükkel érkeznek. Az oldtimerkedvelőknek is hoznak látnivalót a cseh vendégek: egy JAK-11-et és egy L-29 Delfin alakját lehet majd megcsodálni.

Németország is visszaigazolta már részvételét. Három típussal látogatnak idén a hírös városba. Német színekben Tornado és F-4F Phantom II repülőgépeket csodálhatnak meg, valamint sokak kedvence, a Bo-105 típusú helikopter tart bemutatót.

A kecskeméti rendezvény egyik újdonsága északi szomszédunk, Szlovákia repülőeszközei lesznek. Várhatóan sok ember szívét fogja megdobogtatni a szlovák felségjellel repülő MiG-29 vagy L-39 Albatros. Forgószárnyas technikájukat is megmutatják: egy Mi-17 típusú szállítóhelikoptert tekinthetnek meg a látogatók.

Horvátország is érdekes látnivalókkal emeli a rendezvény színvonalát. Idén fog hazánkban debütálni PC-9 kötelékük, és most láthatjuk először Mi-171 típusú helikopterüket is.

A makettezők, illetve a különleges festésü gépek szerelmesei sem fognak látnivaló nélkül maradni. A már említett oroszlános festésü kék-fekete Mi-24 Hind mellett a Görög Légierő különleges festésü A-7E Corsair II típusú repülőgépe is megtalálható lesz a kecskeméti betonon. Ez a gép két évvel ezelőtt kapta meg ezt az extrém festést, és azóta is kiemelt résztvevője a repülőfesztiváloknak. Várhatóan a Lengyel Légierő Szu-22 típusú vadászbombázó repülőgépe is érdekes külsőt visel majd magán.

A keleti technikával rendelkező országok közül többek között Szlovénia és Szerbia is jelezte részvételi terveit.

A nyugati technika is érdekes bemutatókkal képviselteti magát Közép-Európa legnagyobb repülőnapján. Megerősített visszajelzést küldött a megújult holland bemutatócsapat, a Teamwork Display Team. A csapatot az elkövetkező két évben a 313. század tartja üzemben. A látványos bemutatót Ralph (Sheik) Aarts százados repüli majd.

A nyugat-európai országok közül Belgium és Nagy-Britannia is a meghívottak között van.

Egy igazi látványos vendég részvételét tervezi a szervezőbizottság Kecskemétre, ami Európában kuriózumnak számít. Tavaly szeptemberben járt hazánkban Cao Gangcsuan vezérezredes, a Kínai Népköztársaság védelmi minisztere. Az akkori tárgyalások alatt szándéknyilatkozat született, amely szerint, ha lehetőség van rá, kínai felségjelü katonai repülőgépek is részt vesznek a magyar repülőnapon. A tervekben Szu-27, Szu-30 és J-10 típusú repülőgépek látogatása szerepel.

Egy repülőnap nem lehet meg kötelékek nélkül sem. Idén remélhetőleg széles palettából válogathatnak a rendezvény látogatói. A kötelékek listájában tervként szerepelnek a kecskeméti repülőnap megszokott bútordarabjai, az olasz Frecce Tricolori és a Türkish Stars, a Török Csillagok.

A meghívott kötelékek között több olyan csapat van, amely most repülhet először bemutatót Kecskeméten, mint a spanyol Patrulla Aquilla, CASA C-101 típusú repülőgépekkel, és a svéd Team 60, Sk-60 típusú oktató-kiképző gépekkel.

Magyar repülőnap nem lehet meg magyar résztvevők nélkül. A Magyar Légierő állományában lévő repülőeszközöket természetesen a földön és a levegőben is megtekintheti a nagyérdemü. Augusztus közepén lesz az a pillanat, amikor a hazai közönség először látja repülni hazánk negyedik generációs vadászgépét, a JAS-39 Gripent.

 

A polgári repülés szerelmesei sem fognak majd unatkozni, ugyanis a rendezvényre meghívást kapott a Red Bull oldtimer gépparkja is.

Az augusztus 11. és 12. között megrendezésre kerülő Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató széles kínálattal várja a kecskeméti repülőnapra kilátogató érdeklődőket, repülőbarátokat. További infók a www.repulonap.hu alatt!

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 18., 16:21
Az elmúlt napokban több friss hírt is olvashattunk az MH Kiss József 86. Helikopterdandárról, többek között arról is, hogy először ugrottak ejtőernyősök a H225M típusú közepes, többcélú forgószárnyasból.
2024. 03. 12., 13:39
A Pilatus svájci repülőgépgyártó a közelmúltban jelentette be, hogy a PC-21 típusú kiképző repülőgépekből álló globális flottája elérte és meghaladta az 500 000 repült órás történelmi mérföldkövet.
2024. 03. 06., 11:10
Ritka eset, amikor egy repülőgép-típus beszerzése világpolitikai jelentőségű alkudozások központi témája lesz. Márpedig pont ennek lehettünk szemtanúi, lassan több, mint egy esztendeje. A török taktika bevált, Svédország NATO-tagságának támogatásáért cserébe 23 milliárd dollárért 40 F-16V Block 70 Viper megvásárlására, és 79 Falcon felújítására kapnak lehetőséget.
2024. 03. 05., 12:25
Több évtizedes elmaradást pótolva a Honvédelmi Sportszövetség 2024-ben útjára indította a Honvéd Kadét Pilóta Programot, amelynek elsődleges célja a Magyar Honvédség légiereje számára a minőségi utánpótlás biztosítása.
2024-03-21 13:58:05
Modern helikopterek váltják a régi eszközöket a Magyar Honvédség kutató-mentő szolgálatában – jelentette be a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf hozzátette: a napokban a régi típusú Mi-17-es helikoptereket a modern H145M forgószárnyasok váltották fel.
2024-03-21 09:15:14
2006. március 21-én nagyszabású eseményre, a Magyar Légierő első öt JAS 39 Gripenjének (3 C és 2 D változat) érkezésére várták a sajtó képviselőit a Kecskeméti Repülőbázison. A repülőgépeket a Magyar Légierő négy, illetve a Svéd Légierő három hajózója repülte hazánkba. A kétórás út a Svéd Védelmi Beszerzések Hivatalának linköpingi területéről indult.  
2024-03-13 12:52:44
25 éve, 1999. március 12-én csatlakozott Magyarország az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez: a jubileum kapcsán földi és légi bemutatókkal tarkított ünnepséget rendeztek Tatán, az MH Klapka György 1. Páncélosdandár alakulatánál, ahol beszédet mondott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter. Mutatjuk a helyszíni fotókat!
2024-03-11 14:35:49
A Magyar Légierő pilótái a legjobbak közül valók, és a veszélyek korában kiemelt erkölcsi és anyagi megbecsülést érdemelnek. Tudásuk, szolgálatuk kulcsfontosságú Magyarország biztonságának védelmében. Ezért jelentős – decemberig visszamenőleges – béremelésükről döntöttünk – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 03. 25., 11:58
A magyar és a svéd kormány korszakos megállapodást kötött, ugyanis a már meglévő vadászgépek mellé négy új JAS-39 típusú vadászbombázóval bővül hazánk repülőgépflottája.
2024. 03. 25., 10:41
2024. 03. 22., 09:25
A máltai Universal Air március 26-ától hetente kétszer indít légijáratokat Pécs-Pogány reptérről a Málta–Pécs–München útvonalon.
2024. 03. 20., 09:21
A nyolcvanas évek második felében, a Tomcat üzemeltetés csúcspontján, az amerikai haditengerészet 22 elsővonalbeli (repülőgép-hordozós) százada repülte az F-14-est, megosztva a csendes-óceáni és az atlanti-óceáni flotta hordozói között.

  Legfrissebbek most

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin