2023. 12. 07. csütörtök
Ambrus
: 381 Ft   : 353 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Kék angyalok Európa egén

JETfly  |  2006. 06. 19., 13:30

A holland légierő hagyományosan Leeuwardenben rendezi meg nyílt napját évről évre.A 322. és 323. vadászrepülő-század otthonában idén június 16-án és 17-én várta az érdeklődőket egy nagyszerű repülőfesztiválra.

A repülőbázis köré épült kisváros élete felpezsdült az eseménytől. Ezen a hétvégén nemcsak a foci-vb holland meccsei érdekelték a helyieket, hanem a nagy esemény is, hogy az ő városukban mutatja be fantasztikus repülőprogramját az egyik leghíresebb bemutatókötelék, a Blue Angels.

A nyílt napra pénteken kilátogatókat szomorú időjárási helyzet fogadta, alacsony felhőzet a reptér felett. Várható volt, hogy ma elmaradnak a loopingok, bukfencek a holland égen, pedig Európa vezető bemutatókötelékei, az Asas de Portugal, a Blades, a Midnight Hawk, a Patrouille Suisse, a Patrouille de France, a Red Arrows és a Royal Jordanians Falcons is eljött, hogy itt köszöntsék a Kék Angyalokat hatvanadik születésnapjuk alkalmából.

A repülőprogram percre pontosan kezdődött. Ez a precizitás mindkét napra jellemző volt. A borongós idő ellenére voltak érdekes, sosem látott pillanatok az égen. Ritka alkalom, hogy a svájci bemutatókötelék mind a hét gépét kötelékben egyszerre láthassa az érdeklődő, valamint látványos pillanat volt a Patrouille de France megérkezése is.

Az egyik megismételhetetlen élmény, mikor a Red Arrows kilenc Hawkja és a Blue Angels hat Hornetje emelkedett a magasba közös repülésre. A különleges alkalmat mi sem fémjelezhetné jobban, mint hogy mindkét csapat tartalék gépe is levegőbe emelkedett egy-egy fotóssal a fedélzetén.Hamarosan már a repülőtér tengelyében repültek együtt a kék és piros gépek, hogy így ünnepeljék a Blue Angels hatvanadik születésnapját.

A kötelékáthúzás után a Red Arrows tartotta meg bemutatóját. Az angol csapat sajnos csak a pénteki napon repült, mivel másnap királynőjük nyolcvanadik születésnapján tisztelgett az ünnepelt előtt.A rendszeres repülőbemutatóra járók némelyike már ismeri a Vörös Nyilak nagyszerü jó idős programját. Az alacsony felhőalap miatt most megnézhették, hogyan repülik az úgynevezett flat, azaz lapos programot az angolok.

Természetesen itt sem hibáztak. A tőlük megszokott precizitással repülték a fordulóikat, és a földön álló néző a program 15 perce alatt el is feledkezett arról, hogy borongós idő van Leeuwardenben.A szombati nap ideális repülőnapi idő volt, híre-hamva sem volt az előző napi felhőzetnek. Az égre néző tekintetek elárulták, ma fergeteges repüléseket láthatunk a kék égbolton.A légi programokat oldtimer-bemutatók nyitották meg. Egymás után emelkedett magasba a P-51 Mustang és a Saab Safir. Az első kötelékbemutatót az angol Blades, azaz a Pengék tartották. A narancs-fekete festésü Extra-300 TL-ek profi programot repültek. A Red Arrows egykori pilótái nem hazudtolták meg hírnevüket: a kötelék-mürepülés precíz bemutatóját láthattuk tőlük. A rutinos néző több Reds-elemet is felfedezhetett programjukban, amit ugyanolyan látványosan repültek az Extrákkal, mintha piros Hawkjaikban ültek volna.

A mürepülőgépek után egy vadászgép, a belga légierő F-16-osa emelkedett a magasba. Programja alatt folyamatosan füstölővel könnyítette meg gépének követését az égen, ami kellett is. Egymás után repülte az erőteljes fordulókat, magas bukfenceket. Nem maradhatott el a típus bemutatójától megszokott touch and go és a nagy állásszögü átrepülés sem.

A belga bemutató után egy angol C-130J taktikai bemutatója következett. A megszokott Hercules repülő bemutatója után egy szarajevói leszállással landolt a szállítógép, és a rakteréből már gurult is ki a két dzsip, amelyek versenybe kezdtek a tolató vasmadárral. Sokan tippeltek volna a négykereküek győzelmére, de ez nem volt ilyen egyszerü.

A Hunterek valamikor egy-egy hasonló rendezvény fő látványosságai voltak, kiemelten amikor a svájci bemutató kötelékeként emelkedtek a magasba. Ma már ők is az oldtimerek közé tartoznak. A holland betonról két angol kézben lévő gép szállt fel bemutatót tartani, az egyik a Patrouille Suisse festésével, a másik a klasszikus Hunter világoskék színében.

Egy repülőnap nem lehet meg forgószárnyas technika nélkül. Az egykori keleti blokk félelmetes fegyvere, a Mi-24 Hind emelkedett a magasba. A szlovák légierő kék-fekete festésü helikoptere átlagos programot repült. A magyar kritikus szemek hiányolták az itthon megszokott dinamikus programot, emelkedéseket, fordulókat és infracsapdalövést is.

Forgószárnyas után ismét merevszárnyú gép, a házigazdák speciális festésü Falconja. Az igazat megvallva nem okozott csalódást Gert-Jan Vooren százados: a tőle megszokott dinamikus repülést láthatta a tisztelt publikum. Némely manőverét infracsapdalövéssel díszítette, ami néha kevésnek bizonyult. Az utolsó, hagyományos holland Falcon-manőver közben is, mikor ezer méter magasságból spirálban zuhan a vadászgép, infracsapdaszórással és füstölővel tette látványossá a záróképet a holland hajózó.

A házigazdák után egy spanyol Hornet emelkedett a levegőbe. Programjáról sajnos csak egyet lehet megjegyezni: átlagos. A típustól várható extra repülési elemek, amit akár a finn, svájci vagy amerikai kolléga repül, elmaradtak.

A holland szervezők a show utolsó két órájára tették a legerősebb programokat. A svájci F-5-ösök délután kettőkor szálltak fel. Talán a legfiatalabb pilótákból álló repülőköteléket láthattuk. A csapat vezére, Daniel Siegenthaler százados, aki Sigi hívónévre hallgat, 35 éves korával rangidősnek számít. A svájciak átlagéletkora nem éri el a harmincat. A csapat stabil nagy öregje a csapatfőnök, Daniel Hösli alezredes, azaz Dani, akit még Taszáron láthatott repülni a magyar közönség. Szerencsére az időjárás nem zavarta programjukat. A verőfényes napsütésben egymás után repülték a loopingokat, áthúzásokat. Kattogtak a fényképezőgépek a shadow manővernél és a leglátványosabb elemnél, amikor az öt gép között, mint egy alagúton repült át Nicolas Mauron százados, azaz Nick. A Finale Grande manőverrel a hat gép infracsapdarózsát varázsolt a kék égre.

A nagyszerü kötelékrepülés után az amerikai légierő F-15E bemutatócsapatának bemutatója következett. A demo team új müsorral debütált a nézők előtt. A megszokott meredek Eagle emelkedő után földi célra történő gépágyús támadást és bombavetést imitált az amerikai gép kétfős személyzete. Sajnos a földi robbanások elmaradtak, így csak az avatottak tudták, miért ismételgeti folyamatosan a támadó manővereket Albert „Jewel” Kenedy százados bemutatópilóta és Jack „Woody” Stallworth százados fegyverkezelő tiszt.

A pálya végén kék-fehér-piros füstfelhő szállt fel: megkezdte programját a francia vendég kötelék. Két négyes rajban szálltak fel a nemzetiszínre festett Alphajetek. Egymás után repülték ismerős figuráikat, a Concorde-ot, a Diamondot, a Tangót. A Patrouille de France az egyik olyan kötelék, amely évről évre egy-egy új elemmel színesíti a programját. Az idei új manőver nagy tetszést aratott a holland nézők körében. A zárószakaszban egymás után rajzolták füstölőikkel teli az eget. Először egy pálma, majd az elengedhetetlen átlőtt szív következett, majd a zárókép a szemből érkező kötelék, amely egy nagy rózsába vált szét.

Minden alkalommal nagy érdekesség, amikor a múlt repülőgépei közös kötelékben repülnek a modern vadászgépekkel. Leeuwardenben is érdekes, történelmi köteléket láthattak a nézők. Egy P-51 Mustang, egy B-25 Mitchell és a bemutatócsapat F-16-osa repült együtt. A bombázógép vezérletével több áthúzást végeztek a repülők, majd a Falcon lett a vezér, és elköszönésként infracsapdáival rajzolta teli az eget.

Már csak egy blokk volt hátra, a legnagyobb látványosság, a nap fénypontja, a Blue Angels. A csapat külön páholyába már gyülekeztek a vendégek. A csapatfőnök nővére mint háziasszony köszöntötte a pilóták feleségeit, a Blue Angels akár Las Vegasból is idelátogató barátait és az eseményről hírt vivő akkreditált újságírókat.

A kötelék speciális festésü kísérőgépe, a sárga-fehér-kék színben tündöklő, Fat Albert névre keresztelt C-130 Hercules gurult a pálya végére. Jól láthatóak voltak a futómüvek mellett elhelyezett gyorsítórakéták, amivel látványos felszállást produkált a gép pilótája. Egy nagy sebességü áthúzás után szarajevói leszállással landolt a gép, és motorosokat megszégyenítő gumiégetéssel fékezték le a repülőt minimális távolságon. Fat Albert beköszönt a Blue Angels-páholyba, és állóhelyére gurult.A Blue Angels pilótái megkezdték hagyományos felszállási procedúrájukat. A Stephen Foley vezette csapat elindult gépei felé, és a kiszolgálószemélyzet tisztelgése mellett masírozott mindenki a gépéhez.

A hajtómüvek beindítása után a Top Gun film zenéjére kezdték meg gurulásukat a kék-sárga Hornetek. A pálya keleti végére guruló négyes kezdte meg a felszállást. Őket géppárban az ötös és hatos gép követte, amelyek erős 75 fokos emelkedővel hagyták el a kifutópályát.

Az amerikai haditengerészet programjának részletes ismertetése nagy feladat lenne. A laikus és a szakértő szem is egyöntetüen állapítja meg, hogy egy jól megkomponált, kigyakorolt show-ról van szó. A több mint fél óra alatt minden elemet úgy látunk, ahogy az amerikai repülőnapokon és a csapat bázisán készült videofilmekből ismerhetjük. A meglepetés az, hogy ez ilyen a valóságban is.Az utolsó elemben a hat gép a Blue Angels-figurában repült el a közönség előtt, majd középre fordult, és egy erőteljes emelkedő után lefelé zuhanva váltak szét a gépek.

A show véget ért. A nagy álom teljesült: Európában repült sokévi kihagyás után ismét a Blue Angels, az amerikai haditengerészet és tengerészgyalogság bemutatócsapata. Reméljük, hamarosan ismét látjuk őket az öreg kontinensen.

Köszönettel tartozunk a Blue Angels Teamnek a kétnapi szíveslátásért páholyukban!

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 08., 13:34
2023. október 6-án a Saab - mielőtt átadná a Svéd Fegyveres Erők részére - leszállította az FMV-nek (Svéd Védelmi Beszerzési Hivatal) üzemeltetési tesztelésre az első sorozatgyártású Gripen E típusú harci repülőgépet.
2023. 11. 02., 14:26
Az AIR DEFENDER 2023 nemzetközi NATO hadgyakorlaton a résztvevő 25 nemzet 250 repülőgépe és helikoptere között ott voltak a kecskeméti Gripenek és a Puma harcászati repülő század tagjai is. A magyar kontingens parancsnokával, Molnár Tibor őrnaggyal az Aranysas magazin idézte fel a két hét eseményeit.
2023-11-24 14:59:02
Bejárta a netet az Amerikai Haditengerészet 2023. november 20-án balesetet szenvedő P-8A Poseidon többfeladatú tengerészeti járőr repülőgépének fotója, mely a pályán túlfutva a sekély vízben tudott csak megállni. Mutatjuk a legfrissebb felvételeket!
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 12. 06., 13:32
A nemzetközi légiközlekedés egykori pillérének évtizedeken átívelő történetét a 436-os számú járatot repülő, a barbadosi Bridgetownból Miamiba tartó Clipper Goodwill zárta le.
2023. 11. 30., 14:52
November 29-től a Satys PSP Hungary Zrt. gyulai gyárában végzik az Airbus Helicopters Hungary Kft. szomszédos üzemében gyártott helikopter alkatrészek felületkezelését, így a jövőben már száz százalékban Magyarországon gyártott alkatrészeket építenek be a forgószárnyasokba – jelentette be Kiss Attila, a Satys PSP Hungary Zrt. vezérigazgatója Gyulán.
2023. 11. 29., 16:35
Megérkezett az új kedvenc a JETfly Webáruházba! Kiváló minőségű softshell dzseki military zöld színben! A termék megrendelhető női és férfi változatban, önmagában vagy felvarrókhoz tépőzárakkal előkészítve!
2023. 11. 22., 15:13
A nemzeti ellenállóképesség erősítése és Magyarország védelme érdekében különleges közös szolgálat kezdődött idén ősszel Veszprémben, ahol november első napjai óta a polgári életben már több évtizeden át bizonyított szakemberek tartalékos katonaként készülnek fel katonai légiforgalmi irányítói feladatokra az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központban (MH LMVIK).

  Legfrissebbek most

"Nehéz szerénynek maradni!", állítja a Tiger Meet-ek jelmondata. A fotókat nézve, van benne igazság! Sehol máshol nem láthatunk ennyi, látványosan megfestett katonai repülőgépet - de a csodaszép merev- és forgószárnyasok nem kiállításra jöttek. Dolgoztak, kőkeményen, s velük együtt a hajózók és a műszakiak is.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Kormányközi megállapodás keretein belül, Szlovénia hat Leonardo AW139M típusú, közepes, többcélú helikopter beszerzéséről döntött, a szerződést 2023. november 28-án írták alá a felek.