2024. 04. 17. szerda
Rudolf
: 395 Ft   : 372 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Új utak az MH Pápa Bázisrepülőtéren

Új utak az MH Pápa Bázisrepülőtéren
honvedelem.hu  |  2020. 11. 11., 11:17
Új utak az MH Pápa Bázisrepülőtéren

Átadták az út- és térburkolatfejlesztési projekt eddig megvalósult elemeit az MH Pápa Bázisrepülőtéren. Ennek során felújították a főbejárat és a légiforgalmi irányító torony, a Stratégiai Légiszállítási Képesség hangárkomplexuma, valamint a személyforgalmi utasterminál között lévő aszfalt és betonutakat, illetve egy új útszakaszt is építettek.

Az MH Pápa Bázisrepülőtér főbb útszakaszait a Honvédelmi Minisztérium, valamint a NATO Támogató és Beszerzési Ügynökség 2018 júliusában aláírt együttműködési megállapodása alapján elindult nagyszabású projekt részeként korszerűsítették. Összesen 21 400 négyzetméter régi betonút kapott speciális, nagy teherbírású burkolatot, 1600 négyzetméter új aszfaltút és egy modern, gumiburkolatos vasúti átkelő épült meg, illetve egy szakaszon a régi aszfaltutat is kiszélesítették. A felújítás a napokban fejeződött be.

A szimbolikus kulcsátadó ünnepségen – november 10-én, kedden – Gregory Clark, a NATO Támogató és Beszerzési Ügynökség (NSPA) NATO Légiszállítást Kezelő Program igazgatója köszöntötte a megjelenteket, majd röviden ismertette a beruházás főbb elemeit.

„Az elmúlt két évben az NSPA kezdeményezett és végrehajtott egy nagyszabású útfelújítási projektet azzal a céllal, hogy javítsa a közlekedés biztonságát és minőségét a bázisrepülőtéren, valamint annak környékén. A program első fázisa idén júniusban ért véget, ez magában foglalt egy új kerékpáros beléptetőpontot az egyik kapunál. Az útfelújítási projekt második fázisában a bázis adminisztratív területe és a légiforgalmi szakasz közötti utak újultak meg. Ez a szakasz magában foglalt új kerékpársávokat, köztéri világítást, új útszakaszokat, egy új vasúti átkelőt, gyalogos átkelőhelyeket, számos közúti felfestést és felújított vízelvezető rendszert. Emellett aszfaltút épült a leszállópálya egyik gurulójának eddig füves területén is, ami nagyban megkönnyíti a nehéz légijárművek vontatását a jövőben” – mondta Gregory Clark, aki a honvedelem.hu kérdésére válaszolva azt is elárulta, miért volt még szükséges az útfelújtás. „A régi, elhasználódott utak már kezdtek veszélyessé válni, és a régi vízelvezető rendszer sem felelt már meg a modern követelményeknek. A felújítással azonban biztonságosabbá és minden jelenkori igényt kielégítővé váltak” – tette hozzá.

Azért, hogy az utak bírják a különleges terhelést – hiszen nehéz katonai járművek számára is készültek –, a tervezés és kivitelezés különleges megoldásokat igényelt. Például a korábbi vadászrepülőgép beton gurulóutak felújítását úgynevezett aszfalt-beton kompozitburkolattal oldották meg.

„Több, mint két kilométer hosszúságban alakították ki az új útburkolatot. Egyes szakaszokon az utak szélessége eléri a 18 métert. A felújított útszakasz mindkét oldalán ledes technológiájú közvilágítás és biciklisáv épült, melyek segítik a laktanyában dolgozók biztonságos közlekedését, illetve javítják a munkavégzés biztonságát” – mondta Kondor Zoltán alezredes, az MH Pápa Bázisrepülőtér törzsfőnöke, aki a bázisparancsnok nevében vette át az új útszakaszok átadását jelképező óriási kulcsot.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 28., 14:43
Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.
2024. 03. 27., 16:19
20 évvel ezelőtt, 2004. március 16-án érkezett meg Olaszországba két F-104 Starfighter kíséretében az első Eurofighter Typhoon. A jeles évforduló alkalmából nem maradhatott el egy jubileumi festésű példány bemutatása sem.
2024-04-02 16:15:36
A Magyar Honvédség nyolcadik alkalommal szervezi meg az idei év nyári iskolai szünetében a 12-18 éves korosztálynak szóló honvédelmi táborokat, amelyekre április 2-től lehet jelentkezni a honvedelmitabor.hu hivatalos honlapon.
2024-03-21 09:15:14
2006. március 21-én nagyszabású eseményre, a Magyar Légierő első öt JAS 39 Gripenjének (3 C és 2 D változat) érkezésére várták a sajtó képviselőit a Kecskeméti Repülőbázison. A repülőgépeket a Magyar Légierő négy, illetve a Svéd Légierő három hajózója repülte hazánkba. A kétórás út a Svéd Védelmi Beszerzések Hivatalának linköpingi területéről indult.  
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 15., 14:35
A Magyar Honvédség légi kutató-mentő szolgálata - H145M típusú helikopterrel - is részt vett egy, Martonvásár környékén eltűnt kisrepülőgép keresésében, április 13-án, szombaton.
2024. 04. 11., 13:55
Az idei évben is az EUFOR Althea művelet parancsnoki teendőit ellátó nemzet, vagyis 2024-ben Magyarország biztosítja a bosznia-hercegovinai békemisszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét.
2024. 04. 10., 09:29
A repülés iránt az átlagosnál jobban érdeklődő utasok és a repülőgépfotósok kedvencei közé tartoznak azok a gépek, amelyek egy légitársaság vállalati arculatától és szabvány festésmintájától eltérő színekben repülnek.
2024. 04. 08., 12:46
Szombat hajnalban a bosznia-hercegovinai Biztonsági Minisztérium két eltűnt turista megtalálásában kérte az EUFOR nemzetközi misszió segítségét.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

„A második világháború alatt legalább huszonnégy – amerikai és szovjet – légitámadás érte Győr városát – legalább ennyiszer zúgtak a szirénák, omlottak le az épületek és menekültek az óvóhelyekre az emberek a bombázások elől.”