2023. 09. 25. hétfő
Eufrozina, Kende
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Új utak az MH Pápa Bázisrepülőtéren

Új utak az MH Pápa Bázisrepülőtéren
honvedelem.hu  |  2020. 11. 11., 11:17
Új utak az MH Pápa Bázisrepülőtéren

Átadták az út- és térburkolatfejlesztési projekt eddig megvalósult elemeit az MH Pápa Bázisrepülőtéren. Ennek során felújították a főbejárat és a légiforgalmi irányító torony, a Stratégiai Légiszállítási Képesség hangárkomplexuma, valamint a személyforgalmi utasterminál között lévő aszfalt és betonutakat, illetve egy új útszakaszt is építettek.

Az MH Pápa Bázisrepülőtér főbb útszakaszait a Honvédelmi Minisztérium, valamint a NATO Támogató és Beszerzési Ügynökség 2018 júliusában aláírt együttműködési megállapodása alapján elindult nagyszabású projekt részeként korszerűsítették. Összesen 21 400 négyzetméter régi betonút kapott speciális, nagy teherbírású burkolatot, 1600 négyzetméter új aszfaltút és egy modern, gumiburkolatos vasúti átkelő épült meg, illetve egy szakaszon a régi aszfaltutat is kiszélesítették. A felújítás a napokban fejeződött be.

A szimbolikus kulcsátadó ünnepségen – november 10-én, kedden – Gregory Clark, a NATO Támogató és Beszerzési Ügynökség (NSPA) NATO Légiszállítást Kezelő Program igazgatója köszöntötte a megjelenteket, majd röviden ismertette a beruházás főbb elemeit.

„Az elmúlt két évben az NSPA kezdeményezett és végrehajtott egy nagyszabású útfelújítási projektet azzal a céllal, hogy javítsa a közlekedés biztonságát és minőségét a bázisrepülőtéren, valamint annak környékén. A program első fázisa idén júniusban ért véget, ez magában foglalt egy új kerékpáros beléptetőpontot az egyik kapunál. Az útfelújítási projekt második fázisában a bázis adminisztratív területe és a légiforgalmi szakasz közötti utak újultak meg. Ez a szakasz magában foglalt új kerékpársávokat, köztéri világítást, új útszakaszokat, egy új vasúti átkelőt, gyalogos átkelőhelyeket, számos közúti felfestést és felújított vízelvezető rendszert. Emellett aszfaltút épült a leszállópálya egyik gurulójának eddig füves területén is, ami nagyban megkönnyíti a nehéz légijárművek vontatását a jövőben” – mondta Gregory Clark, aki a honvedelem.hu kérdésére válaszolva azt is elárulta, miért volt még szükséges az útfelújtás. „A régi, elhasználódott utak már kezdtek veszélyessé válni, és a régi vízelvezető rendszer sem felelt már meg a modern követelményeknek. A felújítással azonban biztonságosabbá és minden jelenkori igényt kielégítővé váltak” – tette hozzá.

Azért, hogy az utak bírják a különleges terhelést – hiszen nehéz katonai járművek számára is készültek –, a tervezés és kivitelezés különleges megoldásokat igényelt. Például a korábbi vadászrepülőgép beton gurulóutak felújítását úgynevezett aszfalt-beton kompozitburkolattal oldották meg.

„Több, mint két kilométer hosszúságban alakították ki az új útburkolatot. Egyes szakaszokon az utak szélessége eléri a 18 métert. A felújított útszakasz mindkét oldalán ledes technológiájú közvilágítás és biciklisáv épült, melyek segítik a laktanyában dolgozók biztonságos közlekedését, illetve javítják a munkavégzés biztonságát” – mondta Kondor Zoltán alezredes, az MH Pápa Bázisrepülőtér törzsfőnöke, aki a bázisparancsnok nevében vette át az új útszakaszok átadását jelképező óriási kulcsot.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 07., 16:24
A Készenléti Rendőrség Légirendészeti Szolgálatának tervezett gyakorlata közben, 2023. szeptember 7-én 14 óra 44 perckor Balatonszéplak közelében, a parttól kb. 300 méterre – jelenleg tisztázatlan okból – a tó vizébe zuhant egy MD 500E típusú helikopter.
2023-09-13 11:37:36
1995. szeptember 13-án este összeütközött a levegőben a Magyar Légierő két gépe. A 16-os oldalszámú Szu-22-es hajtóműve az ütközés következtében leállt, az újraindítása sikertelen volt. A gép Kapoly közelében lezuhant, Katona István őrnagy sikeresen katapultált. A másik gép a 14-es oldalszámú MiG-23UB volt, amelynek az ütközéskor súlyosan megsérült a függőleges vezérsíkja, így a gép oldalkormánya is. A fedélzeten az első ülésben Katovics Balázs százados, hátul Mizsei Mihály százados foglalt helyet. A sérült géppel visszafordultak Pápára, de a leszállóirányra történő fordulás után instabillá vált a gép és lezuhant. A becsapódást nem élték túl a pilóták…
2023-09-13 10:21:12
Az Emirates az ausztráliai Sydneybe közlekedő járatait kizárólag Airbus A380-as repülőgépekkel fogja üzemeltetni. A légitársaság a 2023. november 4-től indítja harmadik, naponta közlekedő járatát, és ezzel hetente 2000 plusz ülőhelyet tud biztosítani a kontinens legnagyobb városába.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 25., 10:13
Tíz nap után, a Magyar Honvédség Airbus A319-es szállító repülőgépével érkezett haza a líbiai árvízkárosultak megsegítésére összeállt magyar mentőcsapat a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, szeptember 24-én éjjel.
2023. 09. 20., 12:04
Ismét magyar hajózó nyerte el az ostravai repülőnap közönségdíját. Idén Szentendrei Dávid százados Gripen demo programjával bizonyult a legjobbnak.
2023. 09. 20., 10:53
Alkatrészek gyártásával és karbantartásával bővíti tevékenységi körét a két német nagyvállalat, a Lufthansa csoport és a Rheinmetall.
2023. 09. 18., 10:17
A Bács-Kiskun vármegyei községben, Madarason tizenhat éve, 2007-ben egy kopjafa-emléktáblát állítottak a második világháborúban lezuhant repülőgép áldozatai számára. A 79 évvel ezelőtti tragédiára idén, szeptember 14-én szentmisével, beszédekkel, versekkel és koszorúzással emlékeztek.

  Legfrissebbek most

2023. szeptember 23-án, szombaton rendezték meg az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár Családi Napját: az alakulat katonái ezúttal családtagjaik, hozzátartozóik körében tölthettek el egy tartalmas napot a bázison.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.