2023. 03. 30. csütörtök
Zalán
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Új utak az MH Pápa Bázisrepülőtéren

Új utak az MH Pápa Bázisrepülőtéren
honvedelem.hu  |  2020. 11. 11., 11:17
Új utak az MH Pápa Bázisrepülőtéren

Átadták az út- és térburkolatfejlesztési projekt eddig megvalósult elemeit az MH Pápa Bázisrepülőtéren. Ennek során felújították a főbejárat és a légiforgalmi irányító torony, a Stratégiai Légiszállítási Képesség hangárkomplexuma, valamint a személyforgalmi utasterminál között lévő aszfalt és betonutakat, illetve egy új útszakaszt is építettek.

Az MH Pápa Bázisrepülőtér főbb útszakaszait a Honvédelmi Minisztérium, valamint a NATO Támogató és Beszerzési Ügynökség 2018 júliusában aláírt együttműködési megállapodása alapján elindult nagyszabású projekt részeként korszerűsítették. Összesen 21 400 négyzetméter régi betonút kapott speciális, nagy teherbírású burkolatot, 1600 négyzetméter új aszfaltút és egy modern, gumiburkolatos vasúti átkelő épült meg, illetve egy szakaszon a régi aszfaltutat is kiszélesítették. A felújítás a napokban fejeződött be.

A szimbolikus kulcsátadó ünnepségen – november 10-én, kedden – Gregory Clark, a NATO Támogató és Beszerzési Ügynökség (NSPA) NATO Légiszállítást Kezelő Program igazgatója köszöntötte a megjelenteket, majd röviden ismertette a beruházás főbb elemeit.

„Az elmúlt két évben az NSPA kezdeményezett és végrehajtott egy nagyszabású útfelújítási projektet azzal a céllal, hogy javítsa a közlekedés biztonságát és minőségét a bázisrepülőtéren, valamint annak környékén. A program első fázisa idén júniusban ért véget, ez magában foglalt egy új kerékpáros beléptetőpontot az egyik kapunál. Az útfelújítási projekt második fázisában a bázis adminisztratív területe és a légiforgalmi szakasz közötti utak újultak meg. Ez a szakasz magában foglalt új kerékpársávokat, köztéri világítást, új útszakaszokat, egy új vasúti átkelőt, gyalogos átkelőhelyeket, számos közúti felfestést és felújított vízelvezető rendszert. Emellett aszfaltút épült a leszállópálya egyik gurulójának eddig füves területén is, ami nagyban megkönnyíti a nehéz légijárművek vontatását a jövőben” – mondta Gregory Clark, aki a honvedelem.hu kérdésére válaszolva azt is elárulta, miért volt még szükséges az útfelújtás. „A régi, elhasználódott utak már kezdtek veszélyessé válni, és a régi vízelvezető rendszer sem felelt már meg a modern követelményeknek. A felújítással azonban biztonságosabbá és minden jelenkori igényt kielégítővé váltak” – tette hozzá.

Azért, hogy az utak bírják a különleges terhelést – hiszen nehéz katonai járművek számára is készültek –, a tervezés és kivitelezés különleges megoldásokat igényelt. Például a korábbi vadászrepülőgép beton gurulóutak felújítását úgynevezett aszfalt-beton kompozitburkolattal oldották meg.

„Több, mint két kilométer hosszúságban alakították ki az új útburkolatot. Egyes szakaszokon az utak szélessége eléri a 18 métert. A felújított útszakasz mindkét oldalán ledes technológiájú közvilágítás és biciklisáv épült, melyek segítik a laktanyában dolgozók biztonságos közlekedését, illetve javítják a munkavégzés biztonságát” – mondta Kondor Zoltán alezredes, az MH Pápa Bázisrepülőtér törzsfőnöke, aki a bázisparancsnok nevében vette át az új útszakaszok átadását jelképező óriási kulcsot.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 20., 11:22
Befejeződött az Airbus H225M típusú, közepes szállító helikopterek magyar katonai típusalkalmassági vizsgálata. A megrendelt tizenhat többcélú helikopterből kettőt ez év júliusában adnak át az Airbus Helicopters franciaországi, Marignane-i gyártó központjában.
2023. 03. 13., 13:56
Éves harcászati és taktikai szimulátor tréningen vesz részt az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár kijelölt hajózó és felderítő állománya, valamint az MH Légi Műveleti és Vezetési Irányító Központ irányítói Svédországban.
2023. 03. 08., 16:16
Az Aero Vodochody elvégezte mind a 16 együléses L-159 ALCA nagyjavítását és az utolsó példányt is sikeresen átadták a Cseh Légierőnek. Az L-159-esek üzembentartását további nyolc évvel meghosszabbították és egyéb műszaki fejlesztésekre is sor került.
2023-03-21 13:09:04
Az 1985-ben indult légitársaság most harmadszor változtat arculatán. A jelenlegi festések 1999 óta láthatóak a világ legnagyobb légitársaságának óriásgépein, és az egyik legismertebb márkajelzéssé váltak ez alatt az idő alatt. A mostani arculatfrissítés a gépek függőleges vezérsíkját és a szárnyakat érinti.
2023-03-14 11:44:40
Június 1-től heti hétre növeli járatai számát Budapest és Dubaj között az Emirates. Emellett számos, a magyar utazók körében is népszerű útvonalon bővít a világ legnagyobb nemzetközi légitársasága, és újabb desztinációkon állnak forgalomba az A380-as óriásgépek.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 27., 09:35
Idén júliusra készül el az első kettő, és ebben az évben összesen hat H225M érkezik a helikopterdandárhoz.
2023. 03. 22., 13:17
Különleges túranapot szervezett a Hajagi Természetvédő és Szabadidő Egyesület (HATESZ) a 2023 Európa Kulturális Fővárosa Veszprém programsorozat keretében március 11-én.
2023. 03. 22., 10:03
A Wizz Air, Európa leggyorsabban növekvő és legfenntarthatóbb légitársasága budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy újabb géppel bővül itthoni flottája.
2023. 03. 21., 14:34
Összesen 463 darab makettet láthattak az érdeklődők a XXXI. Országos Makett Kiállításon és Versenyen, Szolnokon, március 18-án.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.