2023. 09. 23. szombat
Tekla
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Új századparancsnokok Pápán

Új századparancsnokok Pápán
JETfly  |  2018. 07. 09., 10:27
Új századparancsnokok Pápán

Hivatalos parancsnokváltási ünnepséget tartottak július 5-én, az MH Pápa Bázisrepülőtéren. A ceremónián a Nehéz Légiszállító Ezred mindhárom századának új parancsnoka átvehette a zászlót.

Mint ahogyan Bjørn Gohn-Hellum ezredes emlékeztetett köszöntőjében, a parancsnokváltási ünnepség egyike a legrégebbi katonai hagyományoknak, és komoly szimbólumértéke van. Nagy Frigyes hadseregében minden egység saját színnel és zászlóval rendelkezett. Ennek ünnepélyes átadása és átvétele jelezte az alakulat parancsnoka váltását. Ezt minden felsorakozott katona a saját szemével láthatta is. A Művelődési Otthon dísztermében látható egyenruha-kavalkád kapcsán a parancsnok fontosnak tartotta kiemelni a Nehéz Légiszállító Ezred sokszínűségét, a tizenkét részt vevő nemzet katonái közötti együttműködés fontosságát és sikerét.

Az ünnepségen a Command & Control Század élén Bengt Friberg alezredest (Svéd Királyi Légierő) Åsmund Nåvik alezredes (Norvég Királyi Légierő) váltotta. A Nehéz Légiszállító Század parancsnokságától köszönt el Peer Geelen alezredes (Holland Királyi Légierő), s a három C-17A Globemaster III-as gépet repülő alakulathoz helyére Linda J. Thierauf alezredes (Amerikai Légierő) érkezett. A Logisztikai Támogató Század vezetését Rickhard Nordfjäll alezredestől (Svéd Királyi Légierő) pedig John W. Roem (Királyi Holland Légierő) vette át.

Az elköszönő parancsnokok mindegyike kiemelte a csapatmunka fontosságát, a tizenkét nemzet alkotta alakulat mindennapi életében – éppen a sokszínűség miatt jelentkező – kihívások leküzdésének fontosságát és sikerét. Hangsúlyozták: az egyetlen, nemzetközi C-17-es ezred bebizonyította, hogy minden feladatra alkalmas, ezt többek között a nemrég teljesített 25 ezredik repült óra is jelzi. A megtett út hosszú volt. Mint ahogy Friberg alezredes is jelezte, eljutottunk az Excel-tábláktól és az ideiglenes irodáktól a vezetéstámogató célszoftverekig és a vadonatúj vagy tökéletesen felújított és berendezett épületekig. Emellett mindhárman megköszönték családjuknak azt a támogatást és a bázis katonái, közössége érdekében végzett munkát, amelyre minden szolgálatban töltött nap is számíthattak.

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 07., 16:24
A Készenléti Rendőrség Légirendészeti Szolgálatának tervezett gyakorlata közben, 2023. szeptember 7-én 14 óra 44 perckor Balatonszéplak közelében, a parttól kb. 300 méterre – jelenleg tisztázatlan okból – a tó vizébe zuhant egy MD 500E típusú helikopter.
2023-09-13 11:37:36
1995. szeptember 13-án este összeütközött a levegőben a Magyar Légierő két gépe. A 16-os oldalszámú Szu-22-es hajtóműve az ütközés következtében leállt, az újraindítása sikertelen volt. A gép Kapoly közelében lezuhant, Katona István őrnagy sikeresen katapultált. A másik gép a 14-es oldalszámú MiG-23UB volt, amelynek az ütközéskor súlyosan megsérült a függőleges vezérsíkja, így a gép oldalkormánya is. A fedélzeten az első ülésben Katovics Balázs százados, hátul Mizsei Mihály százados foglalt helyet. A sérült géppel visszafordultak Pápára, de a leszállóirányra történő fordulás után instabillá vált a gép és lezuhant. A becsapódást nem élték túl a pilóták…
2023-09-13 10:21:12
Az Emirates az ausztráliai Sydneybe közlekedő járatait kizárólag Airbus A380-as repülőgépekkel fogja üzemeltetni. A légitársaság a 2023. november 4-től indítja harmadik, naponta közlekedő járatát, és ezzel hetente 2000 plusz ülőhelyet tud biztosítani a kontinens legnagyobb városába.
2023-09-04 14:31:35
A világ egyik legismertebb és legkedveltebb repülőnapjához idén nem volt kegyes az időjárás. Pénteken és szombaton is támadtak a zivatarfelhők - de a katonai repülés rajongóinak tízezrei szerencsére kitartottak. Volt miért: igazi csodák és veterán óriások egyaránt meglátogatták a rangos eseményt.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 20., 12:04
Ismét magyar hajózó nyerte el az ostravai repülőnap közönségdíját. Idén Szentendrei Dávid százados Gripen demo programjával bizonyult a legjobbnak.
2023. 09. 20., 10:53
Alkatrészek gyártásával és karbantartásával bővíti tevékenységi körét a két német nagyvállalat, a Lufthansa csoport és a Rheinmetall.
2023. 09. 18., 10:17
A Bács-Kiskun vármegyei községben, Madarason tizenhat éve, 2007-ben egy kopjafa-emléktáblát állítottak a második világháborúban lezuhant repülőgép áldozatai számára. A 79 évvel ezelőtti tragédiára idén, szeptember 14-én szentmisével, beszédekkel, versekkel és koszorúzással emlékeztek.
2023. 09. 15., 11:17
A Magyar Honvédség Airbus A319-es szállító repülőgépével érkezett haza Törökországból az amerikai barlangkutató, Mark Dickey mentésében oroszlánrészt vállaló 29 fős magyar mentőcsapat, szeptember 15-én.

  Legfrissebbek most

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.