2023. 10. 04. szerda
Ferenc
: 388 Ft   : 370 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Új parancsnoka van a Nehéz Légiszállító Ezrednek

Új parancsnoka van a Nehéz Légiszállító Ezrednek
honvedelem.hu  |  2023. 06. 23., 16:20
Új parancsnoka van a Nehéz Légiszállító Ezrednek

Peder Söderström ezredes, a Nehéz Légiszállító Ezred (HAW) első svéd parancsnoka átadta beosztását az amerikai Jason Mills ezredesnek, a Magyar Honvédség 47. Bázisrepülőterén tartott ünnepségen, június 22-én. Két év után újra amerikai parancsnoka van a Nehéz Légiszállító Ezrednek.

A Stratégiai Légiszállítási Képesség (SAC) számos mérföldkövet ért el Söderström ezredes parancsnoksága alatt. A listán szerepel – többek között – a 2023 elején bekövetkezett pusztító földrengések utáni életmentő légi szállítás biztosítása Törökországba, valamint 2021-ben 2300 ember evakuálása az afganisztáni Kabulból.

„Ahogy sötétedett, ültem a pilótafülkében a kabuli reptéren, és néztem a számos nyomkövetőt, amelyek vízszintes vörös színnel festették be az eget, és arra gondoltam: ezért van olyan felszerelésünk, amilyen, és ezért végezzük azt a kiképzést, amit végzünk. A kézifegyveres tűz vagy a földi támadások kockázata ellenére a lehető leghosszabbra nyújtottuk a földi időt, hogy minél több utas felszállhasson a gépre. A csapatból senki sem habozott, hogy teljesítse a küldetést. Le voltam nyűgözve: így működik ez a program!" – mondta Söderström ezredes a kabuli mentőakcióról. Hozzátette: a Pápán állomásozó ezred mindig kiváló csapatmunkával érte el eredményeit.

Utóda, Jason Mills ezredes a program 14 éves történetében az ötödik amerikai parancsnok lesz, miután két évig parancsnokhelyettesként szolgált a SAC-ben.

„Erősek vagyunk a sokféle hátterünk és tapasztalatunk miatt, agilisek vagyunk, így nem csak helyi, hanem globális válsághelyzeteket is támogatni tudunk, és azért kerültünk erre a helyre ebben az időben, hogy ne csak egymással, hanem nemzeteink és a világ küzdelmeivel és kihívásaival is törődjünk. Köszönöm a támogatást és a program iránti odaadást, és várom az elkövetkező sikereket. Az idő azonban nem áll meg. Most még itt vagyunk, aztán vissza kell térnünk a munkához" – szólt az ezredes beosztottjaihoz parancsnoksága első napján.

Az ünnepségen Könczöl Ferenc ezredes, az MH Légierő Parancsnokság vezető referense elismerést adott át a leköszönő parancsnoknak.

A (SAC) műveleti egységében, a Nehéz Légiszállító Ezredben kétévente történik parancsnokváltás, a szervezet többnemzeti szellemiségéhez hűen, nem követi egymást azonos nemzetiségű parancsnok.

További fotók a linkre kattintva érhetőek el!

 

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 19., 15:09
A bolgár védelmi minisztérium 9,55 millió euró értékű szerződést írt alá a lengyel Wojskowe Zaklady Lotnicze Nr. 2-vel (2. számú Légijármű Javító Üzem). Az augusztus 11-én bejelentett megállapodás a Bolgár Légierő MiG-29-es vadászgépeinek hat hajtóműve javítására vonatkozik.
2023. 09. 14., 15:57
2023. szeptember 14-én terjedt el a repülős oldalakon az a Franciaországban készült fotó, melyen az első horvát részre leszállítandó Dassault Rafale vadászbombázó látható.
2023-09-13 11:37:36
1995. szeptember 13-án este összeütközött a levegőben a Magyar Légierő két gépe. A 16-os oldalszámú Szu-22-es hajtóműve az ütközés következtében leállt, az újraindítása sikertelen volt. A gép Kapoly közelében lezuhant, Katona István őrnagy sikeresen katapultált. A másik gép a 14-es oldalszámú MiG-23UB volt, amelynek az ütközéskor súlyosan megsérült a függőleges vezérsíkja, így a gép oldalkormánya is. A fedélzeten az első ülésben Katovics Balázs százados, hátul Mizsei Mihály százados foglalt helyet. A sérült géppel visszafordultak Pápára, de a leszállóirányra történő fordulás után instabillá vált a gép és lezuhant. A becsapódást nem élték túl a pilóták…
2023-09-13 10:21:12
Az Emirates az ausztráliai Sydneybe közlekedő járatait kizárólag Airbus A380-as repülőgépekkel fogja üzemeltetni. A légitársaság a 2023. november 4-től indítja harmadik, naponta közlekedő járatát, és ezzel hetente 2000 plusz ülőhelyet tud biztosítani a kontinens legnagyobb városába.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 10. 03., 12:10
A 175 éves Magyar Honvédség évfordulója előtt tisztelegtek azok az ejtőernyősök, akik szeptember végén 175 ugráson vettek részt Szolnokon, a szandai réten.
2023. 10. 02., 10:51
2013. szeptember 7-én szerencsétlenül járt az afgán légierő egyik MD 530F helikoptere. A súlyos sérülést szenvedett kétfős személyzet mentését amerikai erők hajtották végre, és a műveletet magyar helikopteresek biztosították a levegőből.
2023. 09. 28., 09:34
Dr. Marjan Cencen budapesti szlovén nagykövet tett látogatást az MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál Szolnokon, hogy személyesen is köszönetet mondjon a Szlovéniát ért, egyik legnagyobb természeti katasztrófa során kapott magyar segítségnyújtásért.
2023. 09. 27., 10:50
A HadERŐ című műsor újabb epizódjában kicsit közelebbről is megismerkedhetünk az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál települő Dassault Falcon 7X típussal.

  Legfrissebbek most

2023. október 2-án, hétfőn a Francia Légierő Mont-de-Marsan légibázisán zajlott le az a hivatalos ceremónia, melynek keretein belül átadták az első Rafale-t Horvátország részére.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Véget ért a leendő EUFOR parancsnok és törzse, valamint a magyar parancsnoki évhez kapcsolódó képességek (például támogató, tűzszerész, MEDEVAC) szakállománya részére tartott békeműveleti célfelkészítés szeptember 29-én.