2024. 04. 21.
Konrád
: 395 Ft   : 371 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Új parancsnoka van a Nehéz Légiszállító Ezrednek

Új parancsnoka van a Nehéz Légiszállító Ezrednek
honvedelem.hu  |  2023. 06. 23., 16:20
Új parancsnoka van a Nehéz Légiszállító Ezrednek

Peder Söderström ezredes, a Nehéz Légiszállító Ezred (HAW) első svéd parancsnoka átadta beosztását az amerikai Jason Mills ezredesnek, a Magyar Honvédség 47. Bázisrepülőterén tartott ünnepségen, június 22-én. Két év után újra amerikai parancsnoka van a Nehéz Légiszállító Ezrednek.

A Stratégiai Légiszállítási Képesség (SAC) számos mérföldkövet ért el Söderström ezredes parancsnoksága alatt. A listán szerepel – többek között – a 2023 elején bekövetkezett pusztító földrengések utáni életmentő légi szállítás biztosítása Törökországba, valamint 2021-ben 2300 ember evakuálása az afganisztáni Kabulból.

„Ahogy sötétedett, ültem a pilótafülkében a kabuli reptéren, és néztem a számos nyomkövetőt, amelyek vízszintes vörös színnel festették be az eget, és arra gondoltam: ezért van olyan felszerelésünk, amilyen, és ezért végezzük azt a kiképzést, amit végzünk. A kézifegyveres tűz vagy a földi támadások kockázata ellenére a lehető leghosszabbra nyújtottuk a földi időt, hogy minél több utas felszállhasson a gépre. A csapatból senki sem habozott, hogy teljesítse a küldetést. Le voltam nyűgözve: így működik ez a program!" – mondta Söderström ezredes a kabuli mentőakcióról. Hozzátette: a Pápán állomásozó ezred mindig kiváló csapatmunkával érte el eredményeit.

Utóda, Jason Mills ezredes a program 14 éves történetében az ötödik amerikai parancsnok lesz, miután két évig parancsnokhelyettesként szolgált a SAC-ben.

„Erősek vagyunk a sokféle hátterünk és tapasztalatunk miatt, agilisek vagyunk, így nem csak helyi, hanem globális válsághelyzeteket is támogatni tudunk, és azért kerültünk erre a helyre ebben az időben, hogy ne csak egymással, hanem nemzeteink és a világ küzdelmeivel és kihívásaival is törődjünk. Köszönöm a támogatást és a program iránti odaadást, és várom az elkövetkező sikereket. Az idő azonban nem áll meg. Most még itt vagyunk, aztán vissza kell térnünk a munkához" – szólt az ezredes beosztottjaihoz parancsnoksága első napján.

Az ünnepségen Könczöl Ferenc ezredes, az MH Légierő Parancsnokság vezető referense elismerést adott át a leköszönő parancsnoknak.

A (SAC) műveleti egységében, a Nehéz Légiszállító Ezredben kétévente történik parancsnokváltás, a szervezet többnemzeti szellemiségéhez hűen, nem követi egymást azonos nemzetiségű parancsnok.

További fotók a linkre kattintva érhetőek el!

 

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 28., 14:43
Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.
2024. 03. 27., 16:19
20 évvel ezelőtt, 2004. március 16-án érkezett meg Olaszországba két F-104 Starfighter kíséretében az első Eurofighter Typhoon. A jeles évforduló alkalmából nem maradhatott el egy jubileumi festésű példány bemutatása sem.
2024-04-15 10:57:43
Folytatódik a Hadak útján hadtörténeti előadás-sorozat Nagykanizsán, a Halis István Városi Könyvtárban: 2024. április 24-én, 18 órától az egyik legeredményesebb magyar vadászpilótáról, vitéz nemes Molnár László főhadnagyról hallgathatunk meg egy előadást.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 18., 14:17
A nemzeti fegyverzeti igazgató azt is elmondta, a KC–390-es Millennium első példánya egy többhetes tesztelési, validációs időszakra érkezett Magyarországra, a két megrendelt gép jövőre már Kecskeméten szolgál.
2024. 04. 17., 12:19
Életek múlhatnak a helikopter-karbantartó munkáján.
2024. 04. 15., 14:35
A Magyar Honvédség légi kutató-mentő szolgálata - H145M típusú helikopterrel - is részt vett egy, Martonvásár környékén eltűnt kisrepülőgép keresésében, április 13-án, szombaton.
2024. 04. 11., 13:55
Az idei évben is az EUFOR Althea művelet parancsnoki teendőit ellátó nemzet, vagyis 2024-ben Magyarország biztosítja a bosznia-hercegovinai békemisszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét.

  Legfrissebbek most

Mint ahogy arról már közösségi oldalunkon is beszámoltunk, 2024. április 8-18. között rendezik meg a Görög Légierő Andravida légibázisán az INIOCHOS 2024 nemzetközi hadgyakorlatot. Olvasóinknak most az első spotter napról mutatunk fotókat!

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most