2024. 04. 17. szerda
Rudolf
: 393 Ft   : 370 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Új parancsnok a Nehéz Légiszállító Ezred élén - Légibemutató Pápán

Új parancsnok a Nehéz Légiszállító Ezred élén - Légibemutató Pápán
JETfly  |  2019. 06. 27., 16:39
Új parancsnok a Nehéz Légiszállító Ezred élén - Légibemutató Pápán

Parancsnokváltási ünnepséget rendeztek az MH Pápa Bázisrepülőtéren települt Nehéz Légiszállító Ezrednél (Heavy Airlift Wing) június 27-én. A norvég Bjørn Gohn-Hellum ezredes után az amerikai James S. Sparrow ezredes látja majd el a parancsnoki teendőket.

Az ünnepségen a leköszönő parancsnok beszédében úgy fogalmazott: noha az ezredet működtető stratégiai légiszállítási képesség program (SAC) még csak tíz esztendős, az elmúlt időszakban máris stabilizálni tudták a működését. „Tizenkét nemzet – egy küldetés – egy cél. Nagy örömömre szolgált, hogy hagyományos szállító feladataink mellett több alkalommal humanitárius segítségnyújtásban is részt vehettünk. A parancsnokságom ideje alatt nyújtott támogatásért külön szeretnék köszönetet mondani Magyarországnak, mint befogadó nemzetnek, a Honvédelmi Minisztériumnak, a Magyar Honvédség Parancsnokságának, és természetesen az MH Pápa Bázisrepülőtérnek” - mondta az ezredes.

Az alakulatzászlót átvevő utód, James S. Sparrow, a korábbi parancsnok-helyettes kiemelte: az ezred és a program a NATO „okos védelem” (smart defence) koncepciójának jól működő mintapéldája. „Nem győzöm hangsúlyozni: nincs még egy ilyen alakulat, amely tizenkét nemzet kiváló együttműködésén és képesség-megosztásán alapszik. Magyarország remek partner, mindig megkapjuk, amire szükségünk van. Noha sok eredményt tudunk felmutatni, mégis úgy érzem: vannak még lehetőségeink, rejlik még bennünk potenciál. Azon leszek, hogy ezt mihamarabb kiaknázzuk” – szögezte le az ezredes.

Dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese eddigi magas szintű, szövetségi kötelékben nyújtott szolgálatáért miniszteri szintű elismerést, Szövetségért Érdemjelet adott át Bjørn Gohn-Hellum ezredesnek.

Az átadás-átvételi ünnepség repülőbemutatóval zárult, melynek fotóit a linkre kattintva láthatják Olvasóink!

Forrás: https://honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 17., 10:20
Mint ahogy arról már közösségi oldalunkon is beszámoltunk, 2024. április 8-18. között rendezik meg a Görög Légierő Andravida légibázisán az INIOCHOS 2024 nemzetközi hadgyakorlatot. Olvasóinknak most az első spotter napról mutatunk fotókat!
2024. 03. 28., 14:43
Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.
2024. 03. 27., 16:19
20 évvel ezelőtt, 2004. március 16-án érkezett meg Olaszországba két F-104 Starfighter kíséretében az első Eurofighter Typhoon. A jeles évforduló alkalmából nem maradhatott el egy jubileumi festésű példány bemutatása sem.
2024-04-15 10:57:43
Folytatódik a Hadak útján hadtörténeti előadás-sorozat Nagykanizsán, a Halis István Városi Könyvtárban: 2024. április 24-én, 18 órától az egyik legeredményesebb magyar vadászpilótáról, vitéz nemes Molnár László főhadnagyról hallgathatunk meg egy előadást.
2024-04-02 16:15:36
A Magyar Honvédség nyolcadik alkalommal szervezi meg az idei év nyári iskolai szünetében a 12-18 éves korosztálynak szóló honvédelmi táborokat, amelyekre április 2-től lehet jelentkezni a honvedelmitabor.hu hivatalos honlapon.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 15., 14:35
A Magyar Honvédség légi kutató-mentő szolgálata - H145M típusú helikopterrel - is részt vett egy, Martonvásár környékén eltűnt kisrepülőgép keresésében, április 13-án, szombaton.
2024. 04. 11., 13:55
Az idei évben is az EUFOR Althea művelet parancsnoki teendőit ellátó nemzet, vagyis 2024-ben Magyarország biztosítja a bosznia-hercegovinai békemisszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét.
2024. 04. 10., 09:29
A repülés iránt az átlagosnál jobban érdeklődő utasok és a repülőgépfotósok kedvencei közé tartoznak azok a gépek, amelyek egy légitársaság vállalati arculatától és szabvány festésmintájától eltérő színekben repülnek.
2024. 04. 08., 12:46
Szombat hajnalban a bosznia-hercegovinai Biztonsági Minisztérium két eltűnt turista megtalálásában kérte az EUFOR nemzetközi misszió segítségét.

  Legfrissebbek most

Mi történt azon a napon? Ha a Nap egy bizonyos szögből sütött a kecskeméti légibázis betonjára, sokáig egy ezüstös csík emlékeztetett a 2008. április 17-i repülésre.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

„A második világháború alatt legalább huszonnégy – amerikai és szovjet – légitámadás érte Győr városát – legalább ennyiszer zúgtak a szirénák, omlottak le az épületek és menekültek az óvóhelyekre az emberek a bombázások elől.”