2023. 09. 26. kedd
Jusztina, Pál
: 390 Ft   : 368 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Új parancsnok a Nehéz Légiszállító Ezred élén - Légibemutató Pápán

Új parancsnok a Nehéz Légiszállító Ezred élén - Légibemutató Pápán
JETfly  |  2019. 06. 27., 16:39
Új parancsnok a Nehéz Légiszállító Ezred élén - Légibemutató Pápán

Parancsnokváltási ünnepséget rendeztek az MH Pápa Bázisrepülőtéren települt Nehéz Légiszállító Ezrednél (Heavy Airlift Wing) június 27-én. A norvég Bjørn Gohn-Hellum ezredes után az amerikai James S. Sparrow ezredes látja majd el a parancsnoki teendőket.

Az ünnepségen a leköszönő parancsnok beszédében úgy fogalmazott: noha az ezredet működtető stratégiai légiszállítási képesség program (SAC) még csak tíz esztendős, az elmúlt időszakban máris stabilizálni tudták a működését. „Tizenkét nemzet – egy küldetés – egy cél. Nagy örömömre szolgált, hogy hagyományos szállító feladataink mellett több alkalommal humanitárius segítségnyújtásban is részt vehettünk. A parancsnokságom ideje alatt nyújtott támogatásért külön szeretnék köszönetet mondani Magyarországnak, mint befogadó nemzetnek, a Honvédelmi Minisztériumnak, a Magyar Honvédség Parancsnokságának, és természetesen az MH Pápa Bázisrepülőtérnek” - mondta az ezredes.

Az alakulatzászlót átvevő utód, James S. Sparrow, a korábbi parancsnok-helyettes kiemelte: az ezred és a program a NATO „okos védelem” (smart defence) koncepciójának jól működő mintapéldája. „Nem győzöm hangsúlyozni: nincs még egy ilyen alakulat, amely tizenkét nemzet kiváló együttműködésén és képesség-megosztásán alapszik. Magyarország remek partner, mindig megkapjuk, amire szükségünk van. Noha sok eredményt tudunk felmutatni, mégis úgy érzem: vannak még lehetőségeink, rejlik még bennünk potenciál. Azon leszek, hogy ezt mihamarabb kiaknázzuk” – szögezte le az ezredes.

Dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese eddigi magas szintű, szövetségi kötelékben nyújtott szolgálatáért miniszteri szintű elismerést, Szövetségért Érdemjelet adott át Bjørn Gohn-Hellum ezredesnek.

Az átadás-átvételi ünnepség repülőbemutatóval zárult, melynek fotóit a linkre kattintva láthatják Olvasóink!

Forrás: https://honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 19., 15:09
A bolgár védelmi minisztérium 9,55 millió euró értékű szerződést írt alá a lengyel Wojskowe Zaklady Lotnicze Nr. 2-vel (2. számú Légijármű Javító Üzem). Az augusztus 11-én bejelentett megállapodás a Bolgár Légierő MiG-29-es vadászgépeinek hat hajtóműve javítására vonatkozik.
2023. 09. 14., 15:57
2023. szeptember 14-én terjedt el a repülős oldalakon az a Franciaországban készült fotó, melyen az első horvát részre leszállítandó Dassault Rafale vadászbombázó látható.
2023. 09. 07., 16:24
A Készenléti Rendőrség Légirendészeti Szolgálatának tervezett gyakorlata közben, 2023. szeptember 7-én 14 óra 44 perckor Balatonszéplak közelében, a parttól kb. 300 méterre – jelenleg tisztázatlan okból – a tó vizébe zuhant egy MD 500E típusú helikopter.
2023-09-13 11:37:36
1995. szeptember 13-án este összeütközött a levegőben a Magyar Légierő két gépe. A 16-os oldalszámú Szu-22-es hajtóműve az ütközés következtében leállt, az újraindítása sikertelen volt. A gép Kapoly közelében lezuhant, Katona István őrnagy sikeresen katapultált. A másik gép a 14-es oldalszámú MiG-23UB volt, amelynek az ütközéskor súlyosan megsérült a függőleges vezérsíkja, így a gép oldalkormánya is. A fedélzeten az első ülésben Katovics Balázs százados, hátul Mizsei Mihály százados foglalt helyet. A sérült géppel visszafordultak Pápára, de a leszállóirányra történő fordulás után instabillá vált a gép és lezuhant. A becsapódást nem élték túl a pilóták…
2023-09-13 10:21:12
Az Emirates az ausztráliai Sydneybe közlekedő járatait kizárólag Airbus A380-as repülőgépekkel fogja üzemeltetni. A légitársaság a 2023. november 4-től indítja harmadik, naponta közlekedő járatát, és ezzel hetente 2000 plusz ülőhelyet tud biztosítani a kontinens legnagyobb városába.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 25., 10:13
Tíz nap után, a Magyar Honvédség Airbus A319-es szállító repülőgépével érkezett haza a líbiai árvízkárosultak megsegítésére összeállt magyar mentőcsapat a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, szeptember 24-én éjjel.
2023. 09. 20., 12:04
Ismét magyar hajózó nyerte el az ostravai repülőnap közönségdíját. Idén Szentendrei Dávid százados Gripen demo programjával bizonyult a legjobbnak.
2023. 09. 20., 10:53
Alkatrészek gyártásával és karbantartásával bővíti tevékenységi körét a két német nagyvállalat, a Lufthansa csoport és a Rheinmetall.
2023. 09. 18., 10:17
A Bács-Kiskun vármegyei községben, Madarason tizenhat éve, 2007-ben egy kopjafa-emléktáblát állítottak a második világháborúban lezuhant repülőgép áldozatai számára. A 79 évvel ezelőtti tragédiára idén, szeptember 14-én szentmisével, beszédekkel, versekkel és koszorúzással emlékeztek.

  Legfrissebbek most

2023. szeptember 26-án újabb sajtó-, illetve spotternyilvános eseményre várták az érdeklődőket az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál: a Tiger Meet gyakorlatra kitelepülő Gripen flotta 30-as oldalszámú tagja új dekorációt kapott, melyet a keddi napon mutattak be a Kecskeméti Repülőbázison.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.