2024. 05. 30. csütörtök
Janka, Zsanett
: 388 Ft   : 359 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Már látható a MiG-21-es emlékmű Pápán

Már látható a MiG-21-es emlékmű Pápán
JETfly  |  2018. 12. 10., 13:27
Már látható a MiG-21-es emlékmű Pápán

Három évvel a kecskeméti MiG-21-es emlékmű létesítése után immáron Pápán is látható egy hasonló: a 4605-ös MiG-21MF vadászgépet 2018. december 9-én, vasárnap emelték talapzatra a helyi és az átmenő forgalom legnagyobb örömére.

Az esős, szeles, télies időjárás ellenére napfelkeltétől alkonyatig az érdeklődők folyamatosan cserélődő tucatjai figyelték, ahogyan a két daru segítségével egy ívelt betontalapzatra „röppent fel" a vadászgép. Ehhez azonban nem csupán az emelést, majd a biztonságos rögzítést végző szakemberekre, hanem az MH Pápa Bázisrepülőtér és a MH Légijármű Javítóüzem katonáinak hathatós segítségére is szükség volt.

A nem mindennapi művelet ugyanis kora hajnalban kezdődött: három órakor gördült ki a pápai repülőtér kapuján a MiG-21MF, amelynek mozgatásáról egy apró, de erős reptéri vontató gondoskodott. A speciális jármű könnyedén húzta maga után a három és fél tonnásra lecsupaszított deltaszárnyút a Pápai Rendőrkapitányság és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. által lezárt, de hajnalban egyébként is néptelen utakon. A 83-as főútvonal és a Celli út kereszteződésében lévő körforgalomban már várta őt a különleges formájú és teherbírású, magas vasbeton talapzat és a lelkes helyi lakosok csapata.

Az érdeklődőket sem a hideg szél, sem az időnként szemerkélő eső nem tántorította el attól, hogy mobiltelefon-végre kapják a 4605-ös felemelését. A kitartásuk elnyerte jutalmát: amint a szél elcsendesedett, a profi szakembereknek sikerült a gépet a helyére emelni és kötőelemekkel rögzíteni. A szükséges hegesztési munkálatok után az ég felé törő gép már teljes biztonságban várja a hivatalos szoboravató ünnepséget, amellyel egy közel másfél esztendős folyamat végére kerül látványos pont, hirdetve a magyar katonai repülés és a szolgálatot teljesítők dicsőségét.

Fotók: Dévényi Veronika

További fotókért kattintson a linkre!

Helyszíni fotókat találhat az új MiG-21-es emlékműről a JETfly Facebook oldalán.

 

Forrás: https://honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 23., 12:42
Túl sok információ továbbra sem érhető el az Amerikai Légierő stratégiai csapásmérő flottáját megújító B-21 Raider típusról, de 2024. május 22-én új felvételeket publikáltak a tesztrepülését teljesítő bombázóról.
2024. 05. 17., 11:26
Nem könnyű a semleges országok élete. Pláne nem, ha kicsik és védelmi iparuk nem fejlett. Így járt Ausztria is: éppen ezért jelent most komoly fejtörést légierejének fejlesztése.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 29., 09:07
Az első képsorozat két, februári napon készült a honvédség 08-as oldalszámú H145M helikopteréről.
2024. 05. 24., 11:58
Minden ami repülés címmel szombaton kiállítás nyílik a Ballószögi Faluházban. A négynapos rendezvény fókuszában a 30 éves ballószögi repülőtér áll, és több egykori vadászrepülő pilóta is ellátogat a nagyszabású eseményre.
2024. 05. 23., 09:26
MiG és Szuhoj harci repülőket állított ki a kertjében egy kiskőrösi gyűjtő. A Dutra Fesztivál megnyitónapján Firkó János is bemutatta kedvenceit a közönségnek.
2024. 05. 22., 09:13
A második világháborút követő években az amerikai légierő, a haditengerészet és a tengerészgyalogság legtöbb gépe még dugattyús motorral repült.

  Legfrissebbek most

„Köszönöm az elmúlt öt-hat esztendőben végzett munkáját mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy ezt az emlékművet itt a bekötőút elején felállíthattuk” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, május 29-én, a 8-as számú főút és a szentkirályszabadjai repülőtérre vezető út találkozásánál felállított Mi-24 harci helikopter-emlékmű avatóünnepségén.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.