2024. 06. 25. kedd
Vilmos
: 395 Ft   : 369 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Légiforgalmi irányítónak lenni jó!

Légiforgalmi irányítónak lenni jó!
JETfly  |  2021. 06. 07., 13:54
Légiforgalmi irányítónak lenni jó!

A jövő katonai légiforgalmi irányítói ismerkedhettek meg közelebből a szakterület rejtelmeivel az MH Pápa Bázisrepülőtéren. Az elmúlt négy hét során átfogó képet kaptak a bázis feladatairól és testközelből is figyelemmel követhették az irányítók munkáját.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar (NKE HHK) állami légiközlekedési alapképzési szakán tanuló, az MH Ludovika Zászlóalj katonai állományába tartozó honvéd tisztjelöltek látogattak az MH Pápa Bázisrepülőtérre. Betekintést nyertek a különböző szakszolgálatok - többek között - a légiforgalmi irányítók, a tűzoltók és a repülőműszakiak feladatrendszerébe. Bejárták a bázison települő Stratégiai Légiszállítási Képesség (SAC) program hangárkomplexumát, sőt, a Nehéz Légiszállító Ezred (HAW) egyik C-17-es óriásgépére is felszállhattak.

A másod- és harmadéves hallgatók csoportjai egy-egy hetet töltöttek el az MH Pápa Bázisrepülőtéren. A napi programjuk részét képezték a bázistúrák, továbbá az ország egyik legmodernebb felszereltségű légiforgalmi irányítóközpontjában követhették figyelemmel az éles repüléseket. A rádióforgalmazás gyakorlatával mindkét oldalról megismerkedtek: a toronyban az irányítók rádiózását hallgathatták meg, emellett lehetőségük volt arra is, hogy a Pápáról szolgálatot adó Mi-17-es kutató-mentő helikopteren repülés közben figyeljék meg a pilóta és a torony közötti kommunikációs folyamatokat.

A negyedévesek ennél komplexebb gyakorlati tapasztalatokkal is gazdagodtak. Eleinte ők is megfigyelőként voltak jelen a toronyban, de a záró, negyedik héten már oktató irányító mellett, valós körülmények között is végrehajthattak alapvető koordinációs feladatokat, illetve sztenderd rutineljárásokban irányíthatták a repülőeszközök gurulását, indítását, vagy adhattak fel- és leszállási engedélyeket.

Az MH Pápa Bázisrepülőtér számára is rendkívül fontos, hogy a jövőbeni működéshez a szakma iránt elkötelezett utánpótlás kerüljön ki az iskolapadokból. „A ludovikás katonáknak ez a látogatás egyfajta kedvcsináló volt ahhoz, hogy lássák, milyen modern körülmények között és milyen napi feladatok mellett dolgoznak a katonai légiforgalmi irányítók” – mondta el a csoportokat felügyelő Paksi Sándor százados, a helyi Légiforgalmi Irányító Központ parancsnoka. „Mindhárom évfolyam hallgatói motiváltan, pozitív hozzáállással, az új ismeretekre nyitottan érkeztek hozzánk, és nagyon hasznosnak találták az itt eltöltött idejüket” - fogalmazott a százados.

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 07., 14:20
A normandiai partraszállás egyik alapvető logisztikai kérdése az volt, hogyan lehet megfelelő mennyiségű katonát, fegyverzetet és egyéb felszerelést az éjszaka leple alatt észrevétlenül eljuttatni a brit szigetektől Franciaországba? A hadműveletek tervezőinek gyorsan be kellett látniuk, hogy csak a levegőből érkezhetnek az első egységek a kulcsfontosságú helyekre.
2024. 05. 31., 12:45
Február 23-án került aláírás a magyar légierő vadászgép flottájának bővítését jelentő szerződésre: négy JAS 39C Gripen érkezik a SAAB szerelőcsarnokból Kecskemétre. Az Aranysas interjúja Gróf Gergely ezredessel, az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár parancsnokával.
2024-06-20 07:00:00
Kellemes nyári hétvégére készült mindenki. Tervezgettük mivel is teljenek az elkövetkező napok. Volt, aki a strandolást favorizálta, más egy közös focimeccs nézésre invitálta barátait és páran a borutcában szerettek volna bort kóstolni. Már előre éreztük a finom vörös bor izét, mikor csörgött a telefon. A telefon most nem a jó barát szerepét játszotta. Rossz hírt közölt. Fehérgyarmat közelében lezuhant a Magyar Honvédség L-39 Albatros típusú repülőgépe és a fedélzetén repülők életüket vesztették. A gondolatban kortyolt bor íze rögtön megkeseredett és az eltávozott pilótákra, barátokra, Janicsek Andrásra és Ignácz Zoltánra gondoltunk.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 21., 10:43
2024. 06. 20., 10:49
Zajlanak a késő délutáni, esti kiképzési repülések az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál.
2024. 06. 18., 10:01
Cserényi Gyula egykori iskolájában, a kecskeméti Arany János Általános Iskolában tartott előadást hétfőn. A tartalékos kutatóűrhajós a kiképzéséről és a HUNOR-program küldetéséről beszélt a kíváncsi diákoknak.
2024. 06. 17., 11:52
Az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár kiképzési repüléseket végez június 17-20. 17:00-0:00 óra között.

  Legfrissebbek most

„A sikerhez kevés csupán az eszköz és a technika, kell hozzá motivált, tenni akaró állomány elszánt, odaadó parancsnokkal az élén” – fogalmazott köszöntő beszédében Könczöl Ferenc ezredes, az MH Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka az MH 47. Bázisrepülőtér parancsnoki beosztás átadás-átvétele alkalmából rendezett ünnepségen, június 21-én.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A közelmúltban számoltunk be lapunkon Brunei H145M rendeléséről, most pedig folytatódik a sor Belgiummal: az újabb beszerzés hírét a Párizsban megrendezett Eurosatory védelmi és biztonsági kiállításon jelentették be.