2024. 02. 27. kedd
Ákos, Bátor
: 389 Ft   : 358 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Légiforgalmi irányítónak lenni jó!

Légiforgalmi irányítónak lenni jó!
JETfly  |  2021. 06. 07., 13:54
Légiforgalmi irányítónak lenni jó!

A jövő katonai légiforgalmi irányítói ismerkedhettek meg közelebből a szakterület rejtelmeivel az MH Pápa Bázisrepülőtéren. Az elmúlt négy hét során átfogó képet kaptak a bázis feladatairól és testközelből is figyelemmel követhették az irányítók munkáját.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar (NKE HHK) állami légiközlekedési alapképzési szakán tanuló, az MH Ludovika Zászlóalj katonai állományába tartozó honvéd tisztjelöltek látogattak az MH Pápa Bázisrepülőtérre. Betekintést nyertek a különböző szakszolgálatok - többek között - a légiforgalmi irányítók, a tűzoltók és a repülőműszakiak feladatrendszerébe. Bejárták a bázison települő Stratégiai Légiszállítási Képesség (SAC) program hangárkomplexumát, sőt, a Nehéz Légiszállító Ezred (HAW) egyik C-17-es óriásgépére is felszállhattak.

A másod- és harmadéves hallgatók csoportjai egy-egy hetet töltöttek el az MH Pápa Bázisrepülőtéren. A napi programjuk részét képezték a bázistúrák, továbbá az ország egyik legmodernebb felszereltségű légiforgalmi irányítóközpontjában követhették figyelemmel az éles repüléseket. A rádióforgalmazás gyakorlatával mindkét oldalról megismerkedtek: a toronyban az irányítók rádiózását hallgathatták meg, emellett lehetőségük volt arra is, hogy a Pápáról szolgálatot adó Mi-17-es kutató-mentő helikopteren repülés közben figyeljék meg a pilóta és a torony közötti kommunikációs folyamatokat.

A negyedévesek ennél komplexebb gyakorlati tapasztalatokkal is gazdagodtak. Eleinte ők is megfigyelőként voltak jelen a toronyban, de a záró, negyedik héten már oktató irányító mellett, valós körülmények között is végrehajthattak alapvető koordinációs feladatokat, illetve sztenderd rutineljárásokban irányíthatták a repülőeszközök gurulását, indítását, vagy adhattak fel- és leszállási engedélyeket.

Az MH Pápa Bázisrepülőtér számára is rendkívül fontos, hogy a jövőbeni működéshez a szakma iránt elkötelezett utánpótlás kerüljön ki az iskolapadokból. „A ludovikás katonáknak ez a látogatás egyfajta kedvcsináló volt ahhoz, hogy lássák, milyen modern körülmények között és milyen napi feladatok mellett dolgoznak a katonai légiforgalmi irányítók” – mondta el a csoportokat felügyelő Paksi Sándor százados, a helyi Légiforgalmi Irányító Központ parancsnoka. „Mindhárom évfolyam hallgatói motiváltan, pozitív hozzáállással, az új ismeretekre nyitottan érkeztek hozzánk, és nagyon hasznosnak találták az itt eltöltött idejüket” - fogalmazott a százados.

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 07., 16:28
Mint ahogy arról már lapunkon is beszámoltunk, 2024. február 4-8. között védelmi ipari szakkiállítást rendeznek Rijádban, ahol a legnagyobb repülőgépgyártó vállalatok is jelen vannak. A Boeing kapcsán az új F-15EX értékesítéséről is vannak friss információk.
2024. 02. 06., 16:32
A Brit Királyi Légierő pilótaképző rendszere a közelmúltban többször is a hírek szereplője volt: most a képzés fő platformjának tekinthető BAE Systems Hawk T2 flottáról láttak napvilágot friss hírek.
2024. 02. 05., 15:03
A Szaúdi Királyi Légierő bemutató köteléke, a Saudi Hawks, a magyar közönség számára sem ismeretlen, hiszen 2021-ben részt vettek a Kecskeméten megrendezett Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutatón. A csapatról most friss hírek láttak napvilágot!
2024-02-15 10:08:00
Közzétette 2023-as pénzügyi jelentését az Airbus, amely szerint a toulouse-i székhelyű repülőgépgyártó az elmúlt évben 735 repülőgépet adott át az ügyfeleknek, a vállalatcsoport árbevétele 65,4 milliárd euró volt, 11 százalékkal több, mint egy évvel korábban.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 02. 27., 10:57
A 737-300 és társai nagy népszerűségnek örvendtek a maguk idejében, számos példányuk napjainkban is szolgálatban van.
2024. 02. 23., 16:13
Kecskemétre látogatott a PzH 2000-es önjáró lövegekre szerződött állomány
2024. 02. 23., 09:21
A gépet a brit Beagle Aircraft tervezte, de a cég, amely kutyafajtákról nevezte el típusait, 1969-ben megszűnt és már azelőtt átadta a jogokat a skót Scottish Aviation-nek, hogy egyetlen gépet is legyártott volna.
2024. 02. 22., 09:27
A Magyar Légierő lajstromszámai, középpontban a forgószárnyasokkal – 2019-2024.

  Legfrissebbek most

A Gripenek beépített tűzfegyvere, a 27 mm-es Mauser BK 27 revolver-gépágyú több európai harci gép fedélzetén is megtalálható. A története egészen a második világháborúig nyúlik vissza - vagy esetleg még tovább?

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma a közelmúltban jelentette be, hogy megkezdődött a Northrop Grumman B-21 Raider újgenerációs stratégiai bombázó előszériájának gyártása.