2023. 09. 23. szombat
Tekla
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Fókuszban a repülésbiztonság

Fókuszban a repülésbiztonság
honvedelem.hu  |  2020. 02. 26., 09:56
Fókuszban a repülésbiztonság

Új koncepció mentén valósult meg az MH Pápa Bázisrepülőtér (MH PBRT) idei repülésbiztonsági szakmai napja. Az elmúlt év helyi szintű repülésbiztonsági értékelése immár nem elsődlegesen a területen dolgozó szakembereknek, hanem minden meghívottnak szólt.

Közel 200 helyi katona és honvédelmi alkalmazott, valamint a Magyar Honvédség Parancsnoksága és a légierős szervezetek repülésbiztonsági területen dolgozó képviselői vettek részt az MH Pápa Bázisrepülőtér repülésbiztonsági szakmai napján. Az eddig elsősorban csak a szakembereket és a repülésbiztonságban közvetlenül érintetteket megszólító rendezvényt idén egy megújult koncepció mentén tartották meg. Ez alkalommal a saját állomány közérthető tájékoztatása volt a fókuszban. Az esemény célja a 2019-es év repülésbiztonsági értékelése, valamint a repülésbiztonsági tudatosság minél szélesebb körben történő növelése volt.

A szakmai nap Magasy Zsolt ezredes, az MH Pápa Bázisrepülőtér parancsnokának 2019. évi repülésbiztonsági értékelésével kezdődött. A pápai katonai szervezet tavalyi évének egyik legnagyobb kihívása az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis átépítése miatt ideiglenesen áttelepült teljes JAS-39 Gripen-flotta kiszolgálása volt. A bázisparancsnok előadása során kiemelte, hogy a szakmailag maximálisan felkészült állomány számára nem okozott problémát a két alakulat közötti együttműködés. A helyi repülésbiztonsági szakemberek hónapokkal előre felmérték és kiértékelték az összes lehetséges kockázatot. Az alapos előzetes felkészülésnek és a kollégák példás hozzáállásának köszönhetően nem történt repülésbiztonsági szempontból kirívó esemény a Gripenek jelenléte mellett sem.

 

Az MH Pápa Bázisrepülőtér repülésbiztonságban érintett szakemberei informatív prezentációkkal tették teljessé a szakmai nap programját. A 2019-es év repülésbiztonságot érintő eseményeit Kopeczky Péter őrnagy, az MH PBRT Repülésbiztonsági Főnökségének vezetője összegezte. Beszélt a főbb kockázati tényezőkről (így például a vadveszélyről, a madárütközésekről, a humán faktorról, a lézeres zavarásokról és a Gripenek áttelepüléséről), valamint a megvalósult eredményekről. Szintén a főnökség képviseletében Nyíri Miklós százados konkrét esettanulmányokon keresztül mutatta be miért elengedhetetlen a repülésbiztonság tudatosságának emelése. Három légijármű-baleset videós rekonstruálásával ismerhették meg a jelenlévők, hogy akár egy idegen tárgy a futópályán, akár egy nem megfelelően visszaigazolt rádióadás vagy egyéb, jelentéktelennek gondolt tényezők is mekkora katasztrófákhoz vezethetnek.

Mészáros Zoltán főhadnagy, az MH PBRT Repülésbiztosító Századának parancsnoka az emberi tényező kulcsfontosságáról tartott előadást. Felhívta a figyelmet arra, hogy a különböző szakterületek egyfajta kirakósként állnak össze, és alkotnak egy egészet. Akár egyetlen elem hiánya vagy sérülése miatt az egész rendszer felborulhat, így a kijelölt feladatok maradéktalan teljesítése a repülésbiztonság nélkülözhetetlen feltétele – emelte ki a főhadnagy.

Nemes Edit százados, az MH PBRT Hadműveleti Központjának beosztott tisztje szintén a humán faktort vizsgálta. Előadásának fókuszát a stresszhatások jelentették, melynek során kitért a stressz eredetére, hatásaira, kiváltó okaira és annak lehetséges kezelésére.

Az előadásokat és a szakmai hozzászólásokat követően Magasy Zsolt ezredes meghatározta az alakulat 2020-as repülésbiztonsági céljait.

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 07., 16:24
A Készenléti Rendőrség Légirendészeti Szolgálatának tervezett gyakorlata közben, 2023. szeptember 7-én 14 óra 44 perckor Balatonszéplak közelében, a parttól kb. 300 méterre – jelenleg tisztázatlan okból – a tó vizébe zuhant egy MD 500E típusú helikopter.
2023-09-13 11:37:36
1995. szeptember 13-án este összeütközött a levegőben a Magyar Légierő két gépe. A 16-os oldalszámú Szu-22-es hajtóműve az ütközés következtében leállt, az újraindítása sikertelen volt. A gép Kapoly közelében lezuhant, Katona István őrnagy sikeresen katapultált. A másik gép a 14-es oldalszámú MiG-23UB volt, amelynek az ütközéskor súlyosan megsérült a függőleges vezérsíkja, így a gép oldalkormánya is. A fedélzeten az első ülésben Katovics Balázs százados, hátul Mizsei Mihály százados foglalt helyet. A sérült géppel visszafordultak Pápára, de a leszállóirányra történő fordulás után instabillá vált a gép és lezuhant. A becsapódást nem élték túl a pilóták…
2023-09-13 10:21:12
Az Emirates az ausztráliai Sydneybe közlekedő járatait kizárólag Airbus A380-as repülőgépekkel fogja üzemeltetni. A légitársaság a 2023. november 4-től indítja harmadik, naponta közlekedő járatát, és ezzel hetente 2000 plusz ülőhelyet tud biztosítani a kontinens legnagyobb városába.
2023-09-04 14:31:35
A világ egyik legismertebb és legkedveltebb repülőnapjához idén nem volt kegyes az időjárás. Pénteken és szombaton is támadtak a zivatarfelhők - de a katonai repülés rajongóinak tízezrei szerencsére kitartottak. Volt miért: igazi csodák és veterán óriások egyaránt meglátogatták a rangos eseményt.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 20., 12:04
Ismét magyar hajózó nyerte el az ostravai repülőnap közönségdíját. Idén Szentendrei Dávid százados Gripen demo programjával bizonyult a legjobbnak.
2023. 09. 20., 10:53
Alkatrészek gyártásával és karbantartásával bővíti tevékenységi körét a két német nagyvállalat, a Lufthansa csoport és a Rheinmetall.
2023. 09. 18., 10:17
A Bács-Kiskun vármegyei községben, Madarason tizenhat éve, 2007-ben egy kopjafa-emléktáblát állítottak a második világháborúban lezuhant repülőgép áldozatai számára. A 79 évvel ezelőtti tragédiára idén, szeptember 14-én szentmisével, beszédekkel, versekkel és koszorúzással emlékeztek.
2023. 09. 15., 11:17
A Magyar Honvédség Airbus A319-es szállító repülőgépével érkezett haza Törökországból az amerikai barlangkutató, Mark Dickey mentésében oroszlánrészt vállaló 29 fős magyar mentőcsapat, szeptember 15-én.

  Legfrissebbek most

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.