2024. 06. 25. kedd
Vilmos
: 395 Ft   : 369 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Fókuszban a repülésbiztonság

Fókuszban a repülésbiztonság
honvedelem.hu  |  2020. 02. 26., 09:56
Fókuszban a repülésbiztonság

Új koncepció mentén valósult meg az MH Pápa Bázisrepülőtér (MH PBRT) idei repülésbiztonsági szakmai napja. Az elmúlt év helyi szintű repülésbiztonsági értékelése immár nem elsődlegesen a területen dolgozó szakembereknek, hanem minden meghívottnak szólt.

Közel 200 helyi katona és honvédelmi alkalmazott, valamint a Magyar Honvédség Parancsnoksága és a légierős szervezetek repülésbiztonsági területen dolgozó képviselői vettek részt az MH Pápa Bázisrepülőtér repülésbiztonsági szakmai napján. Az eddig elsősorban csak a szakembereket és a repülésbiztonságban közvetlenül érintetteket megszólító rendezvényt idén egy megújult koncepció mentén tartották meg. Ez alkalommal a saját állomány közérthető tájékoztatása volt a fókuszban. Az esemény célja a 2019-es év repülésbiztonsági értékelése, valamint a repülésbiztonsági tudatosság minél szélesebb körben történő növelése volt.

A szakmai nap Magasy Zsolt ezredes, az MH Pápa Bázisrepülőtér parancsnokának 2019. évi repülésbiztonsági értékelésével kezdődött. A pápai katonai szervezet tavalyi évének egyik legnagyobb kihívása az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis átépítése miatt ideiglenesen áttelepült teljes JAS-39 Gripen-flotta kiszolgálása volt. A bázisparancsnok előadása során kiemelte, hogy a szakmailag maximálisan felkészült állomány számára nem okozott problémát a két alakulat közötti együttműködés. A helyi repülésbiztonsági szakemberek hónapokkal előre felmérték és kiértékelték az összes lehetséges kockázatot. Az alapos előzetes felkészülésnek és a kollégák példás hozzáállásának köszönhetően nem történt repülésbiztonsági szempontból kirívó esemény a Gripenek jelenléte mellett sem.

 

Az MH Pápa Bázisrepülőtér repülésbiztonságban érintett szakemberei informatív prezentációkkal tették teljessé a szakmai nap programját. A 2019-es év repülésbiztonságot érintő eseményeit Kopeczky Péter őrnagy, az MH PBRT Repülésbiztonsági Főnökségének vezetője összegezte. Beszélt a főbb kockázati tényezőkről (így például a vadveszélyről, a madárütközésekről, a humán faktorról, a lézeres zavarásokról és a Gripenek áttelepüléséről), valamint a megvalósult eredményekről. Szintén a főnökség képviseletében Nyíri Miklós százados konkrét esettanulmányokon keresztül mutatta be miért elengedhetetlen a repülésbiztonság tudatosságának emelése. Három légijármű-baleset videós rekonstruálásával ismerhették meg a jelenlévők, hogy akár egy idegen tárgy a futópályán, akár egy nem megfelelően visszaigazolt rádióadás vagy egyéb, jelentéktelennek gondolt tényezők is mekkora katasztrófákhoz vezethetnek.

Mészáros Zoltán főhadnagy, az MH PBRT Repülésbiztosító Századának parancsnoka az emberi tényező kulcsfontosságáról tartott előadást. Felhívta a figyelmet arra, hogy a különböző szakterületek egyfajta kirakósként állnak össze, és alkotnak egy egészet. Akár egyetlen elem hiánya vagy sérülése miatt az egész rendszer felborulhat, így a kijelölt feladatok maradéktalan teljesítése a repülésbiztonság nélkülözhetetlen feltétele – emelte ki a főhadnagy.

Nemes Edit százados, az MH PBRT Hadműveleti Központjának beosztott tisztje szintén a humán faktort vizsgálta. Előadásának fókuszát a stresszhatások jelentették, melynek során kitért a stressz eredetére, hatásaira, kiváltó okaira és annak lehetséges kezelésére.

Az előadásokat és a szakmai hozzászólásokat követően Magasy Zsolt ezredes meghatározta az alakulat 2020-as repülésbiztonsági céljait.

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 07., 14:20
A normandiai partraszállás egyik alapvető logisztikai kérdése az volt, hogyan lehet megfelelő mennyiségű katonát, fegyverzetet és egyéb felszerelést az éjszaka leple alatt észrevétlenül eljuttatni a brit szigetektől Franciaországba? A hadműveletek tervezőinek gyorsan be kellett látniuk, hogy csak a levegőből érkezhetnek az első egységek a kulcsfontosságú helyekre.
2024. 05. 31., 12:45
Február 23-án került aláírás a magyar légierő vadászgép flottájának bővítését jelentő szerződésre: négy JAS 39C Gripen érkezik a SAAB szerelőcsarnokból Kecskemétre. Az Aranysas interjúja Gróf Gergely ezredessel, az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár parancsnokával.
2024-06-20 07:00:00
Kellemes nyári hétvégére készült mindenki. Tervezgettük mivel is teljenek az elkövetkező napok. Volt, aki a strandolást favorizálta, más egy közös focimeccs nézésre invitálta barátait és páran a borutcában szerettek volna bort kóstolni. Már előre éreztük a finom vörös bor izét, mikor csörgött a telefon. A telefon most nem a jó barát szerepét játszotta. Rossz hírt közölt. Fehérgyarmat közelében lezuhant a Magyar Honvédség L-39 Albatros típusú repülőgépe és a fedélzetén repülők életüket vesztették. A gondolatban kortyolt bor íze rögtön megkeseredett és az eltávozott pilótákra, barátokra, Janicsek Andrásra és Ignácz Zoltánra gondoltunk.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 21., 10:43
2024. 06. 20., 10:49
Zajlanak a késő délutáni, esti kiképzési repülések az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál.
2024. 06. 18., 10:01
Cserényi Gyula egykori iskolájában, a kecskeméti Arany János Általános Iskolában tartott előadást hétfőn. A tartalékos kutatóűrhajós a kiképzéséről és a HUNOR-program küldetéséről beszélt a kíváncsi diákoknak.
2024. 06. 17., 11:52
Az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár kiképzési repüléseket végez június 17-20. 17:00-0:00 óra között.

  Legfrissebbek most

„A sikerhez kevés csupán az eszköz és a technika, kell hozzá motivált, tenni akaró állomány elszánt, odaadó parancsnokkal az élén” – fogalmazott köszöntő beszédében Könczöl Ferenc ezredes, az MH Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka az MH 47. Bázisrepülőtér parancsnoki beosztás átadás-átvétele alkalmából rendezett ünnepségen, június 21-én.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A közelmúltban számoltunk be lapunkon Brunei H145M rendeléséről, most pedig folytatódik a sor Belgiummal: az újabb beszerzés hírét a Párizsban megrendezett Eurosatory védelmi és biztonsági kiállításon jelentették be.