2024. 03. 02. szombat
Lujza
: 394 Ft   : 364 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Fókuszban a repülésbiztonság

Fókuszban a repülésbiztonság
honvedelem.hu  |  2020. 02. 26., 09:56
Fókuszban a repülésbiztonság

Új koncepció mentén valósult meg az MH Pápa Bázisrepülőtér (MH PBRT) idei repülésbiztonsági szakmai napja. Az elmúlt év helyi szintű repülésbiztonsági értékelése immár nem elsődlegesen a területen dolgozó szakembereknek, hanem minden meghívottnak szólt.

Közel 200 helyi katona és honvédelmi alkalmazott, valamint a Magyar Honvédség Parancsnoksága és a légierős szervezetek repülésbiztonsági területen dolgozó képviselői vettek részt az MH Pápa Bázisrepülőtér repülésbiztonsági szakmai napján. Az eddig elsősorban csak a szakembereket és a repülésbiztonságban közvetlenül érintetteket megszólító rendezvényt idén egy megújult koncepció mentén tartották meg. Ez alkalommal a saját állomány közérthető tájékoztatása volt a fókuszban. Az esemény célja a 2019-es év repülésbiztonsági értékelése, valamint a repülésbiztonsági tudatosság minél szélesebb körben történő növelése volt.

A szakmai nap Magasy Zsolt ezredes, az MH Pápa Bázisrepülőtér parancsnokának 2019. évi repülésbiztonsági értékelésével kezdődött. A pápai katonai szervezet tavalyi évének egyik legnagyobb kihívása az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis átépítése miatt ideiglenesen áttelepült teljes JAS-39 Gripen-flotta kiszolgálása volt. A bázisparancsnok előadása során kiemelte, hogy a szakmailag maximálisan felkészült állomány számára nem okozott problémát a két alakulat közötti együttműködés. A helyi repülésbiztonsági szakemberek hónapokkal előre felmérték és kiértékelték az összes lehetséges kockázatot. Az alapos előzetes felkészülésnek és a kollégák példás hozzáállásának köszönhetően nem történt repülésbiztonsági szempontból kirívó esemény a Gripenek jelenléte mellett sem.

 

Az MH Pápa Bázisrepülőtér repülésbiztonságban érintett szakemberei informatív prezentációkkal tették teljessé a szakmai nap programját. A 2019-es év repülésbiztonságot érintő eseményeit Kopeczky Péter őrnagy, az MH PBRT Repülésbiztonsági Főnökségének vezetője összegezte. Beszélt a főbb kockázati tényezőkről (így például a vadveszélyről, a madárütközésekről, a humán faktorról, a lézeres zavarásokról és a Gripenek áttelepüléséről), valamint a megvalósult eredményekről. Szintén a főnökség képviseletében Nyíri Miklós százados konkrét esettanulmányokon keresztül mutatta be miért elengedhetetlen a repülésbiztonság tudatosságának emelése. Három légijármű-baleset videós rekonstruálásával ismerhették meg a jelenlévők, hogy akár egy idegen tárgy a futópályán, akár egy nem megfelelően visszaigazolt rádióadás vagy egyéb, jelentéktelennek gondolt tényezők is mekkora katasztrófákhoz vezethetnek.

Mészáros Zoltán főhadnagy, az MH PBRT Repülésbiztosító Századának parancsnoka az emberi tényező kulcsfontosságáról tartott előadást. Felhívta a figyelmet arra, hogy a különböző szakterületek egyfajta kirakósként állnak össze, és alkotnak egy egészet. Akár egyetlen elem hiánya vagy sérülése miatt az egész rendszer felborulhat, így a kijelölt feladatok maradéktalan teljesítése a repülésbiztonság nélkülözhetetlen feltétele – emelte ki a főhadnagy.

Nemes Edit százados, az MH PBRT Hadműveleti Központjának beosztott tisztje szintén a humán faktort vizsgálta. Előadásának fókuszát a stresszhatások jelentették, melynek során kitért a stressz eredetére, hatásaira, kiváltó okaira és annak lehetséges kezelésére.

Az előadásokat és a szakmai hozzászólásokat követően Magasy Zsolt ezredes meghatározta az alakulat 2020-as repülésbiztonsági céljait.

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 20., 13:30
2024 nyarán, több mint 60 év szolgálat után nyugdíjazzák a Svéd Légierő ikonikus típusát, az SK 60 kiképző repülőgépet. A haderőnem méltóképpen búcsúzik a típustól, melynek kapcsán az első információk már napvilágra kerültek.
2024. 02. 15., 11:20
A II. világháború vége felé számos olyan konstrukció született, amely már a kelet-nyugati szembenállás során állt hadrendbe. Jó példa erre a kéthajtóműves brit bombázó, amely kortársaitól eltérően hosszú és sikeres karriert futott be.
2024-02-15 10:08:00
Közzétette 2023-as pénzügyi jelentését az Airbus, amely szerint a toulouse-i székhelyű repülőgépgyártó az elmúlt évben 735 repülőgépet adott át az ügyfeleknek, a vállalatcsoport árbevétele 65,4 milliárd euró volt, 11 százalékkal több, mint egy évvel korábban.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 03. 01., 15:47
Mintegy száznyolcvan kadét látogatott el az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárhoz. A csapatlátogatás alkalmával statikus bemutatón és repülés közben is megcsodálhatták a JAS 39 Gripen vadászgépet.
2024. 03. 01., 12:33
A hetvenes évektől a Hughes OH-6-osa és továbbfejlesztett változatai több olyan üzemeltető figyelmét keltették fel szerte a világban, amelyek a dugattyús motoros helikoptereket akarták lecserélni gázturbinás típusra vagy ütőképesebb forgószárnyas képesség létrehozására törekedtek.
2024. 03. 01., 11:56
A Magyar Honvédség jövőjének alappillére.
2024. 02. 29., 13:13
Amióta több mint fél évszázaddal ezelőtt az emberiség meg­hódította a világűrt, egyetlen dolog nem változott az űrrakéták és az űrhajók újabb és újabb generációinak használata során.

  Legfrissebbek most

A Gripen legújabb generációjának számító E változatból Svédország mellett eddig csak Brazília rendelt, ezért a gyártó világszerte új vásárlókat keres: jelenleg európai, ázsiai és dél-amerikai országokkal zajlanak tárgyalások.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Egyik új büszkeségünket, a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművet először a Magyar Honvédségben rendszeresítik – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a tatárszentgyörgyi gyakorló- és lőtéren, február 27-én, kedden.