2023. 10. 04. szerda
Ferenc
: 388 Ft   : 370 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Családi napot tartottak a Pápai Légibázison

Családi napot tartottak a Pápai Légibázison
honvedelem.hu  |  2021. 09. 14., 10:48
Családi napot tartottak a Pápai Légibázison

Közös családi napot tartott 2021. szeptember 11-én az MH Pápa Bázisrepülőtér, a Nehéz Légiszállító Ezred (HAW), a NATO Légiszállítást Kezelő Programiroda és a Boeing cég.

A rendezvény megnyitóján trombitaszó mellett vonták fel a bázison települő katonai szervezetek zászlóit, majd mindkét alakulat parancsnoka köszöntötte a családi napra érkezett dolgozókat és hozzátartozóikat. Magasy Zsolt ezredes, az MH Pápa Bázisrepülőtér parancsnoka megköszönte az egész éves támogatást a katonacsaládoknak, hiszen biztos háttér nélkül nem lehet elvégezni azt a magas színvonalú munkát, ami a repülőtéren naponta zajlik. Peder Söderström ezredes, a Nehéz Légiszállító Ezred parancsnoka megemlékezett a húsz évvel ezelőtti, a New York-i ikertornyok ellen történt terrortámadás áldozatairól is.

A megnyitót követően a légi kutató-mentő szolgálat 704-es oldalszámú Mi-17-es helikopteréből ugrott ki a bázisrepülőtér három ejtőernyőse, akik az alakulat zászlójával érkeztek meg a nézők elé. Ezután az Őr- és Biztostó Rendész Század katonái tartottak látványos kutyás bemutatót.

A program következő elemeként az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis pilótái mutatták be az Airbus H145M típusú többcélú helikopter képességeit. A családi nap résztvevőinek annyira tetszett a bemutató, hogy a szolnoki kollégák délután közkívánatra megismételték azt.

A helikopterek után a színpadra irányult a figyelem, hiszen ott a Budapest Táncművészeti Stúdió táncosainak műsorát tekinthették meg. Majd ismét az ég felé volt érdemes figyelni, ugyanis Péter Zoltán őrnagy, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis vadászpilótája tartott légibemutatót JAS 39 Gripen vadászbombázóval. A nézők ezt követően csikós bemutatót nézhettek, és élvezhették az Acoustic Session zenekar koncertjét is.

A gyerekek számára a nap folyamán volt játszóház, ugrálóvár, arcfestés, labirintus, élő csocsó, mászófal és rengeteg más játék. Az érdeklődők megnézhették az MH Légijármű Javítóüzem, a veszprémi 6. Hadkiegészítő és Toborzó Központ, a Pápai Rendőrkapitányság és több más szervezet standját, valamint kézbe vehették a Nehéz Légiszállító Ezred C-17-es gépeit védő ravenek fegyvereit is. Megtekinthették a repülőtéren használt haditechnikai eszközöket, H145M helikoptert, Boeing C-17 Globemaster III nehéz szállítógépet és egy muzeális, felújított Mi-24-es harci helikoptert is. A nap zárásaként az előzetesen regisztráltak részt vehettek egy repülésen, C-17-es géppel.

A családi nappal egy időben zajló - a repülőtéren immár hagyományos - bajtársi találkozón az egykor a bázison szolgált katonák vehettek részt. A találkozó programját követően a régi bajtársak is csatlakoztak a családi naphoz, és a mai katonagenerációval együtt töltötték a délutánt.

A pápai légibázis dolgozói és családtagjaik igen színes és változatos programsorozaton vehettek részt, ahol mindenki megtalálta az érdeklődésének megfelelő szórakozást. Ahogy Magasy Zsolt ezredes, bázisparancsnok elmondta: „a családi nap megrendezése évek óta hagyomány, és jövőre is várjuk a kollégák családtagjait, hogy kötetlenül, a mindennapokból kiszakadva tudjunk eltölteni együtt egy kellemes napot.”

További fotók a linkre kattintva tekinthetőek meg!

 

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 19., 15:09
A bolgár védelmi minisztérium 9,55 millió euró értékű szerződést írt alá a lengyel Wojskowe Zaklady Lotnicze Nr. 2-vel (2. számú Légijármű Javító Üzem). Az augusztus 11-én bejelentett megállapodás a Bolgár Légierő MiG-29-es vadászgépeinek hat hajtóműve javítására vonatkozik.
2023. 09. 14., 15:57
2023. szeptember 14-én terjedt el a repülős oldalakon az a Franciaországban készült fotó, melyen az első horvát részre leszállítandó Dassault Rafale vadászbombázó látható.
2023-09-13 11:37:36
1995. szeptember 13-án este összeütközött a levegőben a Magyar Légierő két gépe. A 16-os oldalszámú Szu-22-es hajtóműve az ütközés következtében leállt, az újraindítása sikertelen volt. A gép Kapoly közelében lezuhant, Katona István őrnagy sikeresen katapultált. A másik gép a 14-es oldalszámú MiG-23UB volt, amelynek az ütközéskor súlyosan megsérült a függőleges vezérsíkja, így a gép oldalkormánya is. A fedélzeten az első ülésben Katovics Balázs százados, hátul Mizsei Mihály százados foglalt helyet. A sérült géppel visszafordultak Pápára, de a leszállóirányra történő fordulás után instabillá vált a gép és lezuhant. A becsapódást nem élték túl a pilóták…
2023-09-13 10:21:12
Az Emirates az ausztráliai Sydneybe közlekedő járatait kizárólag Airbus A380-as repülőgépekkel fogja üzemeltetni. A légitársaság a 2023. november 4-től indítja harmadik, naponta közlekedő járatát, és ezzel hetente 2000 plusz ülőhelyet tud biztosítani a kontinens legnagyobb városába.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 10. 03., 12:10
A 175 éves Magyar Honvédség évfordulója előtt tisztelegtek azok az ejtőernyősök, akik szeptember végén 175 ugráson vettek részt Szolnokon, a szandai réten.
2023. 10. 02., 10:51
2013. szeptember 7-én szerencsétlenül járt az afgán légierő egyik MD 530F helikoptere. A súlyos sérülést szenvedett kétfős személyzet mentését amerikai erők hajtották végre, és a műveletet magyar helikopteresek biztosították a levegőből.
2023. 09. 28., 09:34
Dr. Marjan Cencen budapesti szlovén nagykövet tett látogatást az MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál Szolnokon, hogy személyesen is köszönetet mondjon a Szlovéniát ért, egyik legnagyobb természeti katasztrófa során kapott magyar segítségnyújtásért.
2023. 09. 27., 10:50
A HadERŐ című műsor újabb epizódjában kicsit közelebbről is megismerkedhetünk az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál települő Dassault Falcon 7X típussal.

  Legfrissebbek most

2023. október 2-án, hétfőn a Francia Légierő Mont-de-Marsan légibázisán zajlott le az a hivatalos ceremónia, melynek keretein belül átadták az első Rafale-t Horvátország részére.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Véget ért a leendő EUFOR parancsnok és törzse, valamint a magyar parancsnoki évhez kapcsolódó képességek (például támogató, tűzszerész, MEDEVAC) szakállománya részére tartott békeműveleti célfelkészítés szeptember 29-én.