2024. 05. 29. szerda
Magdolna
: 385 Ft   : 355 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Átadták a pápai repülőtér új utasforgalmi terminálját

Átadták a pápai repülőtér új utasforgalmi terminálját
JETfly  |  2019. 04. 03., 13:32
Átadták a pápai repülőtér új utasforgalmi terminálját

Új utasforgalmi terminállal bővült az MH Papa Bázisrepülőtér. Benkő Tibor honvédelmi miniszter az április 2-án, kedden tartott ünnepélyes átadáson elmondta: az új építmény mind a polgári, mind pedig a katonai alkalmazásnak megfelel, de a cél egyértelműen az, hogy elsősorban azok a honvédek használják, akik például misszióból érkeznek, vagy oda indulnak.

A tárcavezető a bázisrepülőtéren tartott sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet, hogy sok katonai gyakorlatot tartanak Magyarországon, amire külföldi katonákat, illetve a szövetséges nemzeteket is meghívják. A terminál e gyakorlatok lebonyolítását is kiszolgálja a jövőben. Megjegyezte, hogy mivel a Nehéz Légiszállító Ezrednek is otthont adó repülőtérnek nagyobb repülőgépek fogadására is alkalmasnak kell lennie, így a jövőben bővítik majd a kifutópályát és a gurulóutakat. 

„Büszkék lehetünk erre a bázisra, büszkék lehetünk a Nehéz Légiszállító Ezredre és az ezredet működtető kiszolgáló állományra. Büszkék lehetünk arra a szövetségesi rendszerre, amelyben dolgozunk, hiszen ez a repülőtér nemcsak a Magyar Honvédség érdekeit szolgálja, hanem nemzetközi, NATO-érdekek tükrében végzi feladatát. Ez egy 400 fős terminál, amely a legkorszerűbb, legmodernebb formában készült el” – mondta Benkő Tibor.  

A miniszter kitért arra is, hogy a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program során figyelmet fordítanak a katonákra, a technikai eszközökre és az infrastruktúrára is. A terminál – az utóbbiba illeszkedve – a működés feltételeinek biztosításához szükséges. A fejlesztések során már megvásárolták a személy- és csapatszállításra alkalmas repülőgépeket, amelyekkel a katonákat és felszerelésüket akár több ezer kilométerre is el tudják vinni. Szerződést kötöttek a könnyű és közepes helikopterek beszerzésére, s hátra van még a légvédelmi rendszerek és rakéták megvétele – fűzte hozzá.

Az új terminál átadása előtt felavatták azt a MiG-21-es emlékművet, amelyet a pápai Celli út és a 83-as főút találkozásánál lévő körforgalomban helyeztek el. A tárcavezető beszédében elmondta: a talapzatra helyezett vadászrepülőgép 1971 és 1990 között teljesített szolgálatot, és 1800 órát repült. A kicsivel több mint százéves Magyar Légierőben mintegy négy évtizeden át szolgáltak ilyen típusú gépek, ennyi időn át vettek részt az ország biztonságának garantálásában – fűzte hozzá. „Azt kívánom, hogy ez a jelkép álljon itt örökké! Hirdesse a város és a katonák közös munkáját és szolgálatát, hirdesse a békéért, a szabadságért való közös küzdelmünket, és egyben emlékeztessen azon hős katonáinkra, pilótáinkra, akik e cél érdekében áldozták életüket.”

Fotók: Rácz Tünde

Áldozó Tamás, Pápa polgármestere az emlékműnél elmondott beszédében úgy fogalmazott: a MiG-21-es a város már jól ismert jelképei között kapott helyet, hiszen kifejezi az ott élők identitását. A vadászgép felállításával egy hagyományt folytatnak, mert felidézi a katonai repülés pápai évtizedeit, de egyben valamennyi pápai katona emlékét is. „Ma, amikor itt állunk, azok előtt is tisztelegjünk, akik évtizedeken keresztül itt üzemeltették a magyar vadászrepülőgépeket, de gondoljunk arra is, hogy sokan életüket, egészségüket áldozták a haza védelmében. Az ő önfeláldozásukat, áldozatvállalásukat, hazaszeretetüket is hirdeti ez az emlékmű” – mondta a polgármester.  

A beszédek után átvágták a nemzeti színű szalagot, s elhelyezték az emlékezés koszorúját az emlékmű talapzatánál.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 23., 12:42
Túl sok információ továbbra sem érhető el az Amerikai Légierő stratégiai csapásmérő flottáját megújító B-21 Raider típusról, de 2024. május 22-én új felvételeket publikáltak a tesztrepülését teljesítő bombázóról.
2024. 05. 17., 11:26
Nem könnyű a semleges országok élete. Pláne nem, ha kicsik és védelmi iparuk nem fejlett. Így járt Ausztria is: éppen ezért jelent most komoly fejtörést légierejének fejlesztése.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 29., 09:07
Az első képsorozat két, februári napon készült a honvédség 08-as oldalszámú H145M helikopteréről.
2024. 05. 24., 11:58
Minden ami repülés címmel szombaton kiállítás nyílik a Ballószögi Faluházban. A négynapos rendezvény fókuszában a 30 éves ballószögi repülőtér áll, és több egykori vadászrepülő pilóta is ellátogat a nagyszabású eseményre.
2024. 05. 23., 09:26
MiG és Szuhoj harci repülőket állított ki a kertjében egy kiskőrösi gyűjtő. A Dutra Fesztivál megnyitónapján Firkó János is bemutatta kedvenceit a közönségnek.
2024. 05. 22., 09:13
A második világháborút követő években az amerikai légierő, a haditengerészet és a tengerészgyalogság legtöbb gépe még dugattyús motorral repült.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.