2023. 09. 23. szombat
Tekla
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Átadták a pápai repülőtér új utasforgalmi terminálját

Átadták a pápai repülőtér új utasforgalmi terminálját
JETfly  |  2019. 04. 03., 13:32
Átadták a pápai repülőtér új utasforgalmi terminálját

Új utasforgalmi terminállal bővült az MH Papa Bázisrepülőtér. Benkő Tibor honvédelmi miniszter az április 2-án, kedden tartott ünnepélyes átadáson elmondta: az új építmény mind a polgári, mind pedig a katonai alkalmazásnak megfelel, de a cél egyértelműen az, hogy elsősorban azok a honvédek használják, akik például misszióból érkeznek, vagy oda indulnak.

A tárcavezető a bázisrepülőtéren tartott sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet, hogy sok katonai gyakorlatot tartanak Magyarországon, amire külföldi katonákat, illetve a szövetséges nemzeteket is meghívják. A terminál e gyakorlatok lebonyolítását is kiszolgálja a jövőben. Megjegyezte, hogy mivel a Nehéz Légiszállító Ezrednek is otthont adó repülőtérnek nagyobb repülőgépek fogadására is alkalmasnak kell lennie, így a jövőben bővítik majd a kifutópályát és a gurulóutakat. 

„Büszkék lehetünk erre a bázisra, büszkék lehetünk a Nehéz Légiszállító Ezredre és az ezredet működtető kiszolgáló állományra. Büszkék lehetünk arra a szövetségesi rendszerre, amelyben dolgozunk, hiszen ez a repülőtér nemcsak a Magyar Honvédség érdekeit szolgálja, hanem nemzetközi, NATO-érdekek tükrében végzi feladatát. Ez egy 400 fős terminál, amely a legkorszerűbb, legmodernebb formában készült el” – mondta Benkő Tibor.  

A miniszter kitért arra is, hogy a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program során figyelmet fordítanak a katonákra, a technikai eszközökre és az infrastruktúrára is. A terminál – az utóbbiba illeszkedve – a működés feltételeinek biztosításához szükséges. A fejlesztések során már megvásárolták a személy- és csapatszállításra alkalmas repülőgépeket, amelyekkel a katonákat és felszerelésüket akár több ezer kilométerre is el tudják vinni. Szerződést kötöttek a könnyű és közepes helikopterek beszerzésére, s hátra van még a légvédelmi rendszerek és rakéták megvétele – fűzte hozzá.

Az új terminál átadása előtt felavatták azt a MiG-21-es emlékművet, amelyet a pápai Celli út és a 83-as főút találkozásánál lévő körforgalomban helyeztek el. A tárcavezető beszédében elmondta: a talapzatra helyezett vadászrepülőgép 1971 és 1990 között teljesített szolgálatot, és 1800 órát repült. A kicsivel több mint százéves Magyar Légierőben mintegy négy évtizeden át szolgáltak ilyen típusú gépek, ennyi időn át vettek részt az ország biztonságának garantálásában – fűzte hozzá. „Azt kívánom, hogy ez a jelkép álljon itt örökké! Hirdesse a város és a katonák közös munkáját és szolgálatát, hirdesse a békéért, a szabadságért való közös küzdelmünket, és egyben emlékeztessen azon hős katonáinkra, pilótáinkra, akik e cél érdekében áldozták életüket.”

Fotók: Rácz Tünde

Áldozó Tamás, Pápa polgármestere az emlékműnél elmondott beszédében úgy fogalmazott: a MiG-21-es a város már jól ismert jelképei között kapott helyet, hiszen kifejezi az ott élők identitását. A vadászgép felállításával egy hagyományt folytatnak, mert felidézi a katonai repülés pápai évtizedeit, de egyben valamennyi pápai katona emlékét is. „Ma, amikor itt állunk, azok előtt is tisztelegjünk, akik évtizedeken keresztül itt üzemeltették a magyar vadászrepülőgépeket, de gondoljunk arra is, hogy sokan életüket, egészségüket áldozták a haza védelmében. Az ő önfeláldozásukat, áldozatvállalásukat, hazaszeretetüket is hirdeti ez az emlékmű” – mondta a polgármester.  

A beszédek után átvágták a nemzeti színű szalagot, s elhelyezték az emlékezés koszorúját az emlékmű talapzatánál.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 07., 16:24
A Készenléti Rendőrség Légirendészeti Szolgálatának tervezett gyakorlata közben, 2023. szeptember 7-én 14 óra 44 perckor Balatonszéplak közelében, a parttól kb. 300 méterre – jelenleg tisztázatlan okból – a tó vizébe zuhant egy MD 500E típusú helikopter.
2023-09-13 11:37:36
1995. szeptember 13-án este összeütközött a levegőben a Magyar Légierő két gépe. A 16-os oldalszámú Szu-22-es hajtóműve az ütközés következtében leállt, az újraindítása sikertelen volt. A gép Kapoly közelében lezuhant, Katona István őrnagy sikeresen katapultált. A másik gép a 14-es oldalszámú MiG-23UB volt, amelynek az ütközéskor súlyosan megsérült a függőleges vezérsíkja, így a gép oldalkormánya is. A fedélzeten az első ülésben Katovics Balázs százados, hátul Mizsei Mihály százados foglalt helyet. A sérült géppel visszafordultak Pápára, de a leszállóirányra történő fordulás után instabillá vált a gép és lezuhant. A becsapódást nem élték túl a pilóták…
2023-09-13 10:21:12
Az Emirates az ausztráliai Sydneybe közlekedő járatait kizárólag Airbus A380-as repülőgépekkel fogja üzemeltetni. A légitársaság a 2023. november 4-től indítja harmadik, naponta közlekedő járatát, és ezzel hetente 2000 plusz ülőhelyet tud biztosítani a kontinens legnagyobb városába.
2023-09-04 14:31:35
A világ egyik legismertebb és legkedveltebb repülőnapjához idén nem volt kegyes az időjárás. Pénteken és szombaton is támadtak a zivatarfelhők - de a katonai repülés rajongóinak tízezrei szerencsére kitartottak. Volt miért: igazi csodák és veterán óriások egyaránt meglátogatták a rangos eseményt.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 20., 12:04
Ismét magyar hajózó nyerte el az ostravai repülőnap közönségdíját. Idén Szentendrei Dávid százados Gripen demo programjával bizonyult a legjobbnak.
2023. 09. 20., 10:53
Alkatrészek gyártásával és karbantartásával bővíti tevékenységi körét a két német nagyvállalat, a Lufthansa csoport és a Rheinmetall.
2023. 09. 18., 10:17
A Bács-Kiskun vármegyei községben, Madarason tizenhat éve, 2007-ben egy kopjafa-emléktáblát állítottak a második világháborúban lezuhant repülőgép áldozatai számára. A 79 évvel ezelőtti tragédiára idén, szeptember 14-én szentmisével, beszédekkel, versekkel és koszorúzással emlékeztek.
2023. 09. 15., 11:17
A Magyar Honvédség Airbus A319-es szállító repülőgépével érkezett haza Törökországból az amerikai barlangkutató, Mark Dickey mentésében oroszlánrészt vállaló 29 fős magyar mentőcsapat, szeptember 15-én.

  Legfrissebbek most

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.