2023. 12. 01. péntek
Elza
: 380 Ft   : 347 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Videó - Megújul a Magyar Légierő

Videó - Megújul a Magyar Légierő
honvedelem.hu  |  2020. 08. 10., 12:04
Videó - Megújul a Magyar Légierő

A Magyar Légierő napján ünnepelték az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis területén található reptér fennállásának 80. évfordulóját augusztus 7-én, pénteken. A rendezvényen részt vett dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese is.

Az új koronavírus-járvánnyal kapcsolatos megelőzést segítő ajánlások betartásával, korlátozott létszám jelenléte mellett ünnepelték meg a szolnoki katonai repülőtér „80. születésnapját". Az ünnepi állománygyűlésen felolvasták Benkő Tibor honvédelmi miniszter, és Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnokának közös köszöntőlevelét. Elhangzott: a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programnak köszönhetően a Magyar Honvédség olyan haditechnikai eszközökkel gyarapodik, amelyek fokozzák a légierő képességeit és hatékonyságát, a szárazföldi erők támogatásának lehetőségeit, egyúttal a légvédelem képességét is. A változások azonban nagy erőfeszítéseket követelnek a légierős katonáktól, hiszen új gondolkodásmódot kell elsajátítaniuk és nyitottnak kell lenniük a változásra.

A rendezvényen – amelyen mások mellett jelen volt Kilián Nándor vezérőrnagy, légierő haderőnemi szemlélő is – dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese beszédében úgy fogalmazott: pár évvel ezelőtt még sokkal szomorúbb hangulatban telt volna az ünnep, hiszen akkor még arról kellett volna beszélni, hogy mindenki óvja és tartsa rendszerben azt a technikát, amivel a Magyar Honvédség rendelkezik és majd később jobb lesz. „Ma sokkal szerencsésebb helyzetben vagyunk, hiszen a Magyarország Kormánya által elindított Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében a légierő újul meg először" – mondta, hozzátéve, a technikai eszközök megújulása mellett ma a Magyar Honvédségben, s így a légierőben is kultúraváltás zajlik, ami kihat a kiképzésre, az oktatásra és a felkészítésre is. Mint fogalmazott: ez a váltás a kulcsa egy olyan légierőnek, amelyre mindenki méltán büszke lehet majd a jövőben.

Dr. Koller József dandártábornok, az alakulat és a helyőrség parancsnoka aláhúzta: minden katona büszke lehet, aki Szolnokon szolgált és aki hozzájárult ahhoz, hogy 2020-ban már a fejlődés útjára léphetett a bázis. Nem csak a haditechnikai eszközök szintjén, de a kiképzésben és a gondolkodásmódban is. Az elért eredményeket érintve elmondta: a szolnoki pilóták hatvan százaléka, illetve a műszakiak fele már megjárta az Airbus Donauwörth-i kiképzőhelyét. „Az eddig megérkezett kilenc géppel összesen több mint 800 órát repültünk már le és további hét gép érkezik az idén, jövőre pedig újabb négy" – fogalmazott a parancsnok. Koller József dandártábornok szólt a 2023-tól érkező tizenhat darab Airbus H225M típusú helikopterekről is, amelyek kapcsán hangsúlyozta: bár Szolnokra kerülnek, de az ország kapja őket, a haza biztonsága érdekében.

Az ünnepségen dr. Böröndi Gábor altábornagy átadta Korom Ferenc vezérezredes emléktárgyát, amit az elvégzett munka elismeréséül a Szolnok Helikopter Bázis valamennyi tagja számára adományozott.

Az állománygyűlésen Magó Károly zászlós felidézte az immáron 80 éves szolnoki repülőtér történetét, az 1940-es megalapításától napjainkig, majd Benkő Krisztina, a Zrínyi Kiadó munkatársa bemutatta a HM Zrínyi Nonprofit Kft. gondozásában készült legújabb kiadványokat, köztük Fehér Gábor, a fiatal generációt megcélzó Mi-24-esekről szóló kötetét is.

A nap zárásaként előbb koszorúzással emlékeztek meg mindazon elvesztett bajtársakról, akik a légierő kötelékében teljesítettek szolgálatot, majd egy Airbus H145M típusú helikopter és az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis egyik JAS-39 Gripen vadászgépe tartott dinamikus bemutatót, megünnepelve a légierő haderőnem napját.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023. 11. 08., 13:34
2023. október 6-án a Saab - mielőtt átadná a Svéd Fegyveres Erők részére - leszállította az FMV-nek (Svéd Védelmi Beszerzési Hivatal) üzemeltetési tesztelésre az első sorozatgyártású Gripen E típusú harci repülőgépet.
2023. 11. 02., 14:26
Az AIR DEFENDER 2023 nemzetközi NATO hadgyakorlaton a résztvevő 25 nemzet 250 repülőgépe és helikoptere között ott voltak a kecskeméti Gripenek és a Puma harcászati repülő század tagjai is. A magyar kontingens parancsnokával, Molnár Tibor őrnaggyal az Aranysas magazin idézte fel a két hét eseményeit.
2023-11-13 11:49:38
2003. november 13-án délelőtt 11 órakor ismét megtörtént a megszokhatatlan, egy repülőgép eltűnt a lokátorok képernyőjéről és nem válaszolt semmilyen frekvencián. Azonnal felszállt a kutató-mentő helikopter a két egykori kollégiumi szobatárs keresésére.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 11. 30., 14:52
November 29-től a Satys PSP Hungary Zrt. gyulai gyárában végzik az Airbus Helicopters Hungary Kft. szomszédos üzemében gyártott helikopter alkatrészek felületkezelését, így a jövőben már száz százalékban Magyarországon gyártott alkatrészeket építenek be a forgószárnyasokba – jelentette be Kiss Attila, a Satys PSP Hungary Zrt. vezérigazgatója Gyulán.
2023. 11. 29., 16:35
Megérkezett az új kedvenc a JETfly Webáruházba! Kiváló minőségű softshell dzseki military zöld színben! A termék megrendelhető női és férfi változatban, önmagában vagy felvarrókhoz tépőzárakkal előkészítve!
2023. 11. 22., 15:13
A nemzeti ellenállóképesség erősítése és Magyarország védelme érdekében különleges közös szolgálat kezdődött idén ősszel Veszprémben, ahol november első napjai óta a polgári életben már több évtizeden át bizonyított szakemberek tartalékos katonaként készülnek fel katonai légiforgalmi irányítói feladatokra az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központban (MH LMVIK).
2023. 11. 20., 12:12
Szudán a déli országrész 2011-es kiválásáig és Dél-Szudán néven független állammá alakulásáig Afrika legnagyobb területű országa volt, most „csak” a harmadik.

  Legfrissebbek most

A Saab F-39 Gripen legújabb szállítmánya útnak indult Brazília felé – a két repülőgépet holland hajó fogja leszállítani rendeltetési helyére, várhatóan december közepére érkezhetnek meg.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Az F-16-osok nem rendelkeznek beépített beszállólétrával, ami problémát jelenthet a jövőbeni műveletek során olyan helyszíneken, ahol korlátozott a földi támogatás. Mutatjuk az innovációs ötleteket!