2024. 04. 16. kedd
Csongor
: 395 Ft   : 372 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Videó - Megújul a Magyar Légierő

Videó - Megújul a Magyar Légierő
honvedelem.hu  |  2020. 08. 10., 12:04
Videó - Megújul a Magyar Légierő

A Magyar Légierő napján ünnepelték az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis területén található reptér fennállásának 80. évfordulóját augusztus 7-én, pénteken. A rendezvényen részt vett dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese is.

Az új koronavírus-járvánnyal kapcsolatos megelőzést segítő ajánlások betartásával, korlátozott létszám jelenléte mellett ünnepelték meg a szolnoki katonai repülőtér „80. születésnapját". Az ünnepi állománygyűlésen felolvasták Benkő Tibor honvédelmi miniszter, és Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnokának közös köszöntőlevelét. Elhangzott: a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programnak köszönhetően a Magyar Honvédség olyan haditechnikai eszközökkel gyarapodik, amelyek fokozzák a légierő képességeit és hatékonyságát, a szárazföldi erők támogatásának lehetőségeit, egyúttal a légvédelem képességét is. A változások azonban nagy erőfeszítéseket követelnek a légierős katonáktól, hiszen új gondolkodásmódot kell elsajátítaniuk és nyitottnak kell lenniük a változásra.

A rendezvényen – amelyen mások mellett jelen volt Kilián Nándor vezérőrnagy, légierő haderőnemi szemlélő is – dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese beszédében úgy fogalmazott: pár évvel ezelőtt még sokkal szomorúbb hangulatban telt volna az ünnep, hiszen akkor még arról kellett volna beszélni, hogy mindenki óvja és tartsa rendszerben azt a technikát, amivel a Magyar Honvédség rendelkezik és majd később jobb lesz. „Ma sokkal szerencsésebb helyzetben vagyunk, hiszen a Magyarország Kormánya által elindított Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében a légierő újul meg először" – mondta, hozzátéve, a technikai eszközök megújulása mellett ma a Magyar Honvédségben, s így a légierőben is kultúraváltás zajlik, ami kihat a kiképzésre, az oktatásra és a felkészítésre is. Mint fogalmazott: ez a váltás a kulcsa egy olyan légierőnek, amelyre mindenki méltán büszke lehet majd a jövőben.

Dr. Koller József dandártábornok, az alakulat és a helyőrség parancsnoka aláhúzta: minden katona büszke lehet, aki Szolnokon szolgált és aki hozzájárult ahhoz, hogy 2020-ban már a fejlődés útjára léphetett a bázis. Nem csak a haditechnikai eszközök szintjén, de a kiképzésben és a gondolkodásmódban is. Az elért eredményeket érintve elmondta: a szolnoki pilóták hatvan százaléka, illetve a műszakiak fele már megjárta az Airbus Donauwörth-i kiképzőhelyét. „Az eddig megérkezett kilenc géppel összesen több mint 800 órát repültünk már le és további hét gép érkezik az idén, jövőre pedig újabb négy" – fogalmazott a parancsnok. Koller József dandártábornok szólt a 2023-tól érkező tizenhat darab Airbus H225M típusú helikopterekről is, amelyek kapcsán hangsúlyozta: bár Szolnokra kerülnek, de az ország kapja őket, a haza biztonsága érdekében.

Az ünnepségen dr. Böröndi Gábor altábornagy átadta Korom Ferenc vezérezredes emléktárgyát, amit az elvégzett munka elismeréséül a Szolnok Helikopter Bázis valamennyi tagja számára adományozott.

Az állománygyűlésen Magó Károly zászlós felidézte az immáron 80 éves szolnoki repülőtér történetét, az 1940-es megalapításától napjainkig, majd Benkő Krisztina, a Zrínyi Kiadó munkatársa bemutatta a HM Zrínyi Nonprofit Kft. gondozásában készült legújabb kiadványokat, köztük Fehér Gábor, a fiatal generációt megcélzó Mi-24-esekről szóló kötetét is.

A nap zárásaként előbb koszorúzással emlékeztek meg mindazon elvesztett bajtársakról, akik a légierő kötelékében teljesítettek szolgálatot, majd egy Airbus H145M típusú helikopter és az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis egyik JAS-39 Gripen vadászgépe tartott dinamikus bemutatót, megünnepelve a légierő haderőnem napját.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 28., 14:43
Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.
2024. 03. 27., 16:19
20 évvel ezelőtt, 2004. március 16-án érkezett meg Olaszországba két F-104 Starfighter kíséretében az első Eurofighter Typhoon. A jeles évforduló alkalmából nem maradhatott el egy jubileumi festésű példány bemutatása sem.
2024-04-02 16:15:36
A Magyar Honvédség nyolcadik alkalommal szervezi meg az idei év nyári iskolai szünetében a 12-18 éves korosztálynak szóló honvédelmi táborokat, amelyekre április 2-től lehet jelentkezni a honvedelmitabor.hu hivatalos honlapon.
2024-03-21 09:15:14
2006. március 21-én nagyszabású eseményre, a Magyar Légierő első öt JAS 39 Gripenjének (3 C és 2 D változat) érkezésére várták a sajtó képviselőit a Kecskeméti Repülőbázison. A repülőgépeket a Magyar Légierő négy, illetve a Svéd Légierő három hajózója repülte hazánkba. A kétórás út a Svéd Védelmi Beszerzések Hivatalának linköpingi területéről indult.  
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 15., 14:35
A Magyar Honvédség légi kutató-mentő szolgálata - H145M típusú helikopterrel - is részt vett egy, Martonvásár környékén eltűnt kisrepülőgép keresésében, április 13-án, szombaton.
2024. 04. 11., 13:55
Az idei évben is az EUFOR Althea művelet parancsnoki teendőit ellátó nemzet, vagyis 2024-ben Magyarország biztosítja a bosznia-hercegovinai békemisszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét.
2024. 04. 10., 09:29
A repülés iránt az átlagosnál jobban érdeklődő utasok és a repülőgépfotósok kedvencei közé tartoznak azok a gépek, amelyek egy légitársaság vállalati arculatától és szabvány festésmintájától eltérő színekben repülnek.
2024. 04. 08., 12:46
Szombat hajnalban a bosznia-hercegovinai Biztonsági Minisztérium két eltűnt turista megtalálásában kérte az EUFOR nemzetközi misszió segítségét.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

„A második világháború alatt legalább huszonnégy – amerikai és szovjet – légitámadás érte Győr városát – legalább ennyiszer zúgtak a szirénák, omlottak le az épületek és menekültek az óvóhelyekre az emberek a bombázások elől.”