2024. 06. 22. szombat
Paulina
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Mérföldkő a helikopteres fegyvernem életében

Mérföldkő a helikopteres fegyvernem életében
honvedelem.hu  |  2022. 03. 22., 11:23
Mérföldkő a helikopteres fegyvernem életében

Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis kiválasztott pilótáinak különleges műveleti célfelkészítése kezdődött el a napokban.

Egészen 2019 év végéig kell visszatekintenünk az időben, amikor az első H145M helikopterek megérkeztek a szolnoki bázisra. A pilóták németországi típus átképzése is abban az évben indult, és a folyamat végén az ötven kiképzett pilótával szemben húsz vadonatúj H145M helikopter áll szemben. Az új helikopterek szinte „azonnal” (hónapok alatt) beálltak a légierő feladatrendszerébe és a határ felderítésen, légi szállításokon keresztül a hazai pilótaképzésben is kiemelt szerepet vállaltak.

Ezen feladatok teljesítése mellett jelent meg - a különleges műveleti haderőnem érdekében - a pilótaképzés igénye. Ez a legnehezebb és legösszetettebb munka, amit mindig egy alapos kiválasztás és egy hosszú célfelkészítés előz meg.

A célfelkészítés alapvetően egy Horvátországban (Zadarban) létesített kiképző központ keretein belül fog lezárulni, viszont a kezdeti lépések éppen most kezdődnek a speciális feladatok begyakorlásával. A begyakorlásra a „New Challenge” gyakorlat során nyílik lehetőség, a helyszínt pedig a központi gyakorló- és lőtér bonyolultabb részei alkotják. Itt a pilótáknak már készség szinten kell teljesítenük a leszállóhelyek rejtett megközelítését, a katonák gyors kirakását és kiemelését nappal és éjjel egyaránt.

Fontos kiemelni, hogy ez egy mérföldkő a helikopteres fegyvernem életében, hiszen a felkészítés végén olyan pilóták jelennek meg, akik egy teljesen új helikopterrel lesznek képesek a különleges légi műveletek végrehajtására.

További cikk a témában: Lendületben a New Challenge 2022 gyakorlat

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 07., 14:20
A normandiai partraszállás egyik alapvető logisztikai kérdése az volt, hogyan lehet megfelelő mennyiségű katonát, fegyverzetet és egyéb felszerelést az éjszaka leple alatt észrevétlenül eljuttatni a brit szigetektől Franciaországba? A hadműveletek tervezőinek gyorsan be kellett látniuk, hogy csak a levegőből érkezhetnek az első egységek a kulcsfontosságú helyekre.
2024. 05. 31., 12:45
Február 23-án került aláírás a magyar légierő vadászgép flottájának bővítését jelentő szerződésre: négy JAS 39C Gripen érkezik a SAAB szerelőcsarnokból Kecskemétre. Az Aranysas interjúja Gróf Gergely ezredessel, az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár parancsnokával.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 21., 10:43
2024. 06. 20., 10:49
Zajlanak a késő délutáni, esti kiképzési repülések az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál.
2024. 06. 18., 10:01
Cserényi Gyula egykori iskolájában, a kecskeméti Arany János Általános Iskolában tartott előadást hétfőn. A tartalékos kutatóűrhajós a kiképzéséről és a HUNOR-program küldetéséről beszélt a kíváncsi diákoknak.
2024. 06. 17., 11:52
Az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár kiképzési repüléseket végez június 17-20. 17:00-0:00 óra között.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A közelmúltban számoltunk be lapunkon Brunei H145M rendeléséről, most pedig folytatódik a sor Belgiummal: az újabb beszerzés hírét a Párizsban megrendezett Eurosatory védelmi és biztonsági kiállításon jelentették be.