2023. 09. 24.
Gellért, Mercédesz
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Lion Effort 2018 - Sajtónap

Lion Effort 2018 - Sajtónap
Darabos Erika  |  2018. 10. 02., 15:24
Lion Effort 2018 - Sajtónap

2009 után ismét Magyarország, azon belül is a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis ad otthont a Lion Effort 2018 elnevezésű, többnemzeti repülő harcászati gyakorlatnak, melynek kiemelt látogatói és sajtónyilvános napját rendezték meg a mai napon, 2018. október 2-án, kedden.

A sajtónapon megismerhettük a Lion Effort gyakorlat lebonyolításának menetét, a kivetítőn részletes bemutató anyagokat, térképeket vehettünk szemügyre. Gróf Gergely alezredes, repülőműveleti főnök ismertette az egybegyűltek részére a gyakorlat egyes elemeit, összetételét, a különböző repülési feladatokat. A Kecskeméti Repülőbázis parancsnoka, Ugrik Csaba dandártábornok a Lion Effort gyakorlat fontosságát emelte ki, jelen volt továbbá Sáfár Albert dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság légierő haderőnem főnöke is. A magyar beszédek után svéd részről is hallhattunk egy elemzést.

A sajtónap ezt követően dinamikus programmal folytatódott: a 9 óra körüli, COMAO feladatra felszálló Gripenek feladatról történő visszaérkezését, leszállását és gurulását lehetett dokumentálni. Kettő, három, illetve négy Gripenből álló kötelékek színesítették a sajtónapot, melyekben a magyar, a cseh és a svéd légierő Gripenjei is szerepet kaptak.

Képgaléria megtekintése (40 db kép)
Fotók: Darabos Erika - Lion Effort 2018

A rendezvény a JAS-39 Gripen vadászrepülőgépet hadrendben tartó országok gyakorlata, melyen a komplex repülési feladatokat idén a Svéd Királyi Légierő, a Cseh Légierő, valamint a Magyar Honvédség vadászgépei és kijelölt állománya hajtja végre közösen. A Brazil Légierő és a Thai Királyi Légierő képviselői megfigyelőként vesznek részt a gyakorlaton. A Lion Effort gyakorlat remek lehetőséget nyújt arra hogy a repülőgéptípus alkalmazásában összegyűlt tapasztalatokat kicseréljék egymással a résztvevők. Hároméves ciklusokban szervezik meg a gyakorlatokat: 2009-ben Kecskemét, 2012-ben Svédország, majd 2015-ben Csehország volt a rendező nemzet, 2018 pedig ismét hazai rendezés, mint ahogy azt már a bevezetőben említettük.

Képgaléria megtekintése (40 db kép)
Fotók: Darabos Erika - Lion Effort 2018

A 2018. szeptember 24. és október 5. között megrendezendő Lion Effort gyakorlat fő célja: fejleszteni a JAS-39 Gripen alkalmazása terén már meglévő műveleti képességeket a közös együttműködésben végrehajtott harcászati feladatok során, valamint gyakorolni a NATO-ban alkalmazott támadó és védelmi légi-szembenállási műveletek átfogó tervezését és végrehajtását, kis és nagyobb kötelékben, a látóhatáron belül és kívül. Emellett a közös repülési feladatok végrehajtása lehetőséget nyújt a harcászati szintű vezetés és irányítás módszereinek bővítésére, külön figyelmet fordítva az integrálódási képességre többnemzeti környezetben.

Repülési feladatok tekintetében legfontosabbak a nagy nemzetközi kötelékben végrehajtott komplex feladatok. Ennek során a repülőgépek levegő-levegő és levegő föld képességeit is kihasználják. Mindezt egy fiktív konfliktust szimuláló helyzetben hajtják végre, ami megköveteli, hogy a feladatra való felkészülés is nemzetközi környezetben, komplex módon történjen. Ezen túl közös kiképzési feladatokat is terveznek kisebb kötelékekben levegő-levegő és levegő-föld feladatkörökben egyaránt. A gyakorlat végrehajtását támogatja a NATO Repülőgép–Fedélzeti Korai Riasztó és Irányító Erők (NATO AEW&C) E-3A (AWACS) típusú repülőgépe is, mely a gyakorlat idejére a Kecskeméti Repülőbázisra települt. Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred kijelölt állománya is részt vesz a gyakorlaton, kiállított technikát a győri ezred részéről is láthattunk a sajtónapon. 

Nyitó- és borítókép: Szabó Gábor.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 07., 16:24
A Készenléti Rendőrség Légirendészeti Szolgálatának tervezett gyakorlata közben, 2023. szeptember 7-én 14 óra 44 perckor Balatonszéplak közelében, a parttól kb. 300 méterre – jelenleg tisztázatlan okból – a tó vizébe zuhant egy MD 500E típusú helikopter.
2023-09-13 11:37:36
1995. szeptember 13-án este összeütközött a levegőben a Magyar Légierő két gépe. A 16-os oldalszámú Szu-22-es hajtóműve az ütközés következtében leállt, az újraindítása sikertelen volt. A gép Kapoly közelében lezuhant, Katona István őrnagy sikeresen katapultált. A másik gép a 14-es oldalszámú MiG-23UB volt, amelynek az ütközéskor súlyosan megsérült a függőleges vezérsíkja, így a gép oldalkormánya is. A fedélzeten az első ülésben Katovics Balázs százados, hátul Mizsei Mihály százados foglalt helyet. A sérült géppel visszafordultak Pápára, de a leszállóirányra történő fordulás után instabillá vált a gép és lezuhant. A becsapódást nem élték túl a pilóták…
2023-09-13 10:21:12
Az Emirates az ausztráliai Sydneybe közlekedő járatait kizárólag Airbus A380-as repülőgépekkel fogja üzemeltetni. A légitársaság a 2023. november 4-től indítja harmadik, naponta közlekedő járatát, és ezzel hetente 2000 plusz ülőhelyet tud biztosítani a kontinens legnagyobb városába.
2023-09-04 14:31:35
A világ egyik legismertebb és legkedveltebb repülőnapjához idén nem volt kegyes az időjárás. Pénteken és szombaton is támadtak a zivatarfelhők - de a katonai repülés rajongóinak tízezrei szerencsére kitartottak. Volt miért: igazi csodák és veterán óriások egyaránt meglátogatták a rangos eseményt.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 20., 12:04
Ismét magyar hajózó nyerte el az ostravai repülőnap közönségdíját. Idén Szentendrei Dávid százados Gripen demo programjával bizonyult a legjobbnak.
2023. 09. 20., 10:53
Alkatrészek gyártásával és karbantartásával bővíti tevékenységi körét a két német nagyvállalat, a Lufthansa csoport és a Rheinmetall.
2023. 09. 18., 10:17
A Bács-Kiskun vármegyei községben, Madarason tizenhat éve, 2007-ben egy kopjafa-emléktáblát állítottak a második világháborúban lezuhant repülőgép áldozatai számára. A 79 évvel ezelőtti tragédiára idén, szeptember 14-én szentmisével, beszédekkel, versekkel és koszorúzással emlékeztek.
2023. 09. 15., 11:17
A Magyar Honvédség Airbus A319-es szállító repülőgépével érkezett haza Törökországból az amerikai barlangkutató, Mark Dickey mentésében oroszlánrészt vállaló 29 fős magyar mentőcsapat, szeptember 15-én.

  Legfrissebbek most

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.