2024. 04. 16. kedd
Csongor
: 395 Ft   : 372 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Lion Effort 2018 - Sajtónap

Lion Effort 2018 - Sajtónap
Darabos Erika  |  2018. 10. 02., 15:24
Lion Effort 2018 - Sajtónap

2009 után ismét Magyarország, azon belül is a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis ad otthont a Lion Effort 2018 elnevezésű, többnemzeti repülő harcászati gyakorlatnak, melynek kiemelt látogatói és sajtónyilvános napját rendezték meg a mai napon, 2018. október 2-án, kedden.

A sajtónapon megismerhettük a Lion Effort gyakorlat lebonyolításának menetét, a kivetítőn részletes bemutató anyagokat, térképeket vehettünk szemügyre. Gróf Gergely alezredes, repülőműveleti főnök ismertette az egybegyűltek részére a gyakorlat egyes elemeit, összetételét, a különböző repülési feladatokat. A Kecskeméti Repülőbázis parancsnoka, Ugrik Csaba dandártábornok a Lion Effort gyakorlat fontosságát emelte ki, jelen volt továbbá Sáfár Albert dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság légierő haderőnem főnöke is. A magyar beszédek után svéd részről is hallhattunk egy elemzést.

A sajtónap ezt követően dinamikus programmal folytatódott: a 9 óra körüli, COMAO feladatra felszálló Gripenek feladatról történő visszaérkezését, leszállását és gurulását lehetett dokumentálni. Kettő, három, illetve négy Gripenből álló kötelékek színesítették a sajtónapot, melyekben a magyar, a cseh és a svéd légierő Gripenjei is szerepet kaptak.

Képgaléria megtekintése (40 db kép)
Fotók: Darabos Erika - Lion Effort 2018

A rendezvény a JAS-39 Gripen vadászrepülőgépet hadrendben tartó országok gyakorlata, melyen a komplex repülési feladatokat idén a Svéd Királyi Légierő, a Cseh Légierő, valamint a Magyar Honvédség vadászgépei és kijelölt állománya hajtja végre közösen. A Brazil Légierő és a Thai Királyi Légierő képviselői megfigyelőként vesznek részt a gyakorlaton. A Lion Effort gyakorlat remek lehetőséget nyújt arra hogy a repülőgéptípus alkalmazásában összegyűlt tapasztalatokat kicseréljék egymással a résztvevők. Hároméves ciklusokban szervezik meg a gyakorlatokat: 2009-ben Kecskemét, 2012-ben Svédország, majd 2015-ben Csehország volt a rendező nemzet, 2018 pedig ismét hazai rendezés, mint ahogy azt már a bevezetőben említettük.

Képgaléria megtekintése (40 db kép)
Fotók: Darabos Erika - Lion Effort 2018

A 2018. szeptember 24. és október 5. között megrendezendő Lion Effort gyakorlat fő célja: fejleszteni a JAS-39 Gripen alkalmazása terén már meglévő műveleti képességeket a közös együttműködésben végrehajtott harcászati feladatok során, valamint gyakorolni a NATO-ban alkalmazott támadó és védelmi légi-szembenállási műveletek átfogó tervezését és végrehajtását, kis és nagyobb kötelékben, a látóhatáron belül és kívül. Emellett a közös repülési feladatok végrehajtása lehetőséget nyújt a harcászati szintű vezetés és irányítás módszereinek bővítésére, külön figyelmet fordítva az integrálódási képességre többnemzeti környezetben.

Repülési feladatok tekintetében legfontosabbak a nagy nemzetközi kötelékben végrehajtott komplex feladatok. Ennek során a repülőgépek levegő-levegő és levegő föld képességeit is kihasználják. Mindezt egy fiktív konfliktust szimuláló helyzetben hajtják végre, ami megköveteli, hogy a feladatra való felkészülés is nemzetközi környezetben, komplex módon történjen. Ezen túl közös kiképzési feladatokat is terveznek kisebb kötelékekben levegő-levegő és levegő-föld feladatkörökben egyaránt. A gyakorlat végrehajtását támogatja a NATO Repülőgép–Fedélzeti Korai Riasztó és Irányító Erők (NATO AEW&C) E-3A (AWACS) típusú repülőgépe is, mely a gyakorlat idejére a Kecskeméti Repülőbázisra települt. Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred kijelölt állománya is részt vesz a gyakorlaton, kiállított technikát a győri ezred részéről is láthattunk a sajtónapon. 

Nyitó- és borítókép: Szabó Gábor.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 28., 14:43
Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.
2024. 03. 27., 16:19
20 évvel ezelőtt, 2004. március 16-án érkezett meg Olaszországba két F-104 Starfighter kíséretében az első Eurofighter Typhoon. A jeles évforduló alkalmából nem maradhatott el egy jubileumi festésű példány bemutatása sem.
2024-04-02 16:15:36
A Magyar Honvédség nyolcadik alkalommal szervezi meg az idei év nyári iskolai szünetében a 12-18 éves korosztálynak szóló honvédelmi táborokat, amelyekre április 2-től lehet jelentkezni a honvedelmitabor.hu hivatalos honlapon.
2024-03-21 09:15:14
2006. március 21-én nagyszabású eseményre, a Magyar Légierő első öt JAS 39 Gripenjének (3 C és 2 D változat) érkezésére várták a sajtó képviselőit a Kecskeméti Repülőbázison. A repülőgépeket a Magyar Légierő négy, illetve a Svéd Légierő három hajózója repülte hazánkba. A kétórás út a Svéd Védelmi Beszerzések Hivatalának linköpingi területéről indult.  
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 15., 14:35
A Magyar Honvédség légi kutató-mentő szolgálata - H145M típusú helikopterrel - is részt vett egy, Martonvásár környékén eltűnt kisrepülőgép keresésében, április 13-án, szombaton.
2024. 04. 11., 13:55
Az idei évben is az EUFOR Althea művelet parancsnoki teendőit ellátó nemzet, vagyis 2024-ben Magyarország biztosítja a bosznia-hercegovinai békemisszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét.
2024. 04. 10., 09:29
A repülés iránt az átlagosnál jobban érdeklődő utasok és a repülőgépfotósok kedvencei közé tartoznak azok a gépek, amelyek egy légitársaság vállalati arculatától és szabvány festésmintájától eltérő színekben repülnek.
2024. 04. 08., 12:46
Szombat hajnalban a bosznia-hercegovinai Biztonsági Minisztérium két eltűnt turista megtalálásában kérte az EUFOR nemzetközi misszió segítségét.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

„A második világháború alatt legalább huszonnégy – amerikai és szovjet – légitámadás érte Győr városát – legalább ennyiszer zúgtak a szirénák, omlottak le az épületek és menekültek az óvóhelyekre az emberek a bombázások elől.”