2024. 05. 19.
Ivó, Milán
: 388 Ft   : 358 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Képgaléria - Megérkezett Kecskemétre az első KC-390-es

Képgaléria - Megérkezett Kecskemétre az első KC-390-es
Darabos Erika  |  2024. 04. 12., 13:15
Képgaléria - Megérkezett Kecskemétre az első KC-390-es

2024. április 12-én, pénteken nem sokkal fél 10 után érkezett meg Kecskemétre a magyar részre készült, PT-ZHP ideiglenes lajstrommal ellátott KC-390-es katonai szállítógép. Helyszíni fotókkal frissítjük cikkünket!

A Honvédelmi Minisztérium csütörtöki tájékoztatójában már olvasható volt, hogy a Brazíliából két köztes megálló (Recife és Gran Canaria) beiktatásával pénteken érkezik majd meg néhány hetes tesztelésre a repülőgép, melyre sajtónyilvános eseményt szerveztek. Az Embraer KC-390-est egy gyakorló, Tango riasztás keretein belül a készültségi JAS 39C Gripen géppár kísérte be, melyet az új szállítógép begurulása követett.

Képgaléria megtekintése (81 db kép)
Gripen kísérettel érkezett a KC-390-es Kecskemétre (Fotó: Lakatos Attila)

 

Képgaléria megtekintése (81 db kép)
Előttem az utódom: a hadrendből kivont An-26 és az új KC-390-es (Fotó: Darabos Erika)

A repülőgép személyzetét, illetve előzetesen a sajtó képviselőit, Langó Viktor alezredes mb. dandárparancsnok-helyettes, továbbá Grécs György ezredes, törzsfőnök köszöntötte, ezt követően pedig dr. Kutnyánszky Zsolt a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős államtitkára tartott tájékoztatót.

Képgaléria megtekintése (81 db kép)
Beszédet mondott dr. Kutnyánszky Zsolt a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős államtitkára (Fotó: Darabos Erika)

Az államtitkár beszédében elhangzott:

"A Magyar Honvédség az átalakulások és a technikai megújulások időszakát éli. Hozzátette: a haderőfejlesztési programnak köszönhetően a honvédség alakulatai a legmodernebb eszközökkel gyarapodnak.

Az államtitkár kiemelte, a légrendészet és a légvédelem kiemelt jelentőségű, ezért a fejlesztési időszakban az első helyen szerepel a légierő modernizálása. Elmondta, idén két Embraer KC-390 típusú szállítógépet szerezhet be a honvédség, amelyek a tervek szerint év végén, illetve jövőre érkeznek meg véglegesen Magyarországra, jelenleg három hétig, a tesztelési időszak utolsó fázisában tartózkodik Kecskeméten az egyik példány.

Képgaléria megtekintése (81 db kép)
dr. Kutnyánszky Zsolt államtitkár és William Souza, az Embraer tesztpilótája (Fotó: Butsi István)

Kutnyánszky Zsolt felhívta a figyelmet arra, hogy a beszerzett eszközökön felül jól képzett honvédekre is szükség van. A magyar honvédség büszke a katonáira, "a légierő pilótái a legjobbak közül valók" - emelte ki.

Az államtitkár arról is beszámolt, hogy a magyar kormány jelentős illetményfejlesztéssel honorálja a honvédség pilótáit, valamint a repülőirányító szakemberek felelősségteljes munkáját. A legtapasztaltabb pilóták havi bruttó 2,5-3 millió forint körüli kiemelt illetményben részesülhetnek - hangoztatta Kutnyánszky Zsolt.

Hozzátette, ez egy jó alkalom csatlakozni a Magyar Honvédséghez, majd úgy fogalmazott, hogy "most jó lenni katonának". Kiemelte: bízik abban, hogy a beérkező haditechnikai eszközök, valamint az új harci eljárások még vonzóbbá teszik a honvédséget a fiatalok számára.

Képgaléria megtekintése (81 db kép)
Kecskeméti betonon a Magyar Légierő leendő új szállítógépe, a KC-390-es (Fotó: Müller Dóra)

Kutnyánszky Zsolt az új szállítógépről elmondta, nyolcvan felszerelt katona, valamint az intenzív ellátásra szoruló betegek ápolására szolgáló betegágyak befogadására is alkalmas." 

A program következő elemeként William Souza, az Embraer tesztpilótája nyilatkozott a sajtónak, melyben többek között kitért arra is, hogy az Embraer telephelyéről, Brazíliából, 18 fővel útnak induló KC-390-es, első megállóhelye Recipe volt, ezt követően 6 órás repülést követően érkeztek meg a Kanári-szigetekre, egy újabb 6 órás út után pedig Kecskemét légibázisára. Az interjúban kitért arra is, hogy a repülőgép tesztelés céljából érkezett Magyarországra, olyan - a magyar légtérben elvégzett - tesztek elvégzésre, melyek országspecifikusak (hasonlóan a típus első külföldi üzemeltetője, Portugália példájához, ahová szintán átrepülték az ő első példányukat a tesztelések miatt).

A sajtónyilvános esemény zárásaként közelebbről is megtekinthető volt a Magyar Légierő leendő új szállítógépe. 

Képgaléria megtekintése (81 db kép)
Hosszú út vezetett Brazíliából Kecskemétre (Fotó: Lakatos Attila)

Az Embraer brazíliai telephelyén jelenleg 10 repülőműszaki szakember vesz részt a típusátképzésen: az elméleti képzést már teljesítették, most a gyakorlati képzésük zajlik. Hamarosan megkezdődik a hajózó személyzet képzése is, így az első KC-390-es őszre tervezett megérkezésére már kiképzett műszaki és hajózó személyzettel kezdhetik meg a munkát.

Képgaléria megtekintése (81 db kép)
A program végén közelebbről is szemügyre vehettük az új típust (Fotó: Butsi István)

A fotókat ezúton is köszönjük Müller Dórának, Lakatos Attilának és Butsi Istvánnak, a meghívót pedig a Honvédelmi Minisztérium Sajtó, illetve az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár Kommunikációs és Protokoll Alosztályának!

Képgalériánkat folyamatosan bővítjük!

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024-05-08 14:18:36
Rendhagyó módon két előadással folytatódott április 24-én a Hadak útján hadtörténeti előadás-sorozat. Pozsgay Gyula grafikus és Dr. Pozsgay Péter tartalékos főhadnagy mindkétszer vitéz nemes Molnár László főhadnagyról mesélt, aki 25 igazolt légi győzelmével az egyik legeredményesebb magyar vadászpilóta volt a második világháborúban.
2024-05-07 11:42:11
Szeptember közepétől áll forgalomba az Emirates első A350-900-as gépe, amelyet 32 Business, 21 Premium turista és 259 turista osztályú üléssel szereltek fel. A légitársaság új típusú gépeivel – amelyből összesen 65 darabot rendeltek - elsőként közel-keleti úti célokra repül, de még idén ősszel megjelennek több ázsiai és európai útvonalon is.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 16., 14:59
Látványos eseményre figyelhettek fel a szandaszőlősi katonai reptér mellett elhaladók. Zöldes aranyszínű körök lepték el az eget, ahogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar másodéves honvéd tisztjelöltjei végrehajtották első ejtőernyős ugrásukat.
2024. 05. 13., 11:33
A szélestörzsű repülőgépekkel kiszolgált szezonális útvonalak egy része áprilisban indult, más részük pedig októberig meghosszabbodik.
2024. 05. 10., 09:30
Közel öt esztendeje, hogy 2019. május 20-án az utolsó váltás hazaérkezésével véget ért a magyar szállító helikopteres közösség afganisztáni szerepvállalása.
2024. 05. 09., 10:23
A korábbi múzeum épületének tetején álló Ancsán teljes külső felújítást végeztek el. A repülőgép a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum „Mivel megyünk? Energiamix a közlekedésben” című tárlatának egyik eleme.

  Legfrissebbek most

Nem könnyű a semleges országok élete. Pláne nem, ha kicsik és védelmi iparuk nem fejlett. Így járt Ausztria is: éppen ezért jelent most komoly fejtörést légierejének fejlesztése.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.