2023. 11. 29. szerda
Taksony
: 380 Ft   : 347 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Jubileumok jegyében - Lehet-e ugyanabba a folyóba lépni?

Jubileumok jegyében - Lehet-e ugyanabba a folyóba lépni?
Tőrös István  |  2019. 05. 06., 16:15
Jubileumok jegyében - Lehet-e ugyanabba a folyóba lépni?

2019 igazán bővelkedik kerek évfordulókban. 70 éves az Észak-atlanti Szerződés Szervezete, 20 éve vagyunk tagjai a NATO-nak, 15 éve védik a Baltikum légterét a szövetséges légierők, és május elsejével a jubileumi 50. Baltic Air Policing váltást jelképező kulcsot az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis parancsnoka vehette át Siauliai-ban. Négy év után ismét magyarok (is) őrzik Lettország, Észtország és Litvánia légterét. A repülőtér ugyanaz, a Gripenek ugyanazok, mi változhat? - erre a kérdésre kerestük a választ Ugrik Csaba dandártábornokkal.

- Ezúttal a lengyelektől vesszük át a légtérrendészeti feladatokat, ők most voltak először kint az F-16-osaikkal, eddig csak a MiG-29-esekkel „őrködtek”. A spanyolok hat F-18-asával leszünk „társbérletben”, és ezzel még nincs vége a nemzetközi válogatottnak, velünk egy időben az amari légibázison négy brit Eurofighter ad készültséget. Minket szeptemberben a belgák, a cseh Gripenek pedig az Amari-ba települt briteket váltják.

A Magyar Honvédség parancsnokának döntése értelmében én vezetem az 50. misszióban résztvevő csapatot. Ez négy Gripent és mintegy 100 szakembert jelent, akik között természetesen ott lesznek a vadászirányítóink, a speciális szakterületek felelősei és a nemzetközi törzsekben dolgozók is. Feladatunk is kibővül, hiszen nyáron a térségben számos hadgyakorlatra kerül majd sor, így például a légvédelmi rakétásainkat is segíteni fogjuk a felkészülésben a TOBRUQ LEGACY 2019 erőpróbán.
A bevezetőben említett kerek évfordulók sorát is lehet még folytatni: 100 éves a litván légierő, s a jubileumi repülőnapon a többi nemzethez hasonlóan a magyar légierő Gripenje is bemutatót repül majd, illetve meghívásunk van már Lettországba, a „Wings Over Baltics 2019” repülőnapra is.

- Az elmúlt évek BAP váltásainak tevékenységét követve ők viszonylag „békésebb” korszakban őrizték a Baltikum légterét. A világ sokkal inkább a szíriai hadszíntérre figyelt, hiszen ott alig volt nap, hogy ne történt volna említésre méltó esemény.

- A Baltikum légtere mindig fontos volt a NATO részére, ezt bizonyítják a légi rendészeti tevékenység folyamatos biztosítása mellett a szárazföldi bizalomerősítő hadgyakorlatok is. 2015-ben 25 éles riasztásra indultak a gépeink és 80 gyakorló felszállást teljesítettünk. A számok mögött azonban sokkal fontosabb, hogy rengeteg tapasztalatot szereztek fiatal repülőgép-vezetőink, hiszen átélhették hivatásuk legszebb pillanatait, éles helyzetben is bizonyították tudásukat. És természetesen velük egyenrangúan teljesítettek a műszaki katonáink is, elég, ha csak arra gondolunk, hogy anno forró nyárban utaztunk ki, és mínusz 20 fokos hidegben adtuk át a jelképes kulcsot a didergő spanyol váltásnak.

- A tervek szerint nemcsak Litvánia felé indulnak majd el a kecskeméti Gripenek, de az itthon maradók is ideiglenesen a pápai repülőtérre költöznek.

- Egy átfogó infrastrukturális terv részeként a Kecskeméten zajló repülőtér fejlesztési beruházások időszakában a Nehéz Légiszállító Ezrednek otthont adó bázisra áttelepülve folytatjuk a kiképzési repüléseket, és onnan látjuk majd el Magyarország és Szlovénia légtérvédelmét is. Ezzel a megoldással okozunk legkevesebb gondot a logisztikai szakembereinknek, és a BAP váltás befejezését követően, reményeink szerint hat hónap múlva költözünk vissza Kecskemétre. Számomra több szempontból is érdekes lesz egykori repülőteremen szolgálni, egyrészt az ismerős tájak felett repülve, másrészt mivel csak a készültségi gépeket helyezzük el a SAAB mobil hangárokban, így a többi JAS-39-es az egykori szovjet betonfedezékekben vár majd a felszállásra.

- A Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderő-fejlesztési program első beszerzései már 2018-ban hadrendbe álltak Kecskeméten. Hol tart most az Airbusok és Falconok személyzeteinek kiképzése?

- Az említett típusokon folyamatosan kiképzési repüléseken vesznek részt hajózóink, és a közeljövőben is többen indulnak típusátképzésre Angliába és Csehországba. Jelenleg a tapasztalatgyűjtés mellett a nagy távolságú repülésekre is felkészülnek pilótáink, a Falconon repülő személyzeteink - ők a Gripenről „igazoltak át” a kétszemélyes pilótafülkébe - is túl vannak már az első tengerentúli repülésükön. Az A319-esek is sikeresen teljesítették már az Afganisztán-Kecskemét útvonalat is, hiszen minden úton más és másféle feladatokkal ismerkednek meg repülőgép-vezetőink, akik közül már van 150 órás kiképzettséggel rendelkező kapitányunk is.

 

Forrás: http://www.aranysas.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 08., 13:34
2023. október 6-án a Saab - mielőtt átadná a Svéd Fegyveres Erők részére - leszállította az FMV-nek (Svéd Védelmi Beszerzési Hivatal) üzemeltetési tesztelésre az első sorozatgyártású Gripen E típusú harci repülőgépet.
2023. 11. 02., 14:26
Az AIR DEFENDER 2023 nemzetközi NATO hadgyakorlaton a résztvevő 25 nemzet 250 repülőgépe és helikoptere között ott voltak a kecskeméti Gripenek és a Puma harcászati repülő század tagjai is. A magyar kontingens parancsnokával, Molnár Tibor őrnaggyal az Aranysas magazin idézte fel a két hét eseményeit.
2023-11-13 11:49:38
2003. november 13-án délelőtt 11 órakor ismét megtörtént a megszokhatatlan, egy repülőgép eltűnt a lokátorok képernyőjéről és nem válaszolt semmilyen frekvencián. Azonnal felszállt a kutató-mentő helikopter a két egykori kollégiumi szobatárs keresésére.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 11. 22., 15:13
A nemzeti ellenállóképesség erősítése és Magyarország védelme érdekében különleges közös szolgálat kezdődött idén ősszel Veszprémben, ahol november első napjai óta a polgári életben már több évtizeden át bizonyított szakemberek tartalékos katonaként készülnek fel katonai légiforgalmi irányítói feladatokra az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központban (MH LMVIK).
2023. 11. 20., 12:12
Szudán a déli országrész 2011-es kiválásáig és Dél-Szudán néven független állammá alakulásáig Afrika legnagyobb területű országa volt, most „csak” a harmadik.
2023. 11. 20., 12:05
A Magyar Honvédség legújabb haditechnikai eszközei mellett többek között harcászati, illetve tűzszerész bemutatóval várja az érdeklődőket nyílt napján a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kara, december 1-jén.
2023. 11. 16., 12:26
A közelmúltban zajlott az idei év - légierős szempontból - legfontosabb, a haderőnem minden alakulatát és technikai eszközét megmozgató kiképzési esemény, a Kék Villám IV. gyakorlat, amelynek feladatai és célkitűzései szorosan illeszkednek az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti, országos gyakorlat tematikájába.

  Legfrissebbek most

Amikor a repülés szeretetéhez nagysebességű konstrukció párosul, az eredmény igazán lenyűgöző lehet. Ez teljesen igaz a Squadron Foundation szervezetre, amely hosszú évek óta azon dolgozik, hogy üzemképes Lim-2-es repülőgépet varázsoljanak a lengyel égboltra.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Az F-16-osok nem rendelkeznek beépített beszállólétrával, ami problémát jelenthet a jövőbeni műveletek során olyan helyszíneken, ahol korlátozott a földi támogatás. Mutatjuk az innovációs ötleteket!