2024. 05. 25. szombat
Orbán
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Családi Napot rendeztek a Kecskeméti Repülődandárnál

Családi Napot rendeztek a Kecskeméti Repülődandárnál
Darabos Erika  |  2023. 09. 24., 15:19
Családi Napot rendeztek a Kecskeméti Repülődandárnál

2023. szeptember 23-án, szombaton rendezték meg az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár Családi Napját: az alakulat katonái ezúttal családtagjaik, hozzátartozóik körében tölthettek el egy tartalmas napot a bázison.

Képgaléria megtekintése (75 db kép)
Sokféle program várta a gyermekeket a Családi Napon (Fotó: Darabos Erika)

Az időjárás a délelőtt folyamán nem fogadta kegyeibe a rendezvényt: borús, esős időben nyílt ki a családtagok előtt a dandár kapuja, a szervezők ennek ellenére úgy állították össze a Családi Nap programját, hogy kicsik és nagyok egyaránt találjanak benne kedvükre valót. A kedvezőtlen időjárás miatt a tervezett programok nagy részét a lefedésekben rendezték meg, melyekben minden adott volt egy kellemes nap eltöltéséhez. A gyermekeknek szóló, széles programkínálat mellett (arcfestés, csillámtetoválás, ugrálóvárak, légvárak, körhinta, kisvonat, játszóház, kézműves foglalkozás, óriásbuborék-show, trambulin) szüleik sem unatkoztak: a tűzoltóautók szirénás felvonulása, valamint a mindig nagy sikert arató, járőrkutya bemutató is a Családi Nap részét képezte. Nem hiányozhattak az Iskolás Hét népszerű programjai sem, mint például a lézeres lövészet, a toborzópont, továbbá a bázison szolgáló egyéb kiszolgáló, karbantartó eszközök bemutatása.

Képgaléria megtekintése (75 db kép)
Ezúttal is nagy sikert aratott a járőrkutyás bemutató (Fotó: Szúh József)

Gróf Gergely ezredes, a bázis parancsnoka nyitotta meg a sajtónyilvános rendezvényt: jelen volt továbbá dr. Koller József dandártábornok, a Magyar Honvédség Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka, Ugrik Csaba dandártábornok, a repülődandár volt parancsnoka, Fekete Tamás ezredes, dandárparancsnok-helyettes, Grécs György ezredes, törzsfőnök, Bezsenyi Tamás főtörzszászlós, vezénylőzászlós, továbbá Berek Zsolt főtörzszászlós, a Magyar Honvédség Légierő Haderőnem vezénylőzászlósa.

Képgaléria megtekintése (75 db kép)
Gróf Gergely ezredes, dandárparancsok nyitotta meg a Családi Napot (Fotó: Szúh József)

Gróf Gergely ezredes beszédében kihangsúlyozta: a rendezvény lehetőséget biztosít arra, hogy a dandár katonái megmutassák családtagjaiknak, gyermekeiknek hol és milyen eszközökkel dolgoznak a mindennapokban. Legyen az bármilyen feladatvégrahajtás utáni összegzés, külföldi misszióról való visszafogadó ünnepség vagy éppen egy állománygyűlés, mindig fontos kiemelni a család szerepét, a családtagok támogatását, megértését és türelmét, mely elengedhetetlen a munkavégzéshez szükséges nyugodt hátter biztosításához.

Képgaléria megtekintése (75 db kép)
Szentendrei Dávid százados Gripen demo-ja (Fotó: Müller Dóra)

Képgaléria megtekintése (75 db kép)
Nagy sikert aratott a H145M dinamikus programja (Fotó: Müller Dóra)

A délelőtt folytatásaként az égre szegeződtek a tekintetek: a H145M helikopter pont feletti, látványos bemutatóját követően érkeztek a Gripenek: az Ostravából közönségdíjjal hazatérő Szentendrei Dávid százados demo-ja előtt, légiharc imitációt (1-1 elleni) mutattak be a bázison állomásozó JAS 39-esek. A dinamikus programnak tökéletes kiegészítése volt a statikus bemutató is, mely felvonultatta a jelenleg hadrendben álló típusokat (többek között JAS 39D Gripen, Airbus A319), illetve a hadrendből már kivont MiG-29 Fulcrum vadászgépet és az An-26-os szállító repülőgépet is, plusz a múzeumi részen kiállított helikoptereket, illetve harci repülőgépeket. Ötletes megoldás volt a szervezőktől a kecskemétiek számára ismerős, városnéző kisvonat (borítóképünkön) szerepeltetése is, mely a főbejárat, illetve a lefedések közötti távolságok gyorsabb és hangulatosabb megtételét kapta aznapi feladatul. 

Képgaléria megtekintése (75 db kép)
´´Gracy´´ a statikus bemutatón (Fotó: Darabos Erika)

A fotókat ezúton is köszönjük Müller Dórának és Szúh Józsefnek, a meghívót és a helyszíni információkat pedig az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár Kommunikációs és Protokoll Alosztályának, kiemelten Dobrainé Zám Krisztina őrnagynak és Tóth Róbert főhadnagynak!

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024-05-08 14:18:36
Rendhagyó módon két előadással folytatódott április 24-én a Hadak útján hadtörténeti előadás-sorozat. Pozsgay Gyula grafikus és Dr. Pozsgay Péter tartalékos főhadnagy mindkétszer vitéz nemes Molnár László főhadnagyról mesélt, aki 25 igazolt légi győzelmével az egyik legeredményesebb magyar vadászpilóta volt a második világháborúban.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 24., 11:58
Minden ami repülés címmel szombaton kiállítás nyílik a Ballószögi Faluházban. A négynapos rendezvény fókuszában a 30 éves ballószögi repülőtér áll, és több egykori vadászrepülő pilóta is ellátogat a nagyszabású eseményre.
2024. 05. 23., 09:26
MiG és Szuhoj harci repülőket állított ki a kertjében egy kiskőrösi gyűjtő. A Dutra Fesztivál megnyitónapján Firkó János is bemutatta kedvenceit a közönségnek.
2024. 05. 22., 09:13
A második világháborút követő években az amerikai légierő, a haditengerészet és a tengerészgyalogság legtöbb gépe még dugattyús motorral repült.
2024. 05. 21., 10:18
A magyar cég saját megrendelőinek végez majd repülőgép-karbantartást a bukaresti Baneasa repülőtéren, ebbe bevonja a román repülőgép-karbantartó vállalat létesítményeit, infrastruktúráját, eszközparkját, szakembereit.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.