2023. 11. 29. szerda
Taksony
: 380 Ft   : 347 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Családi Napot rendeztek a Kecskeméti Repülődandárnál

Családi Napot rendeztek a Kecskeméti Repülődandárnál
Darabos Erika  |  2023. 09. 24., 15:19
Családi Napot rendeztek a Kecskeméti Repülődandárnál

2023. szeptember 23-án, szombaton rendezték meg az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár Családi Napját: az alakulat katonái ezúttal családtagjaik, hozzátartozóik körében tölthettek el egy tartalmas napot a bázison.

Képgaléria megtekintése (75 db kép)
Sokféle program várta a gyermekeket a Családi Napon (Fotó: Darabos Erika)

Az időjárás a délelőtt folyamán nem fogadta kegyeibe a rendezvényt: borús, esős időben nyílt ki a családtagok előtt a dandár kapuja, a szervezők ennek ellenére úgy állították össze a Családi Nap programját, hogy kicsik és nagyok egyaránt találjanak benne kedvükre valót. A kedvezőtlen időjárás miatt a tervezett programok nagy részét a lefedésekben rendezték meg, melyekben minden adott volt egy kellemes nap eltöltéséhez. A gyermekeknek szóló, széles programkínálat mellett (arcfestés, csillámtetoválás, ugrálóvárak, légvárak, körhinta, kisvonat, játszóház, kézműves foglalkozás, óriásbuborék-show, trambulin) szüleik sem unatkoztak: a tűzoltóautók szirénás felvonulása, valamint a mindig nagy sikert arató, járőrkutya bemutató is a Családi Nap részét képezte. Nem hiányozhattak az Iskolás Hét népszerű programjai sem, mint például a lézeres lövészet, a toborzópont, továbbá a bázison szolgáló egyéb kiszolgáló, karbantartó eszközök bemutatása.

Képgaléria megtekintése (75 db kép)
Ezúttal is nagy sikert aratott a járőrkutyás bemutató (Fotó: Szúh József)

Gróf Gergely ezredes, a bázis parancsnoka nyitotta meg a sajtónyilvános rendezvényt: jelen volt továbbá dr. Koller József dandártábornok, a Magyar Honvédség Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka, Ugrik Csaba dandártábornok, a repülődandár volt parancsnoka, Fekete Tamás ezredes, dandárparancsnok-helyettes, Grécs György ezredes, törzsfőnök, Bezsenyi Tamás főtörzszászlós, vezénylőzászlós, továbbá Berek Zsolt főtörzszászlós, a Magyar Honvédség Légierő Haderőnem vezénylőzászlósa.

Képgaléria megtekintése (75 db kép)
Gróf Gergely ezredes, dandárparancsok nyitotta meg a Családi Napot (Fotó: Szúh József)

Gróf Gergely ezredes beszédében kihangsúlyozta: a rendezvény lehetőséget biztosít arra, hogy a dandár katonái megmutassák családtagjaiknak, gyermekeiknek hol és milyen eszközökkel dolgoznak a mindennapokban. Legyen az bármilyen feladatvégrahajtás utáni összegzés, külföldi misszióról való visszafogadó ünnepség vagy éppen egy állománygyűlés, mindig fontos kiemelni a család szerepét, a családtagok támogatását, megértését és türelmét, mely elengedhetetlen a munkavégzéshez szükséges nyugodt hátter biztosításához.

Képgaléria megtekintése (75 db kép)
Szentendrei Dávid százados Gripen demo-ja (Fotó: Müller Dóra)

Képgaléria megtekintése (75 db kép)
Nagy sikert aratott a H145M dinamikus programja (Fotó: Müller Dóra)

A délelőtt folytatásaként az égre szegeződtek a tekintetek: a H145M helikopter pont feletti, látványos bemutatóját követően érkeztek a Gripenek: az Ostravából közönségdíjjal hazatérő Szentendrei Dávid százados demo-ja előtt, légiharc imitációt (1-1 elleni) mutattak be a bázison állomásozó JAS 39-esek. A dinamikus programnak tökéletes kiegészítése volt a statikus bemutató is, mely felvonultatta a jelenleg hadrendben álló típusokat (többek között JAS 39D Gripen, Airbus A319), illetve a hadrendből már kivont MiG-29 Fulcrum vadászgépet és az An-26-os szállító repülőgépet is, plusz a múzeumi részen kiállított helikoptereket, illetve harci repülőgépeket. Ötletes megoldás volt a szervezőktől a kecskemétiek számára ismerős, városnéző kisvonat (borítóképünkön) szerepeltetése is, mely a főbejárat, illetve a lefedések közötti távolságok gyorsabb és hangulatosabb megtételét kapta aznapi feladatul. 

Képgaléria megtekintése (75 db kép)
´´Gracy´´ a statikus bemutatón (Fotó: Darabos Erika)

A fotókat ezúton is köszönjük Müller Dórának és Szúh Józsefnek, a meghívót és a helyszíni információkat pedig az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár Kommunikációs és Protokoll Alosztályának, kiemelten Dobrainé Zám Krisztina őrnagynak és Tóth Róbert főhadnagynak!

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 08., 13:34
2023. október 6-án a Saab - mielőtt átadná a Svéd Fegyveres Erők részére - leszállította az FMV-nek (Svéd Védelmi Beszerzési Hivatal) üzemeltetési tesztelésre az első sorozatgyártású Gripen E típusú harci repülőgépet.
2023. 11. 02., 14:26
Az AIR DEFENDER 2023 nemzetközi NATO hadgyakorlaton a résztvevő 25 nemzet 250 repülőgépe és helikoptere között ott voltak a kecskeméti Gripenek és a Puma harcászati repülő század tagjai is. A magyar kontingens parancsnokával, Molnár Tibor őrnaggyal az Aranysas magazin idézte fel a két hét eseményeit.
2023-11-13 11:49:38
2003. november 13-án délelőtt 11 órakor ismét megtörtént a megszokhatatlan, egy repülőgép eltűnt a lokátorok képernyőjéről és nem válaszolt semmilyen frekvencián. Azonnal felszállt a kutató-mentő helikopter a két egykori kollégiumi szobatárs keresésére.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 11. 22., 15:13
A nemzeti ellenállóképesség erősítése és Magyarország védelme érdekében különleges közös szolgálat kezdődött idén ősszel Veszprémben, ahol november első napjai óta a polgári életben már több évtizeden át bizonyított szakemberek tartalékos katonaként készülnek fel katonai légiforgalmi irányítói feladatokra az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központban (MH LMVIK).
2023. 11. 20., 12:12
Szudán a déli országrész 2011-es kiválásáig és Dél-Szudán néven független állammá alakulásáig Afrika legnagyobb területű országa volt, most „csak” a harmadik.
2023. 11. 20., 12:05
A Magyar Honvédség legújabb haditechnikai eszközei mellett többek között harcászati, illetve tűzszerész bemutatóval várja az érdeklődőket nyílt napján a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kara, december 1-jén.
2023. 11. 16., 12:26
A közelmúltban zajlott az idei év - légierős szempontból - legfontosabb, a haderőnem minden alakulatát és technikai eszközét megmozgató kiképzési esemény, a Kék Villám IV. gyakorlat, amelynek feladatai és célkitűzései szorosan illeszkednek az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti, országos gyakorlat tematikájába.

  Legfrissebbek most

Amikor a repülés szeretetéhez nagysebességű konstrukció párosul, az eredmény igazán lenyűgöző lehet. Ez teljesen igaz a Squadron Foundation szervezetre, amely hosszú évek óta azon dolgozik, hogy üzemképes Lim-2-es repülőgépet varázsoljanak a lengyel égboltra.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Az F-16-osok nem rendelkeznek beépített beszállólétrával, ami problémát jelenthet a jövőbeni műveletek során olyan helyszíneken, ahol korlátozott a földi támogatás. Mutatjuk az innovációs ötleteket!