2024. 04. 16. kedd
Csongor
: 395 Ft   : 372 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Brit Typhoonok Kecskemét egén - Flying Sword sajtónap

Brit Typhoonok Kecskemét egén - Flying Sword sajtónap
Darabos Erika  |  2018. 08. 02., 15:38
Brit Typhoonok Kecskemét egén - Flying Sword sajtónap

2018. július 30. és augusztus 3. között rendezik meg az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison a "Flying Sword" névre keresztelt brit-magyar repülő harcászati kiképzés, melynek sajtónyilvános napját augusztus 2-án, csütörtökön rendezték.

A sajtónap 9 óra 30 perckor vette kezdetét, elsőként a Brit Királyi Légierő egyik Typhoon-ját és a Magyar Légierő 39-es oldalszámú JAS-39C Gripenjét tekinthettük meg a hangár előtt. Az elöljárók megérkezése után, meghallgathattuk Ugrik Csaba dandártábornok, bázisparancsnok és Iain Lindsay brit nagykövet beszédét: mindketten hangsúlyozták a hasonló kiképzések fontosságát és szükségességét. Elhangzott például az is, hogy a kiképzésen résztvevő magyar és brit pilóták között nagy az összhang, ami az NFTC programnak is köszönhető, hiszen a pilóták közül többen "iskolatársak" voltak a képzés során.

Jelen volt még magyar részről Sáfár Albert dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság légierő haderőnem főnök, parancsnokhelyettes továbbá brit részről - többek között - John Kelly alezredes, brit katonai attasé is. A kiképzés célja a magyar JAS-39 Gripen vadászrepülőgépek műveleti képességeinek fejlesztése a Brit Királyi Légierő (RAF) két Eurofighter Typhoon repülőgépével végrehajtandó közös feladatok által, a NATO-ban alkalmazott műveletek átfogó tervezésének és végrehajtásának gyakorlása, valamint a vezetési és irányítási módszerek bővítése, külön figyelmet fordítva a többnemzeti környezetben történő integrálódási képességre.

A Typhoonok a RAF 135. Expedíciós Repülő Ezredének kötelékében szolgálnak, így támogatva a NATO megerősített légtérrendészeti (eAP) feladatát. Jelenleg a RAF 1. (vadász) százada teljesít szolgálatot a NATO eAP művelet keretében. A század a skóciai RAF Lossiemouth repülőbázisról érkezett. Az alakulat a RAF egyik legrégebben fennálló repülőszázada, története egészen 1878-ig, a Királyi Műszaki Woolwich Légballon század megalapításáig nyúlik vissza. 

Képgaléria megtekintése (21 db kép)
Fotók: Fodor Roland

A beszédeket követően megtekinthettük a feladatra kiguruló és felszálló Gripent és Typhoont: ez utóbbitól egy "vertical climb" felszállást. A sajtónap a kötelékben visszatérő géppár áthúzásával és leszállásával zárult! Olvasóinknak most fotókat gyűjtöttünk az eseményről, a JETfly Facebook oldalán pedig videókat, illetve a kiképzés megelőző napjairól sok-sok spotterfotót is láthatnak!

A fotókért ezúton is köszönetet mondunk Fodor Rolandnak, a meghívóért pedig a Honvédelmi Minisztériumnak és a Kecskeméti Repülőbázisnak!

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 28., 14:43
Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.
2024. 03. 27., 16:19
20 évvel ezelőtt, 2004. március 16-án érkezett meg Olaszországba két F-104 Starfighter kíséretében az első Eurofighter Typhoon. A jeles évforduló alkalmából nem maradhatott el egy jubileumi festésű példány bemutatása sem.
2024-04-02 16:15:36
A Magyar Honvédség nyolcadik alkalommal szervezi meg az idei év nyári iskolai szünetében a 12-18 éves korosztálynak szóló honvédelmi táborokat, amelyekre április 2-től lehet jelentkezni a honvedelmitabor.hu hivatalos honlapon.
2024-03-21 09:15:14
2006. március 21-én nagyszabású eseményre, a Magyar Légierő első öt JAS 39 Gripenjének (3 C és 2 D változat) érkezésére várták a sajtó képviselőit a Kecskeméti Repülőbázison. A repülőgépeket a Magyar Légierő négy, illetve a Svéd Légierő három hajózója repülte hazánkba. A kétórás út a Svéd Védelmi Beszerzések Hivatalának linköpingi területéről indult.  
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 15., 14:35
A Magyar Honvédség légi kutató-mentő szolgálata - H145M típusú helikopterrel - is részt vett egy, Martonvásár környékén eltűnt kisrepülőgép keresésében, április 13-án, szombaton.
2024. 04. 11., 13:55
Az idei évben is az EUFOR Althea művelet parancsnoki teendőit ellátó nemzet, vagyis 2024-ben Magyarország biztosítja a bosznia-hercegovinai békemisszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét.
2024. 04. 10., 09:29
A repülés iránt az átlagosnál jobban érdeklődő utasok és a repülőgépfotósok kedvencei közé tartoznak azok a gépek, amelyek egy légitársaság vállalati arculatától és szabvány festésmintájától eltérő színekben repülnek.
2024. 04. 08., 12:46
Szombat hajnalban a bosznia-hercegovinai Biztonsági Minisztérium két eltűnt turista megtalálásában kérte az EUFOR nemzetközi misszió segítségét.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

„A második világháború alatt legalább huszonnégy – amerikai és szovjet – légitámadás érte Győr városát – legalább ennyiszer zúgtak a szirénák, omlottak le az épületek és menekültek az óvóhelyekre az emberek a bombázások elől.”