2024. 07. 21.
Dániel, Daniella
: 391 Ft   : 360 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Brit Typhoonok Kecskemét egén - Flying Sword sajtónap

Brit Typhoonok Kecskemét egén - Flying Sword sajtónap
Darabos Erika  |  2018. 08. 02., 15:38
Brit Typhoonok Kecskemét egén - Flying Sword sajtónap

2018. július 30. és augusztus 3. között rendezik meg az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison a "Flying Sword" névre keresztelt brit-magyar repülő harcászati kiképzés, melynek sajtónyilvános napját augusztus 2-án, csütörtökön rendezték.

A sajtónap 9 óra 30 perckor vette kezdetét, elsőként a Brit Királyi Légierő egyik Typhoon-ját és a Magyar Légierő 39-es oldalszámú JAS-39C Gripenjét tekinthettük meg a hangár előtt. Az elöljárók megérkezése után, meghallgathattuk Ugrik Csaba dandártábornok, bázisparancsnok és Iain Lindsay brit nagykövet beszédét: mindketten hangsúlyozták a hasonló kiképzések fontosságát és szükségességét. Elhangzott például az is, hogy a kiképzésen résztvevő magyar és brit pilóták között nagy az összhang, ami az NFTC programnak is köszönhető, hiszen a pilóták közül többen "iskolatársak" voltak a képzés során.

Jelen volt még magyar részről Sáfár Albert dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság légierő haderőnem főnök, parancsnokhelyettes továbbá brit részről - többek között - John Kelly alezredes, brit katonai attasé is. A kiképzés célja a magyar JAS-39 Gripen vadászrepülőgépek műveleti képességeinek fejlesztése a Brit Királyi Légierő (RAF) két Eurofighter Typhoon repülőgépével végrehajtandó közös feladatok által, a NATO-ban alkalmazott műveletek átfogó tervezésének és végrehajtásának gyakorlása, valamint a vezetési és irányítási módszerek bővítése, külön figyelmet fordítva a többnemzeti környezetben történő integrálódási képességre.

A Typhoonok a RAF 135. Expedíciós Repülő Ezredének kötelékében szolgálnak, így támogatva a NATO megerősített légtérrendészeti (eAP) feladatát. Jelenleg a RAF 1. (vadász) százada teljesít szolgálatot a NATO eAP művelet keretében. A század a skóciai RAF Lossiemouth repülőbázisról érkezett. Az alakulat a RAF egyik legrégebben fennálló repülőszázada, története egészen 1878-ig, a Királyi Műszaki Woolwich Légballon század megalapításáig nyúlik vissza. 

Képgaléria megtekintése (21 db kép)
Fotók: Fodor Roland

A beszédeket követően megtekinthettük a feladatra kiguruló és felszálló Gripent és Typhoont: ez utóbbitól egy "vertical climb" felszállást. A sajtónap a kötelékben visszatérő géppár áthúzásával és leszállásával zárult! Olvasóinknak most fotókat gyűjtöttünk az eseményről, a JETfly Facebook oldalán pedig videókat, illetve a kiképzés megelőző napjairól sok-sok spotterfotót is láthatnak!

A fotókért ezúton is köszönetet mondunk Fodor Rolandnak, a meghívóért pedig a Honvédelmi Minisztériumnak és a Kecskeméti Repülőbázisnak!

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 01., 09:15
A nyár első hónapja bővelkedett repülős programokban, nem lesz ez másképp júliusban sem: a hónap első szombatján Berekfürdőre várják az érdeklődőket, ahol a felújított 9603-as oldalszámú MiG-21MF-et mutatják be. Mutatjuk a részleteket, mitől is lesz különleges ez a bemutató.
2024. 06. 24., 14:03
„A sikerhez kevés csupán az eszköz és a technika, kell hozzá motivált, tenni akaró állomány elszánt, odaadó parancsnokkal az élén” – fogalmazott köszöntő beszédében Könczöl Ferenc ezredes, az MH Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka az MH 47. Bázisrepülőtér parancsnoki beosztás átadás-átvétele alkalmából rendezett ünnepségen, június 21-én.
2024-06-26 13:01:20
2024. június 6-tól Francois Berisot tölti be a Budapest Airport Zrt. vezérigazgatói posztját. A szakember több mint két évtizedes nemzetközi aviatikai szakmai tapasztalattal rendelkezik, az elmúlt 5 évben a VINCI Airports-hoz tartozó belgrádi Nikola Tesla Repülőtér vezérigazgatója volt.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 18., 10:40
A nemzetközi légikikötő várhatóan július 18-án éjjel fél egytől ismét fogadja a Debrecenbe érkező és onnan induló járatokat.
2024. 07. 16., 13:52
Véget ért 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság - A „szolnoki szikrázás” a csodálatos színek mellett a fény és árnyék izgalmas játékának megörökítésére is lehetőséget kínált. A fekete-fehér fotók soha el nem múló varázsával.
2024. 07. 12., 16:30
Megérkeztek Pápára, a Magyar Honvédség 47. Bázisrepülőtérre a Jolly Vihar 24 gyakorlaton részt vevő külföldi alakulatok: az Amerikai Légierő 56. és 57. Harci Kutató-mentő Százada.
2024. 07. 11., 10:35
Az 1991-es öbölháborúban lelőtt repülőgépek személyzetének mentése lehangoló képet mutatott.

  Legfrissebbek most

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Románia - több európai országhoz hasonlóan - a Lockheed Martin ötödik generációs harci repülőgépével, az F-35-össel modernizálná légierejét.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.