2023. 06. 04.
Bulcsú
: 371 Ft   : 344 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

India kiszáll az FGFA programból

India kiszáll az FGFA programból
JETfly  |  2018. 04. 26., 14:49

A Jane's Defence Weekly-ben megjelent írás arról tájékoztatja az olvasókat, hogy India magára hagyja az oroszokat az ötödik generációs vadászgép fejlesztését célzó FGFA programban.

Az indiai fél kiválásának oka ugyan nem nyilvános, de egyértelműen a PAK-FA (T-50, Szu-57) alapjaira épülő fejlesztés drágasága és technikai téren fellépő viták állhatnak a háttérben.

A kilépés ugyan már minisztériumi szinten is megerősítést nyert, azonban az indiai fél hagyott egy kiskaput: amennyiben (a pontoson körül nem írt) körülmények úgy alakulnak, még lehetséges a döntés felülvizsgálata, illetve India vásárolna a PAK-FA-ból, miután azok rendszerbe álltak az Orosz Légierő kötelékében.

Az Indiai Légierő egykori parancsnoka, Vinod Bhatia tábornok szerint az FGFA kiválóan példázza “keveset, azt is későn” politikáját. A rohamoson fogyó Indiai Légierő számára nem ez a program jelentené a megoldást, az ide szánt erőforrásokat inkább a fogyó géppark pótlására kellene felhasználni.

Az Indiai Légierő szerint a Védelmi Minisztérium által a jövő alaptípusának szánt PAK-FA a közelében sincs azoknak az elvárásoknak, amiket a légierő támasztott. A lopakodó képesség, az avionika, a radar és a legtöbb érzékelő nem üti meg az elvárt szintet, valamint az eddigi 10(?) darab prototípuson kívül nem áll rendelkezésre több, a sorozatgyártás beindításának még csak tervezett dátuma sincs.

A fenti okok együttesen vezettek odáig, hogy a Védelmi Minisztérium a programból történő kilépés mellett döntött. A döntést az is befolyásolta, hogy az FGFA a légierő büdzséjének tekintélyes részét elnyelte, miközben égető szükség lenne a rohamosan fogyó gépállomány pótlására. A Védelmi Minisztérium figyelmen kívül hagyta programban részt vevő Hindustan Aeronautics Limited (HAL) azon érvelését, hogy az itt szerzett tapasztalatok nagyban elősegítik a saját fejlesztésű ötödik generációs vadászgép, az Advanced Medium Combat Aircraft (АМСА) előállítását.

Az FGFA program 2007-ben indult, fele-fele arányú finanszírozással, azonban a kezdetek óta nehezen haladt. 2010-2011-ben India 295 millió dollárt fizetett az FGFA projekttervezethez, de 2013 közepén Oroszország további 5 milliárd dollárt követelt India részéről a repülőgép további fejlesztésének költségeire, amelyet az oroszok körülbelül 10 milliárd dollárra becsültek.

India nem fizetett, ám 2016-ra megszületett egyfajta kompromisszum a felek között. Ez alapján mindkét fél 3,7 milliárd dollárral száll be a további költségekbe és a fejlesztés során figyelembe veszik az Indiai Légierő elvárásait. Ezek több, mint 50 ponton érintették a programot, például a Szaturn cég AL-41F1 hajtóművel kapcsolatban annak cseréjét kérték egy erősebbre, illetve a fegyverzeti terhelés növelése is szerepelt a listán. A fedélzeti radart a Belka N036-osra kívánták lecserélni, amely jóval többet tudna az eredeti tervben szereplőhöz képest – ám egyelőre csak a kísérleti példány létezik belőle.

Az indiai ipar forrásai szerint a Szuhoj-cég megállapodott abban is, hogy megosztja a HAL-lal a bizalmas információkat az FGFA projektről, és megpróbálja visszaállítani a HAL munkájának részét a programban, amely a több mint fele részesedésről körülbelül 13% -ra csökkent. Ez magában foglalja a vadászgép futóművének kifejlesztését, az alapvető navigációs berendezéseket, a konténeres lézeres célzóberendezést, a HUD-ot és a radar hűtését.

A Szuhoj ezeken felül azt is vállalta, hogy 2019-20-ig három darab együlésés prototípust leszállít Indiának, hogy a hazai sorozatgyártás beindítása előtt tudják helyben tesztelni. Az eredeti tervek szerint egyébként már az idei évben meg kellett volna érkeznie az első példányoknak az eredeti tervben szereplő 200-250 darab repülőgépből. Ezt a mennyiséget később 127 darabra módosították – mára pedig az egész programot törölték.

Az oroszok másképpen látják a történéseket. Szerintük az indiai fél folyamatosan változatta az elképzeléseit és nem csak a gépmennyiséget illetően. 2011-ben még 2014 darab repülőgépet szerettek volna, ám ezekből 48 (vagy 66) kétülésesre is igényt tartottak. Tudni kell, hogy az alapot jelentő T-50-esből nincs, csak együléses és az oroszok nem is terveznek maguknak kétülésest. A repülőgépeket Nasikban, a HAL üzemében kellett volna összeszerelni és 2017-ben el kellett volna kezdődnie. Később az indiai fél törölte a kétüléses gépekre vonatkozó igényét, illetve az összdarabszámot először 144-re, majd 127 darabra módosította. Az indiaiak szerint ekkorra a költségek a program végére már elérték volna a 30 milliárd (!) dollárt, 2012-ben gyakorlatilag fel is függesztették az együttműködést az orosz féllel.

 

Forrás: bmpd.livejournal.com

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 13:14
A Magyar Honvédség az űrhajósjelöltek felkészítésének korábbi fázisaiba is bekapcsolódott. Nem csupán a repülőorvosi egészségügyi vizsgálatokat végezték el rajtuk az MH Egészségügyi Központ kecskeméti telephelyén, de Gripen repülőgépekkel is repültek azok hátsó ülésében.
2023. 05. 05., 14:23
2023. április 25-én sor került a Hürjet prototípusának első felszállására. A Turkish Aerospace Industries újdonságát elsőként 2018-ban, Farnborough-ban (mock-up) láthattuk.
2023. 04. 27., 14:10
A Magyar Honvédségnél zajló modernizációs folyamat fellegvára Szolnok, ahová - a H145M könnyű helikopterek hadrendbe állítása után - nyáron már megérkeznek a H225M közepes szállítógépek is. Új technika és új parancsnok: dr. Bali Tamás ezredes úrral a Tisza parton történt változások mellett saját szakmai életútját is áttekintjük.
2023-05-24 14:53:27
Légi felderítést gyakoroltak azon nemzetközi hallgatók, akik részt vesznek a 42. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyamon (International Military Observers’ Course – IMOC) az MH Béketámogató Kiképző Központban (MH BTKK) május 8-26. között.
2023-05-21 22:36:21
Mint ahogy arról már ehavi programajánlónkban beszámoltunk, május utolsó vasárnapján repülőnapot rendeznek Mezőkövesd repülőterén! Olvasóink kérésének eleget téve, most összegyűjtöttük a tudnivalókat a közelgő Bükk-Mátravidéki Airshow-ról.
2023-05-15 12:16:55
2023. május 10-én, szerdán immár a hetedik előadásra került sor a Hadak útján hadtörténeti előadás-sorozat keretében. Ez alkalommal Németh Zoltán nyugállományú őrnagy, vadászpilóta tartott vetítettképes előadást a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtárban.
2023-05-15 11:18:35
Az Emirates légitársaság újabb digitális szolgáltatást vezet be, hogy még kényelmesebbé tegye az utazást. A Dubajból induló utasok többsége május 15-től a papíralapú változat helyett mobil beszállókártyával utazhat, amellyel gyorsabbá és egyszerűbbé válik a biztonsági ellenőrzés és a beszállás.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 06. 02., 11:20
A háború miatt elmarad a kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató – közölte a Honvédelmi Minisztérium június 2-án.
2023. 06. 02., 09:14
Ezt mi sem ússzuk meg – gondolhatta bárki, aki 2013 júniusának elején az ausztriai áradásról készült televíziós híradásokat látta, hiszen a Dunán lefolyó hatalmas vízmennyiség rekordméretű árvizet ígért Magyarországnak. Ennek megfelelően megkezdődött a felkészülés a védekezésre.
2023. 06. 01., 09:49
A Magyar Légierő minden fegyverneme, alakulata megmozdult, a vezetési elemek, a készenléti szolgálatok, a katonai szervezetek repülő-, helikopter és légvédelmi rakétacsapatai komplex és valós feladat végrehajtásukkal demonstrálták a légierő jelenlegi képességeit a Kék Villám 2023/2 gyakorlaton.
2023. 06. 01., 09:20
Több mint húsz év után ismét valós repülőtéri és hangár környezetben, az Aeroplex műszaki bázisán tettek szakmai vizsgát a középiskolai képzésben végzős repülőgép-szerelő és műszerész diákok.

  Legfrissebbek most

A háború miatt elmarad a kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató – közölte a Honvédelmi Minisztérium június 2-án.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.