2024. 04. 15. hétfő
Tas, Anasztázia
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

VIDEÓ - Hősi halált halt ejtőernyősökre emlékeztek

VIDEÓ - Hősi halált halt ejtőernyősökre emlékeztek
JETfly  |  2022. 04. 19., 14:32
VIDEÓ - Hősi halált halt ejtőernyősökre emlékeztek

A Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége (MEBSZ) - mint minden évben - idén is több budapesti helyszínen és a Veszprém melletti Jutaspusztán emlékezett meg az 1941. április 12-i ejtőernyős katasztrófa áldozatairól, valamint az 1952-ben kivégzett Kiss Zoltán századosról.

Nyolcvanegy évvel ezelőtt, felszállás közben zuhant le a magyar légierő Savoia Marchetti SM–75 típusú repülőgépe. A délvidéki bevetésre induló gép fedélzetén tartózkodó ejtőernyősök és a repülőgép személyzetének nagy része azonnal életét vesztette, huszan haltak meg a szerencsétlenségben.

A megemlékezés Kiss Zoltán százados, posztumusz alezredes emléktáblájánál kezdődött, ahol repülősök, veterán ejtőernyősök, családtagok, valamint tisztelői gyűltek össze a Rákoskeresztúri Temető 298-as parcellájánál. Kiss Zoltán - aki 1938-ban és 1948-ban is a magyar katonai ejtőernyőzés alapító tagja volt, - 1952-ben vált koncepciós per áldozatává. A megemlékezésen többek között részt vett Makray Katalin asszony, akinek édesapja, vitéz Makray Ferenc a pápai ejtőernyős ezred századosaként szolgált.

A rendezvény a Fiumei úti Sírkert 52-es Hősök parcellájában, vitéz Bertalan Árpád őrnagy, posztumusz alezredes sírjánál folytatódott, ahol – többek között - Félhelyesné Zubornyák Judit, vitéz Bertalan Árpád unokája, Móczár Gábor a Nemzeti Örökség Intézet főigazgatója, Sánta Gábor ezredes, az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár parancsnoka, valamint Hajnal István ezredes, az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred parancsnoka rótta le kegyeletét.

A fővárosi megemlékezés-sorozat a Farkasréti temetőben zárult, ahol az 1941. április 12-i jutaspusztai tragédia repülős áldozataira, Bene László posztumusz századosra és Kelemen Károly századosra emlékeztek a résztvevők, akik ezt követően fejet hajtottak Sáray Bertalan nyugállományú ejtőernyős ezredes emléke előtt, akinek meghatározó szerepe volt az ejtőernyős fegyvernem második világháború utáni újjászervezésében.

A megemlékezés délután az egykori tragédia helyszínén, Jutaspusztán folytatódott. Az itteni eseményen részt vett és beszédet mondott: Porga Gyula, Veszprém Megyei Jogú Város Polgármestere, Sándor Zsolt vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese, Soós Lajos nyá. alezredes, a Veterán Repülők és Ejtőernyősök Veszprémi Egyesületének elnöke.

A rendezvényen lerótták kegyeletüket a repülő és ejtőernyős szakma vezetői, képviselői is: többek között Koller József dandártábornok, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka, Sáfár Albert dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar, dékáni hivatal, szervezési igazgatója, Boldizsár Gábor ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Oktatási, Tudományszervező és Kulturális Főosztályának vezetője, a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége elnöke, Sánta Gábor ezredes, az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár Parancsnoka, Hajnal István ezredes, az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred parancsnoka, Kaszab Zoltán főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa, valamint Félhelyesné Zubonyai Judit vitéz Bertalan Árpád őrnagy unokája.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 28., 14:43
Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.
2024. 03. 27., 16:19
20 évvel ezelőtt, 2004. március 16-án érkezett meg Olaszországba két F-104 Starfighter kíséretében az első Eurofighter Typhoon. A jeles évforduló alkalmából nem maradhatott el egy jubileumi festésű példány bemutatása sem.
2024-04-11 09:56:47
2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024-03-21 13:58:05
Modern helikopterek váltják a régi eszközöket a Magyar Honvédség kutató-mentő szolgálatában – jelentette be a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf hozzátette: a napokban a régi típusú Mi-17-es helikoptereket a modern H145M forgószárnyasok váltották fel.
2024-03-21 09:15:14
2006. március 21-én nagyszabású eseményre, a Magyar Légierő első öt JAS 39 Gripenjének (3 C és 2 D változat) érkezésére várták a sajtó képviselőit a Kecskeméti Repülőbázison. A repülőgépeket a Magyar Légierő négy, illetve a Svéd Légierő három hajózója repülte hazánkba. A kétórás út a Svéd Védelmi Beszerzések Hivatalának linköpingi területéről indult.  
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 11., 13:55
Az idei évben is az EUFOR Althea művelet parancsnoki teendőit ellátó nemzet, vagyis 2024-ben Magyarország biztosítja a bosznia-hercegovinai békemisszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét.
2024. 04. 10., 09:29
A repülés iránt az átlagosnál jobban érdeklődő utasok és a repülőgépfotósok kedvencei közé tartoznak azok a gépek, amelyek egy légitársaság vállalati arculatától és szabvány festésmintájától eltérő színekben repülnek.
2024. 04. 08., 12:46
Szombat hajnalban a bosznia-hercegovinai Biztonsági Minisztérium két eltűnt turista megtalálásában kérte az EUFOR nemzetközi misszió segítségét.
2024. 04. 04., 09:40
A légitársaság az Airbus által kifejlesztett, felhőalapú Mobile Airbus Training experience Suite csomagot és a Virtual Procedure Trainer technológiát használja fel pilótaképzésében.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.