2023. 03. 22. szerda
Beáta, Izolda
: 392 Ft   : 365 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

VIDEÓ - Hősi halált halt ejtőernyősökre emlékeztek

VIDEÓ - Hősi halált halt ejtőernyősökre emlékeztek
JETfly  |  2022. 04. 19., 14:32
VIDEÓ - Hősi halált halt ejtőernyősökre emlékeztek

A Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége (MEBSZ) - mint minden évben - idén is több budapesti helyszínen és a Veszprém melletti Jutaspusztán emlékezett meg az 1941. április 12-i ejtőernyős katasztrófa áldozatairól, valamint az 1952-ben kivégzett Kiss Zoltán századosról.

Nyolcvanegy évvel ezelőtt, felszállás közben zuhant le a magyar légierő Savoia Marchetti SM–75 típusú repülőgépe. A délvidéki bevetésre induló gép fedélzetén tartózkodó ejtőernyősök és a repülőgép személyzetének nagy része azonnal életét vesztette, huszan haltak meg a szerencsétlenségben.

A megemlékezés Kiss Zoltán százados, posztumusz alezredes emléktáblájánál kezdődött, ahol repülősök, veterán ejtőernyősök, családtagok, valamint tisztelői gyűltek össze a Rákoskeresztúri Temető 298-as parcellájánál. Kiss Zoltán - aki 1938-ban és 1948-ban is a magyar katonai ejtőernyőzés alapító tagja volt, - 1952-ben vált koncepciós per áldozatává. A megemlékezésen többek között részt vett Makray Katalin asszony, akinek édesapja, vitéz Makray Ferenc a pápai ejtőernyős ezred századosaként szolgált.

A rendezvény a Fiumei úti Sírkert 52-es Hősök parcellájában, vitéz Bertalan Árpád őrnagy, posztumusz alezredes sírjánál folytatódott, ahol – többek között - Félhelyesné Zubornyák Judit, vitéz Bertalan Árpád unokája, Móczár Gábor a Nemzeti Örökség Intézet főigazgatója, Sánta Gábor ezredes, az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár parancsnoka, valamint Hajnal István ezredes, az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred parancsnoka rótta le kegyeletét.

A fővárosi megemlékezés-sorozat a Farkasréti temetőben zárult, ahol az 1941. április 12-i jutaspusztai tragédia repülős áldozataira, Bene László posztumusz századosra és Kelemen Károly századosra emlékeztek a résztvevők, akik ezt követően fejet hajtottak Sáray Bertalan nyugállományú ejtőernyős ezredes emléke előtt, akinek meghatározó szerepe volt az ejtőernyős fegyvernem második világháború utáni újjászervezésében.

A megemlékezés délután az egykori tragédia helyszínén, Jutaspusztán folytatódott. Az itteni eseményen részt vett és beszédet mondott: Porga Gyula, Veszprém Megyei Jogú Város Polgármestere, Sándor Zsolt vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese, Soós Lajos nyá. alezredes, a Veterán Repülők és Ejtőernyősök Veszprémi Egyesületének elnöke.

A rendezvényen lerótták kegyeletüket a repülő és ejtőernyős szakma vezetői, képviselői is: többek között Koller József dandártábornok, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka, Sáfár Albert dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar, dékáni hivatal, szervezési igazgatója, Boldizsár Gábor ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Oktatási, Tudományszervező és Kulturális Főosztályának vezetője, a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége elnöke, Sánta Gábor ezredes, az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár Parancsnoka, Hajnal István ezredes, az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred parancsnoka, Kaszab Zoltán főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa, valamint Félhelyesné Zubonyai Judit vitéz Bertalan Árpád őrnagy unokája.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 07., 15:52
A HUNOR - Magyar Űrhajós Program egy orvossal és három mérnökkel kezdi meg a kétéves kiképzését Magyarország újonnan felállított hivatásos űrhajósállományának – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium március 7-én, kedden.
2023. 03. 07., 15:05
2023. március 7-én a déli órákban, kötelékrepülés közben összeütközött az Olasz Légierő két SIAI-Marchetti S-208M típusú kiképző repülőgépe, személyzetük életét vesztette a katasztrófa során.
2023. 02. 17., 14:18
2021-es hírek szerint a ghánai parlament rábólintott arra a közel 111 millió eurós beszerzésre, melynek keretein belül hat példányt vásárolnak az Aero Vodochody új L-39NG típusából. Előrelépés azóta sincs az ügyben.
2023. 02. 16., 14:49
2022 decemberében kaptak szárnyra azok a hírek, mely szerint a Görög Légierő használt C-130J Hercules közepes, katonai szállító repülőgépeket kíván beszerezni a kiöregedő C-130B és C-130H változatok helyére.
2023-03-14 11:44:40
Június 1-től heti hétre növeli járatai számát Budapest és Dubaj között az Emirates. Emellett számos, a magyar utazók körében is népszerű útvonalon bővít a világ legnagyobb nemzetközi légitársasága, és újabb desztinációkon állnak forgalomba az A380-as óriásgépek.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 21., 14:34
Összesen 463 darab makettet láthattak az érdeklődők a XXXI. Országos Makett Kiállításon és Versenyen, Szolnokon, március 18-án.
2023. 03. 20., 11:53
Joe Biden amerikai elnök jóváhagyta az újgenerációs Air Force One, a VC-25B színtervét.
2023. 03. 17., 11:50
A börgöndi Csapatrepülő Parancsnokság parancsnokának intézkedése alapján, a szentkirályszabadjai 87. Közepes Szállítóhelikopter Ezred ezredparancsnoki intézkedésében foglaltak szerint, 1976. szeptember 1-én, Mi-8-as helikopterekkel megkezdte működését a Magyar Néphadsereg légi kutató-mentő készültségi szolgálata, amely 1990. március közepétől már a Magyar Honvédség rendszerében végezte tevékenységét.
2023. 03. 16., 14:24
A Magyar Honvédség Kiss József 86. Helikopterdandár előretolt repülésirányítói (Joint Terminal Attack Controller – JTAC) hajtottak végre „száraz”, azaz fegyverzetalkalmazás nélküli rávezetéseket magyar légtérben, mintegy két óra időtartamban az Amerikai Légierő (USAF) egyik B-52H Stratofortress nehézbombázójával.

  Legfrissebbek most

Befejeződött az Airbus H225M típusú, közepes szállító helikopterek magyar katonai típusalkalmassági vizsgálata. A megrendelt tizenhat többcélú helikopterből kettőt ez év júliusában adnak át az Airbus Helicopters franciaországi, Marignane-i gyártó központjában.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A NATO Kiemelt Éberségi Tevékenységű Többnemzeti Harccsoport olasz század katonái sikeres aknavető és tüzérségi éleslövészetet hajtottak végre a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.