2023. 11. 30. csütörtök
András, Andor
: 380 Ft   : 347 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

VIDEÓ - Hősi halált halt ejtőernyősökre emlékeztek

VIDEÓ - Hősi halált halt ejtőernyősökre emlékeztek
JETfly  |  2022. 04. 19., 14:32
VIDEÓ - Hősi halált halt ejtőernyősökre emlékeztek

A Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége (MEBSZ) - mint minden évben - idén is több budapesti helyszínen és a Veszprém melletti Jutaspusztán emlékezett meg az 1941. április 12-i ejtőernyős katasztrófa áldozatairól, valamint az 1952-ben kivégzett Kiss Zoltán századosról.

Nyolcvanegy évvel ezelőtt, felszállás közben zuhant le a magyar légierő Savoia Marchetti SM–75 típusú repülőgépe. A délvidéki bevetésre induló gép fedélzetén tartózkodó ejtőernyősök és a repülőgép személyzetének nagy része azonnal életét vesztette, huszan haltak meg a szerencsétlenségben.

A megemlékezés Kiss Zoltán százados, posztumusz alezredes emléktáblájánál kezdődött, ahol repülősök, veterán ejtőernyősök, családtagok, valamint tisztelői gyűltek össze a Rákoskeresztúri Temető 298-as parcellájánál. Kiss Zoltán - aki 1938-ban és 1948-ban is a magyar katonai ejtőernyőzés alapító tagja volt, - 1952-ben vált koncepciós per áldozatává. A megemlékezésen többek között részt vett Makray Katalin asszony, akinek édesapja, vitéz Makray Ferenc a pápai ejtőernyős ezred századosaként szolgált.

A rendezvény a Fiumei úti Sírkert 52-es Hősök parcellájában, vitéz Bertalan Árpád őrnagy, posztumusz alezredes sírjánál folytatódott, ahol – többek között - Félhelyesné Zubornyák Judit, vitéz Bertalan Árpád unokája, Móczár Gábor a Nemzeti Örökség Intézet főigazgatója, Sánta Gábor ezredes, az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár parancsnoka, valamint Hajnal István ezredes, az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred parancsnoka rótta le kegyeletét.

A fővárosi megemlékezés-sorozat a Farkasréti temetőben zárult, ahol az 1941. április 12-i jutaspusztai tragédia repülős áldozataira, Bene László posztumusz századosra és Kelemen Károly századosra emlékeztek a résztvevők, akik ezt követően fejet hajtottak Sáray Bertalan nyugállományú ejtőernyős ezredes emléke előtt, akinek meghatározó szerepe volt az ejtőernyős fegyvernem második világháború utáni újjászervezésében.

A megemlékezés délután az egykori tragédia helyszínén, Jutaspusztán folytatódott. Az itteni eseményen részt vett és beszédet mondott: Porga Gyula, Veszprém Megyei Jogú Város Polgármestere, Sándor Zsolt vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese, Soós Lajos nyá. alezredes, a Veterán Repülők és Ejtőernyősök Veszprémi Egyesületének elnöke.

A rendezvényen lerótták kegyeletüket a repülő és ejtőernyős szakma vezetői, képviselői is: többek között Koller József dandártábornok, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka, Sáfár Albert dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar, dékáni hivatal, szervezési igazgatója, Boldizsár Gábor ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Oktatási, Tudományszervező és Kulturális Főosztályának vezetője, a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége elnöke, Sánta Gábor ezredes, az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár Parancsnoka, Hajnal István ezredes, az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred parancsnoka, Kaszab Zoltán főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa, valamint Félhelyesné Zubonyai Judit vitéz Bertalan Árpád őrnagy unokája.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 08., 13:34
2023. október 6-án a Saab - mielőtt átadná a Svéd Fegyveres Erők részére - leszállította az FMV-nek (Svéd Védelmi Beszerzési Hivatal) üzemeltetési tesztelésre az első sorozatgyártású Gripen E típusú harci repülőgépet.
2023. 11. 02., 14:26
Az AIR DEFENDER 2023 nemzetközi NATO hadgyakorlaton a résztvevő 25 nemzet 250 repülőgépe és helikoptere között ott voltak a kecskeméti Gripenek és a Puma harcászati repülő század tagjai is. A magyar kontingens parancsnokával, Molnár Tibor őrnaggyal az Aranysas magazin idézte fel a két hét eseményeit.
2023-11-14 11:04:00
A Hévíz-Balaton Repülőtéren a vadászgépek fogadása, felvezetése, végezetül pedig éjszakai letároláshoz történő felkészítése olyan gördülékenyen zajlott, mintha csak a kecskeméti katonai bázisukon járnánk.
2023-11-13 14:56:44
Idén Magyarország töltötte be a NATO Air Battle Decisive Munitions (ABDM) kezdeményezés elnöki pozícióját. A szervezet nagyszabású őszi ülésén – hazánk mellett – tizenöt NATO tagország képviselői vettek részt Budapesten, október 23–27. között.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 11. 29., 16:35
Megérkezett az új kedvenc a JETfly Webáruházba! Kiváló minőségű softshell dzseki military zöld színben! A termék megrendelhető női és férfi változatban, önmagában vagy felvarrókhoz tépőzárakkal előkészítve!
2023. 11. 22., 15:13
A nemzeti ellenállóképesség erősítése és Magyarország védelme érdekében különleges közös szolgálat kezdődött idén ősszel Veszprémben, ahol november első napjai óta a polgári életben már több évtizeden át bizonyított szakemberek tartalékos katonaként készülnek fel katonai légiforgalmi irányítói feladatokra az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központban (MH LMVIK).
2023. 11. 20., 12:12
Szudán a déli országrész 2011-es kiválásáig és Dél-Szudán néven független állammá alakulásáig Afrika legnagyobb területű országa volt, most „csak” a harmadik.
2023. 11. 20., 12:05
A Magyar Honvédség legújabb haditechnikai eszközei mellett többek között harcászati, illetve tűzszerész bemutatóval várja az érdeklődőket nyílt napján a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kara, december 1-jén.

  Legfrissebbek most

Amikor a repülés szeretetéhez nagysebességű konstrukció párosul, az eredmény igazán lenyűgöző lehet. Ez teljesen igaz a Squadron Foundation szervezetre, amely hosszú évek óta azon dolgozik, hogy üzemképes Lim-2-es repülőgépet varázsoljanak a lengyel égboltra.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Az F-16-osok nem rendelkeznek beépített beszállólétrával, ami problémát jelenthet a jövőbeni műveletek során olyan helyszíneken, ahol korlátozott a földi támogatás. Mutatjuk az innovációs ötleteket!