2023. 10. 04. szerda
Ferenc
: 388 Ft   : 370 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Újra Pápán Az Ég Katonái!

Újra Pápán Az Ég Katonái!
JETfly  |  2020. 02. 25., 11:56
Újra Pápán Az Ég Katonái!

Tisztelt Olvasóink! A közösségi oldalon olvastuk, hogy az augusztusi felújítás után, ismét Pápán dolgoznak Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület tagjai. Megkerestük a Pápán élő Petrovics Olivért, aki tavaly került a Csapatba. Az ő ötlete volt a mostani munka.

JETfly: Szia Olivér! A JETfly és az olvasók nevében is szeretettel köszöntünk abból az alkalomból, hogy először nyilatkozol nekünk! Hogyan kerültél kapcsolatba Az Ég Katonáival?

Olivér: Sziasztok! Én is köszöntelek benneteket, és a kedves Olvasókat is! Tavaly az év első felében beszéltem először Robival. Addig csak az interneten, és a JETfly-on  követtem a munkáját, és vele együtt az egyesület tevékenységét. Egyik tavaszi beszélgetésünk során, feltette a kérdést, lejönnék-e májusban a toborzóra? Természetesen igent mondtam és elmentem Kecelre. Rabul ejtett a hely, a gyermekkori emlékek, a csapat és Robi szerint a próba munkám is rendben volt! Innen már csak a jelentkezési lap kitöltése és az elnökség pozitív elbírálása kellett.

JETfly: Tudomásunk szerint, édesapád dolgozott repülőműszakiként Pápán. Innen a vadászgépek szeretete?

Olivér:Jól tudjátok, bár a pontos megnevezés: SHM - sárkány-hajtómű-mechanikus. 

A vadászgépek szeretete is ebből ered, a mondás szerint, akit a “kerószag” megcsapott egy életre a rabja lesz! Már az óvodában is a legmagasabb mászóka tetejéről csodáltam, az akkor még ezüst nyilakat, majd később testközelből már tereptarkán jöttek az első olyan élmények, melyek még közelebb hozták hozzám a vadászgépeket.

Petrovics Olivér

JETfly: Simon Robitól tudjuk, hogy az elnökség téged bízott meg, egy nem mindennapi feladattal: A te vezetéseddel újítjátok fel a 1418-as oldalszámú MiG-21U repülőgépet, amit a szegedi Nemzetközi Repülőnapon fogtok elnevezni Dr. Magyari Béla mérnök ezredes Úrról! Mit éreztél a felkéréskor?

Olivér:Így van, hatalmas megtiszteltetésnek érzem, ami hatalmas felelősséget is jelent, ezen kívül váratlanul ért, mivel még egy éve sem vagyok tagja a csapatnak.

JETfly: Honnan jött a gondolat, hogy a 9307-es MiG-21-est is megszépítsétek?

Olivér:A tavalyi pápai bajtársi találkozó alkalmával fogalmazódott meg bennem a dolog. Sajnos a találkozón kiállított MiG-21-es nem volt közelről megtekinthető és a fülkébe sem lehetett beülni, pedig érezhetően lett volna erre igény! Arra gondoltam, jövőre lesz a 20 éves jubileuma a pápai ezred megszűnésének, 15 éve húzták le a zászlót Taszáron is, valamint a típust is 20 éve állították le, ezért jó lenne jövőre méltón emlékezni! Ehhez kell az érezhető/tapintható történelem. Még a találkozó keretein belül beszélgettem erről Negyedi János alezredes Úrral, aki támogatásáról biztosított. A bázis parancsnoksága is támogatja a kezdeményezést, ami ezúton is szeretnék megköszönni!

JETfly: Mi lesz a munka menete, kiktől kaptok segítséget?

Olivér:Mivel a gép az elmúlt több mint 20 évet a szabad ég alatt töltötte, ruhája megkopott, de szerencsére szerkezetileg egyben van.

Sikerült a Bázisparancsnokság jóvoltából egy fedezékben elhelyezni, így már nincs kitéve az elemeknek. Az állapotfelmérés során csupán apróbb problémák merültek fel, melyek nagy részét már sikeresen orvosoltuk. 179db csavar hiányzott, törött volt a páncélüveg, áramvonalazó lemezeket kellett igazítani, a rgv. fülkét kellett takarítani, ezen kívül a jelentős mennyiségű darázsfészket kellett eltávolítani. Ezek után jött egy alapos mosás a pápai RBSZ, és ÜZA kollégák segítségével, itt szeretném megköszönni Balogh Attila főtörzsőrmester Úr, Madarász Károly törzsőrmester Úr, és Negyedi János alezredes Úr segítségét. Február 22-én, szombaton, Az Ég Katonái és barátaik – Szőke Sándor és Fekete László - lecsiszolták a gépet, már a festést előkészítve.

JETfly: Mikorra szeretnétek végezni vele?

Olivér: A jubileumi bajtársi találkozóra mindenképpen szeretnénk látogatható állapotba hozni, mivel a típus kivonás jubileumának kapcsán Taszárról és Kecskemétről is várunk vendégeket!

JETfly: Mivel tied a 1418-as projekt vezetése, kérlek, néhány mondatban mondd el, hogy áll a felújítás?

Olivér:Jelenleg a rgv. fülkék felújítása van folyamatban, ami a katapultülések, műszerfalak, oldalelemek, fülketetők, és magukat a fülketereket jelenti. Akik követnek minket a közösségi oldalon, ők már láthattak pár szép momentumot ezekről a munkákról. Ezek után a repülőgép külső megszépülésén fogunk dolgozni... sok a feladat még! Március elején folytatjuk!

JETfly: Köszönjük szépen azt, hogy rendelkezésünkre álltál! Minden jót nektek a gépek felújításához és az év további feladatainak elvégzéséhez!

Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület tervei alapján elkészült, új MiG-21-es pólók már rendelhetőek a JETfly Webáruházban! Az alábbi képre kattintva a teljes pólókínálat megtekinthető!

Forrás: Az Ég Katonái

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023. 09. 19., 15:09
A bolgár védelmi minisztérium 9,55 millió euró értékű szerződést írt alá a lengyel Wojskowe Zaklady Lotnicze Nr. 2-vel (2. számú Légijármű Javító Üzem). Az augusztus 11-én bejelentett megállapodás a Bolgár Légierő MiG-29-es vadászgépeinek hat hajtóműve javítására vonatkozik.
2023. 09. 14., 15:57
2023. szeptember 14-én terjedt el a repülős oldalakon az a Franciaországban készült fotó, melyen az első horvát részre leszállítandó Dassault Rafale vadászbombázó látható.
2023-09-18 14:15:39
Az MH 47. Bázisrepülőtér alkalmazottjai, illetve a dolgozók családtagjai és barátai számára tartottak színes programokkal tarkított családi napot a pápai katonai repülőtéren, szeptember 16-án, szombaton.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 10. 03., 12:10
A 175 éves Magyar Honvédség évfordulója előtt tisztelegtek azok az ejtőernyősök, akik szeptember végén 175 ugráson vettek részt Szolnokon, a szandai réten.
2023. 10. 02., 10:51
2013. szeptember 7-én szerencsétlenül járt az afgán légierő egyik MD 530F helikoptere. A súlyos sérülést szenvedett kétfős személyzet mentését amerikai erők hajtották végre, és a műveletet magyar helikopteresek biztosították a levegőből.
2023. 09. 28., 09:34
Dr. Marjan Cencen budapesti szlovén nagykövet tett látogatást az MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál Szolnokon, hogy személyesen is köszönetet mondjon a Szlovéniát ért, egyik legnagyobb természeti katasztrófa során kapott magyar segítségnyújtásért.
2023. 09. 27., 10:50
A HadERŐ című műsor újabb epizódjában kicsit közelebbről is megismerkedhetünk az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál települő Dassault Falcon 7X típussal.

  Legfrissebbek most

2023. október 2-án, hétfőn a Francia Légierő Mont-de-Marsan légibázisán zajlott le az a hivatalos ceremónia, melynek keretein belül átadták az első Rafale-t Horvátország részére.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Véget ért a leendő EUFOR parancsnok és törzse, valamint a magyar parancsnoki évhez kapcsolódó képességek (például támogató, tűzszerész, MEDEVAC) szakállománya részére tartott békeműveleti célfelkészítés szeptember 29-én.