2023. 03. 26.
Emánuel
: 388 Ft   : 362 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Újra Pápán Az Ég Katonái!

Újra Pápán Az Ég Katonái!
JETfly  |  2020. 02. 25., 11:56
Újra Pápán Az Ég Katonái!

Tisztelt Olvasóink! A közösségi oldalon olvastuk, hogy az augusztusi felújítás után, ismét Pápán dolgoznak Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület tagjai. Megkerestük a Pápán élő Petrovics Olivért, aki tavaly került a Csapatba. Az ő ötlete volt a mostani munka.

JETfly: Szia Olivér! A JETfly és az olvasók nevében is szeretettel köszöntünk abból az alkalomból, hogy először nyilatkozol nekünk! Hogyan kerültél kapcsolatba Az Ég Katonáival?

Olivér: Sziasztok! Én is köszöntelek benneteket, és a kedves Olvasókat is! Tavaly az év első felében beszéltem először Robival. Addig csak az interneten, és a JETfly-on  követtem a munkáját, és vele együtt az egyesület tevékenységét. Egyik tavaszi beszélgetésünk során, feltette a kérdést, lejönnék-e májusban a toborzóra? Természetesen igent mondtam és elmentem Kecelre. Rabul ejtett a hely, a gyermekkori emlékek, a csapat és Robi szerint a próba munkám is rendben volt! Innen már csak a jelentkezési lap kitöltése és az elnökség pozitív elbírálása kellett.

JETfly: Tudomásunk szerint, édesapád dolgozott repülőműszakiként Pápán. Innen a vadászgépek szeretete?

Olivér:Jól tudjátok, bár a pontos megnevezés: SHM - sárkány-hajtómű-mechanikus. 

A vadászgépek szeretete is ebből ered, a mondás szerint, akit a “kerószag” megcsapott egy életre a rabja lesz! Már az óvodában is a legmagasabb mászóka tetejéről csodáltam, az akkor még ezüst nyilakat, majd később testközelből már tereptarkán jöttek az első olyan élmények, melyek még közelebb hozták hozzám a vadászgépeket.

Petrovics Olivér

JETfly: Simon Robitól tudjuk, hogy az elnökség téged bízott meg, egy nem mindennapi feladattal: A te vezetéseddel újítjátok fel a 1418-as oldalszámú MiG-21U repülőgépet, amit a szegedi Nemzetközi Repülőnapon fogtok elnevezni Dr. Magyari Béla mérnök ezredes Úrról! Mit éreztél a felkéréskor?

Olivér:Így van, hatalmas megtiszteltetésnek érzem, ami hatalmas felelősséget is jelent, ezen kívül váratlanul ért, mivel még egy éve sem vagyok tagja a csapatnak.

JETfly: Honnan jött a gondolat, hogy a 9307-es MiG-21-est is megszépítsétek?

Olivér:A tavalyi pápai bajtársi találkozó alkalmával fogalmazódott meg bennem a dolog. Sajnos a találkozón kiállított MiG-21-es nem volt közelről megtekinthető és a fülkébe sem lehetett beülni, pedig érezhetően lett volna erre igény! Arra gondoltam, jövőre lesz a 20 éves jubileuma a pápai ezred megszűnésének, 15 éve húzták le a zászlót Taszáron is, valamint a típust is 20 éve állították le, ezért jó lenne jövőre méltón emlékezni! Ehhez kell az érezhető/tapintható történelem. Még a találkozó keretein belül beszélgettem erről Negyedi János alezredes Úrral, aki támogatásáról biztosított. A bázis parancsnoksága is támogatja a kezdeményezést, ami ezúton is szeretnék megköszönni!

JETfly: Mi lesz a munka menete, kiktől kaptok segítséget?

Olivér:Mivel a gép az elmúlt több mint 20 évet a szabad ég alatt töltötte, ruhája megkopott, de szerencsére szerkezetileg egyben van.

Sikerült a Bázisparancsnokság jóvoltából egy fedezékben elhelyezni, így már nincs kitéve az elemeknek. Az állapotfelmérés során csupán apróbb problémák merültek fel, melyek nagy részét már sikeresen orvosoltuk. 179db csavar hiányzott, törött volt a páncélüveg, áramvonalazó lemezeket kellett igazítani, a rgv. fülkét kellett takarítani, ezen kívül a jelentős mennyiségű darázsfészket kellett eltávolítani. Ezek után jött egy alapos mosás a pápai RBSZ, és ÜZA kollégák segítségével, itt szeretném megköszönni Balogh Attila főtörzsőrmester Úr, Madarász Károly törzsőrmester Úr, és Negyedi János alezredes Úr segítségét. Február 22-én, szombaton, Az Ég Katonái és barátaik – Szőke Sándor és Fekete László - lecsiszolták a gépet, már a festést előkészítve.

JETfly: Mikorra szeretnétek végezni vele?

Olivér: A jubileumi bajtársi találkozóra mindenképpen szeretnénk látogatható állapotba hozni, mivel a típus kivonás jubileumának kapcsán Taszárról és Kecskemétről is várunk vendégeket!

JETfly: Mivel tied a 1418-as projekt vezetése, kérlek, néhány mondatban mondd el, hogy áll a felújítás?

Olivér:Jelenleg a rgv. fülkék felújítása van folyamatban, ami a katapultülések, műszerfalak, oldalelemek, fülketetők, és magukat a fülketereket jelenti. Akik követnek minket a közösségi oldalon, ők már láthattak pár szép momentumot ezekről a munkákról. Ezek után a repülőgép külső megszépülésén fogunk dolgozni... sok a feladat még! Március elején folytatjuk!

JETfly: Köszönjük szépen azt, hogy rendelkezésünkre álltál! Minden jót nektek a gépek felújításához és az év további feladatainak elvégzéséhez!

Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület tervei alapján elkészült, új MiG-21-es pólók már rendelhetőek a JETfly Webáruházban! Az alábbi képre kattintva a teljes pólókínálat megtekinthető!

Forrás: Az Ég Katonái

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 07., 15:52
A HUNOR - Magyar Űrhajós Program egy orvossal és három mérnökkel kezdi meg a kétéves kiképzését Magyarország újonnan felállított hivatásos űrhajósállományának – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium március 7-én, kedden.
2023. 03. 07., 15:05
2023. március 7-én a déli órákban, kötelékrepülés közben összeütközött az Olasz Légierő két SIAI-Marchetti S-208M típusú kiképző repülőgépe, személyzetük életét vesztette a katasztrófa során.
2023. 02. 17., 14:18
2021-es hírek szerint a ghánai parlament rábólintott arra a közel 111 millió eurós beszerzésre, melynek keretein belül hat példányt vásárolnak az Aero Vodochody új L-39NG típusából. Előrelépés azóta sincs az ügyben.
2023. 02. 16., 14:49
2022 decemberében kaptak szárnyra azok a hírek, mely szerint a Görög Légierő használt C-130J Hercules közepes, katonai szállító repülőgépeket kíván beszerezni a kiöregedő C-130B és C-130H változatok helyére.
2023-03-14 11:44:40
Június 1-től heti hétre növeli járatai számát Budapest és Dubaj között az Emirates. Emellett számos, a magyar utazók körében is népszerű útvonalon bővít a világ legnagyobb nemzetközi légitársasága, és újabb desztinációkon állnak forgalomba az A380-as óriásgépek.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 22., 13:17
Különleges túranapot szervezett a Hajagi Természetvédő és Szabadidő Egyesület (HATESZ) a 2023 Európa Kulturális Fővárosa Veszprém programsorozat keretében március 11-én.
2023. 03. 22., 10:03
A Wizz Air, Európa leggyorsabban növekvő és legfenntarthatóbb légitársasága budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy újabb géppel bővül itthoni flottája.
2023. 03. 21., 14:34
Összesen 463 darab makettet láthattak az érdeklődők a XXXI. Országos Makett Kiállításon és Versenyen, Szolnokon, március 18-án.
2023. 03. 20., 11:53
Joe Biden amerikai elnök jóváhagyta az újgenerációs Air Force One, a VC-25B színtervét.

  Legfrissebbek most

Újabb friss hír az L-39NG kapcsán, hiszen az Aero Vodochody repülőgépgyár új gyártósort indított az új kiképző repülőgép számára. Az összeszerelő soron a repülőgép törzsét szerelik össze, a termelési kapacitása a tervek szerint évente legfeljebb 24 darab lesz és több mint 100 embert fog foglalkoztatni.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A NATO Kiemelt Éberségi Tevékenységű Többnemzeti Harccsoport olasz század katonái sikeres aknavető és tüzérségi éleslövészetet hajtottak végre a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.