2024. 02. 29. csütörtök
: 391 Ft   : 362 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Többnemzeti Helikopter Kiképző Központ alakult

Többnemzeti Helikopter Kiképző Központ alakult
honvedelem.hu  |  2023. 12. 08., 11:18
Többnemzeti Helikopter Kiképző Központ alakult

Magyar parancsnok-helyettessel 2024. január 1-jével kezdi meg működését a Multinacionális Helikopter Kiképző Központ, amelyet 14 európai ország támogatásával az Európai Védelmi Ügynökség hozott létre.

A múlt héten tartották az Európai Védelmi Ügynökség (European Defence Agency - EDA) által megalakított Többnemzeti Helikopter Kiképző Központ (Multinational Helicopter Training Centre - MHTC) hivatalos megnyitó ünnepségét a Sintra Légi Bázison, Portugáliában.

A Magyar Honvédség 2009-ben csatlakozott az EDA helikopter kiképzési programjaihoz először szakmai felügyelőként, majd 2012-től aktív résztvevőként. Az MHTC felállításáról az EDA Irányító Testülete döntött. A kidolgozói és harmonizációs folyamat végén 2022. június 28-án 14 ország védelmi minisztere írta alá annak technikai egyezményét.

A 2023. november 28-án megrendezett ünnepségen a tagállamok magas rangú diplomata és katonai képviselői között részt vett Helena Carreiras, portugál védelmi miniszter, Jiří Šedivý, az EDA főigazgatója, dr. Fábián Emília, Magyarország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete és dr. Koller József dandártábornok, a Magyar Honvédség Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka is.

Az EDA főigazgató beszédében hangsúlyozta, hogy az MHTC két stabil lábon áll, hiszen a legmagasabb szintű képzést nyújtó Helikopter Harcászati Oktató Képzés (HTIC) háromhetes repülő fázisát – 2021-től legalább 2026-ig – a Magyarországi alközponton, a pápai bázisrepülőtéren szervezik.

Az MHTC parancsnokhelyettese, Szili Zoltán alezredes elmondta: óriási megtiszteltetés számára, hogy a magyar légierő képviselőjeként részt vehet a szervezet munkájában. Szili alezredes kiemelte, hogy az EDA helikopter programjai eddig is meghatározó szerepet töltöttek be a magyar forgószárnyas szakmai képzésben, melyek a nemzeti harcászati képzésünk alapját képezik, továbbá hozzájárulnak az MH Kiss József 86. Helikopterdandár bázisán üzemeltetett THALES harcászati szimulátor oktatók képzéséhez is. Az így kialakított rendszerben katonai repülőink magas színvonalon készülhetnek fel a nemzetközi műveletekre. Az alezredes hozzátette, örül annak, hogy magyar fogószárnyas szakértők is hozzájárulhatnak az európai helikopter képesség erősítéséhez.

Az MHTC rendeltetése, hogy magas szintű helikopter kiképzést biztosítson az európai országok számára, valamint elősegítse a helikopterek interoperabilitását és a helikopter személyzetek felkészültségét a különböző műveleti környezetekben. A központ rendszeresen szervez helikopter gyakorlatokat, tanfolyamokat és szimpóziumokat, amelyek során a résztvevők a modern hadviselés és a műveletek taktikáját, technikáját és eljárásait sajátítják el.

A nemzetközi törzs jelenleg portugál, magyar, svéd, holland és német szakértőkből áll, akik arra törekszenek, hogy az EDA által indított programokat további fejlesszék és korszerűsítsék.

Az ünnepség végén a portugál légierő rövid képesség bemutatót tartott, amelyen egy AW-119 Koala és egy EH-101 Merlin típusú helikopter vett részt.

További fotók a linkre kattintva érhetőek el!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 15., 11:20
A II. világháború vége felé számos olyan konstrukció született, amely már a kelet-nyugati szembenállás során állt hadrendbe. Jó példa erre a kéthajtóműves brit bombázó, amely kortársaitól eltérően hosszú és sikeres karriert futott be.
2024. 02. 07., 16:28
Mint ahogy arról már lapunkon is beszámoltunk, 2024. február 4-8. között védelmi ipari szakkiállítást rendeznek Rijádban, ahol a legnagyobb repülőgépgyártó vállalatok is jelen vannak. A Boeing kapcsán az új F-15EX értékesítéséről is vannak friss információk.
2024. 02. 06., 16:32
A Brit Királyi Légierő pilótaképző rendszere a közelmúltban többször is a hírek szereplője volt: most a képzés fő platformjának tekinthető BAE Systems Hawk T2 flottáról láttak napvilágot friss hírek.
2024-02-22 15:17:46
Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár adott otthont annak az alapszintű légi vezetés és irányítás tanfolyamnak, amelyet a kalkari Német Légierő Műveleti Parancsnokság NATO akkreditált kiképző központja, valamint az MH Légierő Parancsnokság közösen szervezett.
2024-02-15 10:08:00
Közzétette 2023-as pénzügyi jelentését az Airbus, amely szerint a toulouse-i székhelyű repülőgépgyártó az elmúlt évben 735 repülőgépet adott át az ügyfeleknek, a vállalatcsoport árbevétele 65,4 milliárd euró volt, 11 százalékkal több, mint egy évvel korábban.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 02. 28., 10:59
Folyamatosan zajlik a H225M helikopter típusra történő átképzés az MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál: február 28-án újabb hajózók kezdték meg a gyakorlati repülőkiképzésüket a típuson.
2024. 02. 27., 10:57
A 737-300 és társai nagy népszerűségnek örvendtek a maguk idejében, számos példányuk napjainkban is szolgálatban van.
2024. 02. 23., 16:13
Kecskemétre látogatott a PzH 2000-es önjáró lövegekre szerződött állomány
2024. 02. 23., 09:21
A gépet a brit Beagle Aircraft tervezte, de a cég, amely kutyafajtákról nevezte el típusait, 1969-ben megszűnt és már azelőtt átadta a jogokat a skót Scottish Aviation-nek, hogy egyetlen gépet is legyártott volna.

  Legfrissebbek most

Márciustól H145M típusú helikopterrel biztosítja a Magyar Honvédség a légi kutató-mentő szolgálatot az ország nyugati részén. A feladat legmagasabb szintű ellátásához szükséges tudás megszerzéséhez a kijelölt állomány speciális kiképzésen vett részt február 12-20-a között között az MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Egyik új büszkeségünket, a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművet először a Magyar Honvédségben rendszeresítik – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a tatárszentgyörgyi gyakorló- és lőtéren, február 27-én, kedden.