2024. 04. 18. csütörtök
Andrea, Ilma
: 394 Ft   : 369 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Képgaléria: 25 éve a NATO-ban, ünnepség Tatán

Képgaléria: 25 éve a NATO-ban, ünnepség Tatán
JETfly  |  2024. 03. 13., 12:52
Képgaléria: 25 éve a NATO-ban, ünnepség Tatán

25 éve, 1999. március 12-én csatlakozott Magyarország az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez: a jubileum kapcsán földi és légi bemutatókkal tarkított ünnepséget rendeztek Tatán, az MH Klapka György 1. Páncélosdandár alakulatánál, ahol beszédet mondott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter. Mutatjuk a helyszíni fotókat!

Magyarország NATO-csatlakozásának 25. és a NATO fennállásának 75. évfordulója alkalmából rendezték meg az említett, központi ünnepséget Tatán, ahol Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter ünnepi beszédét megelőzően - első programelemként - megtekinthetőek voltak a Magyar Honvédség újonnan beszerzett, modern harcjárművei (pl. PzH 200 önjáró löveg, Gidrán harcjármű, Leopard 2A7HU harckocsi) statikus kiállítás keretein belül.

Képgaléria megtekintése (76 db kép)
A PzH 2000 önjáró löveg is megtekinthető volt a statikus soron (Fotó: Szúh József)

Képgaléria megtekintése (76 db kép)
A program részeként egy összetett dinamikus programot láthattak a helyszínre érkezők (Fotók: Szúh József)

Képgaléria megtekintése (76 db kép)
A program forgószárnyas résztvevői: H225M és Mi-17 (Fotó: Lakatos Attila)

Az esemény ezt követően a szomódi lőtéren folytatódott, a sajtó képviselői megtekinthették a magyar vezetésű - horvát és olasz katonákat is felvonultató - NATO-kötelék éleslövészettel tarkított dinamikus harcjármű-bemutatóját. A scenario, melyben a földi eszközök mellett szerepet kapott egy drón, egy JAS 39C Gripen harci repülőgép, egy H225M típusú, közepes, többcélú forgószárnyas és egy Mi-17-es szállító helikopter is, megmutatta, hogy egy ellenséges támadás esetén, hogyan képes a Magyar Honvédség együttműködni szövetséges partnereivel szárazföldön és levegőben egyaránt.

Képgaléria megtekintése (76 db kép)
25 éve a NATO-ban! (Fotó: Lakatos Attila)

Képgaléria megtekintése (76 db kép)
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke (Fotó: Lakatos Attila)

A keddi program zárásaként Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter mondta el köszöntő beszédét, melyet az alábbiakban idézünk fel: 

"Magyarország NATO-tagsága a magyar biztonság szempontjából "más minőséget" jelent - hangsúlyozta. Szalay-Bobrovniczky Kristóf emlékeztetett arra, hogy 1999-ben Magyarország csatlakozott az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez, amely a világ legnagyobb és legsikeresebb védelmi szövetsége. Hozzátette: a magyar emberek életének, vagyonának biztonsági garanciáját a Magyar Hadsereg mellett és afölött a NATO jelenti. A miniszter rámutatott, hogy az elmúlt 25 évben rengeteg minden történt, de különösen az elmúlt két év alapján jelenthető ki, hogy a NATO működik. A szervezet olyan hiteles elrettentő erőt jelent, amely a szövetség bármely kihívóját visszatartja fellépésével, és ez nagyon fontos Magyarország számára - mondta. Szalay-Bobrovniczky Kristóf kijelentette: Magyarország a NATO elismert és megbecsült tagja. Ez azért van, mert a nemzet és a kormány mindent megtesz azért, hogy az ország "pénzügyi és katonai képességeket tekintve is ne kivegyen, hanem betegyen." Az elmúlt 25 év nagyrészt erről szólt: a Magyar Hadsereg átalakult, eszközeit és képességeit lecserélte és modernizálta, 21. századi, nagyrészben digitális, NATO-kompatibilis rendszerek váltották fel a régi elavult elemeket - közölte. A miniszter megjegyezte, hogy Magyarország, teljesítve a szövetség elvárását, tavaly GDP-je két százalékát fordította védelmi költségvetésére. Ennek a pénznek több mint 20 százalékát, a NATO elvárását szintén meghaladva, haderőfejlesztésre fordította. Szólt arról is, hogy Magyarország rendkívül aktív a nemzetközi együttműködésekben, és missziós tevékenysége is komoly: részt vesz a legnagyobb szárazföldi békefenntartó küldetésben a KFOR tagjaként, ellátja a balti államok és Szlovénia, valamint ideiglenesen Szlovákia légtérvédelmét."

Képgaléria megtekintése (76 db kép)
A jubileum kapcsán Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter mondott beszédet (Fotó: Lakatos Attila)

 

A fotókat köszönjük Lakatos Attilának és Szúh Józsefnek, a meghívót pedig a Honvédelmi Minisztérium Sajtó Osztályának!

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 28., 14:43
Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.
2024. 03. 27., 16:19
20 évvel ezelőtt, 2004. március 16-án érkezett meg Olaszországba két F-104 Starfighter kíséretében az első Eurofighter Typhoon. A jeles évforduló alkalmából nem maradhatott el egy jubileumi festésű példány bemutatása sem.
2024-04-11 09:56:47
2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024-03-21 13:58:05
Modern helikopterek váltják a régi eszközöket a Magyar Honvédség kutató-mentő szolgálatában – jelentette be a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf hozzátette: a napokban a régi típusú Mi-17-es helikoptereket a modern H145M forgószárnyasok váltották fel.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 18., 14:17
A nemzeti fegyverzeti igazgató azt is elmondta, a KC–390-es Millennium első példánya egy többhetes tesztelési, validációs időszakra érkezett Magyarországra, a két megrendelt gép jövőre már Kecskeméten szolgál.
2024. 04. 17., 12:19
Életek múlhatnak a helikopter-karbantartó munkáján.
2024. 04. 15., 14:35
A Magyar Honvédség légi kutató-mentő szolgálata - H145M típusú helikopterrel - is részt vett egy, Martonvásár környékén eltűnt kisrepülőgép keresésében, április 13-án, szombaton.
2024. 04. 11., 13:55
Az idei évben is az EUFOR Althea művelet parancsnoki teendőit ellátó nemzet, vagyis 2024-ben Magyarország biztosítja a bosznia-hercegovinai békemisszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét.

  Legfrissebbek most

Mint ahogy arról már közösségi oldalunkon is beszámoltunk, 2024. április 8-18. között rendezik meg a Görög Légierő Andravida légibázisán az INIOCHOS 2024 nemzetközi hadgyakorlatot. Olvasóinknak most az első spotter napról mutatunk fotókat!

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A Huntington Ingalls Industries newport news-i hajógyárában a közelmúltban kezdték el a befejezéséhez közeledő USS John F. Kennedy (CVN 79) nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó elektromágneses katapultjainak tesztelését.