2024. 07. 22. hétfő
Magdolna
: 390 Ft   : 358 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Boldog születésnapot, Bandi bácsi!

Boldog születésnapot, Bandi bácsi!
JETfly  |  2018. 09. 04., 11:28

A kilencvenöt éves Frankó Endre nyugállományú főhadnagy születésnapját ünnepelték a Gaudiopolis Békásmegyeri Evangélikus Szeretetházban szeptember 3-án. A legendás második világháborús Puma vadászrepülő-osztály pilótáját dr. Papp Ferenc ezredes is felköszöntötte.

A HM Társadalmi Kapcsolatokat Koordináló Főosztály vezetője a szeretetház könyvtárában miniszteri emléklappal és A Magyar Légierő 100 éve, 1918–2018 című könyvvel ajándékozta meg Bandi bácsit. A köszöntésen részt vett Hochstein András is, aki szinte „örökbefogadott fiának” tekinti a pilótát.

Bandi bácsi 1923. szeptember 2-án született Egerben. A repülést idősebb fiútestvére, László által szerette meg, aki egy légi harcot követően eltűnt. A két fiú minden hétvégén gyalog vagy biciklivel tette meg az Eger-Gyöngyös ötven kilométeres útvonalat. Frankó Endre 1942-ben jelentkezett a Repülő Akadémiára.

dsc0026.jpg

A nyugállományú főhadnagy nagyon büszke arra, hogy 1944 novemberében bekerült a Pumákhoz. A Puma vadászrepülő-osztály tagjaként hazánk felett több alkalommal is harcolt a Magyarországot támadó amerikai bombázó- és vadászrepülőgépek ellen. 1945 májusában amerikai hadifogságba esett, de ugyanezen év karácsonyára már hazatérhetett. Ahogy fogalmazott, a második világháború legszebb pillanata az volt, mikor befejeződött. 1956-ban felvették a Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Kar levelező tagozatára. Mérnöki pályafutása alatt egyebek mellett az ő tervei alapján épült meg a jánoshegyi Libegő is. A ’70-es években tíz évig Indiának tervezett hasonló kötött drótkötélpályás közlekedést és teherszállítást: évente több hónapot töltött kint, és irányította az építkezéseket.

Bandi bácsi életét a repülés szeretete kísérte végig: nem a repülési eszköz, hanem a repülés élteti és érdekli mind a mai napig. Idén augusztus 20-án, a légi parádén másodmagával egy kétmotoros, dízeles DA-42-es repülőből csodálhatta Budapestet. Kedvenc étele minden, amiben mák van, szeret borozgatni, de nagy melegben a sört sem utasítja vissza. És mi a titka annak, hogy megéljük a kilencvenötödik életévünket? „Végtelenül egyszerű: nem szabad meghalni” – mondja mosolyogva a Puma század legidősebb pilótája, aki hozzátette: a mai nap csak annyiban különbözött a többitől, hogy megünnepelték, mert „mindennap nem szoktak megköszönteni!”

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 09:26
Újabb két Airbus H225M közepes többcélú helikopter érkezett Magyarországra hétfőn – közölte a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta: a most érkező gépekkel tízre nőtt a Magyar Honvédségben a H225M típusú helikopterek száma.
2024. 07. 01., 09:15
A nyár első hónapja bővelkedett repülős programokban, nem lesz ez másképp júliusban sem: a hónap első szombatján Berekfürdőre várják az érdeklődőket, ahol a felújított 9603-as oldalszámú MiG-21MF-et mutatják be. Mutatjuk a részleteket, mitől is lesz különleges ez a bemutató.
2024. 06. 24., 14:03
„A sikerhez kevés csupán az eszköz és a technika, kell hozzá motivált, tenni akaró állomány elszánt, odaadó parancsnokkal az élén” – fogalmazott köszöntő beszédében Könczöl Ferenc ezredes, az MH Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka az MH 47. Bázisrepülőtér parancsnoki beosztás átadás-átvétele alkalmából rendezett ünnepségen, június 21-én.
2024-07-13 16:00:08
„Az elmúlt napok során egy olyan versenynek lehettünk tanúi, ahol a világ legkiválóbb ejtőernyősei mérték össze felkészültségüket, technikai tudásukat, és elhozták ennek a különleges sportnak az izgalmát, szépségét nekünk” – búcsúzott Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a 46. Ejtőernyős Világbajnokság résztvevőitől a szolnoki RepTárban, július 12-én.
2024-07-07 23:08:03
Vannak katonák, akiket – kis áthallással – bölcső helyett a levegő ringatott. A magyar válogatott tagjai már gyermekkorukat is a reptéren töltötték, vagy fiatalon szerettek bele az ejtőernyőzésbe, a honvédség iránti elköteleződésüket is a sport szeretete inspirálta.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 22., 09:18
Április elsején egy újabb fejezet zárult le a nagygépes repülés történetében. Ezen a napon teljesítette utolsó feladatát a NASA DC-8-as kutató repülőgépe.
2024. 07. 18., 10:40
A nemzetközi légikikötő várhatóan július 18-án éjjel fél egytől ismét fogadja a Debrecenbe érkező és onnan induló járatokat.
2024. 07. 16., 13:52
Véget ért 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság - A „szolnoki szikrázás” a csodálatos színek mellett a fény és árnyék izgalmas játékának megörökítésére is lehetőséget kínált. A fekete-fehér fotók soha el nem múló varázsával.
2024. 07. 12., 16:30
Megérkeztek Pápára, a Magyar Honvédség 47. Bázisrepülőtérre a Jolly Vihar 24 gyakorlaton részt vevő külföldi alakulatok: az Amerikai Légierő 56. és 57. Harci Kutató-mentő Százada.

  Legfrissebbek most

Portugália védelmi minisztere, João Nuno Lacerda Teixeira de Melo, június végén jelentette be, hogy a légierő modernizációjának következő lépéseként az Embraer Super Tucano kiképző és könnyű harci repülőgép új változatát vásárolnák meg.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.