2023. 11. 28. kedd
Stefánia
: 380 Ft   : 347 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Boldog születésnapot, Bandi bácsi!

Boldog születésnapot, Bandi bácsi!
JETfly  |  2018. 09. 04., 11:28

A kilencvenöt éves Frankó Endre nyugállományú főhadnagy születésnapját ünnepelték a Gaudiopolis Békásmegyeri Evangélikus Szeretetházban szeptember 3-án. A legendás második világháborús Puma vadászrepülő-osztály pilótáját dr. Papp Ferenc ezredes is felköszöntötte.

A HM Társadalmi Kapcsolatokat Koordináló Főosztály vezetője a szeretetház könyvtárában miniszteri emléklappal és A Magyar Légierő 100 éve, 1918–2018 című könyvvel ajándékozta meg Bandi bácsit. A köszöntésen részt vett Hochstein András is, aki szinte „örökbefogadott fiának” tekinti a pilótát.

Bandi bácsi 1923. szeptember 2-án született Egerben. A repülést idősebb fiútestvére, László által szerette meg, aki egy légi harcot követően eltűnt. A két fiú minden hétvégén gyalog vagy biciklivel tette meg az Eger-Gyöngyös ötven kilométeres útvonalat. Frankó Endre 1942-ben jelentkezett a Repülő Akadémiára.

dsc0026.jpg

A nyugállományú főhadnagy nagyon büszke arra, hogy 1944 novemberében bekerült a Pumákhoz. A Puma vadászrepülő-osztály tagjaként hazánk felett több alkalommal is harcolt a Magyarországot támadó amerikai bombázó- és vadászrepülőgépek ellen. 1945 májusában amerikai hadifogságba esett, de ugyanezen év karácsonyára már hazatérhetett. Ahogy fogalmazott, a második világháború legszebb pillanata az volt, mikor befejeződött. 1956-ban felvették a Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Kar levelező tagozatára. Mérnöki pályafutása alatt egyebek mellett az ő tervei alapján épült meg a jánoshegyi Libegő is. A ’70-es években tíz évig Indiának tervezett hasonló kötött drótkötélpályás közlekedést és teherszállítást: évente több hónapot töltött kint, és irányította az építkezéseket.

Bandi bácsi életét a repülés szeretete kísérte végig: nem a repülési eszköz, hanem a repülés élteti és érdekli mind a mai napig. Idén augusztus 20-án, a légi parádén másodmagával egy kétmotoros, dízeles DA-42-es repülőből csodálhatta Budapestet. Kedvenc étele minden, amiben mák van, szeret borozgatni, de nagy melegben a sört sem utasítja vissza. És mi a titka annak, hogy megéljük a kilencvenötödik életévünket? „Végtelenül egyszerű: nem szabad meghalni” – mondja mosolyogva a Puma század legidősebb pilótája, aki hozzátette: a mai nap csak annyiban különbözött a többitől, hogy megünnepelték, mert „mindennap nem szoktak megköszönteni!”

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 08., 13:34
2023. október 6-án a Saab - mielőtt átadná a Svéd Fegyveres Erők részére - leszállította az FMV-nek (Svéd Védelmi Beszerzési Hivatal) üzemeltetési tesztelésre az első sorozatgyártású Gripen E típusú harci repülőgépet.
2023. 11. 02., 14:26
Az AIR DEFENDER 2023 nemzetközi NATO hadgyakorlaton a résztvevő 25 nemzet 250 repülőgépe és helikoptere között ott voltak a kecskeméti Gripenek és a Puma harcászati repülő század tagjai is. A magyar kontingens parancsnokával, Molnár Tibor őrnaggyal az Aranysas magazin idézte fel a két hét eseményeit.
2023-11-14 11:04:00
A Hévíz-Balaton Repülőtéren a vadászgépek fogadása, felvezetése, végezetül pedig éjszakai letároláshoz történő felkészítése olyan gördülékenyen zajlott, mintha csak a kecskeméti katonai bázisukon járnánk.
2023-11-13 14:56:44
Idén Magyarország töltötte be a NATO Air Battle Decisive Munitions (ABDM) kezdeményezés elnöki pozícióját. A szervezet nagyszabású őszi ülésén – hazánk mellett – tizenöt NATO tagország képviselői vettek részt Budapesten, október 23–27. között.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 11. 22., 15:13
A nemzeti ellenállóképesség erősítése és Magyarország védelme érdekében különleges közös szolgálat kezdődött idén ősszel Veszprémben, ahol november első napjai óta a polgári életben már több évtizeden át bizonyított szakemberek tartalékos katonaként készülnek fel katonai légiforgalmi irányítói feladatokra az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központban (MH LMVIK).
2023. 11. 20., 12:12
Szudán a déli országrész 2011-es kiválásáig és Dél-Szudán néven független állammá alakulásáig Afrika legnagyobb területű országa volt, most „csak” a harmadik.
2023. 11. 20., 12:05
A Magyar Honvédség legújabb haditechnikai eszközei mellett többek között harcászati, illetve tűzszerész bemutatóval várja az érdeklődőket nyílt napján a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kara, december 1-jén.
2023. 11. 16., 12:26
A közelmúltban zajlott az idei év - légierős szempontból - legfontosabb, a haderőnem minden alakulatát és technikai eszközét megmozgató kiképzési esemény, a Kék Villám IV. gyakorlat, amelynek feladatai és célkitűzései szorosan illeszkednek az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti, országos gyakorlat tematikájába.

  Legfrissebbek most

Amikor a repülés szeretetéhez nagysebességű konstrukció párosul, az eredmény igazán lenyűgöző lehet. Ez teljesen igaz a Squadron Foundation szervezetre, amely hosszú évek óta azon dolgozik, hogy üzemképes Lim-2-es repülőgépet varázsoljanak a lengyel égboltra.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) első délkelet-ázsiai megjelenésére a thaiföldi Defence & Security kiállításon került sor Bangkokban, november elején. A VEX standján meghívott kiállítóként tíz magyar vállalat és a Védelmi Innovációs Kutatóintézet (VIKI) jelenhetett meg.