2024. 02. 29. csütörtök
: 391 Ft   : 362 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Baráti találkozó Taszáron - 2021

Baráti találkozó Taszáron - 2021
honvedelem.hu  |  2021. 06. 21., 11:56
Baráti találkozó Taszáron - 2021

A taszári repülőtér – azaz a Kapos Bázisrepülőtér – 2005-ös bezárása óta évről évre összejönnek baráti találkozóra az egykor ott dolgozók: sorállományúak, polgáriak, tisztek, hajózók, pilóták. A találkozó időpontja mindig a repülőtér alapításának dátuma, november 11-e, azonban a 70., jubileumi évforduló a koronavírus-járvány miatt tavalyról mostanra, június 16-ára csúszott át. Ezen a napon a pandémia ellenére is elég sokan, mintegy kétszáz fő gyűlt össze a taszári polgármesteri hivatal dísztermében, a Veterán Repülők Somogy Megyei Egyesületének meghívására.

Június 16-án tartották meg Taszáron azt a baráti találkozót, melyre menetrend szerint a taszári repülőtér alapításának 2020. november 11-ei, 70. évfordulóján került volna sor. A résztvevők száma ugyan a szervezők szerint bőven alatta volt a szokásosnak – a járványhelyzet miatt –, ám ennek ellenére nagyra értékelték, hogy mintegy 200 fő idézhette fel újra a Kapos Bázisrepülőtér 55 évét.

Mint azt Koppány Zoltán nyugalmazott százados, a szervező Magyar Veterán Repülők Somogy Megyei Egyesület elnöke kérdésünkre felidézte: a baráti találkozók ötlete eredetileg a taszári repülőtér bezárásakor regnáló polgármester, Pataki Sándor ötlete volt, ez vált hagyománnyá az azóta eltelt tizenhat esztendő során.

Az eseményen – Varjas András polgármester és Witzmann Mihály országgyűlési képviselő mellett – jelen voltak a repülőtér egykori parancsnokai is, Kiss Benedek Sándor és Karancz János alezredesek, valamint Kaszper József ezredes.

Lelkesen várják a baráti találkozót mindazok, akik itt teljesítettek valamikor szolgálatot, itt öregedtek meg – árulta el érdeklődésünkre Karancz János nyugállományú alezredes. A tizenhat esztendővel ezelőtt végleg bezárt taszári repülőtér utolsó parancsnoka – aki annak idején az utolsó állománygyűlésen úgy fogalmazott: „a honvédség emelt fővel távozik Taszárról” – arról is beszélt, akkor megtették, amit csak lehetett, de sajnos minden igyekezetük ellenére sem tudták megmenteni a repülőteret és az állományt. Az alezredes egyébként – sorsszszerű véletlen – éppen a repülőtér alapításának évében született. Ahogy a Taszáron szolgáló állomány egy részének, úgy neki is felajánlottak új szolgálati helyet: Veszprémben folytathatta volna parancsnokként, ám ő inkább a nyugdíjat választotta.

Baráti találkozó Taszáron, 2021-ben - Fotók és szöveg: Mészáros József

„Taszáron éltem le életem nagy részét. Itt kezdtem sorkatonaként és innen mentem nyugdíjba parancsnokként – csak azt sajnálom, hogy ez utóbbi kényszerűen, ilyen körülmények között történt” – indokolta az alezredes akkori döntését.

Rajta kívül persze nagyon sokan kezdték katonai pályafutásukat a taszári bázisrepülőtéren – például a szombati baráti találkozón szintén jelenlévő Kilián Nándor vezérőrnagy, a magyar légierő haderőnemi szemlélője. Mint elmondta: 1985-ben Taszáron volt az első otthona ifjú házasként és ott születtek gyermekei is.

Karancz János felidézte, hogy amikor a Kilián Nándor felkerült a törzsbe, ő maga törzsfőnök volt. „Jött Nándi, és megkérdezte: Mit kell itt csinálni? Azt mondtam magamban: na várj csak, mit kell majd még neked csinálni… Már akkor sejtettük, hogy lesz belőle ’valaki’, és nem is hazudtolta meg ezt soha. Korrektségére, segítőkészségére a mai napig emlékszem.” – mondta az alezredes nem kis büszkeséggel a hangjában”- emlékezett vissza.

Az 1950-ben alapított taszári bázisrepülőtér 2005-ben, az amerikai haderő kivonulása után vált üzemen kívüli bázissá – további működtetésére a honvédség nem tartott igényt. Szeptember elsejével feladatait a pápai repülőtér vette át, és az év végéig a honvédség összes eszközét elszállították a bázisról. Bezárásakor csaknem ötszáz magyar katona teljesített ott szolgálatot, kiemelt feladatuk az volt, hogy fogadják a bajba jutott katonai, illetve polgári gépeket, valamint közreműködnek az Irakban tartózkodó magyar katonák számára szükséges utánpótlás biztosításában.

A bázisrepülőtér ma üresen áll, a taszáriak azonban – mondhatni, egy emberként – bíznak a „feltámadásban”.

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 15., 11:20
A II. világháború vége felé számos olyan konstrukció született, amely már a kelet-nyugati szembenállás során állt hadrendbe. Jó példa erre a kéthajtóműves brit bombázó, amely kortársaitól eltérően hosszú és sikeres karriert futott be.
2024. 02. 07., 16:28
Mint ahogy arról már lapunkon is beszámoltunk, 2024. február 4-8. között védelmi ipari szakkiállítást rendeznek Rijádban, ahol a legnagyobb repülőgépgyártó vállalatok is jelen vannak. A Boeing kapcsán az új F-15EX értékesítéséről is vannak friss információk.
2024. 02. 06., 16:32
A Brit Királyi Légierő pilótaképző rendszere a közelmúltban többször is a hírek szereplője volt: most a képzés fő platformjának tekinthető BAE Systems Hawk T2 flottáról láttak napvilágot friss hírek.
2024-02-22 15:17:46
Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár adott otthont annak az alapszintű légi vezetés és irányítás tanfolyamnak, amelyet a kalkari Német Légierő Műveleti Parancsnokság NATO akkreditált kiképző központja, valamint az MH Légierő Parancsnokság közösen szervezett.
2024-02-15 10:08:00
Közzétette 2023-as pénzügyi jelentését az Airbus, amely szerint a toulouse-i székhelyű repülőgépgyártó az elmúlt évben 735 repülőgépet adott át az ügyfeleknek, a vállalatcsoport árbevétele 65,4 milliárd euró volt, 11 százalékkal több, mint egy évvel korábban.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 02. 29., 10:10
A cég a kapacitásnövelésen kívül bejelentette, hogy együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Olimpiai Bizottsággal.
2024. 02. 28., 10:59
Folyamatosan zajlik a H225M helikopter típusra történő átképzés az MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál: február 28-án újabb hajózók kezdték meg a gyakorlati repülőkiképzésüket a típuson.
2024. 02. 27., 10:57
A 737-300 és társai nagy népszerűségnek örvendtek a maguk idejében, számos példányuk napjainkban is szolgálatban van.
2024. 02. 23., 16:13
Kecskemétre látogatott a PzH 2000-es önjáró lövegekre szerződött állomány

  Legfrissebbek most

Márciustól H145M típusú helikopterrel biztosítja a Magyar Honvédség a légi kutató-mentő szolgálatot az ország nyugati részén. A feladat legmagasabb szintű ellátásához szükséges tudás megszerzéséhez a kijelölt állomány speciális kiképzésen vett részt február 12-20-a között között az MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Egyik új büszkeségünket, a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművet először a Magyar Honvédségben rendszeresítik – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a tatárszentgyörgyi gyakorló- és lőtéren, február 27-én, kedden.