2023. 10. 04. szerda
Ferenc
: 388 Ft   : 370 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A hejcei tragédia a közös gyász szimbóluma

A hejcei tragédia a közös gyász szimbóluma
JETfly  |  2019. 01. 21., 15:16
A hejcei tragédia a közös gyász szimbóluma

Hejce neve összeforrt a tragédiával, s valószínűleg örökké a szlovák-magyar közös gyász szimbóluma marad – mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter január 19-én, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen tartott megemlékezésen.

A miniszter a szlovák katonai repülőgép 13 évvel ezelőtti tragédiájának évfordulóján elmondta: a Hejce fölé magasodó Borsó-hegy néma emlékhelyként vigyázza és őrzi a repülőgépen utazó hős szlovák katonák utolsó gondolatainak titkait, amelyeket már senki nem ismerhet meg. A miniszter kiemelte a tragédiát követő mentésben részt vevők szerepét, és hangsúlyozta, hogy hála illeti azokat a katonákat, rendőröket, mentősöket, katasztrófavédelmi szakembereket, erdészeket és helyi civileket, akik emberfeletti erővel küzdöttek abban bízva, hogy még tudnak segíteni a bajba jutottakon. A tragédia egy örökké összetartó, az áldozatok emlékét kegyelettel őrző és ápoló közösséget kovácsolt a segítőkből – tette hozzá.

„Soha nem feledjük 2006. január 19-ét, azt a borzalmas éjszakát, s a 42 hős szlovák katonabajtársunkat, akik önzetlenül földi létük utolsó hónapjaiban, Koszovóban egy jobb és élhetőbb világ megteremtése érdekében reményt adtak a balkáni országok népeinek, s legyenek erre büszkék, mert ők is büszkén látták el feladataikat” – fogalmazott a miniszter, hozzátéve, hogy a katonákat szállító repülőgép csak néhány percre volt a kassai repülőtértől, ahová tartott, de végül oda soha nem érkezhetett meg.

Peter Gajdos, a szlovák védelmi miniszter azt mondta, hogy a tragédia évfordulóján tisztelettel és kegyelettel adóznak azon harminckilenc férfi és három nő emléke előtt, akik odavesztek tizenhárom évvel ezelőtt. Az emberek halálára nem lehet felkészülni, s még nehezebb megbirkózni a veszteséggel, ha a sorscsapás váratlanul következik be. A hozzátartozók fájdalma sosem múlik el, hiszen lehetetlen elfelejteni azokat, akiket szerettek – fűzte hozzá. A miniszter köszönetet mondott Hejce lakosainak azért a gondoskodásért, amivel a faluban álló emlékművet megilletik, s azért az összetartásért is, amiben a polgároktól, de különösképpen a Magyar Honvédség tagjaitól részesültek.

Fotók: Dévényi Veronika

A két miniszter a beszédek előtt felkereste a Borsó-hegyen álló kopjafákat, majd részt vettek a tragédia áldozatainak emlékére tartott szentmisén, végül pedig elhelyezték a kegyelet koszorúit és virágait a faluban lévő emlékműnél. A rendezvényen mások mellett jelen volt Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka és Daniel Zmekó, a szlovák hadsereg vezérkari főnöke.

Tizenhárom éve, 2006. január 19-én az esti órákban zuhant le a Hejce fölé magasodó Borsó-hegyen, a kassai repülőtér közelében, a leszállópályától alig harminc kilométerre a szlovák légierő egyik An−24-es repülőgépe. A tragédiában 42, a koszovói KFOR békemisszióból hazatérő katona vesztette életét, a szerencsétlenséget a gép utasai közül csak egy ember élte túl. A tragédiáról azóta minden évben megemlékeznek Hejcén a szeretteiket elvesztők, a katonatársak, a szlovák haderő és a Magyar Honvédség vezetői, a mentésben egykor részt vevők és a helybéliek, valamint az egyetlen túlélő, Martin Farkas, aki most is jelen volt a rendezvényen.

További fotókért kattintson a linkre!

 

Forrás: https://honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023. 09. 19., 15:09
A bolgár védelmi minisztérium 9,55 millió euró értékű szerződést írt alá a lengyel Wojskowe Zaklady Lotnicze Nr. 2-vel (2. számú Légijármű Javító Üzem). Az augusztus 11-én bejelentett megállapodás a Bolgár Légierő MiG-29-es vadászgépeinek hat hajtóműve javítására vonatkozik.
2023. 09. 14., 15:57
2023. szeptember 14-én terjedt el a repülős oldalakon az a Franciaországban készült fotó, melyen az első horvát részre leszállítandó Dassault Rafale vadászbombázó látható.
2023-09-18 14:15:39
Az MH 47. Bázisrepülőtér alkalmazottjai, illetve a dolgozók családtagjai és barátai számára tartottak színes programokkal tarkított családi napot a pápai katonai repülőtéren, szeptember 16-án, szombaton.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 10. 03., 12:10
A 175 éves Magyar Honvédség évfordulója előtt tisztelegtek azok az ejtőernyősök, akik szeptember végén 175 ugráson vettek részt Szolnokon, a szandai réten.
2023. 10. 02., 10:51
2013. szeptember 7-én szerencsétlenül járt az afgán légierő egyik MD 530F helikoptere. A súlyos sérülést szenvedett kétfős személyzet mentését amerikai erők hajtották végre, és a műveletet magyar helikopteresek biztosították a levegőből.
2023. 09. 28., 09:34
Dr. Marjan Cencen budapesti szlovén nagykövet tett látogatást az MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál Szolnokon, hogy személyesen is köszönetet mondjon a Szlovéniát ért, egyik legnagyobb természeti katasztrófa során kapott magyar segítségnyújtásért.
2023. 09. 27., 10:50
A HadERŐ című műsor újabb epizódjában kicsit közelebbről is megismerkedhetünk az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál települő Dassault Falcon 7X típussal.

  Legfrissebbek most

2023. október 2-án, hétfőn a Francia Légierő Mont-de-Marsan légibázisán zajlott le az a hivatalos ceremónia, melynek keretein belül átadták az első Rafale-t Horvátország részére.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Véget ért a leendő EUFOR parancsnok és törzse, valamint a magyar parancsnoki évhez kapcsolódó képességek (például támogató, tűzszerész, MEDEVAC) szakállománya részére tartott békeműveleti célfelkészítés szeptember 29-én.