2024. 04. 22. hétfő
Csilla, Noémi
: 395 Ft   : 371 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A hejcei tragédia a közös gyász szimbóluma

A hejcei tragédia a közös gyász szimbóluma
JETfly  |  2019. 01. 21., 15:16
A hejcei tragédia a közös gyász szimbóluma

Hejce neve összeforrt a tragédiával, s valószínűleg örökké a szlovák-magyar közös gyász szimbóluma marad – mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter január 19-én, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen tartott megemlékezésen.

A miniszter a szlovák katonai repülőgép 13 évvel ezelőtti tragédiájának évfordulóján elmondta: a Hejce fölé magasodó Borsó-hegy néma emlékhelyként vigyázza és őrzi a repülőgépen utazó hős szlovák katonák utolsó gondolatainak titkait, amelyeket már senki nem ismerhet meg. A miniszter kiemelte a tragédiát követő mentésben részt vevők szerepét, és hangsúlyozta, hogy hála illeti azokat a katonákat, rendőröket, mentősöket, katasztrófavédelmi szakembereket, erdészeket és helyi civileket, akik emberfeletti erővel küzdöttek abban bízva, hogy még tudnak segíteni a bajba jutottakon. A tragédia egy örökké összetartó, az áldozatok emlékét kegyelettel őrző és ápoló közösséget kovácsolt a segítőkből – tette hozzá.

„Soha nem feledjük 2006. január 19-ét, azt a borzalmas éjszakát, s a 42 hős szlovák katonabajtársunkat, akik önzetlenül földi létük utolsó hónapjaiban, Koszovóban egy jobb és élhetőbb világ megteremtése érdekében reményt adtak a balkáni országok népeinek, s legyenek erre büszkék, mert ők is büszkén látták el feladataikat” – fogalmazott a miniszter, hozzátéve, hogy a katonákat szállító repülőgép csak néhány percre volt a kassai repülőtértől, ahová tartott, de végül oda soha nem érkezhetett meg.

Peter Gajdos, a szlovák védelmi miniszter azt mondta, hogy a tragédia évfordulóján tisztelettel és kegyelettel adóznak azon harminckilenc férfi és három nő emléke előtt, akik odavesztek tizenhárom évvel ezelőtt. Az emberek halálára nem lehet felkészülni, s még nehezebb megbirkózni a veszteséggel, ha a sorscsapás váratlanul következik be. A hozzátartozók fájdalma sosem múlik el, hiszen lehetetlen elfelejteni azokat, akiket szerettek – fűzte hozzá. A miniszter köszönetet mondott Hejce lakosainak azért a gondoskodásért, amivel a faluban álló emlékművet megilletik, s azért az összetartásért is, amiben a polgároktól, de különösképpen a Magyar Honvédség tagjaitól részesültek.

Fotók: Dévényi Veronika

A két miniszter a beszédek előtt felkereste a Borsó-hegyen álló kopjafákat, majd részt vettek a tragédia áldozatainak emlékére tartott szentmisén, végül pedig elhelyezték a kegyelet koszorúit és virágait a faluban lévő emlékműnél. A rendezvényen mások mellett jelen volt Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka és Daniel Zmekó, a szlovák hadsereg vezérkari főnöke.

Tizenhárom éve, 2006. január 19-én az esti órákban zuhant le a Hejce fölé magasodó Borsó-hegyen, a kassai repülőtér közelében, a leszállópályától alig harminc kilométerre a szlovák légierő egyik An−24-es repülőgépe. A tragédiában 42, a koszovói KFOR békemisszióból hazatérő katona vesztette életét, a szerencsétlenséget a gép utasai közül csak egy ember élte túl. A tragédiáról azóta minden évben megemlékeznek Hejcén a szeretteiket elvesztők, a katonatársak, a szlovák haderő és a Magyar Honvédség vezetői, a mentésben egykor részt vevők és a helybéliek, valamint az egyetlen túlélő, Martin Farkas, aki most is jelen volt a rendezvényen.

További fotókért kattintson a linkre!

 

Forrás: https://honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 28., 14:43
Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.
2024. 03. 27., 16:19
20 évvel ezelőtt, 2004. március 16-án érkezett meg Olaszországba két F-104 Starfighter kíséretében az első Eurofighter Typhoon. A jeles évforduló alkalmából nem maradhatott el egy jubileumi festésű példány bemutatása sem.
2024-04-11 09:56:47
2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024-03-21 13:58:05
Modern helikopterek váltják a régi eszközöket a Magyar Honvédség kutató-mentő szolgálatában – jelentette be a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf hozzátette: a napokban a régi típusú Mi-17-es helikoptereket a modern H145M forgószárnyasok váltották fel.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 18., 14:17
A nemzeti fegyverzeti igazgató azt is elmondta, a KC–390-es Millennium első példánya egy többhetes tesztelési, validációs időszakra érkezett Magyarországra, a két megrendelt gép jövőre már Kecskeméten szolgál.
2024. 04. 17., 12:19
Életek múlhatnak a helikopter-karbantartó munkáján.
2024. 04. 15., 14:35
A Magyar Honvédség légi kutató-mentő szolgálata - H145M típusú helikopterrel - is részt vett egy, Martonvásár környékén eltűnt kisrepülőgép keresésében, április 13-án, szombaton.
2024. 04. 11., 13:55
Az idei évben is az EUFOR Althea művelet parancsnoki teendőit ellátó nemzet, vagyis 2024-ben Magyarország biztosítja a bosznia-hercegovinai békemisszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét.

  Legfrissebbek most

Mint ahogy arról már közösségi oldalunkon is beszámoltunk, 2024. április 8-18. között rendezik meg a Görög Légierő Andravida légibázisán az INIOCHOS 2024 nemzetközi hadgyakorlatot. Olvasóinknak most az első spotter napról mutatunk fotókat!

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most