2023. 03. 26.
Emánuel
: 388 Ft   : 362 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A hejcei tragédia a közös gyász szimbóluma

A hejcei tragédia a közös gyász szimbóluma
JETfly  |  2019. 01. 21., 15:16
A hejcei tragédia a közös gyász szimbóluma

Hejce neve összeforrt a tragédiával, s valószínűleg örökké a szlovák-magyar közös gyász szimbóluma marad – mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter január 19-én, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen tartott megemlékezésen.

A miniszter a szlovák katonai repülőgép 13 évvel ezelőtti tragédiájának évfordulóján elmondta: a Hejce fölé magasodó Borsó-hegy néma emlékhelyként vigyázza és őrzi a repülőgépen utazó hős szlovák katonák utolsó gondolatainak titkait, amelyeket már senki nem ismerhet meg. A miniszter kiemelte a tragédiát követő mentésben részt vevők szerepét, és hangsúlyozta, hogy hála illeti azokat a katonákat, rendőröket, mentősöket, katasztrófavédelmi szakembereket, erdészeket és helyi civileket, akik emberfeletti erővel küzdöttek abban bízva, hogy még tudnak segíteni a bajba jutottakon. A tragédia egy örökké összetartó, az áldozatok emlékét kegyelettel őrző és ápoló közösséget kovácsolt a segítőkből – tette hozzá.

„Soha nem feledjük 2006. január 19-ét, azt a borzalmas éjszakát, s a 42 hős szlovák katonabajtársunkat, akik önzetlenül földi létük utolsó hónapjaiban, Koszovóban egy jobb és élhetőbb világ megteremtése érdekében reményt adtak a balkáni országok népeinek, s legyenek erre büszkék, mert ők is büszkén látták el feladataikat” – fogalmazott a miniszter, hozzátéve, hogy a katonákat szállító repülőgép csak néhány percre volt a kassai repülőtértől, ahová tartott, de végül oda soha nem érkezhetett meg.

Peter Gajdos, a szlovák védelmi miniszter azt mondta, hogy a tragédia évfordulóján tisztelettel és kegyelettel adóznak azon harminckilenc férfi és három nő emléke előtt, akik odavesztek tizenhárom évvel ezelőtt. Az emberek halálára nem lehet felkészülni, s még nehezebb megbirkózni a veszteséggel, ha a sorscsapás váratlanul következik be. A hozzátartozók fájdalma sosem múlik el, hiszen lehetetlen elfelejteni azokat, akiket szerettek – fűzte hozzá. A miniszter köszönetet mondott Hejce lakosainak azért a gondoskodásért, amivel a faluban álló emlékművet megilletik, s azért az összetartásért is, amiben a polgároktól, de különösképpen a Magyar Honvédség tagjaitól részesültek.

Fotók: Dévényi Veronika

A két miniszter a beszédek előtt felkereste a Borsó-hegyen álló kopjafákat, majd részt vettek a tragédia áldozatainak emlékére tartott szentmisén, végül pedig elhelyezték a kegyelet koszorúit és virágait a faluban lévő emlékműnél. A rendezvényen mások mellett jelen volt Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka és Daniel Zmekó, a szlovák hadsereg vezérkari főnöke.

Tizenhárom éve, 2006. január 19-én az esti órákban zuhant le a Hejce fölé magasodó Borsó-hegyen, a kassai repülőtér közelében, a leszállópályától alig harminc kilométerre a szlovák légierő egyik An−24-es repülőgépe. A tragédiában 42, a koszovói KFOR békemisszióból hazatérő katona vesztette életét, a szerencsétlenséget a gép utasai közül csak egy ember élte túl. A tragédiáról azóta minden évben megemlékeznek Hejcén a szeretteiket elvesztők, a katonatársak, a szlovák haderő és a Magyar Honvédség vezetői, a mentésben egykor részt vevők és a helybéliek, valamint az egyetlen túlélő, Martin Farkas, aki most is jelen volt a rendezvényen.

További fotókért kattintson a linkre!

 

Forrás: https://honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 07., 15:52
A HUNOR - Magyar Űrhajós Program egy orvossal és három mérnökkel kezdi meg a kétéves kiképzését Magyarország újonnan felállított hivatásos űrhajósállományának – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium március 7-én, kedden.
2023. 03. 07., 15:05
2023. március 7-én a déli órákban, kötelékrepülés közben összeütközött az Olasz Légierő két SIAI-Marchetti S-208M típusú kiképző repülőgépe, személyzetük életét vesztette a katasztrófa során.
2023. 02. 17., 14:18
2021-es hírek szerint a ghánai parlament rábólintott arra a közel 111 millió eurós beszerzésre, melynek keretein belül hat példányt vásárolnak az Aero Vodochody új L-39NG típusából. Előrelépés azóta sincs az ügyben.
2023. 02. 16., 14:49
2022 decemberében kaptak szárnyra azok a hírek, mely szerint a Görög Légierő használt C-130J Hercules közepes, katonai szállító repülőgépeket kíván beszerezni a kiöregedő C-130B és C-130H változatok helyére.
2023-03-14 11:44:40
Június 1-től heti hétre növeli járatai számát Budapest és Dubaj között az Emirates. Emellett számos, a magyar utazók körében is népszerű útvonalon bővít a világ legnagyobb nemzetközi légitársasága, és újabb desztinációkon állnak forgalomba az A380-as óriásgépek.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 22., 13:17
Különleges túranapot szervezett a Hajagi Természetvédő és Szabadidő Egyesület (HATESZ) a 2023 Európa Kulturális Fővárosa Veszprém programsorozat keretében március 11-én.
2023. 03. 22., 10:03
A Wizz Air, Európa leggyorsabban növekvő és legfenntarthatóbb légitársasága budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy újabb géppel bővül itthoni flottája.
2023. 03. 21., 14:34
Összesen 463 darab makettet láthattak az érdeklődők a XXXI. Országos Makett Kiállításon és Versenyen, Szolnokon, március 18-án.
2023. 03. 20., 11:53
Joe Biden amerikai elnök jóváhagyta az újgenerációs Air Force One, a VC-25B színtervét.

  Legfrissebbek most

Újabb friss hír az L-39NG kapcsán, hiszen az Aero Vodochody repülőgépgyár új gyártósort indított az új kiképző repülőgép számára. Az összeszerelő soron a repülőgép törzsét szerelik össze, a termelési kapacitása a tervek szerint évente legfeljebb 24 darab lesz és több mint 100 embert fog foglalkoztatni.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A NATO Kiemelt Éberségi Tevékenységű Többnemzeti Harccsoport olasz század katonái sikeres aknavető és tüzérségi éleslövészetet hajtottak végre a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.