2024. 06. 25. kedd
Vilmos
: 395 Ft   : 369 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A 3. iraki csoport is befejezte a képzését az Aero Vodochody-nál

A 3. iraki csoport is befejezte a képzését az Aero Vodochody-nál
JETfly  |  2017. 10. 18., 13:43

Az Iraki Légierő pilótáinak harmadik csoportja is végzett az L-159-es elméleti átképzéssel a Prága melletti Aero Vodochody üzemben. Az átképzés most a műszaki szakemberek és az oktató pilóták felkészítésével folytatódik.

Az október 12-i ünnepélyes kibocsátó ceremónián részt vettek az Iraki Légierő, a Cseh Légierő, a cseh külügyminisztérium képviselői mellett az iraki nagykövet, Walid Hamed Shiltagh is.

„Az L-159-esekkel való elégedettség és harci alkalmazásuk kiválósága nem csak az Aero és az ügyfelek közötti sikeres együttműködés egyetlen feltétele. Az Aero azzal biztosítja a minőséget és versenyképességét, hogy képes teljeskörű szolgáltatásokat nyújtani, beleértve a repülőgép-személyzet képzését, a repülőgép-karbantartási szolgáltatásokat és egyéb ügyfélszolgálatot "- mondta az Aero Vodochody elnöke, Giuseppe Giordo.

A pilóták, a műszaki személyzet és az oktatók kiképzése része annak a szerződésnek, amely az AERO Vodochody AEROSPACE a.s. és az iraki Védelmi Minisztérium között jött létre. Az Aero teljes körű képzést biztosít a földi kiszolgáló és a repülő személyzeteknek, erre biztosíték a nagy tapasztalattal bíró L-159-es gyári berepülő pilóta állománya.

 

Az átképzés három részből áll: elméleti felkészítésből, szimulátoros repülésekből és gyakorló felszállásokból. A gyakorlati részben az alapok elsajátítása mellett sort kerítenek a harci alkalmazási feladatok oktatására, valamint begyakorolják a teendőket a repülés különleges eseteiben, azaz vészhelyzetben is.

Az L-159-esek iraki eladásáról még 2014-ben állapodtak meg. Összesen 10 darab harci és 2 darab oktató, azaz kétüléses repülőgép került az Iraki Légierő tulajdonába. Az eddig átképzett személyzetek már több száz éles harci bevetésen vannak túl és bizonyították a típus kiválóságát, könnyű kezelhetőségét és olcsó fenntarthatóságát. 7-8 éve komolyan tervezte a Magyar Honvédség is az L-159-esek rendszerbe állítását (kiválóan tudott volna együttműködni a Gripenekkel és olcsó alternatívát jelentett volna egy sor feladat kiváltására), ám a tervek anyagiak híján maradtak a fiókban.

Forrás: www.aero.cz

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 07., 14:20
A normandiai partraszállás egyik alapvető logisztikai kérdése az volt, hogyan lehet megfelelő mennyiségű katonát, fegyverzetet és egyéb felszerelést az éjszaka leple alatt észrevétlenül eljuttatni a brit szigetektől Franciaországba? A hadműveletek tervezőinek gyorsan be kellett látniuk, hogy csak a levegőből érkezhetnek az első egységek a kulcsfontosságú helyekre.
2024. 05. 31., 12:45
Február 23-án került aláírás a magyar légierő vadászgép flottájának bővítését jelentő szerződésre: négy JAS 39C Gripen érkezik a SAAB szerelőcsarnokból Kecskemétre. Az Aranysas interjúja Gróf Gergely ezredessel, az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár parancsnokával.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 25., 09:26
A magyar polgári repülés történetének egyik kevéssé ismert fejezetét a kalibráló repülőgépekkel írták.
2024. 06. 21., 10:43
2024. 06. 20., 10:49
Zajlanak a késő délutáni, esti kiképzési repülések az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál.
2024. 06. 18., 10:01
Cserényi Gyula egykori iskolájában, a kecskeméti Arany János Általános Iskolában tartott előadást hétfőn. A tartalékos kutatóűrhajós a kiképzéséről és a HUNOR-program küldetéséről beszélt a kíváncsi diákoknak.

  Legfrissebbek most

„A sikerhez kevés csupán az eszköz és a technika, kell hozzá motivált, tenni akaró állomány elszánt, odaadó parancsnokkal az élén” – fogalmazott köszöntő beszédében Könczöl Ferenc ezredes, az MH Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka az MH 47. Bázisrepülőtér parancsnoki beosztás átadás-átvétele alkalmából rendezett ünnepségen, június 21-én.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A közelmúltban számoltunk be lapunkon Brunei H145M rendeléséről, most pedig folytatódik a sor Belgiummal: az újabb beszerzés hírét a Párizsban megrendezett Eurosatory védelmi és biztonsági kiállításon jelentették be.