2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

B-1-es pilóta segített a bajban lévő B737-es személyzetén

JETfly  |  2014. 06. 06., 10:11

„Minden pilóta elgondolkodik rajta, hogy mit is tenne abban az esetben, ha rosszra fordulnának a dolgok egy olyan repülőgépen, amelyen ő csak utas” – kezdi Mark Gongol százados, a USAF B-1-es pilótája. „Természetesen tudjuk, hogy civil kollégáink magasan képzettek, ennek ellenére mégis minden részletre kiemelten figyelek akkor is, ha csak utasként repülök. Mégsem gondoltam azonban, hogy valaha olyan helyzetben leszek, amikor a bajban a segítségemre szorulnak.”

Az esetre 2013. december 30-án került sor, amikor a százados a feleségével és kislányával együtt hazafelé tartott az Iowa államban található Des Moines Nemzetközi repülőtérről, miután az ünnepeket szélesebb családi körben töltötték. A repülőgépen összesen 151 utas, és hatfőnyi személyzet tartózkodott. A felszállás utáni körülbelül fél órával, mikor Mark Gongol észrevette, hogy a hajtómüvek teljesítménye alapjáratra esik vissza, azonnal kavarogni kezdtek mindenféle gondolatok a fejében. A repülőgép szép lassan süllyedésbe és jobb fordulóba kezdett.

Az utastájékoztató rendszeren keresztül a légi utaskísérők megkérdezték, hogy van-e orvos a fedélzeten, majd az első osztályra siettek az elsősegély készlettel. Ekkor a százados azt gondolta, hogy az első osztályon lett rosszul egy utas, ezért a nagy sietség. Nemsokára jött egy újabb felhívás, amelyben a légi utaskísérők kérték, hogyha van a repülőgépen nem kereskedelmi pilóta, akkor jelezzen a hívógombbal. Ekkorra nyilvánvalóvá vált, hogy a repülőgép pilótája szorul orvosi ellátásra, így Gongol százados a feleségére nézett, aki egy bólintással nyugtázta a dolgot, majd jelentkezett a gomb megnyomásával. 

A pilótafülkében négy légi utaskísérő és az utasok közül két ápoló éppen egy fekvő alkalmatosságot szerelt össze, miközben a kapitány a székében ült izzadtan, nagyra nyílt szemekkel és zavaros tekintettel, láthatóan valamilyen szívproblémával küszködve. „Amint a pilótát kisegítették az ülésből, elfoglaltam a helyét, majd az első tiszt hölgy egyből meg is kérdezte, hogy pilóta vagyok-e, és, hogy min repülők. Miután válaszoltam, hagytam neki öt másodpercet, hogy mérlegelje, hogy hasznára lehetek-e. Láthatóan nehéz helyzetben volt, ez idő alatt én is mérlegeltem magamban, hogy pánikba eshetett-e vagy képes vezetni a repülőgépet. Miután mindketten csendben kiértékeltük a helyzetet, megkért, hogy csukjam be az ajtót, és foglaljak helyet” – mondja Gongol.

B-1

Innentől kezdve a százados szerint nyugodtan, és összeszedetten mentek a dolgok, az első tiszt kérésére ő elsősorban a rádiózásban segített, emellett szükség esetén figyelt a vészhelyzetre vonatkozó ellenőrző listákra, és az esetleges szokatlan eseményekre is. A légierőben repülőgép parancsnokként Gongol százados ahhoz volt szokva, hogy ő hozza a döntéseket, azonban belátta, hogy jelen esetben azzal segít a legtöbbet, ha az első tiszt kérésének eleget téve mindenben támogatja őt, amiben szükséges.

„Kívülről nyugodtnak tünt, de azért látszott rajta, hogy megviseli ez a helyzet, de kit nem?” – meséli Gongol a másodpilótáról. „Eleinte néhányszor félbeszakítottam őt, de aztán gyorsan összecsiszolódtunk, végső soron nagyon jó benyomást keltett.”

Szinte mindent alaposan átbeszéltek a kabinnyomástól kezdve a robotpilóta programozásáig, majd végül a másodpilóta problémamentesen letette a gépet az Omaha repülőtéren. Érdekes módon a gurulás volt a legproblémásabb müvelet, mivel az első tiszt számára ismeretlen volt a repülőtér, ráadásul korábban még nem végzett gurulást a Boeing 737-essel, és a légiforgalmi irányítók sem tudták, hogy a kapitány rosszulléte volt a vészhelyzet oka.

A lépcsők lenyitása után átbeszélték az egész vészhelyzetet, és a százados minden döntését támogatta az első tisztnek, ő sem cselekedett volna másképp. Azóta a kapitány is jobban van már, a segítséget és a helytállást pedig személyesen is megköszönte Gongol századosnak.

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 01., 09:15
A nyár első hónapja bővelkedett repülős programokban, nem lesz ez másképp júliusban sem: a hónap első szombatján Berekfürdőre várják az érdeklődőket, ahol a felújított 9603-as oldalszámú MiG-21MF-et mutatják be. Mutatjuk a részleteket, mitől is lesz különleges ez a bemutató.
2024-07-19 10:30:07
Újabb repülőgépekre adott le megrendelést a világ legnagyobb nemzetközi légitársasága, amellyel cargo részlegének flottája jövőre 17 példányosra bővül. Az új Boeing 777F gépek csatlakozásával az Emirates SkyCargo 30 százalékkal növeli főfedélzeti rakománykapacitását, hosszú távú megoldást kínálva a keresletnövekedésre.
2024-07-16 09:26:41
Újabb két Airbus H225M közepes többcélú helikopter érkezett Magyarországra hétfőn – közölte a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta: a most érkező gépekkel tízre nőtt a Magyar Honvédségben a H225M típusú helikopterek száma.
2024-07-13 16:00:08
„Az elmúlt napok során egy olyan versenynek lehettünk tanúi, ahol a világ legkiválóbb ejtőernyősei mérték össze felkészültségüket, technikai tudásukat, és elhozták ennek a különleges sportnak az izgalmát, szépségét nekünk” – búcsúzott Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a 46. Ejtőernyős Világbajnokság résztvevőitől a szolnoki RepTárban, július 12-én.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 26., 09:45
Június 26-án megjelent az Aranysas magazin 2024. augusztusi lapszáma!
2024. 07. 25., 11:03
A Magyar Vitorlázórepülő Szövetség támogatásával a Dél-Zalai Aeroclub nemrégiben ifjúsági toborzó tábort tartott a nagykanizsai repülőtéren nyolc, 12 és 15 év közötti nagykanizsai, szepetneki és zalakarosi fiatal részvételével.
2024. 07. 22., 09:18
Április elsején egy újabb fejezet zárult le a nagygépes repülés történetében. Ezen a napon teljesítette utolsó feladatát a NASA DC-8-as kutató repülőgépe.
2024. 07. 18., 10:40
A nemzetközi légikikötő várhatóan július 18-án éjjel fél egytől ismét fogadja a Debrecenbe érkező és onnan induló járatokat.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.