2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A HMFEST-en avatják fel a 6115-ös oldalszámú MiG-21-est - INTERJÚ

JETfly  |  2015. 06. 02., 15:08

Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület (ÉKHE), egyhónapos kemény munkával felújította, a 6115-ös oldalszámú MiG-21-es repülőgépet. Simon Róbert Sándorral (SRS) beszélgettünk azon okból, hogy a gép hivatalos avatója, e hét szombatján (2015. június 6-án)  lesz, a II. Military Fesztiválon. 

JETfly – Megszoktuk tőletek, hogy minden évben előrukkoltok valami olyan dologgal, ami megmelegíti a katonai repülést szeretők szívét. Hogy jött az ötlet, hogy idén ebbe a nagy munkába fogtok bele?

SRS – Eredetileg a keceli Pintér Müvek Hadiparkjában található MiG-23-as UB-t szerettük volna felújítani, de személyi okok miatt a Rettegett Ivánt, csak 2016-ban tudjuk széppé varázsolni. 

JETfly– Akkor kezdjük az elején. Miért éppen ez a repülőgép?

SRS – A tavalyi első fesztiválra is vittünk volna egy repülőgépet Komócsi Zoltán haditechnikai parkjából. De sajnos a magas talajvízállás miatt a gépet nem tudták kemény talajra felhozni, így a program ezen része elmaradt. Idén hamarabb gondolkodtunk, így ezzel nem lett volna probléma. Terveink szerint a 17-es oldalszámú UM-et vittük volna a fesztiválra, de sajnos a hátsó kabint nem tudtuk kinyitni. Mivel ez a két repülőgép esett át a hatástalanításon, így nem is volt más lehetőségünk. Sajnos egy évvel ezelőtt Komót repülőkatasztrófában elvesztettük, így azzal, hogy az ő gépét újítottuk fel, ez a munkánk méltó az Ő emlékéhez! A másik ok az is lehet a 6115-el kapcsolatban, hogy augusztusban lesz 15 éve már, hogy a MiG-21-es kivonásakor, ez a gép repülte a bemutató programot.

6115-ös MiG-21

Megújult a 6115-ös oldalszámú MiG-21-es

JETfly – A festésről mondj el néhány gondolatot. 

SRS – Mint minden repülőgép felújításakor, az idén is nagy viták előzték meg a végleges kamuflázst. Végül amellett döntöttünk, hogy megjelenítjük rajta azt a két repülőezredet, ahol a gép szolgált, valamint az egyesületet. Itt szeretnék elárulni valamit, amit eddig nagyon kevesen tudtak. Komóval hosszas tárgyalásokat folytattunk arról, hogy kapjunk tőle egy repülőgépet. Készültek tervek arról a gépről is. Tetszettek neki az ötletek, közel álltunk a megegyezéshez! De sajnos a bekövetkezett halála miatt, ez már nem lehetséges. Ezért szántuk a 6115-ös kabin előtti részét az egyesületnek. 

JETfly– Mi lesz a gép további sorsa?

SRS – Természetesen a fesztivál után a repülőgépet visszavisszük Komó, dunavarsányi telephelyére. A család beleegyezett abba, hogy ha el akarjuk vinni kiállításokra, bemutatókra, nem gördítenek akadályt elé. Már akadt is jelentkező kenyeri önkormányzat személyében. Ők jelezték, hogy szeretnék ott látni a repülőgépet, az augusztusi falunapon. Reméljük, hogy a gép minél több helyre eljut majd az országban, így a MiG-21-es típus sokáig az emlékezetünkben maradhat!

JETfly – Az avatási ceremóniáról kérdeznélek. Tudjuk rólatok, hogy nem szeretitek a közhelyeket, így azt gondolom, hogy most is kitaláltatok valami különlegeset.

SRS – Aranyos a feltételezés és természetesen idén sem csalódnak majd a fesztiválra kilátogatók! Több különlegességgel is készülünk a szombati napra.  A fő látványosságot a napokban teszteljük. Ha sikerül, akkor a világon, egyedülálló módon avathatjuk fel a repülőgépet! Ami most biztosnak látszik az az, hogy az egykori „Karády őrmester” Usztics Mátyás színmüvész fog a színpadra hívni, hogy vezessem fel a ceremóniát.

JETfly – 2015-re terveztek-e még valamit?

SRS – Igen, szeretnénk, a keceli Pintér Múzeumba ellátogatni, ahol vár ránk a Mi-8-as helikopter és az An-24-es repülőgép. Ezt a programot veletek karöltve fogjuk megszervezni, várhatóan szeptemberben. Az egyeztetések már elkezdődtek ez ügyben is. Végül szeretném megköszönni a sok-sok támogatást, aminek köszönhetően fel tudtuk újítani a repülőgépet! Mivel több helyről is érkeztek felajánlások, így a repülőgép mellett elhelyezett megállító táblán lesznek olvashatók a támogatók.

JETfly – Ismét csak köszönettel tartozunk nektek, hogy múltunk egy darabja néhány évig tovább viszi hagyományainkat! Sok sikert kívánunk nektek a hétvégére!

SRS – Köszönjük szépen!

JETfly - Aki teheti, látogasson le a hétvégén, a Nagykőröst Lajosmizsével összekötő úton található, Tamás Tanyára! A gép hivatalos avatója 6-án, szombaton, 10.00-kor kezdődik.

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 01., 09:15
A nyár első hónapja bővelkedett repülős programokban, nem lesz ez másképp júliusban sem: a hónap első szombatján Berekfürdőre várják az érdeklődőket, ahol a felújított 9603-as oldalszámú MiG-21MF-et mutatják be. Mutatjuk a részleteket, mitől is lesz különleges ez a bemutató.
2024-07-19 10:30:07
Újabb repülőgépekre adott le megrendelést a világ legnagyobb nemzetközi légitársasága, amellyel cargo részlegének flottája jövőre 17 példányosra bővül. Az új Boeing 777F gépek csatlakozásával az Emirates SkyCargo 30 százalékkal növeli főfedélzeti rakománykapacitását, hosszú távú megoldást kínálva a keresletnövekedésre.
2024-07-16 09:26:41
Újabb két Airbus H225M közepes többcélú helikopter érkezett Magyarországra hétfőn – közölte a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta: a most érkező gépekkel tízre nőtt a Magyar Honvédségben a H225M típusú helikopterek száma.
2024-07-13 16:00:08
„Az elmúlt napok során egy olyan versenynek lehettünk tanúi, ahol a világ legkiválóbb ejtőernyősei mérték össze felkészültségüket, technikai tudásukat, és elhozták ennek a különleges sportnak az izgalmát, szépségét nekünk” – búcsúzott Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a 46. Ejtőernyős Világbajnokság résztvevőitől a szolnoki RepTárban, július 12-én.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 26., 09:45
Június 26-án megjelent az Aranysas magazin 2024. augusztusi lapszáma!
2024. 07. 25., 11:03
A Magyar Vitorlázórepülő Szövetség támogatásával a Dél-Zalai Aeroclub nemrégiben ifjúsági toborzó tábort tartott a nagykanizsai repülőtéren nyolc, 12 és 15 év közötti nagykanizsai, szepetneki és zalakarosi fiatal részvételével.
2024. 07. 22., 09:18
Április elsején egy újabb fejezet zárult le a nagygépes repülés történetében. Ezen a napon teljesítette utolsó feladatát a NASA DC-8-as kutató repülőgépe.
2024. 07. 18., 10:40
A nemzetközi légikikötő várhatóan július 18-án éjjel fél egytől ismét fogadja a Debrecenbe érkező és onnan induló járatokat.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.