2023. 09. 25. hétfő
Eufrozina, Kende
: 390 Ft   : 367 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

VIDEÓ - Air Wolf Hunting 2023

VIDEÓ - Air Wolf Hunting 2023
honvedelem.hu  |  2023. 09. 11., 12:26
VIDEÓ - Air Wolf Hunting 2023

Induló és érkező helikopterek váltották egymást a Mátra légterében, ahol egyhetes légi kutató-mentő felkészítését hajtotta végre a szolnoki MH Kiss József 86. Helikopterdandár. A szeptember 4–8. között megrendezett Air Wolf Hunting gyakorlaton egymást érték a különböző – komoly kihívást jelentő – feladatok.

Az Air Wolf Hunting kapcsán Daróczi Endre alezredes, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repülőműveleti főnöke, egyúttal a gyakorlat vezetője úgy fogalmazott, hogy a gyakorlat a Magyar Honvédség egyetlen légi kutató-mentő kiképzése, amelyet – az Egererdő Zrt-vel együttműködve – a Mátra légterében hajtanak végre. Ez, a kétségkívül megkapó tájképen túl azért is előnyös, mert a térség különleges lehetőséget biztosít arra, hogy a fiatal hadnagyok gyakorolhassák a bonyolult területeken történő leszállásokat. „Erre a Mátra ideális helyszín, mivel ez Magyarország legbonyolultabb területe. Azt is mondhatnám, hogy aki itt meg tudja csinálni a külső területes leszállásokat, annak az egész országban sem lesz gondja” – vélekedett Daróczi Endre alezredes.

Mindemellett a kiképzés fő célkitűzése, hogy kihívásokkal teli mentési feladatokat gyakoroltasson a résztvevő állománnyal. „Döntéshelyzetbe, döntéskényszerbe hozzuk a hajózó személyzeteket, és így tudjuk őket a legjobban, illetve a legdrasztikusabb módon fejleszteni” – mutatott rá a gyakorlat vezetője, hozzátéve, hogy e feladatok során a pilótáknak végig fontos döntéseket kell meghozniuk, éppúgy, mint a valóságban. „Ez a gyakorlat lehetőséget ad arra, hogy egy kicsit feszegethessük a határainkat és minden olyan dolgot kipróbáljunk, amit amúgy tudni is kell és mindezt realisztikus környezetben tehetjük meg.”

 

Daróczi Endre alezredes szólt arról is, hogy a katonákon túl az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Rendőrség egyes speciális csoportjai is jelen vannak, tehát már most együtt gyakorolják azokat a bonyolult műveleteket, amiket a valós életben is közösen, együttműködve hajtanának végre.

Kérdésünkre válaszolva elmondta azt is, hogy a helikopterdandár hajózó és műszaki állománya számára egyaránt az egyik legmeghatározóbb kihívás a kitelepült körülmények közötti feladatellátás – amelynek körülményeit Kaszab Zoltán főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa is megtekintette. Hozzáfűzte azonban, hogy ez szerepel az alakulat alapfeladatai között. „Nem csak arra vagyunk rendszeresítve, hogy egy bázisról lássuk el a feladatunkat, hanem tudnunk kell kitelepülés során is igen komplex feladatokat végrehajtani, amiben benne van a logisztika, a híradás, a vezetés is. Mindez itt, Gyöngyösön meg is valósul reggeltől estig, egy héten keresztül.”

A gyakorlat fél idején túl már elmondható, hogy a fiatal pilóták már szinte az összes leszállóhelyet megismerték a környéken és „nagyon nagy mosoly volt az arcukon. Persze néha csalódás is, mert itt sokkal bonyolultabb a leszállást megcsinálni, mint mondjuk Szolnokon. A gyakorlat hátralévő részében komplex kutató-mentő szituációkba tesszük őket, ahol dönteni, dönteni, dönteni kell majd minden esetben” – mondta Daróczi Endre.

További fotók a linkre kattintva érhetőek el!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023. 09. 07., 16:24
A Készenléti Rendőrség Légirendészeti Szolgálatának tervezett gyakorlata közben, 2023. szeptember 7-én 14 óra 44 perckor Balatonszéplak közelében, a parttól kb. 300 méterre – jelenleg tisztázatlan okból – a tó vizébe zuhant egy MD 500E típusú helikopter.
2023-09-13 11:37:36
1995. szeptember 13-án este összeütközött a levegőben a Magyar Légierő két gépe. A 16-os oldalszámú Szu-22-es hajtóműve az ütközés következtében leállt, az újraindítása sikertelen volt. A gép Kapoly közelében lezuhant, Katona István őrnagy sikeresen katapultált. A másik gép a 14-es oldalszámú MiG-23UB volt, amelynek az ütközéskor súlyosan megsérült a függőleges vezérsíkja, így a gép oldalkormánya is. A fedélzeten az első ülésben Katovics Balázs százados, hátul Mizsei Mihály százados foglalt helyet. A sérült géppel visszafordultak Pápára, de a leszállóirányra történő fordulás után instabillá vált a gép és lezuhant. A becsapódást nem élték túl a pilóták…
2023-09-13 10:21:12
Az Emirates az ausztráliai Sydneybe közlekedő járatait kizárólag Airbus A380-as repülőgépekkel fogja üzemeltetni. A légitársaság a 2023. november 4-től indítja harmadik, naponta közlekedő járatát, és ezzel hetente 2000 plusz ülőhelyet tud biztosítani a kontinens legnagyobb városába.
2023-09-11 12:26:04
Induló és érkező helikopterek váltották egymást a Mátra légterében, ahol egyhetes légi kutató-mentő felkészítését hajtotta végre a szolnoki MH Kiss József 86. Helikopterdandár. A szeptember 4–8. között megrendezett Air Wolf Hunting gyakorlaton egymást érték a különböző – komoly kihívást jelentő – feladatok.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 25., 10:13
Tíz nap után, a Magyar Honvédség Airbus A319-es szállító repülőgépével érkezett haza a líbiai árvízkárosultak megsegítésére összeállt magyar mentőcsapat a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, szeptember 24-én éjjel.
2023. 09. 20., 12:04
Ismét magyar hajózó nyerte el az ostravai repülőnap közönségdíját. Idén Szentendrei Dávid százados Gripen demo programjával bizonyult a legjobbnak.
2023. 09. 20., 10:53
Alkatrészek gyártásával és karbantartásával bővíti tevékenységi körét a két német nagyvállalat, a Lufthansa csoport és a Rheinmetall.
2023. 09. 18., 10:17
A Bács-Kiskun vármegyei községben, Madarason tizenhat éve, 2007-ben egy kopjafa-emléktáblát állítottak a második világháborúban lezuhant repülőgép áldozatai számára. A 79 évvel ezelőtti tragédiára idén, szeptember 14-én szentmisével, beszédekkel, versekkel és koszorúzással emlékeztek.

  Legfrissebbek most

2023. szeptember 23-án, szombaton rendezték meg az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár Családi Napját: az alakulat katonái ezúttal családtagjaik, hozzátartozóik körében tölthettek el egy tartalmas napot a bázison.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.