2024. 04. 22. hétfő
Csilla, Noémi
: 395 Ft   : 371 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

VIDEÓ - Air Wolf Hunting 2023

VIDEÓ - Air Wolf Hunting 2023
honvedelem.hu  |  2023. 09. 11., 12:26
VIDEÓ - Air Wolf Hunting 2023

Induló és érkező helikopterek váltották egymást a Mátra légterében, ahol egyhetes légi kutató-mentő felkészítését hajtotta végre a szolnoki MH Kiss József 86. Helikopterdandár. A szeptember 4–8. között megrendezett Air Wolf Hunting gyakorlaton egymást érték a különböző – komoly kihívást jelentő – feladatok.

Az Air Wolf Hunting kapcsán Daróczi Endre alezredes, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár repülőműveleti főnöke, egyúttal a gyakorlat vezetője úgy fogalmazott, hogy a gyakorlat a Magyar Honvédség egyetlen légi kutató-mentő kiképzése, amelyet – az Egererdő Zrt-vel együttműködve – a Mátra légterében hajtanak végre. Ez, a kétségkívül megkapó tájképen túl azért is előnyös, mert a térség különleges lehetőséget biztosít arra, hogy a fiatal hadnagyok gyakorolhassák a bonyolult területeken történő leszállásokat. „Erre a Mátra ideális helyszín, mivel ez Magyarország legbonyolultabb területe. Azt is mondhatnám, hogy aki itt meg tudja csinálni a külső területes leszállásokat, annak az egész országban sem lesz gondja” – vélekedett Daróczi Endre alezredes.

Mindemellett a kiképzés fő célkitűzése, hogy kihívásokkal teli mentési feladatokat gyakoroltasson a résztvevő állománnyal. „Döntéshelyzetbe, döntéskényszerbe hozzuk a hajózó személyzeteket, és így tudjuk őket a legjobban, illetve a legdrasztikusabb módon fejleszteni” – mutatott rá a gyakorlat vezetője, hozzátéve, hogy e feladatok során a pilótáknak végig fontos döntéseket kell meghozniuk, éppúgy, mint a valóságban. „Ez a gyakorlat lehetőséget ad arra, hogy egy kicsit feszegethessük a határainkat és minden olyan dolgot kipróbáljunk, amit amúgy tudni is kell és mindezt realisztikus környezetben tehetjük meg.”

 

Daróczi Endre alezredes szólt arról is, hogy a katonákon túl az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Rendőrség egyes speciális csoportjai is jelen vannak, tehát már most együtt gyakorolják azokat a bonyolult műveleteket, amiket a valós életben is közösen, együttműködve hajtanának végre.

Kérdésünkre válaszolva elmondta azt is, hogy a helikopterdandár hajózó és műszaki állománya számára egyaránt az egyik legmeghatározóbb kihívás a kitelepült körülmények közötti feladatellátás – amelynek körülményeit Kaszab Zoltán főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa is megtekintette. Hozzáfűzte azonban, hogy ez szerepel az alakulat alapfeladatai között. „Nem csak arra vagyunk rendszeresítve, hogy egy bázisról lássuk el a feladatunkat, hanem tudnunk kell kitelepülés során is igen komplex feladatokat végrehajtani, amiben benne van a logisztika, a híradás, a vezetés is. Mindez itt, Gyöngyösön meg is valósul reggeltől estig, egy héten keresztül.”

A gyakorlat fél idején túl már elmondható, hogy a fiatal pilóták már szinte az összes leszállóhelyet megismerték a környéken és „nagyon nagy mosoly volt az arcukon. Persze néha csalódás is, mert itt sokkal bonyolultabb a leszállást megcsinálni, mint mondjuk Szolnokon. A gyakorlat hátralévő részében komplex kutató-mentő szituációkba tesszük őket, ahol dönteni, dönteni, dönteni kell majd minden esetben” – mondta Daróczi Endre.

További fotók a linkre kattintva érhetőek el!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 28., 14:43
Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.
2024. 03. 27., 16:19
20 évvel ezelőtt, 2004. március 16-án érkezett meg Olaszországba két F-104 Starfighter kíséretében az első Eurofighter Typhoon. A jeles évforduló alkalmából nem maradhatott el egy jubileumi festésű példány bemutatása sem.
2024-04-15 10:57:43
Folytatódik a Hadak útján hadtörténeti előadás-sorozat Nagykanizsán, a Halis István Városi Könyvtárban: 2024. április 24-én, 18 órától az egyik legeredményesebb magyar vadászpilótáról, vitéz nemes Molnár László főhadnagyról hallgathatunk meg egy előadást.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 18., 14:17
A nemzeti fegyverzeti igazgató azt is elmondta, a KC–390-es Millennium első példánya egy többhetes tesztelési, validációs időszakra érkezett Magyarországra, a két megrendelt gép jövőre már Kecskeméten szolgál.
2024. 04. 17., 12:19
Életek múlhatnak a helikopter-karbantartó munkáján.
2024. 04. 15., 14:35
A Magyar Honvédség légi kutató-mentő szolgálata - H145M típusú helikopterrel - is részt vett egy, Martonvásár környékén eltűnt kisrepülőgép keresésében, április 13-án, szombaton.
2024. 04. 11., 13:55
Az idei évben is az EUFOR Althea művelet parancsnoki teendőit ellátó nemzet, vagyis 2024-ben Magyarország biztosítja a bosznia-hercegovinai békemisszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét.

  Legfrissebbek most

Mint ahogy arról már közösségi oldalunkon is beszámoltunk, 2024. április 8-18. között rendezik meg a Görög Légierő Andravida légibázisán az INIOCHOS 2024 nemzetközi hadgyakorlatot. Olvasóinknak most az első spotter napról mutatunk fotókat!

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most