2023. 06. 03. szombat
Klotild
: 371 Ft   : 344 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Véget ért az Ample Strike '19

Véget ért az Ample Strike '19
JETfly  |  2019. 09. 16., 10:59
Véget ért az Ample Strike '19

Megtartották Csehországban az Ample Strike összhaderőnemi gyakorlatot, amely során 2014 óta minden évben többnemzeti környezetben gyakorolják a levegő-föld feladatokat.

Az idei évben az előző évekhez képest „csökkentett módban“, csupán hat nemzet kapott meghívást a gyakorlatra. A részvétel nem hivatalos feltétele volt, hogy a meghívott felek a résztvevő előretolt repülés irányító szakembereken és csoportokon kívül a gyakorlat megrendezéséhez elengedhetetlen repülő eszközöket és a közvetlen légi támogatásban jártas hajózó személyzetet is delegálják a gyakorlatra. Így az idei évben először vettek részt ezen a gyakorlaton magyar Mi-24-es harci helikopterek, továbbá hajózó- és repülő műszaki, valamint logisztikai szakemberek. A Mi-24 típus mellett a magyar JAS-39 Gripen szintén támogatta a gyakorlatot.

A gyakorlat kiképzés szempontjából az előretolt repülés-irányító szakemberek és kezelő személyzet, valamint a repülő hajózó szakszemélyzet együttműködésére fókuszált összhaderőnemi és többnemzeti környezetben. A kiképzési cél elsősorban átgondoltan megkomponált, összetett harcászati helyzetekben a közvetlen légi támogatás eljárásainak, technikáinak gyakoroltatása, fejlesztése és a korábbiakban már megszerzett szakmai tudás tökéletesítése, fejlesztése volt.

Az idei évben a magyar előretolt repülésirányítók három kiképzési helyszínen hajtottak végre irányítási feladatokat. Beépített területen és lőtéri, valós levegő-föld tűzeszközökkel végrehajtott feladatok mellett még mindig újszerűnek mondható a szimulátoros gyakorló feladat, ahol valós hadszíntéri környezetben, életszerű feladatban gyakorolhatták a szakemberek a közvetlen légi támogatási eljárásokat. Ahogyan az elmúlt években mindig, úgy idén is minden egyes kiképzési helyszínen instruktorok segítették a szakemberek, csoportok munkáját.

A gyakorló küldetések végeztével lehetőség nyílt a feladatok kiértékelésére, ahol az instruktorok értékelték a szakemberek munkáját és tanácsot adtak a technikáik finomítására, hibáik javítására, a fejlődés lehetőségeire. A közvetlen légi támogatás során alkalmazott eljárások és technikai eszközök évről-évre változnak, fejlődnek, így az adott szakterületen szinte mindig van mit tanulni, pontosítani. Az Ample Strike gyakorlat 2019-ben is kiváló lehetőséget biztosított a közvetlen légi támogató eljárások gyakorlására, valamint a szakemberek időszakosan előírt képességfenntartásának elősegítésére. A delegált szakemberek feladataikat sikeresen, probléma nélkül végrehajtották.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 13:14
A Magyar Honvédség az űrhajósjelöltek felkészítésének korábbi fázisaiba is bekapcsolódott. Nem csupán a repülőorvosi egészségügyi vizsgálatokat végezték el rajtuk az MH Egészségügyi Központ kecskeméti telephelyén, de Gripen repülőgépekkel is repültek azok hátsó ülésében.
2023. 05. 05., 14:23
2023. április 25-én sor került a Hürjet prototípusának első felszállására. A Turkish Aerospace Industries újdonságát elsőként 2018-ban, Farnborough-ban (mock-up) láthattuk.
2023. 04. 27., 14:10
A Magyar Honvédségnél zajló modernizációs folyamat fellegvára Szolnok, ahová - a H145M könnyű helikopterek hadrendbe állítása után - nyáron már megérkeznek a H225M közepes szállítógépek is. Új technika és új parancsnok: dr. Bali Tamás ezredes úrral a Tisza parton történt változások mellett saját szakmai életútját is áttekintjük.
2023-05-21 22:36:21
Mint ahogy arról már ehavi programajánlónkban beszámoltunk, május utolsó vasárnapján repülőnapot rendeznek Mezőkövesd repülőterén! Olvasóink kérésének eleget téve, most összegyűjtöttük a tudnivalókat a közelgő Bükk-Mátravidéki Airshow-ról.
2023-05-15 12:16:55
2023. május 10-én, szerdán immár a hetedik előadásra került sor a Hadak útján hadtörténeti előadás-sorozat keretében. Ez alkalommal Németh Zoltán nyugállományú őrnagy, vadászpilóta tartott vetítettképes előadást a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtárban.
2023-05-15 11:18:35
Az Emirates légitársaság újabb digitális szolgáltatást vezet be, hogy még kényelmesebbé tegye az utazást. A Dubajból induló utasok többsége május 15-től a papíralapú változat helyett mobil beszállókártyával utazhat, amellyel gyorsabbá és egyszerűbbé válik a biztonsági ellenőrzés és a beszállás.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 06. 02., 11:20
A háború miatt elmarad a kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató – közölte a Honvédelmi Minisztérium június 2-án.
2023. 06. 02., 09:14
Ezt mi sem ússzuk meg – gondolhatta bárki, aki 2013 júniusának elején az ausztriai áradásról készült televíziós híradásokat látta, hiszen a Dunán lefolyó hatalmas vízmennyiség rekordméretű árvizet ígért Magyarországnak. Ennek megfelelően megkezdődött a felkészülés a védekezésre.
2023. 06. 01., 09:49
A Magyar Légierő minden fegyverneme, alakulata megmozdult, a vezetési elemek, a készenléti szolgálatok, a katonai szervezetek repülő-, helikopter és légvédelmi rakétacsapatai komplex és valós feladat végrehajtásukkal demonstrálták a légierő jelenlegi képességeit a Kék Villám 2023/2 gyakorlaton.
2023. 06. 01., 09:20
Több mint húsz év után ismét valós repülőtéri és hangár környezetben, az Aeroplex műszaki bázisán tettek szakmai vizsgát a középiskolai képzésben végzős repülőgép-szerelő és műszerész diákok.

  Legfrissebbek most

A háború miatt elmarad a kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató – közölte a Honvédelmi Minisztérium június 2-án.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.