2024. 05. 20. hétfő
Bernát, Felícia
: 388 Ft   : 358 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Véget ért az Ample Strike '19

Véget ért az Ample Strike '19
JETfly  |  2019. 09. 16., 10:59
Véget ért az Ample Strike '19

Megtartották Csehországban az Ample Strike összhaderőnemi gyakorlatot, amely során 2014 óta minden évben többnemzeti környezetben gyakorolják a levegő-föld feladatokat.

Az idei évben az előző évekhez képest „csökkentett módban“, csupán hat nemzet kapott meghívást a gyakorlatra. A részvétel nem hivatalos feltétele volt, hogy a meghívott felek a résztvevő előretolt repülés irányító szakembereken és csoportokon kívül a gyakorlat megrendezéséhez elengedhetetlen repülő eszközöket és a közvetlen légi támogatásban jártas hajózó személyzetet is delegálják a gyakorlatra. Így az idei évben először vettek részt ezen a gyakorlaton magyar Mi-24-es harci helikopterek, továbbá hajózó- és repülő műszaki, valamint logisztikai szakemberek. A Mi-24 típus mellett a magyar JAS-39 Gripen szintén támogatta a gyakorlatot.

A gyakorlat kiképzés szempontjából az előretolt repülés-irányító szakemberek és kezelő személyzet, valamint a repülő hajózó szakszemélyzet együttműködésére fókuszált összhaderőnemi és többnemzeti környezetben. A kiképzési cél elsősorban átgondoltan megkomponált, összetett harcászati helyzetekben a közvetlen légi támogatás eljárásainak, technikáinak gyakoroltatása, fejlesztése és a korábbiakban már megszerzett szakmai tudás tökéletesítése, fejlesztése volt.

Az idei évben a magyar előretolt repülésirányítók három kiképzési helyszínen hajtottak végre irányítási feladatokat. Beépített területen és lőtéri, valós levegő-föld tűzeszközökkel végrehajtott feladatok mellett még mindig újszerűnek mondható a szimulátoros gyakorló feladat, ahol valós hadszíntéri környezetben, életszerű feladatban gyakorolhatták a szakemberek a közvetlen légi támogatási eljárásokat. Ahogyan az elmúlt években mindig, úgy idén is minden egyes kiképzési helyszínen instruktorok segítették a szakemberek, csoportok munkáját.

A gyakorló küldetések végeztével lehetőség nyílt a feladatok kiértékelésére, ahol az instruktorok értékelték a szakemberek munkáját és tanácsot adtak a technikáik finomítására, hibáik javítására, a fejlődés lehetőségeire. A közvetlen légi támogatás során alkalmazott eljárások és technikai eszközök évről-évre változnak, fejlődnek, így az adott szakterületen szinte mindig van mit tanulni, pontosítani. Az Ample Strike gyakorlat 2019-ben is kiváló lehetőséget biztosított a közvetlen légi támogató eljárások gyakorlására, valamint a szakemberek időszakosan előírt képességfenntartásának elősegítésére. A delegált szakemberek feladataikat sikeresen, probléma nélkül végrehajtották.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024-05-08 14:18:36
Rendhagyó módon két előadással folytatódott április 24-én a Hadak útján hadtörténeti előadás-sorozat. Pozsgay Gyula grafikus és Dr. Pozsgay Péter tartalékos főhadnagy mindkétszer vitéz nemes Molnár László főhadnagyról mesélt, aki 25 igazolt légi győzelmével az egyik legeredményesebb magyar vadászpilóta volt a második világháborúban.
2024-05-07 11:42:11
Szeptember közepétől áll forgalomba az Emirates első A350-900-as gépe, amelyet 32 Business, 21 Premium turista és 259 turista osztályú üléssel szereltek fel. A légitársaság új típusú gépeivel – amelyből összesen 65 darabot rendeltek - elsőként közel-keleti úti célokra repül, de még idén ősszel megjelennek több ázsiai és európai útvonalon is.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 16., 14:59
Látványos eseményre figyelhettek fel a szandaszőlősi katonai reptér mellett elhaladók. Zöldes aranyszínű körök lepték el az eget, ahogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar másodéves honvéd tisztjelöltjei végrehajtották első ejtőernyős ugrásukat.
2024. 05. 13., 11:33
A szélestörzsű repülőgépekkel kiszolgált szezonális útvonalak egy része áprilisban indult, más részük pedig októberig meghosszabbodik.
2024. 05. 10., 09:30
Közel öt esztendeje, hogy 2019. május 20-án az utolsó váltás hazaérkezésével véget ért a magyar szállító helikopteres közösség afganisztáni szerepvállalása.
2024. 05. 09., 10:23
A korábbi múzeum épületének tetején álló Ancsán teljes külső felújítást végeztek el. A repülőgép a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum „Mivel megyünk? Energiamix a közlekedésben” című tárlatának egyik eleme.

  Legfrissebbek most

Nem könnyű a semleges országok élete. Pláne nem, ha kicsik és védelmi iparuk nem fejlett. Így járt Ausztria is: éppen ezért jelent most komoly fejtörést légierejének fejlesztése.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.