2024. 06. 25. kedd
Vilmos
: 395 Ft   : 369 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Szolnokon ünnepelték a Légierő Haderőnem napját

Szolnokon ünnepelték a Légierő Haderőnem napját
Darabos Erika  |  2019. 09. 04., 15:29
Szolnokon ünnepelték a Légierő Haderőnem napját

Az idei esztendőben az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis adott otthont a Légierő Haderőnem napja kapcsán rendezett ünnepségnek, mely egy nyugdíjas találkozóval és állománygyűléssel egybekötve zajlott 2019. augusztus 24-én, szombaton.

A hagyományok szerint Nagyboldogasszony napján, augusztus 15-én ünnepli a légierő az oltalmazójuk napját, az ehhez kapcsolódó ünnepséget rendezte meg az említett hétvégén a szolnoki bázis. A színvonalas program során a földön és a levegőben egyaránt volt látnivaló. Ünnepi beszéddel nyitotta meg a rendezvényt Kilián Nándor dandártábornok, a Magyar Honvédség Parancsnokságának légierő haderőnem szemlélője, ezt követően pedig a katonazenekar színvonalas előadását hallgathattuk végig.

Képgaléria megtekintése (62 db kép)

A statikus soron kiállított repülőeszközök között látható volt az aktív típusok közül például egy egy Mi-24P (332) harci helikopter és egy Zlin-143 LSi kiképzőgép is, de nem maradhattak el a már hadrendből kivont gépeink sem: láthattuk többek között a Jak-52, az Albatros, a MiG-21UM és a MiG-29-es típusokat is. A statikus programot egy színvonalas dinamikus program egészítette ki, mely délben vette kezdetét egy nyitókötelékkel: ebben látható volt egy AS-350B helikopter, két Zlin 242L kiképzőgép, 2 Mi-17-es szállítóhelikopter és két Mi-24P harci helikopter, továbbá ejtőernyős bemutató. A repülőprogram részét képezték az An-26, az A319 és a Falcon 7X áthúzások, illetve a látványos elemekkel tarkított JAS-39C Gripen demója Majerik Máté főhadnagy előadásában. Mi-17-es szállítóhelikopterek részvételével megtekinthető volt egy kutató-mentő bemutató és egy tűzoltási bemutató is, ez utóbbinál a Tiszából megmerített tűzoltó ballon segítségével oltották el a felcsapó lángokat. A dinamikus programot drónbemutató zárta.

Képgaléria megtekintése (62 db kép)
Színvonalas légiprogram színesítette a szolnoki rendezvényt (Fotók: Butsi István)

Jó hangulatú, repülésrajongók számára kifejezetten tartalmas szombati napon vehettünk ismét részt. A fotókért ezúton is köszönetet mondunk Butsi Istvánnak, a lehetőségért pedig az MH 86. Szolnok Helikopter Bázisnak. Külön köszönet illeti a kiállított gépek mellett szolgálatot teljesítő műszaki és hajózó állományt, akik a nap során minden érdeklődő kérdésre készségesen válaszoltak.

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 07., 14:20
A normandiai partraszállás egyik alapvető logisztikai kérdése az volt, hogyan lehet megfelelő mennyiségű katonát, fegyverzetet és egyéb felszerelést az éjszaka leple alatt észrevétlenül eljuttatni a brit szigetektől Franciaországba? A hadműveletek tervezőinek gyorsan be kellett látniuk, hogy csak a levegőből érkezhetnek az első egységek a kulcsfontosságú helyekre.
2024. 05. 31., 12:45
Február 23-án került aláírás a magyar légierő vadászgép flottájának bővítését jelentő szerződésre: négy JAS 39C Gripen érkezik a SAAB szerelőcsarnokból Kecskemétre. Az Aranysas interjúja Gróf Gergely ezredessel, az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár parancsnokával.
2024-06-20 07:00:00
Kellemes nyári hétvégére készült mindenki. Tervezgettük mivel is teljenek az elkövetkező napok. Volt, aki a strandolást favorizálta, más egy közös focimeccs nézésre invitálta barátait és páran a borutcában szerettek volna bort kóstolni. Már előre éreztük a finom vörös bor izét, mikor csörgött a telefon. A telefon most nem a jó barát szerepét játszotta. Rossz hírt közölt. Fehérgyarmat közelében lezuhant a Magyar Honvédség L-39 Albatros típusú repülőgépe és a fedélzetén repülők életüket vesztették. A gondolatban kortyolt bor íze rögtön megkeseredett és az eltávozott pilótákra, barátokra, Janicsek Andrásra és Ignácz Zoltánra gondoltunk.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 25., 09:26
A magyar polgári repülés történetének egyik kevéssé ismert fejezetét a kalibráló repülőgépekkel írták.
2024. 06. 21., 10:43
2024. 06. 20., 10:49
Zajlanak a késő délutáni, esti kiképzési repülések az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál.
2024. 06. 18., 10:01
Cserényi Gyula egykori iskolájában, a kecskeméti Arany János Általános Iskolában tartott előadást hétfőn. A tartalékos kutatóűrhajós a kiképzéséről és a HUNOR-program küldetéséről beszélt a kíváncsi diákoknak.

  Legfrissebbek most

„A sikerhez kevés csupán az eszköz és a technika, kell hozzá motivált, tenni akaró állomány elszánt, odaadó parancsnokkal az élén” – fogalmazott köszöntő beszédében Könczöl Ferenc ezredes, az MH Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka az MH 47. Bázisrepülőtér parancsnoki beosztás átadás-átvétele alkalmából rendezett ünnepségen, június 21-én.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A közelmúltban számoltunk be lapunkon Brunei H145M rendeléséről, most pedig folytatódik a sor Belgiummal: az újabb beszerzés hírét a Párizsban megrendezett Eurosatory védelmi és biztonsági kiállításon jelentették be.