2023. 05. 28.
Csanád, Emil
: 372 Ft   : 347 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Szolnok - Fairford: oda - vissza

Szolnok - Fairford: oda - vissza
Sáry Zoltán - Aranysas  |  2022. 09. 30., 13:37
Szolnok - Fairford: oda - vissza

A brit RIAT-on már számos esetben szerepelt a Magyar Honvédség, elsősorban harcászati repülőgépekkel, illetve olykor szállítógéppel is. Idén júliusban azonban meglepő módon két Mi-24-es harci helikopter is útra kelt, hogy megmutassa magát a világnak.

A hazai katonai forgószárnyas képesség az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison alapul. Az alakulat Mi-17-esei igény esetén tűzoltási feladatokat is végeznek (a szlovéniai bevetésükről magazinunk következő számában olvashatnak majd). A két AS350 elsősorban a kiképzésben segít, a húsz példányban hadrendbe állított fiatal H145M-ek pedig egyre több és szerteágazóbb feladatot látnak el. A negyedik típus a néhány évvel ezelőtt nagyjavításon átesett Mi-24. Ebből nyolc áll rendelkezésre: két eredetileg is Magyarországnak szánt V-változat, továbbá az egykori NDK-s hagyatékból, ajándékként kapott hat darab, gépágyús P-verzió. A jelenleg alacsony láthatóságú, szürke festést viselő, igazán impozáns méretű és erőt sugárzó harci helikopterek rendszeresen vesznek részt nyilvános eseményeken.

A harcihelikopter-zászlóalj állományába tartozó típus már korábban is számos alkalommal bizonyított külföldi bemutatókon. Ez például annak is betudható, hogy a nyugati országok nagyközönsége mind a mai napig vonzalmat érez a szovjet haditechnika iránt. Ennek persze a történelmi háttéren túl technikai alapja is van, hiszen az ilyen konstrukciók általában a nyers erőt sugározzák. Ez a Hind esetében talán még inkább igaz: a helikopterek között nagynak számító, közel 13 tonnás szerkezetet a különleges kialakítás, a 4400 lóerő, illetve az első ránézésre is nyilvánvaló fegyverarzenál igazán népszerűvé teszi. Nyilván nem véletlen, hogy a Royal International Air Tattoo (RIAT) szervezőinek érdeklődését is felkeltették a szolnoki 24-esek, akik rendszeresen hajtanak végre dinamikus bemutatókat. Persze ahhoz, hogy a szolnokiak felkerüljenek a meghívottak listájára, a rendezők első körben élőben is megbizonyosodtak arról, hogy a jelöltek produkciója megfelel a RIAT elvárásainak. Erre kiváló alkalmat jelentett az alakulat májusi családi napja, amelyen zárt kapuk mögött, de mégis közönség előtt mutatták be a dinamikus programot. A vendégek „zsűrije” két angol szakemberből állt, és a látottak alapján meg is hívták a szolnokiakat az idén július 15 és 17 között, Fairfordban tartott RIAT-ra. Fontos megjegyezni, hogy bár hasonló távolságot már repültek korábban, de magyar forgószárnyasok még soha nem jártak Angliában. Az előkészületek jóval a kirepülés előtt megkezdődtek, így például diplomáciai engedélyeket kellett beszerezni, illetve megannyi részlet pontosításra várt.

Jelenleg két magyar Mi-24-es bemutató pilótánk van: egyikük Suszter Attila - becenevén Csoszi - alezredes. Ő az 1980-as évek második felében még a frunzei iskolán ismerkedett meg a harci helikopterrel, jelenleg a helikopter bázis repülésbiztonsági főnöke. Logikus módon ő lett a kontingens parancsnoka. A másik demo pilóta a harcihelikopter-zászlóalj parancsnoka, Makai Sándor alezredes, aki 2004-ben ült át Mi-8-asról a 24-esre, tehát utóbbit is immár közel két évtizede repüli. Ő a cikk elkészítésében is sokat segített, amikor két gyakorló repülés között felelevenítette az angliai vendégszereplés hiteles történetét. Az egyik személyzet tehát adott volt, viszont két gép indult útnak: a másik példány a statikus bemutatón vett részt, illetve általa egyben a tartalék is rendelkezésre állt. Az utóbbi forgószárnyas személyzetét Kiss István őrnagy és Fehér Gábor százados alkotta. A feladatra két darab, P verziójú helikoptert jelöltek ki, amelyek üzemeltetését egy hatfős műszaki csapat biztosította, Klement Zsolt őrnagy vezetésével.

Maga a kirepülés több szakaszban történt: az első napon - pápai és németországi közbenső tankolást követően - Belgiumig jutottak. A két-két póttartállyal felszerelt gépekkel ehhez megközelítőleg hat repült órára volt szükség. A Mi-24-esek deszantterében három-három műszaki foglalt helyet, ami a katonák „egynapos” csomagjai, illetve a legszükségesebb eszközök - például a vontatóvilla - mellett még nem okozott túl nagy zsúfoltságot. A többi szükséges eszközt, illetve csomagot az egyébként is a RIAT-ra tartó kecskeméti Airbus A319 szállította, tehát nem volt szükség plusz járatra.

A szolnokiak másnap indultak tovább Belgiumból, a La Manche (illetve nemzeti büszkeségből angolul The English Channel) átrepülése különleges élményt jelentett a számukra. Ráadásul mind az oda-, mind a visszaúton kiváló időjárás kísérte őket, ami nemcsak a navigációt segítette, hanem nézelődésre is lehetőség adódott, sőt számos kiváló fotót készíthettek fentről, amelyek egy része időközben az internetre is felkerült. A fairfordi megérkezés már nem bizonyult ilyen simának: mivel körülbelül 260 légijárművet vártak a reptérre, a személyzetek a nagyobb légi kikötőkhöz hasonlóan úgynevezett „slotot”, azaz résidőt kaptak. A dolgukat tovább bonyolította, hogy hagyományosan minden érkezőt lefotóznak a levegőben. Ez úgy történik, hogy egy két hajtóműves, turbólégcsavaros Short Skyvan fedélzetén felsorakoznak a fotósok, és az érkező gépek e mellé sorolnak be 15-20 percre. Csak ezt a ceremóniát követően engedélyezik a leszállást, amelyet a légiforgalmi irányítók radarvektorokkal, azaz irányok megadásával segítenek. A hazai taszári, illetve kecskeméti repülőnapok érkező/induló forgalma is számos legendát keltett már életre, el lehet képzelni, hogy a közel 300 érkező gép mekkora feladatot jelent az irányítóknak. Ráadásul a közös nyelvismeret, illetve a közzétett eljárások ellenére az ide látogatók többsége számára ismeretlen a környék, ami további problémák forrása lehet, különösen az együléses, nagysebességű harci gépek esetében.

A RIAT 3 napos rendezvény, amelyből a legelső inkább szakmai jellegű, ezen kívül toborzó, előnevelő célzattal is bír, például a rendezők nyolcezer gyereket hívtak meg a nyitónapra. Itt a hivatalos repülési program is rövidebb, és erre a szolnokiakat sem tervezték be. Gyakorlás céljából azonban mégis a levegőbe emelkedtek, ugyanis elvárás, hogy a „fellépés” előtt minden szereplő megismerje a helyi sajátosságokat. Ezekből pedig akadt bőven: a dinamikus bemutatót például 2-2,5 km hosszan kell végrehajtani, tehát az itthon megszokotthoz képest jobban el kell nyújtani a figurákat. Ez természetesen a bemutatóprogram időtartamára is kihatott: a szokásos 10 perc helyett ezúttal 12-re volt szükségük. A RIAT következő két napja immár a nagyközönségnek szólt. A két demo pilótánk felváltva repülte le a programot: először Makai alezredes, majd „Csoszi”. Eközben a másik helikopterünknek a statikus soron kellett „helytállnia”, ahol a várakozásnak megfelelően igen élénk érdeklődés fogadta. A RIAT mindig százezres tömegeket vonz, s nem volt ez másként idén sem: a magyar helikoptereket is soha nem látott számú érdeklődő figyelme kísérte földön és égen egyaránt. A hazatelepülés az odavezető úthoz hasonló módon történt. Persze a hatalmas reptéri forgalom az útnak indítást is alaposan megnehezítette, a Mi-24-esek pilótái például fél órát várakoztak járó hajtóművekkel, mire megkapták a felszállási engedélyt.

 

A hazaérkező állomány valószínűleg itthon sem pihenhet a babérjain: a nyári kiképzési időszak eleve rengeteg gyakorlattal jár, ráadásul a déli határon megszokott, a migrációból adódó feladatok mellett immár Keleten is jelentős mozgások tapasztalhatók nap mint nap. Mindezeken kívül mostanság a szolnoki bázison technikai - és ebből adódóan egyéb szempontból is - generációs szintű fejlesztések történnek. Emiatt pedig a harcihelikopter-zászlóalj állománya ugyancsak repüli a H145M gépeket, de olyan hajózójuk is van, aki a Mi-17-es típuson szokott besegíteni. A napi rutinfeladatok mellett a Mi-24-esekre idén még számos bemutató vár: ősszel Zeltwegben és Ostravában is dinamikus programmal szerepelnek majd.

A hazaérkező állomány valószínűleg itthon sem pihenhet a babérjain: a nyári kiképzési időszak eleve rengeteg gyakorlattal jár, ráadásul a déli határon megszokott, a migrációból adódó feladatok mellett immár Keleten is jelentős mozgások tapasztalhatók nap mint nap. Mindezeken kívül mostanság a szolnoki bázison technikai - és ebből adódóan egyéb szempontból is - generációs szintű fejlesztések történnek. Emiatt pedig a harcihelikopter-zászlóalj állománya ugyancsak repüli a H145M gépeket, de olyan hajózójuk is van, aki a Mi-17-es típuson szokott besegíteni. A napi rutinfeladatok mellett a Mi-24-esekre idén még számos bemutató vár: ősszel Zeltwegben és Ostravában is dinamikus programmal szerepelnek majd.

A cikk elkészítéséhez köszönik az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis állományának – különösen Makai Sándor alezredesnek, Zölei Anita főhadnagynak és Hamza Norbert zászlósnak – a segítségét.

A cikk nyomtatott változata az Aranysas magazin 2022. októberi számában jelent meg!

 

Forrás: https://aranysas.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 05., 14:23
2023. április 25-én sor került a Hürjet prototípusának első felszállására. A Turkish Aerospace Industries újdonságát elsőként 2018-ban, Farnborough-ban (mock-up) láthattuk.
2023. 04. 27., 14:10
A Magyar Honvédségnél zajló modernizációs folyamat fellegvára Szolnok, ahová - a H145M könnyű helikopterek hadrendbe állítása után - nyáron már megérkeznek a H225M közepes szállítógépek is. Új technika és új parancsnok: dr. Bali Tamás ezredes úrral a Tisza parton történt változások mellett saját szakmai életútját is áttekintjük.
2023-05-21 22:36:21
Mint ahogy arról már ehavi programajánlónkban beszámoltunk, május utolsó vasárnapján repülőnapot rendeznek Mezőkövesd repülőterén! Olvasóink kérésének eleget téve, most összegyűjtöttük a tudnivalókat a közelgő Bükk-Mátravidéki Airshow-ról.
2023-05-15 12:16:55
2023. május 10-én, szerdán immár a hetedik előadásra került sor a Hadak útján hadtörténeti előadás-sorozat keretében. Ez alkalommal Németh Zoltán nyugállományú őrnagy, vadászpilóta tartott vetítettképes előadást a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtárban.
2023-05-15 11:18:35
Az Emirates légitársaság újabb digitális szolgáltatást vezet be, hogy még kényelmesebbé tegye az utazást. A Dubajból induló utasok többsége május 15-től a papíralapú változat helyett mobil beszállókártyával utazhat, amellyel gyorsabbá és egyszerűbbé válik a biztonsági ellenőrzés és a beszállás.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 05. 25., 15:15
Százöt esztendővel ezelőtt Kiss József hadnagy – a szolnoki helikopterdandár névadója – temetésekor az ellenség koszorúval tisztelgett a „Levegő Lovagja” előtt. Halálának évfordulóján az utódok szintén koszorúkkal emlékeztek a legendás pilótára.
2023. 05. 23., 16:06

A fellegekbe repítette a pilótanő előadása az érdeklődőket Tevelen

Videós összefoglaló Koller Kinga főhadnagy 2023. április 21-i, Tevelen megtartott "Repülésem története" című előadásáról.
2023. 05. 23., 10:45
Tavaly október 17. és november 20. között zajlott az EUFOR Quick Response 2022 elnevezésű gyakorlata, amelyen a Magyar Honvédség két H145M helikoptere is részt vett.
2023. 05. 23., 09:40
Ismét magyar űrhajós utazik a világűrbe 2024 év végén vagy 2025 év elején.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A német-magyar szárazföldi erők együttműködése részeként Magyarországra érkezett Björn F. Schulz dandártábornok, a Bundeswehr Páncélos Iskola parancsnoka, aki május 24-én a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz látogatott.