2023. 11. 30. csütörtök
András, Andor
: 380 Ft   : 347 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Szakmai nap a Black Swan 2021 gyakorlaton

Szakmai nap a Black Swan 2021 gyakorlaton
honvedelem.hu  |  2021. 05. 13., 12:23
Szakmai nap a Black Swan 2021 gyakorlaton

A NATO és amerikai különleges műveleti parancsnokok részvételével tartották meg a Black Swan 2021 nemzetközi különleges műveleti gyakorlat szakmai napját május 12-én, szerdán az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison.

A rendezvényen részt vett Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka, David Tabor vezérőrnagy, az Európában állomásozó amerikai különleges műveleti erők parancsnoka, valamint Rob Stephenson dandártábornok, a NATO Különleges Műveleti Parancsnokság megbízott parancsnoka is.

A meglehetősen mozgalmas szakmai napon a sajtó képviselői is megtapasztalhatták, milyen egy szállító- és harci helikopterekkel támogatott, Polaris MRZR 4 könnyű terepjáró gépkocsikkal közlekedő gyorsreagálású erőket is megmozgató művelet. Az „ellenséget” a helikopterekkel érkező erők gyorsan és hatékonyan semlegesítették, majd az alapos kutatásnak köszönhetően rengeteg értékes információhordozóval távozhattak az operátorok a visszatérő forgószárnyasokkal.

A vendégek emellett épületharcászati bemutatót, illetve kézifegyverekkel végrehajtott éleslövészetet is megtekinthettek; utóbbi során a résztvevő államok katonái a számukra rendszeresített gépkarabélyokkal és maroklőfegyverekkel küzdötték le a célokat.

Korom Ferenc vezérezredes a bemutató utáni sajtótájékoztatón elmondta: a Black Swan 2021 gyakorlat egyik fontos célja az volt, hogy teszteljék a Szolnokon kialakítandó Regionális Különleges Műveleti Komponens Parancsnokság (R-SOCC) kezdeti műveleti képességét, emellett vizsgálták, hogy a törzs és a katonák milyen szinten képesek feladataikat végrehajtani. Amint ezt a látottak, illetve az első ellenőri jelentések is alátámasztják, kimondható, hogy a katonák felkészültek – fogalmazott a vezérezredes. A Magyar Honvédség parancsnoka kiemelte: a komponens-parancsnokságnak 2024-re kell elérnie a teljes műveleti készenlétet, s ennek első tesztelését ezen a gyakorlaton is végre tudták hajtani.

A gyakorlaton a magyar katonák mellett az R-SOCC partnerországai – azaz Ausztria, Horvátország, Szlovákia és Szlovénia – szorosan együttműködtek a két szponzorországgal, a kiképzőket küldő Németországgal, valamint az Amerikai Egyesült Államokkal. Utóbbi, a kiképzők mellett, végrehajtó állományt is átcsoportosított a kiképzési rendezvényre. A végrehajtásban az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár katonái mellett más alakulatok is jelentős szerepet vállaltak, ebből adódóan a törzs és a parancsnokság is nemzetközi volt. Összességében több mint 800 katona, 14 forgó- és merevszárnyas repülőeszköz, számos egyéb haditechnikai eszköz, illetve az amerikai haditengerészet SOC-R hajói vettek részt a gyakorlaton. Magyarországon - a magyarok mellett - az amerikai haditengerészet különleges műveleti, valamint szárazföldi katonái, továbbá a szlovén különleges műveleti erők katonái hajtottak végre feladatokat. Nemcsak katonai területeken – például Újdörögdön, Várpalotán, Táborfalván, Ócsán és Tótvázsonyban – hajtottak végre feladatokat a különleges műveleti csoportok, hanem Kecskemét, Sárospatak, Nyíregyháza és Kisvárda térségében is.

A gyakorlat szakmai napján Korom Ferenc vezérezredes – a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program eredményei kapcsán – elmondta azt is, hogy augusztus 28-29-én ismét nemzetközi repülőnapot és haditechnikai bemutatót rendeznek Kecskeméten, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison. Itt nemcsak a már beérkezett, modern haditechnikai eszközöket, hanem az aláírt szerződéseknek megfelelően a jövőben beérkező eszközöket is meg lehet majd tekinteni. Ezek mind Magyarország és a magyar emberek biztonságát fogják szolgálni – hangsúlyozta a parancsnok.

David Tabor vezérőrnagy, az Európában állomásozó amerikai különleges műveleti erők parancsnoka leszögezte: jó látni a különböző nemzetek katonáit közösen gyakorolni, hiszen így megoszthatják egymással tudásukat. Mint fogalmazott, a gyakorlat megmutatta mitől igazán fontos a NATO: számos tagállam dolgozott együtt, de a Szövetségen kívüli partnerek is csatlakoztak, miközben a résztvevők megosztották egymással az alkalmazott taktikáikat, eljárásaikat, tapasztalataikat, s így mindannyian jobbak lettek.

Rob Stephenson, a NATO Különleges Műveleti Parancsnokságának megbízott parancsnoka az interoperabilitást, a zökkenőmentes együttműködést és ezek további fejlesztésének fontosságát emelte ki. Mint rámutatott, a NATO vetélytársai is látják azt, hogy a résztvevő államok különleges műveleti erői milyen eredményesen tudnak közösen műveletet tervezni és végrehajtani.

További fotókért kattintson a linkre!

 

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023. 11. 08., 13:34
2023. október 6-án a Saab - mielőtt átadná a Svéd Fegyveres Erők részére - leszállította az FMV-nek (Svéd Védelmi Beszerzési Hivatal) üzemeltetési tesztelésre az első sorozatgyártású Gripen E típusú harci repülőgépet.
2023. 11. 02., 14:26
Az AIR DEFENDER 2023 nemzetközi NATO hadgyakorlaton a résztvevő 25 nemzet 250 repülőgépe és helikoptere között ott voltak a kecskeméti Gripenek és a Puma harcászati repülő század tagjai is. A magyar kontingens parancsnokával, Molnár Tibor őrnaggyal az Aranysas magazin idézte fel a két hét eseményeit.
2023-11-13 11:49:38
2003. november 13-án délelőtt 11 órakor ismét megtörtént a megszokhatatlan, egy repülőgép eltűnt a lokátorok képernyőjéről és nem válaszolt semmilyen frekvencián. Azonnal felszállt a kutató-mentő helikopter a két egykori kollégiumi szobatárs keresésére.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 11. 30., 14:52
November 29-től a Satys PSP Hungary Zrt. gyulai gyárában végzik az Airbus Helicopters Hungary Kft. szomszédos üzemében gyártott helikopter alkatrészek felületkezelését, így a jövőben már száz százalékban Magyarországon gyártott alkatrészeket építenek be a forgószárnyasokba – jelentette be Kiss Attila, a Satys PSP Hungary Zrt. vezérigazgatója Gyulán.
2023. 11. 29., 16:35
Megérkezett az új kedvenc a JETfly Webáruházba! Kiváló minőségű softshell dzseki military zöld színben! A termék megrendelhető női és férfi változatban, önmagában vagy felvarrókhoz tépőzárakkal előkészítve!
2023. 11. 22., 15:13
A nemzeti ellenállóképesség erősítése és Magyarország védelme érdekében különleges közös szolgálat kezdődött idén ősszel Veszprémben, ahol november első napjai óta a polgári életben már több évtizeden át bizonyított szakemberek tartalékos katonaként készülnek fel katonai légiforgalmi irányítói feladatokra az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központban (MH LMVIK).
2023. 11. 20., 12:12
Szudán a déli országrész 2011-es kiválásáig és Dél-Szudán néven független állammá alakulásáig Afrika legnagyobb területű országa volt, most „csak” a harmadik.

  Legfrissebbek most

A Saab F-39 Gripen legújabb szállítmánya útnak indult Brazília felé – a két repülőgépet holland hajó fogja leszállítani rendeltetési helyére, várhatóan december közepére érkezhetnek meg.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Az F-16-osok nem rendelkeznek beépített beszállólétrával, ami problémát jelenthet a jövőbeni műveletek során olyan helyszíneken, ahol korlátozott a földi támogatás. Mutatjuk az innovációs ötleteket!