2023. 05. 28.
Csanád, Emil
: 372 Ft   : 347 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Szakmai nap a Black Swan 2021 gyakorlaton

Szakmai nap a Black Swan 2021 gyakorlaton
honvedelem.hu  |  2021. 05. 13., 12:23
Szakmai nap a Black Swan 2021 gyakorlaton

A NATO és amerikai különleges műveleti parancsnokok részvételével tartották meg a Black Swan 2021 nemzetközi különleges műveleti gyakorlat szakmai napját május 12-én, szerdán az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison.

A rendezvényen részt vett Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka, David Tabor vezérőrnagy, az Európában állomásozó amerikai különleges műveleti erők parancsnoka, valamint Rob Stephenson dandártábornok, a NATO Különleges Műveleti Parancsnokság megbízott parancsnoka is.

A meglehetősen mozgalmas szakmai napon a sajtó képviselői is megtapasztalhatták, milyen egy szállító- és harci helikopterekkel támogatott, Polaris MRZR 4 könnyű terepjáró gépkocsikkal közlekedő gyorsreagálású erőket is megmozgató művelet. Az „ellenséget” a helikopterekkel érkező erők gyorsan és hatékonyan semlegesítették, majd az alapos kutatásnak köszönhetően rengeteg értékes információhordozóval távozhattak az operátorok a visszatérő forgószárnyasokkal.

A vendégek emellett épületharcászati bemutatót, illetve kézifegyverekkel végrehajtott éleslövészetet is megtekinthettek; utóbbi során a résztvevő államok katonái a számukra rendszeresített gépkarabélyokkal és maroklőfegyverekkel küzdötték le a célokat.

Korom Ferenc vezérezredes a bemutató utáni sajtótájékoztatón elmondta: a Black Swan 2021 gyakorlat egyik fontos célja az volt, hogy teszteljék a Szolnokon kialakítandó Regionális Különleges Műveleti Komponens Parancsnokság (R-SOCC) kezdeti műveleti képességét, emellett vizsgálták, hogy a törzs és a katonák milyen szinten képesek feladataikat végrehajtani. Amint ezt a látottak, illetve az első ellenőri jelentések is alátámasztják, kimondható, hogy a katonák felkészültek – fogalmazott a vezérezredes. A Magyar Honvédség parancsnoka kiemelte: a komponens-parancsnokságnak 2024-re kell elérnie a teljes műveleti készenlétet, s ennek első tesztelését ezen a gyakorlaton is végre tudták hajtani.

A gyakorlaton a magyar katonák mellett az R-SOCC partnerországai – azaz Ausztria, Horvátország, Szlovákia és Szlovénia – szorosan együttműködtek a két szponzorországgal, a kiképzőket küldő Németországgal, valamint az Amerikai Egyesült Államokkal. Utóbbi, a kiképzők mellett, végrehajtó állományt is átcsoportosított a kiképzési rendezvényre. A végrehajtásban az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár katonái mellett más alakulatok is jelentős szerepet vállaltak, ebből adódóan a törzs és a parancsnokság is nemzetközi volt. Összességében több mint 800 katona, 14 forgó- és merevszárnyas repülőeszköz, számos egyéb haditechnikai eszköz, illetve az amerikai haditengerészet SOC-R hajói vettek részt a gyakorlaton. Magyarországon - a magyarok mellett - az amerikai haditengerészet különleges műveleti, valamint szárazföldi katonái, továbbá a szlovén különleges műveleti erők katonái hajtottak végre feladatokat. Nemcsak katonai területeken – például Újdörögdön, Várpalotán, Táborfalván, Ócsán és Tótvázsonyban – hajtottak végre feladatokat a különleges műveleti csoportok, hanem Kecskemét, Sárospatak, Nyíregyháza és Kisvárda térségében is.

A gyakorlat szakmai napján Korom Ferenc vezérezredes – a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program eredményei kapcsán – elmondta azt is, hogy augusztus 28-29-én ismét nemzetközi repülőnapot és haditechnikai bemutatót rendeznek Kecskeméten, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison. Itt nemcsak a már beérkezett, modern haditechnikai eszközöket, hanem az aláírt szerződéseknek megfelelően a jövőben beérkező eszközöket is meg lehet majd tekinteni. Ezek mind Magyarország és a magyar emberek biztonságát fogják szolgálni – hangsúlyozta a parancsnok.

David Tabor vezérőrnagy, az Európában állomásozó amerikai különleges műveleti erők parancsnoka leszögezte: jó látni a különböző nemzetek katonáit közösen gyakorolni, hiszen így megoszthatják egymással tudásukat. Mint fogalmazott, a gyakorlat megmutatta mitől igazán fontos a NATO: számos tagállam dolgozott együtt, de a Szövetségen kívüli partnerek is csatlakoztak, miközben a résztvevők megosztották egymással az alkalmazott taktikáikat, eljárásaikat, tapasztalataikat, s így mindannyian jobbak lettek.

Rob Stephenson, a NATO Különleges Műveleti Parancsnokságának megbízott parancsnoka az interoperabilitást, a zökkenőmentes együttműködést és ezek további fejlesztésének fontosságát emelte ki. Mint rámutatott, a NATO vetélytársai is látják azt, hogy a résztvevő államok különleges műveleti erői milyen eredményesen tudnak közösen műveletet tervezni és végrehajtani.

További fotókért kattintson a linkre!

 

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 05., 14:23
2023. április 25-én sor került a Hürjet prototípusának első felszállására. A Turkish Aerospace Industries újdonságát elsőként 2018-ban, Farnborough-ban (mock-up) láthattuk.
2023. 04. 27., 14:10
A Magyar Honvédségnél zajló modernizációs folyamat fellegvára Szolnok, ahová - a H145M könnyű helikopterek hadrendbe állítása után - nyáron már megérkeznek a H225M közepes szállítógépek is. Új technika és új parancsnok: dr. Bali Tamás ezredes úrral a Tisza parton történt változások mellett saját szakmai életútját is áttekintjük.
2023-05-21 22:36:21
Mint ahogy arról már ehavi programajánlónkban beszámoltunk, május utolsó vasárnapján repülőnapot rendeznek Mezőkövesd repülőterén! Olvasóink kérésének eleget téve, most összegyűjtöttük a tudnivalókat a közelgő Bükk-Mátravidéki Airshow-ról.
2023-05-15 12:16:55
2023. május 10-én, szerdán immár a hetedik előadásra került sor a Hadak útján hadtörténeti előadás-sorozat keretében. Ez alkalommal Németh Zoltán nyugállományú őrnagy, vadászpilóta tartott vetítettképes előadást a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtárban.
2023-05-15 11:18:35
Az Emirates légitársaság újabb digitális szolgáltatást vezet be, hogy még kényelmesebbé tegye az utazást. A Dubajból induló utasok többsége május 15-től a papíralapú változat helyett mobil beszállókártyával utazhat, amellyel gyorsabbá és egyszerűbbé válik a biztonsági ellenőrzés és a beszállás.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 05. 25., 15:15
Százöt esztendővel ezelőtt Kiss József hadnagy – a szolnoki helikopterdandár névadója – temetésekor az ellenség koszorúval tisztelgett a „Levegő Lovagja” előtt. Halálának évfordulóján az utódok szintén koszorúkkal emlékeztek a legendás pilótára.
2023. 05. 23., 16:06

A fellegekbe repítette a pilótanő előadása az érdeklődőket Tevelen

Videós összefoglaló Koller Kinga főhadnagy 2023. április 21-i, Tevelen megtartott "Repülésem története" című előadásáról.
2023. 05. 23., 10:45
Tavaly október 17. és november 20. között zajlott az EUFOR Quick Response 2022 elnevezésű gyakorlata, amelyen a Magyar Honvédség két H145M helikoptere is részt vett.
2023. 05. 23., 09:40
Ismét magyar űrhajós utazik a világűrbe 2024 év végén vagy 2025 év elején.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A német-magyar szárazföldi erők együttműködése részeként Magyarországra érkezett Björn F. Schulz dandártábornok, a Bundeswehr Páncélos Iskola parancsnoka, aki május 24-én a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz látogatott.